۴ نفر
۱۲ دی ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۸
به چه حقی مصاحبه می کنید؟

نویسنده مقاله تاکید دارد که خداوند پیامبرش را به شنیدن سخنان شاکی و متشاکی دعوت می کند و خلاف آن را مستوجب استغفار می داند، و حال ما چگونه آموزه های قرآنی را به فراموش سپرده ایم؟

مطابق عادت روزانه خبرها را در اینترنت مرور میکردم که با تیتر « به چه حقی با خانواده متهمان حوادث اخیر مصاحبه می کنید؟» مواجه شدم. شرح ماجرا از این قرار است:کیهان نوشت: روزنامه زنجیره‌ای شرق سراغ مادر یکی از متهمان بمب‌گذاری شاهچراغ (امیر ارسلان مهدوی) رفته، و ضمن ورزشکار معرفی کردن وی و این که فقط یک زندگی معمولی می‌خواسته(!) سعی کرده متهمان را تبرئه کند.

این تیتر روزنامه کیهان که درباره «متهم» بمب گذاری شاهچراغ است، ماجرای یک حکایت قرآنی را برای من تداعی کرد که به نظر می رسد ادعای این تیتر با تمام آموزه های اخلاقی و سیاسی قرآن منافات داشته باشد؛ ماجرای داوری حضرت داوود(علیه السلام) که تفسیر و توضیح آن عیناً از پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی که در تاریخ تاریخ: « ۱۶/۱۱/۱۳۹۲ » منتشر شده است خدمتتان ارائه می شود:

دو برادر که در مالکیت و چگونگی تقسیم اموال شان با همدیگر اختلاف داشتند نزد داود(ع) رسیدند و یکی از آنها لب به شکایت و طرح دعوی گشود.داود بلافاصله پس از شنیدن سخن یکی از دو طرف دعوا، برادر دیگر را ملامت کرد و ستمکارش خواند اما بلافاصله متوجه شد که نباید عجله می کرد و نباید قبل از شنیدن توضیحات طرف دیگر، او را محکوم می نمود. چون همین مقدار عجله شایسته مقام قضاوت پیامبری چون او نبود، بلافاصله به سجده افتاد و از خداوند طلب مغفرت کرد.

بله خداوند در قرآن در سوره "ص" ، طی آیات ۲۱ تا ۲۵ این ماجرا را چنین شرح می دهد:

" آیا خبر شاکیان هنگامی که از محراب (داود) بالا رفتند به تو رسیده است؟! ـ در آن هنگام که (بی مقدمه) بر داود وارد شدند و او از دیدن آنها وحشت کرد؛ گفتند: نترس! دو نفر شاکی هستیم که یکی از ما بر دیگری ستم کرده؛ اکنون در میان ما بحق داوری کن و سخن ناروا مگو و ما را به راه راست هدایت کن. ـ این برادر من است؛ او نود ونه میش دارد و من (تنها) یک میش دارم؛ امّا او اصرار می کند که این را (نیز) به من واگذار؛ و در سخن بر من غلبه کرده است. ـ (داود) گفت: به یقین او با درخواست میش تو برای افزودن آن به میش هایش، بر تو ستم نموده؛ و بسیاری از شریکان (و دوستان) به یکدیگر ستم می کنند، مگر کسانی که ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده اند؛ امّا عدّه آنان کم است. داود دانست که ما او را (با این ماجرا) آزموده ایم، از این رو از پروردگارش طلب آمرزش نمود و به سجده افتاد و توبه کرد. ـ ما این عمل را بر او بخشیدیم؛ و او نزد ما دارای مقامی والا و سرانجامی نیکو است."(۱)

این عین ترجمه آیات ۲۱ تا ۲۵ سوره ص از قرآن مجید در مورد داستان داوود و شاکیان است. در این بخش از تاریخ زندگی داوود(علیه السلام) هیچ مطلب خلافی به چشم نمی خورد جز این که او در قضاوت کمی عجله کرد و هنگامی که یکی از آن دو برادر طرح دعوا کرد، بی آن که توضیحات برادر دوم را بشنود اظهار داشت: «برادرت بر تو ستم کرده و نمی بایست با این همه مال و ثروت چشم به یک گوسفند تو بدوزد»، اگر چه این حکم نهایی داوود(علیه السلام) نبود، ولی همین مقدار عجله در قضاوت شایسته مقام قضاوت عادلانه عموماً، و قضاوت داوود پیامبر (علیه السلام)خصوصاً نبوده و ظاهراً همین معنا بود که سبب توبه و استغفار و سجده او شد و خداوند نیز به خاطر این دقت در امر قضا، تقاضای مغفرت و آمرزش از این لغزش، مقام والایی به او داد.

شاهد این تفسیر برای آیات فوق، آیه ای است که بلافاصله بعد از این آیات آمده است، آنجا که می گوید: یَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاکَ خَلِیفَةً فِی الاْرْضِ فَاحْکُمْ بَیْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلاَ تَتَّبِعِ الْهَوَی فَیُضِلَّکَ عَنْ سَبِیلِ اللهِ؛ (ای داود! ما تو را خلیفه [و نماینده خود] در زمین قرار دادیم؛ پس در میان مردم به حق داوری کن، و از هوای نفس پیروی مکن که تو را از راه خدا منحرف سازد؛ کسانی که از راه خدا گمراه شوند، عذاب شدیدی بخاطر فراموش کردن روز حساب دارند! این آیه به وضوح نشان می دهد که تنها خلاف، یا به تعبیر صحیح تر ترک اولایی که از حضرت داوود(علیه السلام) سر زد(۲) مایه استغفار نبی خدا گردید.

در پایان جای این سوال خالی است چگونه می شود شنیدن صدای مخالف در داخل کشور، آن هم زمانی که افکار عمومی در معرض بمباران روایت های مختلف و مغرضانه از طریق رسانه های بیگانه است، مانع تحقق عدالت تلقی شود؟! و باز چگونه است در تاریخ اسلام رسول اکرم و دیگر ائمه هدی، سنبل و الگوی تحقق نقد و انتقاد بودند و امروز ما از آنان بهره ای نبرده ایم؟ آیا تندروی هایی مانند آنچه در ابتدای مطلب ذکر آن رفت به واقع در این اوضاع اضطراب و دلهره، جز سلب اعتماد در عرصه افکار عمومی رقم خواهد زد؟

منابع:

(۱). سوره ص، آیه ۲۶.

(۲). گردآوری از کتاب: پیام قرآن‏، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی، دار الکتب الاسلامیه‏، تهران‏، ۱۳۸۶ ه. ش‏، ج ۸، ص ۲۱۵. تاریخ انتشار: « ۱۳۹۲/۱۱/۱۶ »

*دکترای معماری و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اردبیل

۲۱۶

کد خبر 1714166

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 4
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    18 4
    من فکر نمی کردم قرآن و احادیث تا این اندازه در باره این مباحث روشنگری دارند
  • IR ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    22 6
    خیلی خوب بود ممنون
  • IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    10 66
    نفس مصاحبه با خانواده متهم اقدام جنایتکارانه آنها را توجیه می کند شما به پیچیدگیهای تاثیر این عمل واقف نیستید
  • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    11 37
    ... ۱_ گرچه شنیدن سخن هر دو طرف لازمه ی یک قضاوت منصفانه است ؛اما می‌دانیم که این مصاحبه ها با کمک ترفندهای رسانه ای طوری به افکار عمومی ارائه می‌شود که در نهایت مصاحبه کننده زیرک ویا نویسنده وغیره به راحتی افکار عمومی ما افراد سطح جامعه را که هم سخنان دو طرف را کامل ودر جلسات متعدد نشنیده ایم وهم تخصص قضاوت را نداریم .تحت تاثیر مصاحبه های جهت دار رسانه ای قرار داده و میخواهند در مقاطعی با فشارهای سیاسی ورسانه ای واجتماعی و... در روند قضاوت و در ارائه حکم نهایی انحراف ایجاد کنند و سود مطلوب خودشون رو ببرند . ۲_ پس ثابت میشه اونایی که یک طرفه فقط شبکه های اونور رو نگاه میکنن ومیگن ما ایران رو نمیبینیم ؛اشتباه میکنن و تا سخن های مختلف دو طرف رو کامل نشنیدن .تمام قضاوتهاشونم ناقص ونادرسته .باید حرف ودلیل هر دو طرف را کامل بشنوند تا در قضاوت ونظر خطا نکنند وگرنه نظرشون یکطرفه واشتغال هست .با عبارات من خودم میبینم ومتوجه هستم و وضع اینجوریه و...هم نمیشه قضاوت درست کرد .قضاوت وتشخیص صحیح با شنیدن های مختلف وچند باره و... حاصل می‌شود.
  • نوید IR ۱۸:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    9 6
    آیا به نظرتون با این تفاسیر حق رو در خود یافتید؟ از خدا میخواهم همه ما رو به راه راست هدایت کند..
  • IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    30 5
    خیلی مطلب عمیقی است همه به این شیوه نیاز داریم
  • IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    48 3
    مدیریت کیهان مصونیت آهنین دارد.
  • IR ۲۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    51 3
    در کشور آیا شکایت خصوصی علیه کارکنان نظام مثل کیهان رسیدگی می شود؟
  • IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    22 1
    بله منفعت در سکوت است و بس
  • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    24 4
    مثل رسانه‌های بیگانه عمل می کند کیهان
  • حسین ابراهیمی IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    12 4
    دکترای معماری و توجه به تفاسیر. بسیار عالی است.
  • IR ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    5 7
    عزیز من اونا پیامبر بودن .
  • عابد IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    20 4
    با نظر خانم دکتر کاملا موافقم.
  • IR ۲۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    10 20
    به چیزی استناد می کنید که بهش اعتقاد ندارید
  • IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    10 4
    کیهانی ها قصد و قرضی ندارند همینجوری اند
  • IR ۲۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
    14 3
    نگاه بسیار فکورانه ای را ارائه می دهند. تشکر
  • فاطیما IR ۰۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    30 2
    چرا شما اینهارو با پیامبر مقایسه میکنید؟؟؟؟ مگر رفتار کیهانی ها شباهتی با دین مداران داره؟
  • IR ۰۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    10 4
    از همون جمله اول معلوم نگاه خوبی روی مسایل دارید
  • IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    21 2
    مگر جای اعتمادی هم باقی مانده
  • سهیل IR ۰۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    5 33
    زنده باد کیهان
  • محمد IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    13 5
    در پاسخ به شما باید بگویم آیه قرآن می گوید حرف دو طرف دعوا را بشنوید. جسارتا خانم دکترای معماری، خانواده آن متهم، طرف دعوا نیستند. طرف دعوا، خود بمب گذار است.
  • علی رضا IR ۱۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    29 3
    اگر قانون به درستی اجرا می شد ، روزنامه کیهان و امثال آن جرأت نمی کردند از قانون تخطی کنند.
  • حیران IR ۱۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    29 0
    راستی از مامور نماها چه خبر؟؟؟؟!!!
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۳
    20 6
    خیلی استفاده کردم مطلب خوبی بود. به چنین زنانی که در چند رشته کار فکری می کنند افتخار می کنم.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین