به گزارش خبرآنلاین، سد و نیروگاه سنگ توده 2 دومین طرح نیروگاه برق آبی در خارج از کشور است که فاز اول آن، بهمن ماه سال 85 توسط شرکت ایرانی فرآب بر روی رودخانه وخش افتتاح شد و فاز دوم شش ماه پیش از موعد به بهره برداری رسید.
افتتاح زودتر از موعد مقرر
محمود احمدی نژاد رئیس جمهور که روز گذشته بدون حضور وزیر خارجه اش راهی دوشنبه شده بود، امروز صبح این سد و نیروگاه را «در زمانی کمتر از موعد پیش بینی شده» و در آستانه بیستمین سالگرد استقلال تاجیکستان به همراه امامعلی رحمان افتتاح کرد.
سود دو طرفه
مشکلات ناشی از کمبود شدید برق تاجیکستان در فصل سرما و خوش قولی طرف ایرانی در افتتاح پروژه، عامل اصلی برای انعقا قرارداد این پروژه بوده است؛ پروژه ای که براساس خبری که پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری از افتتاح آن منتشر کرده قرار است «نیروگاه پس از بهره برداری، به مدت 12 سال در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد تا طرف ایرانی، سرمایه گذاری و سود توافق شده خود را از طریق درآمدهای حاصل از این نیروگاه برداشت کند و پس از آن نیروگاه در اختیار طرف تاجیک قرار خواهد بود.»
برای این پروژه 256 میلیون دلار هزینه پیش بینی شده که 70 درصد آن (180 میلیون دلار) توسط جمهوری اسلامی ایران و 15.6 درصد (40 میلیون دلار) توسط دولت تاجیکستان و مابقی توسط شرکت مجری پروژه تامین شده است. با بهره برداری از این نیروگاه 4 ساعت از خاموشی های روزانه در تاجیکستان به پایان خواهد رسید.
روزهایی طلایی دیپلماسی فارسی زبانان
دیپلماسی کشورهای فارسی زبان که «روزهای طلایی» خود را می گذراند در دولت نهم و دهم به ابتکار رئیس دفتر فعلی رئیس جمهورگسترش یافت.
حاشیه های های دردسر ساز
اجلاسیه نوروز، موعد دیدار روسای جمهور سه کشور فارسی زبان و برخی همسایگان فرهنگ فارسی است؛ اجلاسی که قرار بود سال جاری در تاجیکستان برگزار شود ولی به دلیل اعلام نشده سال 90 هم در تهران و کاخ سعد آباد برگزار شد تا ایران همچنان میزبان دیگر کشورهای فارسی زبان باشد. اجلاسیه ای که البته بدون حاشیه نبود و مراسم آواز خوانی یک زن قرقیز در جشن نوروز در تهران و انتشار تصاویر آن به دستاویز منتقدان برای حمله به سیاستهای فرهنگی بدل شد.
تلویزون مشترک در هاله ای از ابهام
تلویزون مشترک کشور های فارسی زبان، یکی از پروژه های مشترکی بود که در سفر دو سال گذشته روسای جمهور افغانستان و تاجیکستان به ایران در خصوص آن توافق شد؛ اما ناهمخوانی های فرهنگی در سه کشور فارسی زبان در مورد نحوه پوشش و خط قرمزهای این شبکه هنوز راه اندازی این شبکه را در هاله ای از ابهام قرار داده است.
در شرایطی که دیپلماسی فارسی زبان ایران در حوزه های فرهنگی توفیقات چندانی نداشته به نظر می رسد از جنبه اقتصادی بیشتر به نفع طرف ایرانی بوده است.
/27212
نظر شما