چهارمین جشنواره کتاب «دین و پژوهش‌های برتر» شب گذشته در حالی برترین‌های خود را شناخت که تنی چند از مسئولان فرهنگی کشور در اظهاراتی به اهمیت نشر کتاب دینی، جایگاه فعلی و افق‌های آینده اشاره داشتند.

به گزارش خبرآنلاین، چهارمین جشنواره کتاب «دین و پژوهش‌های برتر» با هدف تقدیر از مؤلفان، پژوهشگران و ناشران حوزه دین در حوزه‌های مختلف علوم انسانی، فقه، فلسفه و کلام، عصر چهارشنبه در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد و در هفت گروه «علوم قرآن و حدیث»، «تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی»، «فقه و حقوق اسلامی»، «فلسفه، کلام، عرفان و اخلاق اسلامی»، «دین و علوم اسلامی»، «ادبیات داستانی و رمان»، «کتاب‌های کودک و نوجوان» و همچنین دو ناشر برتر و برگزیدگان این جشنواره‌، با حضور رییس سازمان تبلیغات اسلامی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر شدند.

حجت الاسلام خاموشی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان اولین سخنران این جشنواره به وظایف این سازمان و تلاش این مجموعه برای نشر کتب دینی اشاره کرد و گفت: «این قضیه همیشه مدنظر ما قرار دارد که یک خانواده، خریدن کتاب‌های دینی را چگونه در سبد مصرفی کالای خانوار خود قرار دهد. در یکی از مجموعه‌های وابسته‌ به سازمان، سال‌ها پیش 27 عنوان کتاب چاپ شده بود که حدود 9 عنوان آن با موضوع «دین» مرتبط بود؛ ولی بقیه‌ کتاب‌ها، کتاب‌های آموزشی درسی بودند؛ ولی سال گذشته، خوشبختانه بیش از 700 عنوان کتاب با موضوع دین چاپ شد.»

وی با اشاره به اینکه بهینه‌سازی تولید کتاب شامل پردازش هنری آن است و امروز تولید کتاب از کیفیت بهتری برخوردار شده است، گفت: «تاکنون تلاش‌های زیادی شده است که کتاب‌ها به‌صورت هنری عرضه شود. در حدود هفت انتشارات، سامان‌دهی این کار را در دست انجام داریم. خوشبختانه امروز در مقایسه با 5 تا 10 سال گذشته، تولید کتاب از کیفیت بهتری برخوردار شده است.»

رییس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه مساجد باید محل رابطه‌ دقیق دین باشد، گفت: «با هدف ماندگاری بیشتر کتاب در مساجد، امروز حدود سه‌هزار کتابخانه در مسجد داریم که حدود چهار تا پنج‌هزار عنوان کتاب در آن‌ها قرار دارد. کانون‌های فرهنگی مساجد قبلا حدود دوهزار کانون بود و اکنون به حدود 10هزار کانون فرهنگی مساجد در کشور داریم.»

وی تاکید کرد: «نهادهایی مانند سازمان تبلیغات اسلامی موظف‌ هستند، بحث دین را رونق و توسعه دهند تا فضا برای توسعه و رونق بیشتر و بسط فرهنگ اسلامی و اسلام ناب محمدی باز باشد.»

به گفته رییس سازمان تبلیغات اسلامی براساس نظرسنجی‌هایی که انجام شده، این نتیجه بدست آمده است که کتاب‌های جیبی باید رونق پیدا کنند. این‌گونه کتاب‌ها از چند سال پیش محدود شدند. این سازمان سال آینده، قصد دارد بیش از 500 عنوان کتاب جیبی را بین مردم رونق دهد.

بنابراین گزارش، بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی از این مراسم با اشاره به اینکه چهارمین دوره جشنواره «کتاب دین و پژوهش‌های برتر» یک پیشرفت جدی نسبت به دوره‌های گذشته داشته است، گفت: «در دوره جدید فعالیت‌های معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فقط شعار ندادیم، بلکه تلاش کردیم اول عمل کنیم، سپس بیان کنیم. رویکرد‌ها در این زمینه مبتنی بر آموزه‌های اعتقادی و منویات مقام معظم رهبری است.»

وی ادامه داد:«این رویکرد به یک برنامه‌ 20 ساله نیاز دارد، ولی با اتکا به تجارب گذشته و همت خودمان تاکنون به این درجه رسیده‌ایم. در سال‌های گذشته، همیشه افسوس می‌خوردیم که هرچند کتاب‌های دینی به تیراژ بالایی رسیده‌اند، ولی نام آن‌ها در اولویت چهارم و پنجم است. در یکی دو سال اخیر با اقدامات انجام‌شده و با وجود مشکلات، آمار کتب دینی هرچند هنوز شایسته‌ انقلاب اسلامی نیست، ولی به نسبت سال‌های مشابه گذشته، گام‌های خوبی برداشته و روبه جلو رفته است.»

به گفته وی «از سال‌های 1358 و 1359 آنچه آمار مدون و ثبت‌شده نشان می‌دهد، 680هزار عنوان کتاب در کشور منتشر شده است. در طول سال‌های 1384 تا 1389 نیز 51 درصد کل این کتاب‌ها منتشر شده است، ولی یک‌پنجم کتاب‌های این سال‌ها متعلق به سال‌های 1388 و 1389 است. در دو سال اخیر بیش از 125هزار عنوان کتاب منتشر شد که یک‌پنجم آمار کل 30 سال گذشته را شامل می‌شود.»

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به شمارگان بالای کتب دینی گفت: «با این وجود همیشه این عنوان کتاب‌ها در مرحله چهارم و پنجم قرار می‌گرفت. سال گذشته با اقدامات انجام‌شده در حوزه‌ خرید کتاب، کتاب‌ها تفکیک شدند تا اصل آمار عنوان شود. در سال گذشته، شاهد این رویکرد بودیم که حدود یک‌پنجم کتب منتشر‌شده، یعنی حدود 65هزار عنوان کتاب در حوزه‌ دین بودند؛ ولی باز هم به‌لحاظ عنوان در رتبه‌ دوم قرار داشتیم.»

وی ادامه داد: «هرچند شمارگان این موضوع کتاب در رتبه‌ دوم بود؛ ولی در چهارماه امسال، عنوان کتاب‌ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته با حدود 20 درصد افزایش روبه‌رو بود که این نباید باعث غرور شود. ما به‌لحاظ عنوان کتاب نسبت به بسیاری از کتاب‌ها در حد بالاترین هستیم؛ ولی هنوز به‌لحاظ تعداد در این درجه نیستیم، چون ویترین کتاب هنوز کم است.»

به گفته این مقام مسئول در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «کتاب تولید می‌شود و به‌شکل جذاب چاپ می‌شود، ولی زمانی که به‌دست مصرف‌کننده نمی‌رسد، ناشر و مؤلف دل‌زده می‌شوند. دورنمای ما باید تقویت ارکان نشر با اتکا به تقویت کتب دینی باشد. در نمایشگاه کتاب قم که سال گذشته برگزار شد حدود یک‌میلیارد و 600میلیون تومان خریداری صورت گرفت. بحث چندهزار نسخه کتاب نیست، بلکه باید بر سر میلیون نسخه بحث شود.»

دری تاکید کرد: «هرقدر برای کتاب و کتاب‌خوانی سرمایه‌گذاری کنیم، باز هم کم است. اگر می‌خواهیم تئاتر و سینمای خوب و فاخری داشته باشیم، باید به زیربنای آن که کتاب است، توجه کنیم.»

محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی دیگر سخنران این مراسم بود که بر لزوم تبلیغ بیشتر چنین جشنواره‌هایی تاکید کرد و ادامه داد: «طراحی این نوع مسابقه‌ها صرفا برای تجلیل نیست، بلکه در این‌گونه موارد کرامت و نورانیت علم واقعی مورد توجه قرار می‌گیرد. اگر ما به این مقوله در کشور بپردازیم و آن را در میان دانشمندان، علما، جوانان و نخبگان بپرورانیم و رشد دهیم، در آن زمان می‌توانیم ادعا کنیم که ما در حال وارد ‌شدن به دوران تمدن‌سازی هستیم. بنیان چنین کارهایی باید مقدمات تمدن‌سازی باشد. 30 سال برای برپایی یک تمدن کم است، اما 300 ‌سال هم زیاد است.»

مخبر دزفولی ادامه داد: «ایجاد یک جریان نهضت معکوس و میدان دادن به افراد برای وارد ‌شدن به صحنه‌های علوم انسانی دو جریان در زمینه‌ تمدن‌سازی است و از چند سال پیش، طراحی جریان نهضت معکوس را آغاز کردیم؛ ولی هنوز جایش مشخص نشده است و باید دین برای عناصر فرهیخته به یک فرهنگ تبدیل شود. اگر افق تغییر کند، برنامه‌هایی که تدوین می‌شود، یک پرده و نگاه جدید را در این زمینه وارد می‌کند. اگر با این رویکرد به موضوع کتاب دین و پژوهش‌های دینی نگاه کنیم، حتما کارکرد‌ها، مأموریت‌ها و مشارکت پذیرفتن‌های ما هم تغییر می‌کند.»

291/60

 

کد خبر 172086

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین