نباید تنها به چین تکیه کنیم/ ما یا به سمت شرق یا به سمت غرب غش می کنیم/ اگر منافع چین را تامین می کنیم آنها هم باید منافع ایران را تامین کنند

عربستان هم با آمریکا و هم با روسیه و چین یا حتی اروپا در مبادلات خود توازنی برقرار کرده ولی متاسفانه ما یا به این سمت و یا به آن سمت غش می کنیم.اگر توازن روابط ایران با همه کشورها برقرار شود ما می توانیم حداکثر منافع ملی را برای کشور تامین کنیم.

جواد مرشدی: اوایل سال گذشته بود که سند همکاری جامع ایران و چین معروف به توافق ۲۵ ساله در دولت روحانی به امضاء دو کشور رسید، صرف نظراز بحث های پیرامونی این توافق که انتقادات گسترده ای را در پی داشت دی ماه همان سال با سفر وزیر خارجه کشورمان به چین، این قرارداد به جریان افتاد. حالا امروز رئیس جمهور کشورمان برای عملیاتی شدن این تفاهمنامه به دعوت همتای چینی خود "شی جین پینگ " وارد چین شد، در این سفر سه روزه وزرای خارجه، اقتصاد، راه و شهرسازی، نفت، جهاد کشاورزی، صمت، رئیس‌کل بانک مرکزی و علی باقری مذاکره‌کننده ارشد کشورمان رئیسی را همراهی می‌کنند. این سفر در حالی انجام می شود که به زعم برخی ناظران ، پس از موضع گیری اخیر رئیس جمهور چین در مورد جزایر سه گانه، آینده توافق ۲۵ ساله در هاله ای از ابهام قرار گرفته بود. «خبرآنلاین» در گفت و گو با هادی حق شناس استاندار گلستان در دولت دوازدهم به بررسی دستاوردهای احتمالی این سفر در حوزه داخلی پرداحته است.

در ارتباط با سفر آقای رئیسی به چین، چه دستاوردهایی برای ایران متصور هستید؟

بعد از استقرار دولت سیزدهم توجه به همسایه ها و خصوصا همسایه های شرقی بیشتر شد، گرچه در دولت قبلی سند همکاری ۲۵ ساله با چین مطرح و تفاهمنامه امضاء شد، اما شعار این دولت بیشتر توجه به همسایه شرقی بوده است. به نظر می رسد بعد از آن سفری که آقای شی جین پینگ به عربستان کرد و در اجلاس کشورهای خلیج فارس شرکت کرد و اظهار نظری که در مورد جزایر ایرانی انجام داد این سفر می تواند بسیار پر اهمیت باشد.

از این رو اول باید دید بعد از ۱۸ ماه این سفر چه دستاوردهایی برای ایران خواهد داشت و دوم اینکه به هر حال ما بخش قابل توجهی از نفت مان را به چین می فروختیم که بعد از تحریم روسیه توسط غرب، الان روسیه تقریبا بخش عمده نفت خود را با قیمت های پایین به چین می فروشد. انتظار داخلی این است که در روابط اقتصادی ایران با چین و این تکیه و تاکیدی که بر روابط با شرق در این ۱۸ ماه گذشته شد دستاوردهایی برای ایران داشته باشد. این دستاوردها می تواند سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز باشد و یا سایر پروژه های زیر ساختی دیگر. انتظاری شکل گرفته که این روابط در حوزه افزایش سرمایه گذاری، روابط راهبردی باشد .

به سرمایه گذاری اشاره کردید، با توجه به اینکه چندی پیش ایران به عنوان ناظر پیمان شانگهای پذیرفته شد آیا این سفر، کشور ما را از مزایای طرح بزرگ چین تحت عنوان یک راه یک جاده بهره مند خواهد کرد؟

پس از استقرار دولت سیزدهم و اتخاذ سیاست نگاه به شرق این دولت، انتظاراتی شکل گرفته که از توسعه روابط با شرق بجای غرب آیا آن چه مد نظر است اتفاق خواهدافتاد یا خیر. باید دید چین به چه چیز منطقه نیاز دارد و ما به چه کالا و خدماتی نیازمند هستیم.

نباید تنها به چین تکیه کنیم/ما یا به سمت شرق یا به سمت غرب غش می کنیم/گر منافع چین را تامین می کنیم چین هم باید منافع ایران را تامین کند

به طور قطع اولویت نیاز چین، انرژی است

بله چین به انرژی این منطقه از غرب آسیا نیاز دارد، آنچه که ما نیاز داریم این است که در بخش هایی به هر دلیلی تاکنون سرمایه گذاری کافی انجام نشده است سرمایه گذاری شود و سرمایه وارد ایران بشود. این ذهنیت که در ذهن ما وجود دارد در مورد اینکه همه کالاهای چین معیوب و بنجل است، باید کنار بگذاریم، چرا که چینی ها امروز با کالاهای خوب و با کیفیت خود بازار آمریکا و اروپا را گرفته اند و این در حالی است که تجار ما کالاهای خوب را انتخاب نمی کنند. هم نیاز ما مشخص است و هم نیاز چین اما یک نکته را نباید فراموش کنیم و آن این است که حجم تجارت ما با چین نسبت به حجم کل تجارت کشور شاید معادل یک چهارم و یا یک سوم بشود ولی این عدد در حجم تجارت چین نسبت به کل تجارت خودش کمتر از چند واحد درصد است، لذا آنقدر که تجارت با چین برای ما اهمیت دارد برای چین به این اندازه پر اهمیت نیست.

چرا ، مگر آنها به دنبال منابع انرژی نیستند؟

چون «درصد» دو کشور متفاوت است. این نکته را به این دلیل ذکر کردم که در واقع همه کشور ها متناسب با سهم ارزش تجارت با کشور های دیگر سیاست های مبادلاتی خود را تنظیم می کنند. ما باید از این فرصت ها استفاده کنیم و در عین حال موازنه کشور را نیز به هم نریزیم. در جهان هیچ کشوری یک بعدی با کشورهای دیگر ارتباط ندارد. به‌عنوان مثال عربستان هم با آمریکا و هم با روسیه و چین یا حتی اروپا در مبادلات خود توازنی برقرار کرده ولی متاسفانه ما یا به این سمت و یا به آن سمت غش می کنیم. اگر توازن روابط ایران با همه کشورها برقرار شود ما می توانیم حداکثر منافع ملی را برای کشور تامین کنیم.

اگر چه از دیر باز با چین رابطه سنتی داشته ایم ولی با توجه به موضع گیری های اخیرآنها شما چین را شریک قابل اعتمادی برای ایران می دانید؟

به‌نظر من آن چیزی که قابل اعتماد است منافع است، اگر ما منافع چین را تامین می کنیم آن‌ها نیز باید منافع ما را تامین کنند. آنچه که امروزه در دنیا راهبرد است این است که نه هیچ دوستی دائمی است و نه هیچ دشمنی‌ای.آن چیزی که دائمی است منافع است، اگر ما بتوانیم انرژی مورد نیاز چین را تامین کنیم او نیز سرمایه مورد نیاز ما برای بخش هایی که نیاز به سرمایه گذاری دارد تامین می کند، این راهبرد و منافع را سیاست های ما مشحص می کند. اگر ما همه تخم مرغ هایمان را در ارتباط با یک کشور استفاده کنیم شاید در کوتاه مدت نفع ببریم ولی در بلند مدت اگر آن کشور بداند که جز او کشور دیگری نداریم که ارتباط داشته باشیم، حتما هزینه این روابط را افزایش خواهد داد. یعنی ما باید همان قدر که اهمیت برای رابطه تجاری با چین قائل می شویم برای بقیه کشورها هم قائل شویم. ممکن است این رابطه در مقاطعی با فراز و فرود همراه باشد، ولی این اشکال ندارد و اشکال زمانی است که ما فقط به یک بخش دنیا نگاه کنیم و بخشی از دنیا را در مبادلات تجاری مان قرار ندهیم.

بیشتر بخوانید:

۲۱۶۲۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1731108

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 1
    جمهوری اسلامی فقط دنبال پول است
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    ایران بخاطر بی تدبیری و سیاست اشتباه 20 سال اخیر در جایگاهی قرار گرفته که نمی تواند تعیین کننده نوع و سطح روابط خود باشد
  • علی IR ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 1
    به نظر من چین فقط داره از آب گل آلود ماهی خودشو میگیرد . و به خاطر ما حاضر به هیچ فداکاری نیست .
  • اسمان IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    از نگاه به شرق روسیه و چین ابی برای ملت ایران گرم نمیشه.چون خود اینا اسیر تحریمهای غربند.پس باید مثل عربستان امارات نگاه به شرق و غرب باشد.تا یک طرف سو استفاده نکنن.
  • IR ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    کل غرب یه شهر چین نمیشه مثل اینگه حیوان خانگی کسی دایناسور باشه سیر مونی نداره با این جمعیت موقع دوستی هم کنار عربستان بود به ریش ملت خندید و دریغ از یه معزر ت خواهی ساده فقط میخورن و می برن و دنبال بقیه اش می گردن این همه پول دستشون داریم فقط زورمون به ۷ میلیارد کره میرسه باز میدونم چقدر طلب از کره داریم
  • IR ۱۷:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    چین داره دنیا رو می بلعه
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    اون از روسیه که هر جا از نظر سیاسی خواست با ما رفتار کرد این هم از چین که از نظر اقتصادی ۱۰۰۰ میلیارد دلار سود کرد
  • beh IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 1
    چرا با کشوری که با عربستان هم پیمان می شود و بر علیه کشورمان بیانیه صادر می کند همچنان روابط دوستانه خود را ادامه می دهیم؟؟؟
  • IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    خوب قانون جنگل است
  • IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    حتما قید شود با مهر و امضاء نزنن زیرش
  • IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    دمت گرم کل مشکل ایران را همان تیتیر گفتید باید با تمام کشورها در تعامل باشیم و وابسته یا سر سپرده یک کشور مثلا روسیه یا آمریکا نباشیم
  • IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 1
    از دید حکومت دوستی با شرق و دشمنی با غرب دائمی است . عملا مستعمره چین و روسیه شده ایم
  • IR ۱۷:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    مشکل ایران که باروسیه همسایه است نمیگزارد کوچکترین مبادلهای با امریکا داشته باشد
  • IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    کاملا درسته
  • IR ۱۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    در روابط و اقدامات داخلی وبین المللی هیچ اتفاق میمون و مبارکی نیفتاده ، انچه عملا در حال اتفاق ست نامیمون است
  • IR ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    2 0
    حالا شما چهل ساله به غرب تکیه کردید گلابی هاشون را دیدید چین داره از ما توی اوج تحریم نفت میخره اگر نمی خرید باید تسلیم می شدیم
  • سید یوسف موسوی IR ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    متاسفانه درطول تاریخ حاکمان مسلط برکشورمان به یک قدرتی تکیه زده اند
  • ایرانی IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    به نظرت فقط به غرب غش کنیم اشکالی نداره نه؟؟؟؟
  • اکبر اسدی IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 1
    چینی ها بسیار حیله گر و مکار هستند،آنها می خواهند از ضعف و انزوای بین المللی ایران سو استفاده کنند و منابع انرژی را مفت بدست بیاورند،آنها هرگز دوست صادقی نیستند وگرنه از ادعای ارضی امارات ،حمایت نمی کردند باید با جهان روابط منطقی داشته باشیم
  • IR ۱۹:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    میگن، در بیابان لنگه کفش غنیمت است
  • GB ۱۹:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    بزعم بنده حاکمیت ایران اراده ای برای برقراری موازنه مثبت ویاتعاملی را در دستورکار خودندارد .
  • علی رضا IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    همین چندهفته قبل بود که رئیس جمهور چین قطعنامه کشورهای حاشیه خلیج فارس بر علیه ایران را امضاء کرد و هنوز عذرخواهی نکرده...
  • برزو IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    تجارت شرق وغرب نداره چین مشکل غذا داره وما هم تولید کننده هستیم .هیچ فرصتی نباید از دست بره.ایران احتیاج به ماهی ده ملیارد یورو داره که چین میتونه تامین کنه .از راه ابریشم یا دریا .غرب باتحریماش نشون داده غیر قابل اعتماده.
  • IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 0
    8 سال تمام تمام فکر و امید هاتون به غرب و آمریکا بود و شرق و چین را پشم هم حساب نمی کردین چرا اون موقع هیچ حرفی نمی زدیم هان.
  • IN ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    0 1
    الان تازه فهمیدین؟ نوش دارویی و بعد از مرگ سهراب آمدی