امید سلیمی بنی: محققان از نوع جدید خانواده سخن می گویند. خانواده هایی که در اینترنت شکل می گیرد. یک پژوهشگر و کارشناس مسایل تربیتی می گوید: "امروزه شاهد تشکیل خانواده در فضای اینترنت هستیم، به طوری که فرد در خانه در کنار همسر خود است، اما یک شریک دیگر در دنیای مجازی دارد."
امیر هوشنگ نقیبی در گفتگو با خبرگزاری دانشجویان ایران، تاکید کرد این نوع خانواده، "کم کم به زندگی واقعی او ضربههای جبرانناپذیری وارد می کند."
این در حالی است که برخی از سایتهای مجازی، به دنبال تشکیل زندگی دوگانه در فضای دیگری برای افراد هستند و تاکید دارند این نوع زندگی، ارتباط با دنیای فیزیکی اطراف اشخاص ندارد.
گفته می شود برخی از این سایتها با استفاده از ترفندهایی مانند بازی و سرگرمی در پی ایجاد زندگی دوگانه برای افراد هستند که بازی معروف "تراوین" از اصلی ترین آنهاست. بعضی دیگر از این سایتها نیز، با استفاده از امکانات متعدد، سعی می کنند زندگی را برای کاربران خود، به شدت واقعی نما کنند. سایت "زندگی دوم" (secound life) از جمله این سایتهاست که سعی دارد زندگی دیگری را برای کاربران خود، مهیا کند.
با وجود تمام این سایتها، ارتباطات اینترنتی مانند چت، باعث شده برخی از کاربران به زندگی در فضای مجازی رو بیاورند و به آن معتاد شوند. پلیس می گوید بیشتر محتویاتی که توسط این کاربران در محیط مجازی مبادله می شود، محتویات هرزه نگارانه دارد.
برخی پژوهشگران نیز با تمثیل اینترنت به چاقوی دولبه معتقدند اینترنت باعث از بین رفتن مرزهای اخلاقی درون خانواده ها شده است. به گفته آنان باز بودن روابط بین دو جنس مخالف در اینترنت و نیز آموزشهای باز (آزادانه) جنسی در فضای مجازی، قبح مسایل اخلاقی را در بین افراد نسل جدید شکسته، به گونهای که طرح برخی مسایل در محیط خانواده و رعایت حریم پدر و مادر دیگر آن جایگاه والای گذشته را ندارد.
یک استاد دانشگاه نیز معتقد است 40 درصد کاربران اینترنت، دچار اعتیاد اینترنتی شده اند به گفته دکتر مجید ابهری، این موضوع، یک ناهنجاری محسوب می شود و باعث بروز مشکلات شغلی، تحصیلی و خانوادگی شده و نیز کاهش روابط عاطفی و خانوادگی و بروز مشکلات جدی در روابط زناشویی و روابط فرزندان با والدین از دیگر پیامدهای این اعتیاد است.
فیلترشکن را فراموش کن
واقعیت این است که در شرایط فعلی، ایجاد فیلتر و محدودیت دسترسی برای سایتهای مختلف، باعث نشده تا کاربران عادی اینترنت، از راه یافتن به سایتهای مورد نظر خود دربمانند.
گفته شده فیلترینگ در اینترنت برای کشور های چین و ایران، در رتبه اول کشورهای جهان قرار دارد. کاربران چینی و ایرانی به دلایل مختلف از جمله مسایل سیاسی، اخلاقی، اجتماعی و دلایل مشخص و نامشخص دیگری، زمان ورود به سایتهای مورد نظر خود، با مانع مواجه می شوند.
متخصصان علوم رفتاری می گویند این قبیل فیلترینگ و ایجاد محدودیت در دسترسی به دلیل ناکارامد بودن، به هیچ عنوان مانع حضور جوانان و نوجوانان در فضاهای مسموم نمی شود و خصوصا آنها را تحریک به گذشتن از فیلتر می کند.
مجید ابهری تاکید دارد: "ایجاد فیلترینگ باعث کنجکاوی بیشتر جوانان شده و آنها را ترغیب به حضور در سایتهای مناسب می کند. این در حالی است که امروزه فیلترشکنهای قوی در دسترس آنها است که این امکان را به آنها میدهد بتوانند وارد هر سایتی شوند."
به نظر می رسد تشکیل خانواده های اینترنتی در ایران نیز بحران جدیدی است که خانواده های واقعی را تهدید می کند. بحرانی که با فیلترشکن و ایجاد محدودیتهایی از این قبیل، نمی توان با آن مقابله کرد.
45/233
نظر شما