آیا ریاض برای همکاری‌های اقتصادی با تهران با مانعی به نام آمریکا روبروست؟

درباره چشم انداز همکاری های اقتصادی سعودی ها با ایران این علامت سوال وجود دارد که سعودی ها چگونه می خواهند برای تحقق چنین هدفی، از مانع تحریم های آمریکا گذر کنند.

مارک لئونارد (مجری پادکست) در شورای اروپایی روابط خارجی طی گفتگویی با کارشناسان جولیِن بارنِز دِیسی Julien Barnes-Dacey (مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا)، چینتزیا بیانکو Cinzia Bianco (کارشناس مسائل خلیج فارس) و آندرو اسمال Andrew Small (کارشناس امور چین و عضو ارشد صندوق مارشال آلمان) به بررسی توافق تهران و ریاض پرداخت.

پرسش های این پادکست: توافق ایران- سعودی، تا چه اندازه اهمیت دارد؟ پیامدهای آن برای منطقه چیست؟ آیا حصول این توافق به معنی آن است که پکن می تواند نقش سازنده ای در پایان دادن به جنگ اوکراین داشته باشد؟ آیا آمریکا باید نگران باشد که چین به قلمروی نفوذ سنتی اش دست اندازی کند؟

در اینجا، نکات مهم این پادکست را می خوانید:

• چینتزیا بیانکو: اگر این توافق بطور کامل پیاده شود، چیزی فراتر از بازگشایی سفارتخانه ها خواهد بود و ظرفیت های زیادی دارد.

• مارک لئونارد: یکی از عواملی که توافق را ممکن کرد، این بود که ریاض و تهران، دلایلی داشتند که تصمیم بگیرند تا جایی که ممکن است آمریکا را کنارزده و تحقیر کنند.

• آندرو اسمال: عربستان نیازمند کسب امتیازات زیادی از ایران بود و آمریکا- هرچند فشار زیادی را روی ایران گذاشته – اما هیچ اهرمی بر تهران نداشت اما چین با پیوندهای سیاسی و اقتصادی اش با ایران، چنین اهرمی را در اختیار داشت. ایران هم به چین متوسل شد تا به نوعی فشار و تحریم های غرب را دور بزند. برای چین هم دشوار شده بود که باتوجه به روابط خصمانه میان تهران و ریاض، بتواند برنامه های اقتصادی و امنیت انرژی اش در منطقه و با دو کشور ایران و عربستان را پیش ببرد و بنابراین به دنبال راهی برای تغییر این وضعیت بود.

• بیانکو: درباره چشم انداز همکاری های اقتصادی سعودی ها با ایران این علامت سوال وجود دارد که سعودی ها چگونه می خواهند برای تحقق چنین هدفی، از مانع تحریم های آمریکا گذر کنند. این یک وضعیت ناروشن است اما این احتمال بیشتر است که سعودی ها از همکاری های محدود اقتصادی با ایران فراتر نروند. این کاری است که سعودی ها با روسیه هم پس از اعمال تحریم های غربی انجام دادند. سعودی ها همچنین می دانند که برای چین، عربستان از اهمیت راهبردی بیشتری در قیاس با ایران برخوردار است. باتوجه به این واقعیت ها بود که سعودی ها از آوریل ۲۰۲۲ که در گفتگو با ایران به کلافگی رسیدند و نتوانستند امتیازاتی را که می خواستند به دست آورند، پای چین را به میان آوردند چرا که می دانستند چین تنها خط تنفس اقتصادی برای ایران است و پکن اهرم لازم برای متقاعدکردن ایران را دارد. به هرحال اکنون به بن بست میان دو طرف پایان داده شده است.

• جولین بارنز دیسی: هدف دیگری که سعودی ها از تجدید رابطه با ایران دنبال می کنند این است که در صورت انجام حمله ای توسط آمریکا یا اسراییل علیه ایران، از اقدامات تلافی جویانه ایران محفوظ بمانند. واقعیت این است که مشکلات میان عربستان و ایران چه در زمینه تهدید موشکی و چه برنامه هسته ای و دیگر زمینه ها از میان نخواهد رفت و نباید انتظار یک دوستی و مشارکت راهبردی میان دو طرف را داشته باشیم.

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1747099

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
    5 1
    نه پس فکر کردی عربستان قدرت جهانی است
  • مرتضی IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
    9 4
    این چه طرز فکری هست بیشتر کارشناسان می گویند اگر آمریکا و اسرائیل به ایران حمله کند چه می شود و یا چه نمی شود . راستی چرا باید آمریکا به ایران حمله کند مگر کشک هست دنیا . مگر کل دنیا مال آمریکا و اسرائیل هست که هر تصمیمی بگیرند ؟؟! از حرف های یک من غاز دوری کنید .
    • IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
      0 0
      چشم دوری میکنیم( البته صد من یه غاز صحیحه). ولی شما هم از خواب غفلت بیدار شوید و از عالم هپروت خارج شوید و ببینید در دنیا چه خبر است. یه توافق نامه روی کاغذ با عربستان امضا کردن میخان کل مشکلات رو باهاش حل کنن. راه حل مشکلات روابط عادی با دنیاست نه فقط چندتا کشور. ن
    • حسین شرافت IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
      0 0
      اقامرتضی اتفاقا همان روز اولی که این خبر رسانه ای شد بنده نوشتم که ممکن است حیله ای درکار باشد چه بسا امریکا و اروپا بخواهند حمله نظامی ب ایران کنند و چون یکی از اصلی ترین نگرانی های غربی ها مسعله نفت و انرژی است شاید عربستان درصدد برامده که در صورت حمله نظامی ب ایران بخواهد با دوست نمایی و ابراز نزدیکی با ایران بخواهد منابع تولید انرژی خود مخصوصا ارامکو را از حمله احتمالی ایران مصون کند بنده این قضیه را همان روز اول خطاب ب مسعولان کشور اعلام کردم و متنی که نوشتم موجود است و اتفاقا دور از ذهن هم نیست ،
    • غلامحسین IR ۰۴:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۶
      1 1
      ما آمریکارا زیرپامیگذاریم. امام خمینی
  • جلیل IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
    0 2
    اولا این ایران هست که نیازمند یک توافق هست تا دیگران الانم که وضعیت کشور رو می بینید دلار ساعت می زند تورم بیداد می کند الان ایران برای برجام التماس می کند
  • US ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
    0 1
    جای تعجب در این پادکست اینه که اصلی ترین مطلب درسوالهای مطرح شده جاش خالیست اون هم اینکه اساسا در روابط و توافق بین دولت ها باید منافع کشورها بررسی شود اینکه واسه منطقه چی میشه یا آمریکا نگران نفوظ چین باشد یا نه ویا با این رابطه جنگ اکراین چطور میشود . آخه به کشور ما چه ربطی داره اگه هم مربوط باشد مهمتر اینه که پرسیده بشود با این رابطه عربستان وبه تبع اون دیگر کشورهای همسو با اون چه میزان در کشور سرمایه گذاری می کنند بازار این کشورها چه قدر تراز تجاری رو به نفع صادرات مثبت کرده موجب افزایش تولید و به تبع آن افزایش ارز و اشتغال و رونق گردشگری و سهم ما از ترانزیت تجاری منطقه ای و بین المللی و تاثیرش به کاهش تورم و کاهش تهدید از سوی دول متخاصم چون صهیونیست‌ها و بهرمندی از عربستان در تاثیراون بر متحدش آمریکا واسه کاستن از تحریمها و بازگشت به بر جام و.... باشد