در این مطلب بررسی میکنیم که صندوق سرمایه گذاری چیست و چه انواعی دارد.
آشنایی با صندوقهای سرمایهگذاری
در پاسخ به سوال صندوق سرمایه گذاری چیست باید گفت صندوق در واقع یک نهاد مالی است. نوعی شرکت که توسط متخصصان بازار سرمایه اداره میشود و تحت نظارت دقیق سازمان بورس فعالیت میکند. عملکرد صندوقها به این شکل است که نقدینگی را از سمت سرمایهگذاران جمعآوری میکنند و به داراییهای مختلف اختصاص میدهند. هر فرد به میزان سرمایهای که در صندوق دارد، در سود و زیان آن شریک خواهد بود. صندوقها انواع مختلفی دارند که هر یک برای گروهی از سرمایهگذاران با نوع خاصی از شخصیت مالی مناسب است.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
نوع صندوق را دو معیار مهم مشخص میکند:
- ترکیب داراییها
- نحوه خرید و فروش
هر دوی این ویژگیها در امیدنامه و اساسنامه صندوق ذکر میشود.
صندوقها بر اساس ترکیب دارایی به سه گروه اصلی تقسیم میشوند:
- درآمد ثابت: صندوقی است که بیشترین درصد داراییهای خود را به اوراق با درآمد ثابت اختصاص میدهد. این یعنی ریسک و بازدهی کمتری نسبت به صندوقهای سهامی دارد و میتواند جایگزین سپرده بانکی باشد.
- مختلط: این صندوق از نظر ریسک و بازدهی حالت متعادل دارد و در بین درآمد ثابت و سهامی قرار میگیرد.
- سهامی: این صندوق بیشتری درصد دارایی خود را به سهام شرکتهای بورسی اختصاص میدهد و بنابراین ریسک بالا و در نتیجه، بازدهی مورد انتظار بالایی دارد.
انواع دیگری از صندوقها نیز وجود دارد؛ مانند صندوق طلا، صندوق اهرمی، صندوق بخشی و... اما سه دسته اصلی صندوقها را از نظر ترکیب دارایی به شما معرفی کردیم.
از منظر نحوه خرید و فروش، دو نوع صندوق سرمایه گذاری داریم:
- صندوق مبتنی بر صدور و ابطال یعنی صندوقی که برای خرید و فروش واحدهای آن باید به شعب صندوق یا سامانه آنلاین مخصوص صندوق مراجعه کنیم و خرید و فروش آن در لحظه انجام نمیگیرد.
- صندوق قابل معامله یا etf که مانند سهام عادی در روزهای کاری بازار و از طریق سامانه معاملاتی کارگزاریها قابل خرید و فروش است.
بهترین صندوق سرمایه گذاری کدام است؟
با توجه به توضیحاتی که دادیم، مشخص است که نمیتوان نام یک صندوق را به عنوان بهترین صندوق سرمایه گذاری مطرح کرد. صندوقها انواع مختلفی دارند و بسته به این که چه رویکردی را در سرمایهگذاری در نظر گرفتهاید، ممکن است برای شما مناسب باشند یا نباشند.
لازم است قبل از انتخاب صندوق، دید واضح و روشنی نسبت به شخصیت مالی و اهداف خودتان داشته باشید و به چند سوال مهم پاسخ دهید:
- هدفتان از سرمایهگذاری چیست؟
- چقدر ریسکپذیر هستید؟
- چه بازه زمانی را در نظر گرفتهاید؟
پاسخ به این سوالات، جنس سرمایهگذاری شما را مشخص میکند. مثلا اگر میخواهید هزینههای ماهانه را پوشش دهید، باید یک صندوق سرمایه گذاری با درامد ثابت انتخاب کنید که پرداخت سود ماهانه داشته باشد. برای مثال میتوان به صندوق همای آگاه اشاره کرد.
اگر برای اهداف بلندمدت برنامهریزی میکنید، مثلا سرمایهگذاری برای تامین آینده فرزندتان، بهتر است یک صندوق سهامی معتبر انتخاب کنید. برای مثال صندوق مشترک آگاه از زمان تاسیس در سال 1387 تا به امروز بیش از 54 هزار درصد بازدهی داشته است.
اگر قصدتان از سرمایهگذاری پوشش تورم باشد، صندوق طلا گزینهای مناسب خواهد بود زیرا قیمت آن همگام با اونس جهانی طلا و نرخ ارز حرکت میکند و دردسرهای خرید فیزیکی طلا را هم ندارد.
در مرود نحوه خرید و فروش صندوق هم لازم است شرایط خود را در نظر بگیرید. اگر برایتان مهم است که پس از فروش صندوق به سرعت بتوانید به پول آن دسترسی داشته باشید یا آن را به خرید و فروشهای دیگر اختصاص دهید، صندوق etf برای شما مناسبتر است زیرا فرایند ابطال صندوق های صدور و ابطالی، چند روزی زمان میبرد.
کدام مرجع برای پیدا کردن صندوق مناسب بهتر است؟
زمانی که نوع صندوق مورد نظرتان را انتخاب کردید، نوبت به مقایسه میرسد. در حال حاضر بیش از 300 صندوق سرمایهگذاری در بازار بورس ایران فعال هستند. از هر نوع صندوق، چندین و چند گزینه وجود دارد. چگونه بهترین را انتخاب کنیم؟
پاسخ، سابقه عملکرد هر صندوق است. صندوقها یک وبسایت اختصاصی دارند و موظفند در بازههای زمانی مشخص، اطلاعات عملکرد خود را آپدیت کنند. به علاوه وب سایت فیپیران هم لیست کامل صندوقها را به همراه عملکردشان در اختیارتان میگذارد. اعتبار صندوق، مدیر و متولی آن، عملکردی که در گذشته داشته است، همه و همه فاکتورهایی هستند که باید در نظر بگیرید.
البته نکتههای ریزتری هم وجود دارد. مثلا اگر میخواهید با سود صندوق، هزینههای ماهانه را پوشش دهید، باید صندوقی را پیدا کنید که تداوم در پرداخت سود داشته باشد و در یک سال گذشته به صورت مداوم سود نقدی پرداخت کرده باشد.
سخن آخر
با توجه به تنوع صندوقها، هر هدفی که داشته باشید و میزان ریسکپذیریتان هر چقدر که باشد، میتوانید گزینه مناسب خود را پیدا کنید. کافی است ابتدا شخصیت مالی خودتان و سپس انواع صندوق های سرمایهگذاری را بشناسید. برای این کار میتوانید از آزمونهای ریسکسنجی و مشاوره مدیریت دارایی کمک بگیرید.
نظر شما