این روزها خانه‌های تاریخی تهران یک به یک تن به تیشه برج‌سازان می‌دهند. چند ماه پیش سرای گلشن در بازار وخانه زند نوابی در سکوت تخریب شدند و چند روز قبل نیز خانه تاریخی صداقت در محدوده تاریخی سنگلج با خاک یکسان گشت.و حالا هم خبر تخریب خانه پروین اعتصامی به گوش می رسد.

زهرا تالانی: در حالیکه سازمان میراث فرهنگی این کار را قانونی می داند و می گوید که تمامی احکام خروج آثار تاریخی از فهرست میراث ملی، تنها با تکیه قضات دیوان عدالت اداری روی نظریه ارائه شده سال 1361شورای نگهبان استوار است که براساس آن، ثبت آثار تاریخی که مالک خصوصی دارند، شرعا درست نیست.
اما شورای شهر هم مخالف این موضوع است. احمد مسجد جامعی عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در نامه‌ای به مهدی چمران از تخریب صدها اثر تاریخی شهر تهران در سال‌های اخیر خبر داد. مسجدجامعی در این نامه از رییس شورای شهر خواسته تا مقرر کند سازمان میراث‌فرهنگی و شهرداری تهران گزارش اقدامات انجام شده را با قید فوریت به شورا ارایه کنند.وی معتقد است که رفع مشکلات مربوط به حفظ و نگهداری از آثار تاریخی، نیاز به عزم ملی دارد اما مدیریت شهری نیز در این زمینه سهمی دارد که امیدواریم سهم آنان در این زمینه تعریف شود.
همانطور که اطلاع دارید به تازگی شورای شهر اقدام به تخریب خانه های قدیمی مانند سرای دلگشا، ساختمان سینگر، ساختمان پرچم و خانه صداقت هستیم. شورای شهر در این زمینه آیا اقدامی انجام داده است تا مانع این کار شود؟
به دلیل آن که نهادهای متولی به این موضوع بی تفاوت بودند شورا طرحی را در این خصوص تهیه کرد و خانه های تاریخی شناسایی شدند و اعتبار آن نیز به تصویب رسید اما چه تضمینی برای حفاظت از این آثار است وقتی می توان با حکم قضایی املاک ثبت شده را از ثبت ملی خارج و تخریب کرد؟ به نظر من رفع مشکلات مربوط به حفظ و نگهداری از آثار تاریخی، نیاز به عزم ملی دارد اما مدیریت شهری نیز در این زمینه سهمی دارد که امیدواریم سهم آنان در این زمینه تعریف شود.
همانطور که گفتید این اقدام قانونی انجام می شود اما چرا دیوان عدالت اجازه این کار را داده است؟
از یک سو مطابق قانون سازمان میراث‌فرهنگی به عنوان متولی اصلی حفاظت از آثار و ابنیه تاریخی موظف است از این آثار محافظت کند، که با این حال با ورود یک اثر به این فهرست، مالک از هرگونه دخل و تصرف یا تخریب ملک خود منع می‌شود، و چون حمایتی از این مالکان صورت نمی‌گیرد تا مطابق قانون عدم‌النفع و زیان ناشی از آن جبران شود ،همین موضوع مالکان را ترغیب می‌کند با شکایت بردن به دیوان عدالت اداری حکم خروج ملک خود از فهرست آثار ملی را دریافت کرده و با خیالی آسوده و بدون مانع با تخریب آن به جایش ساختمانی نو بنا نهد.
آیا نباید شهرداری بودجه ای برای خرید این خانه ها داشته باشد؟
شهرداری اصلا مسئول تخریب این خانه ها نیست و همانطور که گفتم متولی این گونه امور است . شهرداری الان با هدف حفاظت اعلام کرده است که خانه پروین اعتصامی را می‌خرد که این همان مسئله‌ای است که میراث فرهنگی آن را اشاعه می‌دهد.البته به طور معمول هنگامیکه بحث خرید چنین ملک‌هایی به میان می‌آید مالکان قیمت ملک را بی‌رویه افزایش می‌دهند ولی شهرداری در نظر دارد این خانه را با قیمت کارشناسی خریداری کند.
آماری از خا نه های قدیمی در تهران وجود دارد؟
مطابق اعلام مدیریت پایگاه بافت تاریخی تهران تعداد 2400 اثر واجد ارزش تاریخی شناسایی شده است که از آن تعداد تنها حدود 300 اثر به ثبت رسیده است.البته چنانچه افراد به ارزش معنوی این سرمایه‌های فرهنگی پی ببرند به این موضوع بادیدگاهی انتفاعی نگاه نکنند چنین اتفاقاتی رخ نمی‌دهد اما این امر مستلزم فرهنگسازی است که انجام نمی‌شود.
45232



 

کد خبر 176012

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین