وقتی که می توان با پدر و مادر ۴ فرزند بودن، نخبه علمی و سرآمد کشوری شوی

به مناسبت هفته جمعیت با دو نفر از عزیزان هیات علمی دانشگاه سمنان مصاحبه ای انجام داده ایم که در کنار هم خانواده ای شکوهمند با چهار فرزند بنا کرده اند و در کنار پیشرفتهای علمی و پژوهشی، مسئولیتهای پدر و مادری را بجا می آورند و از طعم شیرین داشتن چند فرزند در کنار هم لذت می برند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان ، گفتگو با دکتر نادیا کوکبی بانوی سرآمد استانی و دکتر اسکندر کلوری مدیر گروه دانشکده شیمی دانشگاه سمنان که سراسر تلاش و محبت است در هنگامه بحران جمعیت قابل تامل و خواندنی است:

خدمت عزیزان سلام عرض می کنم، لطفا خودتان را معرفی بفرمایید.

من دکتر کلوری هستم، عضو هیات علمی دانشکده شیمی دانشگاه سمنان، در سال ۱۳۵۶ در گرمسار متولد شدم، دوره کارشناسی را در دانشگاه صنعتی شریف و دوره کارشناسی ارشد و دکتری را در دانشگاه بوعلی همدان گذراندم. مدتی بعد از دوره کارشناسی ارشدم در انرژی اتمی اصفهان واحد سوخت هسته ای مشغول بودم و از سال ۱۳۸۷ در دانشگاه سمنان به عنوان عضو هیات علمی مشغول به کار هستم.

من دکتر نادیا کوکبی هستم، متولد اردیبهشت ۱۳۶۰ در شیراز و در یک خانواده فرهنگی که پدر و مادرم هر دو معلم بودند، متولد شدم. لیسانس را در دانشگاه آزاد فیروز آباد و ارشد و دکتری را در دانشگاه بوعلی همدان گذراندم و از سال ۱۳۹۰ در دانشگاه سمنان به عنوان عضو هیات علمی مشغول به فعالیت هستم.

لطفا داستان آشنایی و ازدواجتان و حضورتان در شهر سمنان را بفرمائید.

دکتر کوکبی: زمانی که من در دانشگاه بوعلی همدان در دوره کارشناسی ارشد تحصیل می کردم آقای دکتر کلوری دوره دکتری را می گذراندند و استاد هر دو ما دکتر زلفی گل وزیر علوم بودند و باب آشنایی ما از اینجا باز شد.

دکتر کلوری: وقتی دکتری قبول شدم، بورسیه دانشکده شیمی دانشگاه سمنان شدم و باید در سمنان مشغول به کار می شدم و این شد که به سمنان آمدم و خانم هم از شیراز تشریف آوردند.

دکتر کوکبی: وقتی به سمنان آمدیم خب از نظر مسافت از خانواده دور بودیم ولی کار دانشگاه زمان ما را پر می کرد و مشغول امور علمی بودیم.

چه سالی صاحب فرزند شدید و راجع به فرزندان عزیزتان بفرمایید.

دکتر کلوری: در آبان ۱۳۹۲سه قلوها متولد شدند و بعد پسر دیگرمان به دنیا آمد.

دکتر کوکبی: در پنج ماه اول هربار که سونوگرافی می رفتم، تنها دوقل تشخیص داده می شد. وقتی برای سونوگرافی غربالگری مراجعه کردم، سه قلو بودن بچه ها را تشخیص دادند. که واقعا تعجب کردم و اصلا نمی دانستم با سه تا نوزاد چه باید بکنم. البته من بارداری بسیار خوبی داشتم و تا روزهای آخر روزی یک ساعت پیاده روی می کردم و بچه ها کمی زود به دنیا آمدند و به NICU منتقل شدند من هم چون فشارم بالارفته بود وضعیت خوبی نداشتم و وقتی می خواستم به اتاق عمل بروم خانواده ام هنوز نرسیده بودند و خیلی اضطراب داشتم. به همین خاطر بعد از عمل من به ICU منتقل شدم و بچه ها هم در NICU بودند و نتوانستم آنها را ببینم و ساعت های سختی برای من بود.

دکتر کلوری: وقتی در سونوگرافی به ما گفتند که سه قلو داریم، خیلی تعجب کرده بودیم و من سعی می کردم شرایط همسرم را درک کنم و حمایتش کنم.

دکتر کوکبی: وقتی متوجه سه قلو بودن بچه ها شدیم، حمایت و مراقبت همسرم به من احساس آرامش می داد.

دکتر کلوری: وقتی بچه ها به دنیا آمدند حال همسرم مساعد نبود و من بیشتر کنار بچه ها بودم. از بچه ها فیلم می گرفتم و برای همسرم می بردم تا بچه ها را ببیند و آرامش پیدا کند.

بعد از اینکه بچه ها به منزل منتقل شدند نیاز به مراقب داشتید؟ و آیا از شیر خودتان برای تغذیه بچه ها استفاده می کردید؟

دکتر کوکبی: بله من از کمک مراقب استفاده کردم. تغذیه بچه ها با شیر مادر برای من خیلی مهم بود. بنابراین در بیمارستان هم که بودم با وجود دردی که داشتم شیرم را با کمک یکی از دوستانم می دوشیدم و برای بچه ها که در NICU بودند می فرستادم. بعد در منزل هم برای اینکه همه بچه ها بتوانند به نوبت از شیر مادر استفاده کنند، طی یک برنامه به شکل منظم به بچه ها شیر می دادم تا هر سه آنها بتوانند از شیر مادر استفاده کنند. مثلا در اولین بار که اول صبح بچه ها شیر می خواستند، یکی شیر من را استفاده می کرد، یکی شیر دوشیده شده که شرایط نگهداری صحیح را داشت می خورد و سومی شیر خشک و این بین بچه ها می چرخید. من تا هفت ماه با همین روش پیش رفتم. برای من خیلی مهم بود که بچه ها آغوش مرا حس کنند بنابراین با وجود حضور مراقب خودم بچه ها را بغل می کردم و شیر می دادم. من هر روز از ساعت شش صبح بیدار می شدم به بسیاری از کارهای بچه ها رسیدگی می کردم و ساعت ۱۲ شب می خوابیدم و خوشبختانه از حمایت همسرم برخوردار بودم و ایشان از ساعت ۱۲ شب تا ۶ صبح درگیر کار بچه ها بود و بعد از ساعت ۶ تا ۱۳ استراحت می کرد و سپس به دانشکده می رفت و از لحظه ای که از سرکار باز می گشت دوباره مشغول کار بچه ها بود گاهی حتی فرصت نمی کرد لباس عوض کند.

دکتر کلوری: یادم می آید که در ابتدای نوزادی سه قلوها، حدودا هر دو ساعت یکبار باید شیر می خوردند و این مساله تغذیه بچه ها کار بسیار زمان بر و سختی بود ولی با مدیریت صحیحی که انجام دادیم بحمدلله بچه ها دوره خوبی را گذراندند. بسیاری از زحمات بچه ها با مادرشان است و بار اصلی بر دوش اوست اما باید توجه کرد که حمایت و همکاری پدر بویژه در موارد چند قلویی بسیار بسیار ضروری است. بخصوص که معتقدیم با وجود اینکه شرایط چند قلویی سخت است ولی فرزندان باید در خانواده و در کنار پدر و مادر و خواهران و برادرانشان زندگی کنند و فرزندی که از خانواده جدا می شود آسیب خواهد دید.

دکتر کوکبی: از همکاران دانشکده شیمی که همکاری بسیار خوبی با من و همسرم داشتند بسیار سپاسگزارم.

فرزند بعد از سه قلو ها کی به شما عطا شد و چه احساسی داشتید؟

دکتر کوکبی: حدودا بعد از یکسالگی پسرهای سه قلو ها خداوند فرزند چهارم را به ما عطا کرد. که این پسر عزیزم هم دو سال و هفت ماه از شیر مادر تغذیه کرد. ما سعی کردیم بچه ها تا حد امکان از شیر مادر تغذیه کنند و برای از شیرگرفتنشان عجله نکردیم و حوصله کردیم و با تعامل و بازی با بچه ها آنها را از شیر گرفتیم.

دکتر کلوری: ابتدا فکر می کردم شاید برای همسرم سخت باشد ولی واقعا حضور فرزند جدید در زندگیمان فرصت دیگری برای تجربه پدر و مادر شدن بود.

دکتر کوکبی: فرزند چهارمم فرصتی شد برای تجربه شیرین مادری، چون هنگام به دنیا آمدن سه قلوها هم کمی استرس داشتم بخاطر اینکه در تجربه اول مادر شدنم و هم با حجم زیادی از مسئولیت مواجه شده بودم. هرچند این شرایط سخت است ولی برای مادر ،بودن در کنار فرزندانش بسیار شیرین است.

بچه ها الان در چه سنی هستند؟

دکتر کوکبی: سه قلوها ۹ ساله و فرزند آخرم ۷ سال و نیمه است.

شرایط اقتصادی را باحضور ۴ فرزند چطور مدیریت کردید؟

دکتر کوکبی: من و همسرم قبل از بچه دار شدن همیشه بر اساس یک برنامه منظم پول پس انداز می کردیم تا چیزهایی که لازم داریم را برای زندگی تهیه کنیم. اما الان پیگیر خرید خاصی نیستیم و فقط سعی می کنم نیازهای منطقی بچه ها را خرید کنم و اگر خواسته ای داشته باشند و خواسته قابل انجامی باشد برایشان تهیه می کنم. دوست دارم فرزندانم معقول و راحت زندگی کنند ولی الحمد لله خداوند برکت در زندگی ما قرار داده است، هرچند دخل و خرجمان حساب و کتاب دارد و نمی توان مثل قبل پس انداز کرد.

دکتر کلوری: برای داشتن جمعیت جوان هم باید مساله فرهنگ سازی و ازدواج و هم باید مسائل اقتصادی حل شود و حمایت بسیار زیادی را می طلبد بویژه در موارد چند قلویی، درآمد و مسکن و سلامت جزء مسائل قابل توجه هستند. متاسفانه حمایت لازم از خانواده های دارای چند قلو صورت نمی گیرد و هزینه زندگی برای این خانواده ها زیاد است. همچنین حمایتهای خاصی از مادران خانه دار صورت بگیرد چون خانه داری و مدیریت امور منزل خود یک شغل محسوب می شود، حالا مادرهای شاغل مسئولیت بیشتری هم دارند.

از مدیریت وقت برای رسیدن به امور بچه ها و کارهای دانشگاهی و کسب رتبه های علمی با داشتن ۴ فرزند بفرمایید.

دکتر کلوری: ما هر دو هیات علمی دانشگاه هستیم و در واقع دو خانواده داریم یکی خانواده خودمان و دیگری خانواده دانشگاهی و دانشجویانمان که مانند فرزندانمان در مقابل آنها هم مسئولیم. بنابراین تلاش می کنیم که وقفه ای در هیچ یک از این دو اتفاق نیفتد.

دکتر کوکبی: من سعی می کنم همیشه مطالعه داشته باشم و عقیده دارم انسان برای رشد باید تلاش کند حتی اگر سخت باشد و من به بهانه بچه ها نباید دست از تلاش و تکاپو بردارم و پیشرفت علمی را در کنار حس مادری برای چهار فرزندم دوست دارم. در دوره بارداری وزن زیادی گرفتم و بعد از اینکه بچه ها به سه سال رسیدند شروع کردم به ورزش کردن و سعی می کنم در طول روز حتما ورزش کنم و آخر هفته با همکارم کوه نوردی کنم که این با همکاری همسرم صورت می پذیرد. در مورد پیشرفتهای علمی باید بگویم در سال ۱۳۹۵ سرآمد علمی کشور شدم. امسال هم به عنوان بانوی تاثیرگذار استان شناخته شدم. مسئول انجمن علمی، امور فرهنگی و پژوهش های دانشکده شیمی نیز بودم.

دکتر کلوری: من در حال حاضر مدیر گروه دانشکده شیمی هستم قبلا مسئول پژوهش دانشکده شیمی و مسئول پژوهش سرای دانشگاه بودم. الان که بچه ها بزرگتر شده اند نسبت به سه سال اول زندگی آنها، کارها کمی سبک تر شده و بهتر می توان به امور علمی پرداخت.

(دکتر کسائیان معاون بهداشتی دانشگاه به این گفتگو پیوستند.)

دکتر کسائیان: بزرگترین حسن داشتن چهار فرزند را در چه می بینید؟

دکتر کلوری: بچه ها قدر باهم بودن را می دانند و در آینده هم در کنار هم خواهند بود. تک فرزندها واقعا تنها هستند و پدر و مادر باید وقت زیادی را صرف پر کردن تنهایی فرزندشان کنند. این تنهایی آسیب زا است.

دکتر کوکبی: بله وقتی یکی از بچه ها نیست جای خالی او به سرعت بین بقیه احساس می شود و دلتنگی می کنند. بچه ها مسئولیت پذیرتر می شوند.

دکتر کسائیان: مصرف گرایی که متاسفانه در دنیا ارزش شده است ولی این فرهنگ باید تغییر کند و هزینه های اضافه حذف شود و بجای آن تعداد فرزندان بیشتری داشت و مدیریت مالی بهتری کرد، چه نظری در این باره دارید؟

دکتر کلوری: من موافق با مصرف گرایی و خریدهای بی حد و مرز و تهیه تمامی امکانات رفاهی برای بچه ها نیستم و فکر می کنم بچه ها باید مسئولیت پذیرتر و پرتلاش تر بار بیایند تا بتوانند در آینده مسئولیت یک زندگی را بپذیرند.

>مارال صمصامی

46

کد خبر 1768210

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =