این روزها با تغییرات رفتاری و اخلاقی در بین خانواده خود و یا افرادی که در کنار شما زندگی می کنند مواجهه شده اید ؟ افرادی که همکاران و یا دوستان و همسایه های شما هستند . به نظر می رسد همه ما بدون آنکه متوجه باشیم با موجی همراه شده ایم که ما را از عرف و فرهنگ اصیل ایرانی مان دور می کند.

 
سپیده سعیدی: زندگی های مشترکمان دچار دگرگونی شده است وشاید مدتهاست که رفتارمان از قاعده و اصول اجتماعی ایرانی منحرف گردیده است . دکتر سیما فردوسی روانشناس و پژوهشگر معتقد است ،درماه های اخیربیش ازهر زمان دیگری با انحرافات اخلاقی بین خانواده هاوبه ویژه همسران مواجهه بوده ایم .فردوسی در گفتگو با خبرآنلاین عنوان می کند تنوع طلبی ،شک ،طلاق های عاطفی ،فحاشی ،پرخاشگری اثرات بسیار مخربی بر کانون خانواده ها گذاشته است و می توان به جرات اظهارداشت که دراین میان سریال های شبکه های فارسی زبان والبته استفاده از شبکه های اجتماعی که بدون لزوم و از روی سرگرمی انجام می شود بی تاثیر نبوده است .
 
آیا همه تقصیرها متوجه ماهواره و شبکه های اجتماعی است ؟
در وهله اول ،بسیاری نمی دانند که هر کدام از این ابزار و وسائل ارتباط جمعی را باید در چه راهی استفاده کرد . من نمی خواهم مطلقا اظهارکنم که همه این ابزار مخرب هستند . اما اگر ندانیم که چگونه از آنها استفاده کنیم می تواند برای زندگی ما آدمها مخرب باشد . نباید از یادمان برود که چه چیزی در زندگی مان می تواند از درجه اهمیت بیشتری برخوردارباشد.آیا هم کلام شدن با همسرمان را می توانیم به وقت گذرانی در دنیای مجازی تبدیل کنیم واگر این کار را به هم کلامی با همسرمان ترجیح می دهیم ،آیا متوجه تبعات آن هستیم .اینکه در خانواده سردی ایجاد کرده ایم .
 
چه انگیزه ای باعث می شود که افراد جستجو در شبکه های اجتماعی را به وقت گذرانی با خانواده ترجیح بدهند ؟
 در ابتدا شاهدیم که افراد دلیل خاصی برای این کار ندارند و تنها یک کنجکاوی ساده است که آنها را در گیر شبکه های اجتماعی می کند . اما این کنجکاوی ساده آنها را غرق درارتباطات مجازی می کند و کم کم به خانواده بی توجه می شوند . ارتباط با افراد متنوع بسیاری که در این راه پیدا کرده اند آن قدر برای آنها جذاب است که نمی خواهند در روزمرگی های خود بمانند و همچنان این روند را ادامه می دهند . بنابراین رابطه ها کم کم سرد وسرد تر می شود و نهایتا احساس خلاء و جدایی آنها را یقینا به ورطه جدایی می کشاند . مسئله ای که ناخواسته بوده و از یک کنجکاوی ساده شروع شده است .
 
اصیل بودن خانواده و رفتارهایی که در خانواده ها توسط پدران و مادران انجام شده می تواند مانع از این روند شود . آیا می توان برای جلوگیری از بروز این مشکلات خانواده ها را دخیل کرد ؟
اصولا وارد شدن به دنیای مجازی ربطی به خانواده ها و نوع تربیت ندارد . این ماجرای درگیر شدن آدمها و نوعی اعتیاد به کاری است که انسان فکر می کند که با انجام آن به روز شده است و از دنیای تکنولوژی عقب نمانده است . در بسیاری از مواقع با خانواده هایی روبرو هستیم که معقول هستند واصول و پایه های زندگی پایبند هستند اما فرزندان آن ها چه قبل از ازدواج و چه بعد از ازدواج به دلیل زندگی در عصر حاضردچار بحران شده اند . ما باید به یاد داشته باشیم که نباید چهارچوب زندگی و حریم خصوصی خود را وارد شبکه های مجازی کنیم . این رفتار همان ساختارشکنی است که موجبات تخریب کانون خانواده را فراهم می کند و دوام زندگی مشترک را به ویژه در نسل های جوان کم می کند .
 
تنوع طلبی افراد تا چه اندازه می تواند دراین رابطه تاثیر گذار باشد ؟
تنوع طلبی نمی تواند موضوعی باشد که در خصوص آن بخواهیم عوامل خارجی را دخالت دهیم و یا مقصر بدانیم . این خصیصه اخلاقی در کنه وجود انسانهاست و بستگی به شخصیت آنها دارد . انسان متاهل و متهد همواره به زندگی خود در شرایط گوناگون پایبند است و به دنبال ایجاد تنوع در چهارچوب اخلاقی و عرفی خود می گردد و نه خارج ازآن . اما در بسیاری ازموارد دیده شده که افراد تنوع طلب اسامی دیگری بررفتارخود می گذارند . مثلا می گویند ما برای مدتی می خواهیم آرامش داشته باشیم و آن را حتی استراحت کردن می نامند . در واقع فردی که دچارچنین خصیصه ای نباشد کاملا خود را مبرا ازتنوع طلبی می داند و اصولا نیازی به این اقدام پیدا نمی کند که بخواهد با فردی یا افرادی غیر از همسر خود در ارتباط باشد . معمولا دیده ایم که افراد تنوع طلب بعد از همسر خود به یک فرد قانع نیستند بلکه با چندین نفر رابطه برقرارمی کنند و البته در این روابط ناموفق هم هستند . افراد تنوع طلب معمولا شخصیت های منحرف و متزلزلی دارند و این روزها شبکه های اجتماعی می تواند برای این افراد جذابیت بیشتری داشته باشد . گرچه همه ما می دانیم که اساس ایجاد این شبکه برای چه بوده است و چه بسا بتوان کاربردی مثبت هم ازآنها گرفت اما آنچه امروزه با آن مواجهه هستیم چیزی غیرازاین است و متاسفانه به جدایی و ایجاد شبهه در بسیاری از خانواده ها گشته است .
من معتقد هستم ایمان و اعتقاد می تواند نقش اساسی دراین زمینه داشته باشد . فردی که معتقد به اصول و اخلاقیات است بی دلیل با افراد دیگر ارتباط برقرار نمی کند و موجبات سستی و فروپاشی را در خانواده فراهم نمی کند . پس در وهله اول شخصیت متزلزل و بعد بی اعتقادی نقش اصلی را در تنوع طلبی افراد بازی می کند .
 
پس درچنین شرایطی شک همسران می تواند به جا باشد ،برای بازگرداندن آرامش به خانواده چه باید کرد ؟
بیراه نیست اگر بگویم که در روزهایی که پشت سر می گذاریم این رفتارها دربین افراد و همسران بیشتر دیده می شود . گرچه همگی این رفتارها ریشه در تربیت و شخصیت افراد دارد اما نمی توان عوامل خارجی را هم نادیده انگاشت.شاید بسیاری از سوءظن ها و تردید هایی که در روابط دیده می شود ناشی از تاثیرسریالهای پررنگ و لعاب ماهواره ای باشد . من نمی خواهم محکوم کنم چرا که تنوع و رنگ در این برنامه ها برای بیننده جذاب است . اما باید درنظرداشت که تردیدوشک ومرتبط کردن این برنامه ها با زندگی های ایرانی دردسرساز شده است .
 
یعنی زوجین با دیدن سریالهای ماهواره ای به یکدیگر مشکوک می شوند و می تواند موثرباشد ؟
البته بی تاثیر نیست . ما در بسیاری مواقع با مطابقت دادن داستانهای گوناگون که اصلا ربطی به زندگی ما و فرهنگمان ندارد .کانون خانواده را دچار خطر و تهدید می کنیم . گمان های بد و باورهای غلط که رابطه ها را از هم می گسلد . همسران را به رفتاری متهم می کنیم که تصور می کنیم و عینیت و واقعیت ندارد . این گمانهای بد وغیر قابل توجیه باعث پرخاشگری و فحاشی هم می شود . بسیاری از همسران در مشاوره ها اظهار می کنند که همسر خود را دوست دارند و تمامی این رفتارها برای این است که نمی خواهند همسر خود را ازدست بدهند . که باور غلطی هست . شک و سوء ظن حالات پارانوئید است که فرد را به بیماری تهدید می کند و معمولا همسران ازوقوع بیماری در خود بی خبر هستند . ما شک را در خانواده ها ریشه یابی می کنیم و دوران کودکی که بر فرد گذشته است . اینکه فرد با چه ناملایماتی روبرو بوده است .این حالات می تواند محرکی همچون سریالهای ماهواره ای داشته باشد . اما آنها تنها محرک هستند و شک و سوء ظن همانطور که گفتم ریشه در خانواده و کودکی فرد دارد .
 
به طور کلی شما مردم را از تماشای این برنامه ها منع می کنید ؟
من در پاسخ به سوال شما ترجیح می دهم مسئولان صدا و سیما را متوجه این موضوع کنم . اینکه به تنوع برنامه ها به رنگ ها به موسیقی ها و ساختار برنامه ها توجه بیشتری نشان دهند و طبیعی است که افراد بعد از خستگی کار روزانه به دنبال رنگ و لعاب و شکل ظاهری برنامه های تلویزیون باشند وبرنامه های ماهواره ای می تواند این خواسته را بر آورده سازد . مخاطب این برنامه به دنبال رنگ و تنوع به دیدن این برنامه ها می پردازد . غافل از محتوی و ناخود آگاه محتوی نیز بر روی او تاثیر می گذارد . صدا و سیما باید توان رقابت با این برنامه ها را در خود تقویت کند و کمی جدی تر به این موضوع بپردازد .
 1745
کد خبر 176851

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    17 38
    من خودم طرفدار پروپا قرص ماهواره بودم ولی از زمانی که عقد کردم دیگه میترسم بشینیم نگاه کنم ... می ترسم از اینکه رابطم با همسرم تحت تاثیر این فیلمها قرار بگیره حتی در روابط دانشگاهیش و شرکت در برنامه های اجتماعیش ترس و دلهره دارم ..... الان کلان شبکه های فارسی زبان مخصوصا سریال ها رو قطع کردم و فقط شبکه های ایرانی و از خارجی شبکههای خبری و آشپزی و ... می بینم بطور کلی شدیدا رو برنامه ها حساس شدم که چی دارن پخش می کنند
    • بدون نام IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
      6 6
      تو و خانم دكتر فردوسي نميفهمين كه فقط اين هايي كه راي منفي دادن ميفهمن
    • بدون نام CH ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
      9 3
      آقا شما دچار وسواس شدید!
  • بدون نام IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    12 8
    14 سال ازدواج کردم از روز اول هم ماهواره داشتم الان هم بهترین زندگی دنیا رو دارم الکی چرت و پرت ننویسید لطفا اتفاقا خیلی هم فهمیده تر شده ایم نسبت به قبل شماها از اگاهی مردم میترسید وگرنه ماهواره هم مثل تیغ جراحیه میتونی
    • امیر IR ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
      3 5
      بهترین زندگی دنیا! چی بگم.
  • بدون نام IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    9 3
    اصلا اینطور نیست و تغییر رفتار به سرعت تماشای یک سریال حادث نمی شود. از طرفی در این دنیای امواج ماهواره ای بالاخره ملت ایران باید همراه شود. تفاوت فرهنگ ها را بشناسد و فیلم را از زندگی واقعی تشخیص دهد. باید گذاشت تا این ملت بالغ شود چون نگاه داشتن او در کودکی باعث عدم پیشرفت او در زمینه های دیگر نیز خواهد شد. همانظور که شما این سریالها را نقد می کنید سایر مردم نیز ممکن است ابتدا تا حدودی ذهنشان را اشغال کند اما بتدریج برایشان به جایگاه یک فیلم تنزل پیدا می کند. قضیه کودکی که خودش را با دیدن 5 قدم تا بهشت خفه کرد را یادمان نرفته. نگذاریم که ملت ایران مثل آن کودک در تماشای فیلم بچه بماند.
  • بدون نام IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    5 1
    من هم موافقم
  • رفاهی US ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    8 2
    نمی دانم خبرآنلاین محافظه کارانه از کنار این نظر رد می شود یا نه اما خدمت خانم دکتر سیما فردوسی عرض کنم که برای گرفتن یک رفتار از جامعه باید رفتاری را جایگزین آن کنیم . به نشر شما در مقابل برنامه های ماهواره ، ما چه به مصرف کنندگان آن داده ایم ؟‌ غیر از سخنان کلیشه ای و همایش و نمایش چه کرده ایم؟ در عرصه داد و ستد رفتارهای اجتماعی تا وقتی چیزی برای عرضه ندارید نمی توانید درخواست تقاضایی بکنید.
  • Maral DK ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    6 1
    Faghat cheeeerto pert tahvil mardom bedid... Adam bayad KHEILI bi janbe bashe ke bekhatere ye serial zendegisho kharab kone ya nesbat be har chizi bekhad badbin beshe.. age injoorie faghat serialha o filmha nistaN ke mitoonan tasir gozar roye dide adam bashan.. hezaran hezaran chize dige mitoone toye raftar va dide adam tasir gozar bashe age bi janbe bashe!!!!!
  • بدون نام IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    5 0
    شما پارانويا داري داداش !
  • یحیی IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    5 8
    تمام صحبتهای خانم دکتر فردوسی پور را تائید می کنم ولی اشاره ای به موضوع داشته باشم که تنها برنامهای ماهواره نیست که فرهنگ این جامعه را متزلزل کرده است بلکه ابزار دیگری نیز هست مثلا کودکی که از سن دو سالگی با یکی سری دفترجه ها و کتابهایی سروکار دارد که عکس های روی آن چاب شده که از برنامه های ماهواره مخرب تر است .وقتی از فلان مسئول سوال می شود که جلو چاپ این گونه دفترچه ها و کتابها را بگیرید ، ایشان به گردن فلانی می اندازد .خداوکیلی در بازار بگردید ببینید روی دفترچهای کودکان چه عکس های چاپ شده
  • اسماعیل IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    10 5
    به نظر من از یک روانشناس بعید است اینگونه اظهار نظر کند، آیا بهتر نیست ریشه مشکل را بیان میکردند البته با راهکار؟؟؟؟؟؟
  • علیرضا IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    10 2
    من که همیشه فقط کانال دیسکاوری رو میبینم و از جدیدترین تکنولوژیها و تحقیقات لذت میبرم . چرا همیشه جنبه بد ماهواره رو ما در نظر میگیرم ؟ من هم دارم زبانم رو کامل میکنم و هم خیلی چیزها از این کانال و کانال نشنال جغرافی یاد میگیرم .
  • علی IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    14 7
    واقعا که ، اگر قرار باشه رابطه زناشویی با یک سریال به هم بخوره پس بذاز بخوره . ازواجی که رو هوا باشه بهتر که اصلا نباشه که شما همه تقصیرات را به گردن کس دیگری می اندازید . کی بود کی بود من نبودم شده داستان شما
    • جاوید IR ۰۵:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
      2 4
      زیاد مطمئن حرف نزن علی آقا. چون دوست دارم اینو میگم.
  • بدون نام IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۴
    6 6
    برعکس باعث هوشياري افراد نسبت به اطرافيان و دوستان و آشنايان خود مي گردد اينکه خود را خوشبينانه به ندانستن بزنيم دليل نمي شود که مشکل وجود نداشته باشد اما اگر بدانيم و دانسته و خردمندانه دست به اقدام بزنيم جاي تحسين دارد
  • بدون نام IR ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    3 4
    اگر کسی درست ببیند حکایت ادب از که آموختی از بی ادبان است
  • سارا IR ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۵
    6 3
    من يك دختره 14 ساله از شهر يزد هستم. به 2زبان فرانسه وانگليسي تسلط كامل دارم. درضمن پيانو هم واصلا خانواده ام و همچنين خودم مذهبي نيستيم. ما پارسال درحين ورود به خانه ي جديدمان ماهوا ره وصل كرديم ومن مي تونم به خدا قسم بخورم كه رفتار خواهر 7 ساله ام خيلي تغيير كرده بود وخيلي احساساتي ترشده بود حتي مادر و پدرم هم بيشتر حساس شده بودند بعد از 8ماه من شخصا از مادرم درخواست قطع ماهواره را كردم .قبول دارم شبكه هاي ايران كسل كننده وچرت هستند ولي تقاضا دارم اگر ماهواره مي بينيد شبكه هاي GEM PMC FARSI 1 را قطع كنيد اين شبكه ها كمكم بر ذهن بچه ها و حتي خانواده ها اثر مي گذارند وآنها را بسيار ضعيف حساس وتحريك پذير مي كند اخه اينكه يه نفر با يكي دوست ميشه بعد همديگرو مي بوسند و بعد بچه دارميشن چيداره
    • بدون نام US ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۷
      2 3
      ببين چقدر مردم ايران بچه اند... تاسف باره...
  • بدون نام IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۸
    5 2
    بدبین که هیچ بلکه به طلاق وخیانت هم دچار میشن ماهوارهها از اسباب شیاطین است
  • بینام IR ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۸
    2 0
    هرچیزی دو جنبه داره هم خوب هم بد چرا فقط جنبه منفی رو میبینید ؟ چرا ما ایرانی ها فقط باید از غربی ها جنبه های منفی کارشونو یاد بگیریم. وقتی یه فیلمی نشون میده دختر 16ساله به بهانه درس خوندن خونه ی دوستش میره دیسکو یا کازینو -چرا شما یاد نمیگیرین که از دخترتون بیشتر مواظبت کنین و دختری که سریالو میبینه چرا درس عبرت نمیگیره؟ خوب یک بار هم به جای بدبینی خوشبینانه به قضیه نگاه کنیم قیامت میشه؟؟؟؟؟
  • ستاره IR ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۱۹
    2 1
    من هم از بسياري از برنامه هاي ماهواره لذت مي برم . اما از حق نگذريم سريالهاي فارسي وان و ....واقعا چرندو پرند هستند . دقيقا همان فيلم فارسي هاي قديم خودمون هستند حالا با يه رنگو ولعاب جديد. واقعا سليقه ما اينه ؟!!!
  • بدون نام IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۰
    0 1
    چرا مردم ماهواره تماشا می کنند ؟و رفتارهای اجتماعی تک عاملی نیست این مطلب را خانم دکتر بهتر می داند .البته خود خانم دکتر در بلاد خارج درس خوانده و در متن بوده حالا ماهواره حاشیه است البته طرح مساله آسان است اما چه اقداماتی انجام شد؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین