در بیداری اسلامی، محور «اسلامیت» است. اسلام، معارف اسلامی، مقررات و آموزه ها و احکام اسلامی است که چنین بیداری ای را می آفریند. اما «بیداری انسانی»، فاقد چنین معنایی است. چنین بیداری ای برگرفته از تفکر غربی اومانیسم است که «انسان» را محور خود قرار داده است. از آنجا که سرمنشاء بسیاری از انحرافات و تناقضات در رفتار انسان است، «اومانیسم» هم یک تفکر و مکتب الحادی به شمار می رود.
از این رو «بیداری انسانی» با سرمنشاء اومانیسم، در نفس خود به معنی از خدا بریدن است. در حالی که «بیداری اسلامی» یک کار ایدئولوژیک و برگرفته از مکتب اسلام است.
«انسانیت» اگر با «اسلام» همراه شود معنی می یابد. اما گاهی متاسفانه برخی مقوله «انسان گرایی» و «بیداری انسانی» را پررنگ می کنند که بی ارتباط با نظریه هایی همچون «مکتب ایرانی» و «اسلام ایرانی» نیست. این همان اومانیسم غربی است که منجر به نفی مکتب می شود و انسان را یک بعدی می کند. خودی ها باید از بکار بردن این واژه ها که یا اشتباهی سهوی است و یا انحرافی عمدی پرهیز کنند.
ما منتقدان این ادبیات اومانیستی، مخالف عزت ایران و انسان نیستیم. بلکه مخالف ناسیونالیسم و اومانیسم هستیم. از منظر ما عزت ایران و انسان وقتی معنی می یابد که با محوریت اسلام باشد. انقلاب ما هم اسلامی بود و با محوریت اسلام پا گرفت. انقلاب ما نه «ایرانی» بود و نه «انسانی». اگرچه مفاهیمی چون «ایران»، «وطن» و «انسان» ارزشمندند اما برجسته کردن آنها در مقابل «اسلام»، نوعی کج اندیشی تلقی می شود.
از همین منظر است که برخی رسانه ها و چهره های اصولگرا نسبت به پررنگ شدن مقوله «انسان» در مقابل کمرنگ شدن «اسلام» در ادبیات رئیس جمهور ابراز نگرانی کرده اند. نگرانی هایی که دلسوزانه است نه غرض ورزانه. چرا که ما تکرار این مقوله را برای رئیس قوه مجریه نمی پسندیم. حتی اگر ایشان بفرمایند که نیتشان تاکید بر اومانیسم نیست، اما سخنانشان این توهم را در اذهان هر شنونده ای ایجاد می کند. به دلیل ایرادی که به سخنان ایشان وارد است، انتظار داریم که از این پس محور اصلی سخنان خود را بر «اسلام» قرار داده و از لفظ «بیداری اسلامی» به جای «بیداری انسانی» استفاده کنند.
· رئیس فراکسیون روحانیون مجلس و نماینده اصفهان
/2929
نظر شما