در جدیدترین رتبهبندی دانشگاههای جهان در مهرماه امسال، پایگاه تایمز در دومین سال از انتشار رتبهبندی دانشگاههای جهان بدون حضور پایگاه QS گزارش جدید خود را از رتبه دانشگاههای جهان منتشر کرد که مطابق آن دانشگاه صنعتیشریف برای اولین بار در رتبهای میان 301 تا 350 قرار گرفته است. این پایگاه 13 شاخص جدید برای تعیین سطح تمامی فعالیتهای دانشگاههای جهان از آموزش گرفته تا انتقال دانش در نظر گرفته است که این 13 شاخص در پنج دسته آموزش، تحقیقات، میزان ارجاع به مقالات، درآمد صنعتی و ترکیب بینالمللی دستهبندی شدهاند.
اما اکنون دانشگاه ششریف اعلام کرده این رتبه را قبول ندارد و رتبه این دانشگاه در جهان بهتر از 300 است.
شاخص های رتبه بندی چیست؟
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان اینکه جذب فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف در سازمانها و شرکتهای ملی و بینالمللی مهمترین عامل ارتقای این دانشگاه است می گوید: تجربه نشان می دهد که یکی از نقاط ضعف دانشگاهها نبود نظام ثبت آماری است، نداشتن آمار و گزارش نکردن واقعیتهای هر دانشگاه آن گونه که در آمارهای بینالمللی مشاهده میکنیم چهره نادرستی از عملکرد جمهوری اسلامی ایران به تصویر میکشد، در حالیکه فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی که در دانشگاههای بزرگ کشور صورت میگیرد ارزشمند و درخور توجه است.
به گفته دکتر جعفر مهرداد رتبه بندی تایمز ماموریتهای اصلی دانشگاههای تراز اول جهان را از نظر پژوهشی، آموزشی، انتقال دانش و فعالیتهای بینالمللی مطالعه میکند و بزرگترین بررسی را در مورد شهرت و اعتبار جهانی دانشگاهها به کار میگیرد و نظر متخصصان را دریافت میکند.
وی درباره تغییر دیگر در شاخصهای مورد نظر در رتبه بندی تایمز می گوید: رتبه بندی تایمز شاخص بهره وری پژوهش را با احتساب کل تعداد مقالات منتشر شده یک دانشگاه نسبت به اعضای هیئت علمی آن نرمال سازی کرد که این یک تغییر مهم محسوب میشود به عنوان مثال، پژوهشگران در رشتههای علوم زیستی و پزشکی که 2 یا 3 مقاله در سال منتشر میکنند در حالی که پژوهشگران رشتههای هنر و علوم انسانی و علوم اجتماعی به طور متوسط کمتر از یک مقاله منتشر میکنند.
مهراد تغییر دیگری که در شاخص های رتبه بندی تایمز رخ داد را حذف شاخص درآمد عمومی پژوهشی بر می شمارد و می گوید: در سال 2011 تغییر مهم دیگر حذف شاخص درآمد عمومی پژوهشی بود که از نبود دادههای آماده قابل مقایسه بین کشورها صدمه میدید.
دانشگاه صنعتی شریف این رتبه را قبول ندارد
با اینحال مسئولان دانشگاه صنعتی نسبت به این نتایج اعتراض کردند و بیانیه ای را صادر کردند. دانشگاه صنعتی شریف در این بیانیه تاکید کرده است: رتبه بندی مذکور با توجه به مجموعه ای از شاخصها شامل فعالیتهای آموزشی (30درصد)، پژوهشی (30درصد)، ارجاعات به مقالات و نفوذ تحقیقاتی (30درصد)، چشمانداز بین المللی (5/7درصد) و همچنین حجم درآمدهای ناشی از تحقیقات دانشگاه (5/2درصد) صورت گرفته است.
داده های مربوط به عوامل ذکر شده با استفاده از روشهای مختلف شامل نظرسنجی (پرسش و اخذ پاسخ در مورد اعتبار آموزشی و پژوهشی دانشگاهها از بیش از 17 هزار نفر از متخصصان امور آموزش و پژوهش در زمینه های مختلف علمی و موقعیتهای مختلف جغرافیایی)، استفاده از پایگاههای داده مربوط به مقالات و نتایج تحقیقات و درخواست بخشی از اطلاعات از خود دانشگاه ها جمع آوری شده است.
این دانشگاه بر این باور است که جامع و مانع بودن شاخصهای این رتبه بندی و وزن آنها در سنجش نهایی با الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت در عرصه فعالیتهای دانشگاهی فاصله دارد. به عنوان مثال، در این رتبه بندی وزن فعالیتهای ارتباط با صنعت اندک است، در حالی که این دانشگاه براساس سیاستهای ابلاغی نظام یکی از مهم ترین رسالتهای خود را رفع مشکلات صنعتی جامعه می داند. به علاوه در این رتبه بندی اشاره ای به شاخصهای فرهنگی دانشگاه به عنوان یک کانون انسان ساز در جامعه نشده است.
کاربران خبرآنلاین چه می گویند؟
اما خبرآنلاین پس از اعلام رتبه دانشگاه شریف از کاربران خود خواست درباره این رتبه اظهار نظر کنند. بسیاری از کاربران نوشتند رتبه دانشگاه ها شریف و دانشگاه های بزرگ دیگر ایران، چندان مناسب نیست. برای خواندن نظرات کاربران خبرآنلاین اینجا و اینجا را بخوانید.
47232
نظر شما