مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

ماجراجویی ژئوپلیتیکی با دالان موهوم تورانی/ آیا ایران با گشایش خطوط مواصلاتی در قفقاز مخالف است؟

ایران تنها با تغییر مرزها، تغییر آرایش ژئوپلیتیکی و نقض حاکمیت کشورهای منطقه مخالف است و اجازه تحقق کریدور جعلی زنگزور یا همان «دالان تورانی ناتو» را نخواهد داد.

ابوالفضل خدائی: دالان جعلی زنگزور یک پروژه تورانی است که با اهداف منطقه ای و بین المللی از سوی ترکیه و جمهوری آذربایجان پیگیری می شود به گونه ای که اخیرا به‌رغم مخالفت‌های متعدد طرف ارمنستانی، رجب طیب اردوغان گشایش این کریدور را مسئله‌ای با ایران خواند و از رویکرد تهران در این باره انتقاد کرد. ایجاد این کریدور ادعایی باعث قطع دائم ارتباط مرزهای ایران و ارمنستان می‌شود و به باکو دسترسی بلامانع به جمهوری خودمختار نخجوان را خواهد داد. این در حالی است که راه‌اندازی دالان زنگزور مغایر مفاد توافق ۹ نوامبر۲۰۲۰ به شمار می‌آید؛ توافقی که بر رفع انسداد مسیرهای مواصلاتی اشاره می‌کند، نه ایجاد یک گذرگاه به بزرگی استان سیونیک ارمنستان. در همین حال ارمنستان بارها تاکید کرده که تلاش های باکو برای افتتاح مسیرهای حمل‌ونقل منطقه‌ای هیچ ارتباطی با مذاکرات و بیانیه‌های امضا شده در این زمینه تا به امروز ندارد و برای ارمنستان غیرقابل قبول است.

احمد کاظمی پژوهشگر حوزه اوراسیا در گفتگویی با خبرآنلاین در مورد تلاش های جمهوری آذربایجان و ترکیه در این خصوص و اتهام زنی اردوغان به ایران گفت: این مساله نشان می دهد که مواضع آنکارا و باکو نسبت به موضوعات ترانزیتی در منطقه آغشته به امیال سیاسی و تاریخی بوده که با دوگانگی و کذب پراکنی همراه شده است. ایران نسبت به خطوط مواصلاتی و ارتباط ترانزیتی خاک اصلی جمهوری آذربایجان با بخش جمهوری خودمختار نخجوان مشکلی ندارد و حتی طی ۳۰ ساله گذشته از داخل خاک خود ارتباط ترانزیتی نخجوان و خاک اصلی جمهوری آذربایجان را انجام داده است. این اوج ناسپاسی باکو بود که مقامات آن طی این مدت از ایران قدردانی نکردند چرا که ایران ارتباطی راهبردی و استراتژیک را در دو بخش انجام داده است. از همین رو باید بار دیگر عنوان شود که ایران تنها با تغییر مرزها، تغییر آرایش ژئوپلیتیکی و نقض حاکمیت کشورهای منطقه مشکل دارد. وقتی که از اجرایی شدن موافقتنامه آتش بس ۲۰۲۰ مسکو صحبت می شود بحث خطوط مواصلاتی مطرح است مانند ارتباط هوایی که جمهوری آذربایجان از طریق ارمنستان با نخجوان دارد. یا گشایش خط ریلی که از دوره شوروی در منطقه فعال بوده و پس از جنگ متوقف شد.

ماجراجویی ژئوپلیتیکی با دالان موهوم تورانی/ آیا ایران با گشایش خطوط مواصلاتی در قفقاز مخالف است؟

بیشتر بخوانید:

مسکو، تهران و پکن مقابل دالان تورانی تجزیه ارمنستان

تهدید جدی ایران با «تروریسم آبی» ترکیه

این پژوهشگر اوراسیا افزود: به نظر می رسد که رجب طیب اردوغان در این زمینه دست به فرافکنی می زند و از سوی دیگر رسانه های جمهوری آذربایجان با تحریف واقعیات اینگونه تلاش می کنند که موافقت ارمنستان با گشایش خط ریلی به معنای تحقق دالان جعلی زنگزور است در حالی که چنین موضوعی به هیچ وجه صحت ندارد. در این راستا اردوغان به دنبال سرپوش گذاشتن بر شکست طرح های تورانی ناتو با پیمانکاری جمهوری آذربایجان است و در این مسیر دست به مغلطه می زند. باید به اردوغان گفت که ایران مشکل اصلی این طرح ها نیست چرا که برای هزاران سال پای ثابت صلح در این منطقه بوده و از قضا مشکل قفقاز زمانی شروع شد که پای روس های تزاری و متجاوزان عثمانی به این منطقه باز شد. تا زمانی که ایران در این منطقه حضور داشت ما شاهد همزیستی مسالمت آمیز آذری ها و ارمنی ها بودیم. اما وقتی که پس از قراردادهای ننگین گلستان و ترکمنچای پای ایران از منطقه دور شد شاهد ایجاد معضلات جدید بین آذری ها و ارمنی ها بودیم. از منظر تاریخی نیز آذری ها، ارمنی ها و از سوی دیگر مناطق قفقاز و جنوب شرق ترکیه، شاهد نسل کشی و تجاوزات نظامی ترک های عثمانی بودند. این همان روایتی است که ترکیه سعی دارد با استحاله واقعیت و با هویت آذربایجانی بر آن سرپوش بگذارد.

کاظمی تصریح کرد: طرح دالان جعلی به معنای ادعای ارضی جمهوری آذربایجان و ترکیه نسبت به جنوب ارمنستان یعنی استان سیونیک است. جایی که با ایران هم مرز بوده و کنسولگری ایران در مرکز آن یعنی قاپان قرار گرفته است. به طور طبیعی این موضوع خلاف حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل است و ایران باید نسبت به تغییر مرزها حساس باشد و اجازه آن را ندهد. این به معنای حمایت ایران از ارمنستان نیست بلکه به معنای حمایت تهران از منافع اساسی خود و پاسداشت قواعد مسلم بین المللی است. به بیان ساده تر ایران با ارتباط عادی جمهوری آذربایجان با نخجوان از طریق ارمنستان یا از هر مسیر دیگری به شرط رعایت خط قرمزها در خصوص تمامیت ارضی و احترام به حاکمیت کشور میزبان مشکلی ندارد.

وی اضافه کرد: با بررسی این موارد باید گفت که ایران امروزه اجازه تحقق کریدور جعلی زنگزور یا همان «دالان تورانی ناتو» را نخواهد داد. مگر غیر این است که آنکارا و باکو صحبت از کریدور میانی(کریدوری که از طریق قزاقستان، دریای خزر، جمهوری آذربایجان و جمهوری گرجستان، چین را به ترکیه متصل می کند.) در منطقه می کنند؟ آیا این کریدور برای سالها در منطقه فعال نبوده؟ و اینکه چرا ترکیه و جمهوری آذربایجان به دنبال تجزبه جنوب ارمنستان هستند؟ این بدان معناست که بحث کریدوری به معنای جغرافیای طبیعی موضوع نیست. موضوع بر سر امیال تورانی، انگلیسی و ژئوپلیتیکی و چشم داشت های ارضی و تاریخی است که تا کنون ایران با آن مخالفت کرده و پس از این هم اجازه نخواهد داد. ترکیه باید به پیام هایی که انتخابات ترکیه به همراه داشت توجه کند. شاید اردوغان خود را پیروز مطلق انتخابات اخیر بداند اما کمتر کسی هست که نداند انتخابات این کشور حاصل یک فرآیند مهندسی شده بود و دیدیم که بازارهای مالی از نتایج انتخابات در ترکیه استقبال نکردند. یکی از دلایل این امر این است که مردم ترکیه به دنبال سیاست خارجی تنش زا نیستند. به همین دلیل بود که کمال قلیچدار اوغلو بحث اتصال چین به ترکیه را از مسیر به صرفه و اقتصادی و همچنین تاریخی ایران مطرح کرد.

کاظمی در پایان در خصوص رویکرد مبالغه آمیز ترکیه و جمهوری آذربایجان درباره ظرفیت کریدور میانی گفت: این کریدور با وجود داشتن یک مسیر ترکیبی یعنی هم مسیر خشکی و هم مسیر آبی در دریای کاسپین دارای ظرفیتی محدود است. ادعای اینکه می توان بیش از ۲۰ میلیون تن بار از این منطقه حمل کرد، به مانند همان ادعاهایی است که باکو و متحدانش در ۳۰ سال گذشته در مورد ذخایر گازی جمهوری آذربایجان در دریای کاسپین مطرح می کردند که حتی بعدها اندیشکده های غربی نیز عنوان کردند که چنین ادعاهایی مبالغه آمیز و کذب است. ظرفیت کریدور میانی نیز به همین شکل است. ریل جمهوری آذربایجان هم ظرفیت بیشتر از دو میلیون تن انتقال بار را ندارد. دریای کاسپین نیز به عنوان یک مانع پیش روی این خطوط آهن باعث می شود که کریدور میانی به آن شکلی که توسط باکو و آنکارا برای اروپایی ها رنگ آمیزی می شود به طور واقعی جلوه نکند.

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1784697

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 151
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۰۷:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    کلا‌اردوغان‌فردی‌تنش‌طلب،قومیت‌گرا‌ودیکتاتوراست.اوباکارهایش‌ترکیه‌‌را‌دچار‌هزینه‌های‌بسیاری‌‌کرده‌وخواهدکرد.
  • IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    ایران باید خیلی مواظب عوامل استکبار در منطقه باشد.
  • کارن IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    اردوغان فقط زبان زور میفهمه.. باید هرچه زودتر با اکراد سوریه و ترکیه حمایت شود ..
    • تورک IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
      عزیز بابا ترکیه خودش قدرت جهانیه به نظرت بهتر نیست یه کم مغزتو به کار بندازی و بفهمی که با این فکرها کشور رو بدبخت کردین و در حال حاضر با ۴ جهت کشور و همسایه ها مشکل دارین،بشین مشقتو بنویس که شب میام ببینم
  • IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    ایران باید پانترک های نفوذی زا شناسایی کند و ارمنستان را تجهیز
  • آتیلا IR ۰۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    یاشاسین آذربایجان
    • IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
      یاشاسین ایران
  • محمد IR ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    تحلیل جالبی در باره دالان زنگزور ود.
  • اراز US ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    به شما چه ربطی داره مشکل آذربایجان و ارمنستانه
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    96 40
    ایران باید هوشیار باشه و فریب دروغ و وعده و وعید اینا رو نخوره. از زورگویی و تهدیدشون هم نترسه.
  • علی IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    87 99
    قاپان مگه اسم ترکی نیست؟ 30سال مرزهای کشورهای همسایه تغییر کرده بود چرا هیچ حساسیتی نبود؟ این دوگانگی خوب نیست!
  • NO ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    اولا که نگید تورانی. تورانی‌ها اصالتا ایرانی بودند و اصوات ربطی به ترک تبار آن آسیای مرکزی ندارند. ثانیا این دالان اسمش هست دالان یهود - ترکی. ترکها در چند صد سال گذشته همراه با یهودیها مشغول پاکسازی نژادی خاورمیانه بودند از پاکسازی آناتولی برای ایجاد جمهوری جعلی ترکیه، تا پاکسازی فلسطین برای ایجاد رژیم موقت صهیونی و الان بدنبال پاکسازی قفقاز برای توسعه جمهوری جعلی باکو هستند. اتحاد ترک-یهودی شوم تربت اتحاد ممکن برای منطقه هست. اما به یاری خدا اینبار تمام میشند.
  • یک آذری IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    اردوغان پفکی و الهام نمکی زیاد حرف میزنن
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    46 37
    اگه ارمنستان موافقت کردباگذرگاه زنگزو.ایران ازترکیه ومجامع بین المللی راهی راکه ایران درزمان رضاشاه کبیربه ترکیه واگذارکزده است.مطالبه بکنه ویایکگذرگاه ازآن مسیربه ایران واگذارکنن.به هرحال اونجایک زمانی مال ایران بوده که درقبال زمینهای دیگری به ترکیه واگذارشده است
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    94 38
    جریان پان‌ترکیسم به گسترش ناتو گره خورده و مانند شمشیر دو دم کار می‌کند. هم در خدمت تورانیسم (نو عثماتی‌گری) است و هم هدف‌های ناتو را برای رسیدن به دریای مازندران و محاصره روسیه و مهار چین و ایران دنبال می‌کند.ایران باید از یک سو، مراقب رفتار ارمنستان باشد(به علت این که هم تابع الزامات روسیه است و هم در محاصره جمهوری باکو و ترکیه است) و از سوی دیگر تعارف و مماشات را با دولت باکو کنار بگذارد. متاسفانه از زمان جدا شدن قفقاز از ایران، کمونیست‌‌هاز جمهوری باکو به صورت جریانی پیوسته و با موتور پان‌ترکی و جعل تاریخ همواره چشم‌داشت سرزمینی به این سوی ارس داشته‌اند.
  • وحید IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    82 28
    ایران خوب راهکاری درپیش گرفته ترکیه اگه واقعا راست میگه ونمیخواد راه برای ناتو باز کنه وارمنستان رو تجزیه وبه سمت خودش بکشونه،وواقعا میخواد به شرق وصل بشه ودردسری برای ایران درست نکنه،بیاد حسن نیتشو ثابت کنه وباجون مردم ارمنستان وآذربایجان بازی نکنه وهزینه هاش رو برای احداث مسیر از ترکیه به تبریز ووشمال ایران وداخل خاک ایران به شرق وصل بشه
  • IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    83 23
    به هر طرقی ایران خیلی باید به سیاست پلیدی روچشم طمع اردوغان مواظب باشد به هر حال اردوغان از بنیامین نتانیاهو هم بدتر است اردوغان دور و منافقانه سیاست خود را پیش میبرد اصلاً اردوغان هم باکشورهای اسلامی وهم غیر اسلامی مشغول است
  • ایران IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    83 32
    دالانی وجود نخواهد داشت . اردوغان ترکیه را با دست و کار خودش ساهخت و با رفتار و عملکرد خوش هم نابوددمیکند . هم غرب را از دست داد هم شرق را و تنها الهام را داره و بنیامین براش مانده
  • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    81 36
    کاملا مشخص است تحقق حاکمیت باکو و ترکیه برمرز کنونی ایران و ارمنستان یک فتنه پیچیده است و حتی بیشتر از نقشه های صدام معدوم که برای خوزستان کشیده بود منافع ملی ایران و تمامیت ارضی آن را تهدید می کند
  • ایمانی IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    51 98
    تحلیلگران مثل شما مملکت ما را به این روز انداختن همش تنش با همسایه های دور و نزدیک با ۱۵ کشور مرز آبی و خاکی داریم با ۱۴ تاش مشکل داریم چون همش خیالبافی میکنید که مصر مال ما بود هند مال بود از هر جا نادر قلی شاه افشار که اونم ترک بود رد شده میگید مال ما بود هیچ وقت نگفتید ایران هم زمانی دست مغول ها بود دست بردارید از این ترک ستیزی
  • سعید IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    72 39
    علیف با زدن دالان زنگزور آذربایجان های شرقی،غربی و اردبیل رو به بن بست تبدیل خواهد کرد و این سه استان از لحاظ اقتصادی ضرر سنگینی میبینند،
  • IR ۱۳:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    76 34
    سلام تشکر فراوان از آقای کاظمی عزیز که برخی مدیران مارو روشن کردند به این موضوع و ایران ایران می‌ماند بیشه شیران هست
  • بهنام IR ۱۴:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    44 67
    به هر حال نخجوان به آذربایجان وصل خواهد شد و از طریق نخجوان ترکیه به آذربایجان و خزر و آسیای مرکزی خواهد رسید چرا که قبلاً اینکار را از طریق گرجستان و آذربایجان انجام داده. اگر به فرض نزدیک به محال کریدور زنگزور باز نشود بلاخره از طریق مواصلات زمینی دیگر ارمنستان مجبور است راه بین آذربایجان و نخجوان را باز کند. تلاش ایران اگر برای جلوگیری از راهیابی ترکیه به آسیای میانه باشد بیهوده است بهتره ایران منطقی عمل کنه
  • کاوه مرادپور IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    64 54
    خدا شاهده حاضرم الان به ارتش ملحق بشم،وبر علیه اردوغان بجنگم،زنده باد ارتش
  • محمد سهند IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    30 61
    ((استان سیونیک جایی که با ایران هم مرز بوده و کنسولگری ایران در مرکز آن یعنی قاپان قرار گرفته است)) جناب کارشناس خبر داری هنوز یک سال از افتتاح کنسولگری نگذشته ؟ میدونی این به چه معناست؟ یعنی هزینه تراشی برای مردم ایران.
  • IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    50 38
    ا نژادپرستی های اوردوغان و علیف منطقه رو متشنج و پرآشوب کرده . ایران باید با این دو زیاده خواه صهیونیست پرست مقابله کنه
  • جهانگیر IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    5 20
    الان در این ماجرای خیلی خیلی مهم منطقه و فرا منطقه ای نقش روسیه و چین چیست و چرا اقدامی نمیکنند که محسوس باشد در چنین مواردی باید جریان دیپلماتیک ایران آن دو را دعوت به هماوردی کند و برادریشان را ثابت کنند اگر ارث میخواهند وگرنه میشود این راه از عراق و سوریه به اروپا متصل شود .
  • هادی IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    52 29
    بهتره جلوی زیادی خواهی ترکیه و الهام علی اف گرفته شود
  • محمد IR ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۲
    23 54
    به جای تکرار حرفهای بدرد نخور باید راه آهن رشت آستارا را تکمیل کرد منطقه آزاد بیله سوار مغانرا که با غرض ورزی مرکزیت استان اردبیل لاینحل مانده را عملی نمود با ایجاد رابطه اقتصادی مستحکم طبیعتا مشکلات سیاسی بین آدربایجان وایران رفع خواهد شد طبیعتا کشورها بدنبال منافع اقتصادی خود هستند تورکیه نیز مستثنی نیست چطور آنها در این مسائل وروابط فعال هستند باید دیپلماسی را تشدید بکنیم برای باز سازی مناطق آزاد شده آدربایجان حجم عظیمی از واردات برای آنکشور لازم است وایران با داشتن مرز مشترک بیشترین امتیاز را بر ای ترانزیت وصادرات دارد بشرطی که در رابطه با ا رمنستان مقدار ی تجدید نظر واز رنجش آدربایجان بکاهد ما متاسفانه با مستمسک قرار دادن روابط دیگران رویه غلطی را پیش گرفته ایم در حالی که در بحث ارتباط نخجوان با قسمت اعظم آدربایجان این ایران بوده که در طی سی سال گذشته این راه را در اختیار آدربایجان گذشته است وطبیعتا منافع ایران نیز باید در نظر گرفته شود با وجود اختلافات تاریخی بین آدربایجان وارمنستان وتاثیر گذاری روسیه وغرب در قفقاز امکان گشایش دالان زنگزور وجود ندارد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین