نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی می‌گوید: «حوادث و سوانح بحران‌زا در کشور ما عمر کوتاهی دارند و میزان توجه به آنها پس از مدت کوتاهی کاهش می‌یابد و خیلی زود فراموش می‌شود. ما از این جهت این اتفاقات را مستند می‌کنیم که درس عبرتی برای عوامل اجرایی در عملیات آتی باشد.»

الهه جعفرزاده: یکشنبه ۱۵ مرداد ماه، اجرای عملیات تخریب یک ساختمان غیرمجاز و نیمه‌کاره در محله خلازیر در جنوب تهران با حضور عوامل انتظامی و شهرداری تهران، به ریزش همزمان این ساختمان به همراه چند ساختمان مجاور و فوت پنج نفر از افراد حاضر در صحنه انجامید.

به دنبال وقوع این حادثه مرگبار، گروهی از مهندسان و کارشناسان به بررسی دلایل و عوامل دخیل در بروز این اتفاق پرداختند و علاوه بر مستندسازی حادثه، نتایج را به صورت عمومی منتشر کردند تا موارد مهم و ارزشمند حادثه، مورد توجه تمامی کارشناسان، مدیران و مسئولان قرار گیرد.

تحقیقات فوق به کوشش دکتر علی بیت‌اللهی، مهندس مرتضی مهدوی، دکتر بابک قدس، دکتر نگار سودمند و با همکاری مهندس سعیدی و مهندس علیزمانی صورت پذیرفته است.

نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

در همین راستا دکتر علی بیت‌اللهی، عضو هیئت علمی و مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، ماهیت این پژوهش را شرح می‌دهد: «این تحقیقات میدانی به صورت کاملاً مستقل و بدون وابستگی به هیچ نهادی انجام شده است. گروه ما پیرامون مخاطرات شهرسازی مانند فرونشست یا ریزش بناها و ساختمان‌ها به جهت ثبت و بایگانی، از این وقایع گزارش تهیه می‌کند. روال کاری ما اینطور نیست که از سازمان بخصوصی برای این کار دستور بگیریم؛ خوشبختانه در جایگاهی هستیم که با تشخیص اعضا می‌توانیم به نتیجه برسیم که کدام اتفاقات و حوادث ارزش تحقیق، بررسی و تهیه گزارش میدانی را دارند.»

نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

بایگانی و ثبت وقایع؛ هدف اصلی این تحقیقات

بیت‌اللهی با بیان اینکه حوادث مشابه حادثه خلازیر دارای جنبه‌های آموزشی و الگوبرداری است، از هدف اصلی خود برای تهیه گزارش‌های میدانی می‌گوید: «این حادثه و بررسی علل و ابعاد آن، به مثابه یک درس مهم و در عین حال ساده است که ضروری است عوامل اجرایی این عملیات به عنوان یک درس عبرت به آن نگاه کنند و در اقدامات آتی، نکات ایمنی لازم را به کار بگیرند.»

او ادامه می‌دهد: «معمولاً حوادث و سوانح بحران‌زا در کشور ما عمر کوتاهی دارند و میزان توجهات، هم از سوی مسئولان و هم مردم، پس از مدت کوتاهی کاهش می‌یابد و قضیه به طور کل به فراموشی سپرده می‌شود. ما از این جهت که این تجربیات به شهرداران دیگر شهرها و حتی کارشناسان و مهندسان کل کشور منتقل شود، آنها را مستند می‌کنیم که باقی بماند؛ چرا که این رخدادها جنبه درس‌آموزی بسیار زیادی دارد. ما نتایج این تحقیقات را در فضای مجازی به اشتراک گذاشته‌ایم تا مورداستفاده عموم قرار گیرد.

در واقع هدف از انجام تحقیقات اخیر این است که بگوییم در بروز چنین سوانحی همیشه با امورات پیچیده و عجیبی مواجه نیستیم؛ بلکه گاهی مغلوب شرایطی می‌شویم که بسیار ساده و ابتدایی هستند و ساز و کار پیش پا افتاده‌ای دارند.»

نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

عامل اصلی ریزش گسترده ساختمان‌های مجاور در این حادثه چه بود؟

طبق این گزارشات، عامل اصلی فروریزش، تخریب ساختمان اول به روش «کششی» بوده و از طریق کشش به‌وسیله سیم بوکسل بر روی ستون طبقه اول سازه صورت گرفته است که پس از تخریب این بخش، ضربه و جابه‌جایی در سازه‌های مجاور به وجود آمده و منجر به ریزش گسترده و مرگ برخی از افراد حاضر در صحنه شده است.

بیت‌اللهی در این‌باره می‌گوید: «در خصوص شیوه تخریبی که در این پروژه به کار گرفته شد، می‌توان گفت که اگر متصدیان و مجریان عملیات از پیش می‌دانستند که روش کششی سبب واژگونی، برخورد، ضربه ساختمان‌ها به یکدیگر و آسیب به سازه‌های مجاور می‌شود، قطع به یقین قبل از هر اقدامی، منطقه تحت عملیات را خالی از عوامل انسانی می‌کردند.»

او اضافه می‌کند: «هرچند که عامل اصلی وقوع حادثه، برخورد و ضربه ساختمان‌ها به یکدیگر در اثر روش تخریب بوده، اما کیفیت بسیار نازل ساختمان‌ها و به‌ویژه ساختمان فروریزشی، در بروز این حادثه بی‌تأثیر نبوده است.»

نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

تخلیه کامل ساختمان و محوطه آن؛ مهم‌ترین نکته در عملیات تخریب

طبق اعلام کارشناسان و مؤلفان این تحقیق، جان باختن پنج نفر، مهم‌ترین وجه بحرانی حادثه خلازیر است که علت آن، عدم تخلیه کامل محوطه از عوامل انسانی بود.

بنا به گفته بیت‌اللهی، کلیدی‌ترین و در عین حال ساده‌ترین اقدام در تخریب ساختمان‌ها، تخلیه کامل محدوده موردنظر از عوامل انسانی است که متأسفانه در حادثه اخیر، دقت کافی در تخلیه محیط خارجی و فضای اطراف صورت نگرفته است. بی‌تردید جان باختن افراد در حادثه مذکور نیز ناشی از سهل‌انگاری در این زمینه بوده است.

او تأکید می‌کند: «وقتی روش تخریب ساختمان به صورت کششی است، انتظار واژگونی ساختمان و ضربه به ساختمان‌های مجاور بدیهی است و لذا در طی عملیات تخریب به روش کششی، تخلیه کامل محدوده کاری، امری ابتدایی است.»

نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

فراوانی سازه‌های غیرمجاز در منطقه خلازیر، احتمال وقوع مجدد این قبیل حوادث را تشدید می‌کند

در این گزارش ذکره شده که بر اساس مشاهدات صورت‌گرفته و همچنین صحبت با مسئولان ذیربط شهری، می‌توان اینگونه ارزیابی کرد که ساخت و سازهای صورت‌گرفته در این محدوده، غالباً به شکل غیرقانونی و غیراصولی صورت پذیرفته است. همین نکته آسیب‌پذیری قابل‌توجهی را برای سازه‌های این منطقه به همراه داشته و دارد.

به گفته بیت‌اللهی، ارزیابی سازه‌های اسکلت فلزی محدوده مورد نظر، ایراداتی از قبیل ضعف در اجرای اتصالات، عدم تعبیه مهاربند در سازه، حذف دیوارهای طبقه همکف، اجرای ضعیف و یا به دور از ضوابط اجزای مهاربندی و استفاده از قطعات ضعیف در اجزای اصلی برخی سازه‌ها را نشان می‌دهد؛ که مجموعه این عوامل در وقوع اتفاقات مشابه با حادثه اخیر نقش بسزایی دارند.

نتایج یک گزارش درباره حادثه خلازیر: ساخت‌وسازها و مجوزهای غیرقانونی، تخریب غیراصولی، مرگ‌های غیرمنصفانه

جرم محسوب‌شدن ساخت و ساز غیرمجاز، راهی تأثیرگذار جهت کاهش اینگونه حوادث است

مؤلفان این پژوهش اعلام می‌کنند که نخستین و مهم‌ترین اقدام در پیشگیری از وقوع این قبیل حوادث، جلوگیری از احداث بنا به صورت غیرمجاز است؛ چرا که تخریب ساختمان‌های احداث‌شده، به‌ویژه در محیط‌های شهری، به منظور مقابله با ساخت و سازهای غیرقانونی کاری بس دشوار و پرریسک است.

این گروه تحقیقاتی، با توجه به مشکلات عدیده و پیچیده تخریب ساختمان‌های فاقد پروانه، اعلام می‌نمایند که اقدام قانونی و حقوقی جهت جرم محسوب‌شدن ساخت و ساز غیرمجاز، یک راه تأثیرگذار جهت کاهش سازه‌های غیرمجاز و حوادث احتمالی ناشی از آن به شمار می‌آید.

امکان تحقیق و بازدید از محل حادثه با اجازه شهرداری

علی بیت‌اللهی در پایان، ضمن تشکر از همکاری و مساعدت سازمان شهرداری تهران، می‌گوید: «سازمان شهرداری تهران با صدور اجازه برای انجام تحقیقات و بازدید از محل حادثه لطف بزرگی در حق ما کرد. هم‌چنین ما از نتایج آزمایشگاه مکانیک خاک شهرداری تهران در تعیین نوع خاک آن محل (خلازیر) استفاده کردیم که در پیش بردن روند تحقیقات مؤثر بود. شایان ذکر است که سایر اطلاعات درج‌شده در گزارش، تماماً حاصل دانش تیمی است.»

بیشتر بخوانید:

تشییع پیکر یکی از جانباختگان حادثه خلازیر

تشکیل پرونده قضایی برای ریزش چند ساختمان در منطقه ۱۹ تهران

درپی مرگ ۵ نفر در حادثه ریزش ساختمان در خلازیر؛ تکذیب استفاده از مواد منفجره/ «به دنبال مظلوم‌نمایی نیستیم»

دهنوی: رد پای قصور نهادهای ذی‌ربط در این فاجعه به وضوح قابل مشاهده است

۴۷۲۳۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1800776

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 0
    تو منطقه حسین آباد مهرشهر نزدیک به سی‌سال هست که ماموران گشت شهرداری در رشوه میگیرند و اجازه ساخت خونه در ۴۸ ساعت را میدهند. نزدیک ۹۰ درصد کل منطقه با همین شیوه ساخته شده، این منطقه ۳۰ سال پیش صرفا زمین و باغ بود اما الان یک باغ هم وجود ندارد. ریشه مشکلات خود شهرداری‌ها هستند نه مردم
  • IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 0
    اصلاً چرا نظارت شهرداری اینقدر ضعیف بوده که ساختمان غیرمجاز ، اینقدر پیشرفت در ساخت داشته( شاید حدود 7-8 ماه ) ، تو این فاصله شهرداری کجا بوده ؟ از دو حالت خارج نیست : 1- نظارت نداشته و هرکی هر کاری که دلش بخواهد بکند کرده . 2- میدانسته ولی برای سود جوئی و ارجاع پرونده این ساختمانها به کمیسون ماده 100 برای اخذ جریمه ، چشمهایش را روی هم گذاشته.
  • محمد IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 0
    اگر در دولت قبل که من هم قبولش نداشتم این اتفاق می افتد عده ای گوش فلک را کر می کردند غوغا بپا می کردند و خواستار اعدام این و آن می شدند حالا اما آب از آب تکان نخورد نه کسی گفت شهردار مقصر است نه این و آن ورود کردند پیر زن بالای پشت بام به عروسش گفت از بچه ام فاصله بگیر هوا گرم است و به دخترش گفت به شوهرت بچسب که هوا سرد است سرما می خورد و اینجا بود که عروس این حرف تاریخی را زد قربان برم خدا را این بر بام گرما را اون بر بام سرما را
  • روکنا IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    0 1
    فراوانی سازه های غیر مجاز در شهرک احمدیه، خلازیر احتمال وقوع مجدد چنین حوادثی را تشدید می‌کند لطفا منطقه 19 شهرک احمدیه را جدی بگیرید جلوی ساختمانهای عنکبوتی را که هنوز در حال ساخت هستن را بگیرید
  • مجتبی یارمحمدی IR ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    2 0
    به نظر بنده حقیر این آسمون ریسمون بافتن های مسولین تنها یک دلیل داره . فرار رو به جلو ! نکته اصلی و خواست بنده به عنوان یکی از آحاد این مملکت اینه که باید بدونم و مسوولین باید پاسخگو باشند که چه کسانی مجوز ساخت این ساختمانها رو داده ؟ مگر ممکن است که یک نفر بدون مجوز ۶ یا ۸ طبقه در تهران ساختمان بسازد ؟؟؟؟؟ مگر ممکن است شهرداری بدون رویت اسناد زمین جواز ساخت بدهد؟ مهندس ناظر ساختمان ها کیست ؟ الان شما با لباس گچی و یک گونی جلوی در خانه خودت بایستی ،تا شب نشده کلی مامور شهرداری توی کوچه شما کمین میکنند !!
  • DE ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    4 0
    اين حادثه آیینه تمام نما از فساد سیستماتیک هست...
  • همشهری IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    3 0
    شهردار باید برای این تخریب غیر اصولی محاکمه شود ، کجاست مدعی العموم که برای یک موضوع ساده پیش پا افتاده حکم انچنانی میدهد ولی در مقابل کشته شدن 5 نفر انسان بیگناه ساکت است ، و یا نیروی انتظامی چرا از مسببین کشته شدن دو تن از افسران خدوم خود از شهردار شکایت نمیکند ، همه با وجود این تخلف آشکار لال شدند و آقای زاکانی هم با لبخند گوشه لب به ریش همه می خندد و تریبون سخنرانی را نیز در اختیار شهردار بی کفایت خود قرار میدهد.
  • الم IR ۲۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    1 0
    چنان اب وتاب میده  تحقیقات تحقیقات میدانی و تشکر از شهرداری میکنه  که انگار در شرف کشف چیز جدیدی هستند اقا عزیز این اتفاق فاجعه بار که خیلی راحت میگی بزودی هم فراموش میشه فراموش نمیشه از دیدگاه خودت و مسیولان دیوانی حاکم بر جامعه  به موضوع نگاه نکن که به محض رویداد چنین اهمال کاریها سعی دارن با در گیر کردن و کش دادنهای و کشیدن  پای غیر مرتبط وخسته کننده پای خود و هم پیمانهای خود را بدون هیچ احساسی کنار بکشند البته با همسویی قوه عدلیه این موضوعها از دیدگاه ها محو کنند و میکنن اما از دیدگاه خانواده های اسیب دیده و داغدار تمام شده نیست اگه بفهمی اندوهی بی پایان دارد اگه برای خودت یا به افراد خانوده ات اینگونه اتفاقات میافتاد حتما لحن سخنت این چنینی نبود هر چند در ان موقعیت با توجه به سایه شوم و گستره دیوان سالاری حاکم  تو و امثال تو کاری از دستتان ساخته نبود چون ماست مال دیگری پیدا میشد تا موضوع را به بیراهه بکشاند حالا بگذریم کجای دنیا برای یک موضوع پیش پا افتاده که حاکی از خریت است خریتی  که فقط و فقط به دلیل لجاجت و  کوتاهی مسیولان بی مسولیت با تخریب عجولانه مثلا اقتدارانه با اکیپ کامل
  • الم IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۲
    1 0
    کاملا نافهم این حادثه  فاجعه بار را رقم زدند اکیپ تحقیقاتی تشکیل میدهند مثلا میخواستید در این تحقیقات به چه برسید که دیگر سیم بکسل به ستون نبندند و خریت بزارن کنار وقتی درک درستی از وظیفه ستونها نداری و نمیدونی ستونها برای فشارهای افقی کار گذاشته میشه نه برای فشارهای جانبی حق نداری گناه را به گردن دیگر سازنده گات بیدازی یا به همان شیوه همیشگی سعی داری برای نجات کار احمقانه مجریان این جریان با تحقیقات ابکی تان با گلمبه و سلمبه کردنها راهی بیابید برای چی ان همه ساختمان غیر قانونیه چون نتونستید پولی به دست بیارید طبق عکس که کلا مسکونیه ضمن اینکه ماموران شهرداری چکار میکردند انجا که مثل یک شهرک میمونه چرا اینقدر دیر متوجه شدن نکنه تماما کور استخدام کردن چرا از بین ان همه ساختمان که میگی همه غیر قانونیه فقط اینو تخریب کردن تا اتفاقی میفته بازار کارشناس و اکیپ و مهندس و دکتر گرم میشه اخرش به هیچ و پوچ و چرت و پرت و چرند و پرند مزخرف و مزخرف بافی ختم میشه