تصمیم مهم مجلس برای بازنشستگان/ مبنای حقوق بازنشستگی 5 ساله می‌شود؟

اکوایران نوشت: موضوع محاسبه 5 سال آخر برای حقوق بازنشستگان در برنامه هفتم توسعه مطرح شد، با این حال براساس اظهارات یک کارشناس مبنا قرار دادنِ درآمد اسمی ۵ سال آخر بیمه‌پردازی، با توجه به افزایش نرخ تورم، مستمری را کاهش می‌دهد.

تغییر مبنای محاسبه‌ مستمری از ۲ سال به ۵ سال یکی از آن تصمیماتِ مناقشه برانگیزِ لایحه برنامه‌ توسعه هفتم است. تصمیمی که البته گفته شده با مخالفت‌های بسیار از متن لایحه برنامه هفتم حذف شده است، اما برخی نمایندگان همچنان از آن دفاع می‌کنند.

علی اصغر عنابستانی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، ضمن تأکید بر اصلاحاتِ پارامتریک صندوق‌های اجتماعی گفته: «ما وقتی می‌گوییم مثلاً حقوق بازنشسته به جای دو سال آخر بشود ۵ سال آخر علت این است که می‌خواهیم از یک فساد عظیمی که در این مدل ۲سال اکنون دارد اتفاق می‌افتد جلوگیری کنیم که افراد طی ۲۸ سال در یک سطح حقوق دریافت می‌کنند بعد در ۲ سال آخر با زدوبند یک پست غیرواقعی می‌گیرند، حقوق بالا دریافت می‌کنند و پس از آن این حقوق بالا را سال‌ها به صندوق تحمیل می‌کنند.»

عنابستانی البته در ادامه تأکید کرده که با اجرای همسان‌سازی می‌توان از مشکل کاهش حقوق بازنشستگان جلوگیری کرد؛ او گفته بود: «در بحث افزایش متوسط حقوق از ۲ سال به ۵ سال آورده بودیم که باید به نحوی اجرا شود که حقوق بازنشسته کمتر از ۹۰ درصد دریافتی خودش در زمان اشتغال نشود، یعنی آن بحث همسان‌سازی که بازنشسته‌ها به دنبال آن هستند».

علیرضا حیدری (کارشناس مسائل تأمین اجتماعی) در خصوص صحبتهای این نماینده مجلس و همچنین تغییر مبنای محاسبه‌ی مستمری به ایلنا گفت: در ابتدا یک مثال بزنم؛ تصور کنید در بانک سپرده گذاری کرده‌اید، اگر به شما بگویند در دو سال آخر سپرده‌گذاری به اندازه پول مدت سپرده‌گذاری شما بر مبنای دو سال آخر به شما جایزه تعلق می‌گیرد، چه می‌کنید؟ حتما سعی می‌کنید دو سال آخر سپرده را بالا ببرید که جایزه ده‌ساله را بر مبنای دو سال آخر بگیرید. همین اتفاق هم در تأمین اجتماعی می‌افتد؛ یعنی بر مبنای دو سال آخر بیمه‌پردازی به شما حقوق تعلق می‌گیرد. مهم نیست که در ۲۸سال گذشته فرد بر اساس چه درآمدی حق بیمه پرداخت کرده باشد، برای تعیین مستمری به دو سال آخر توجه می‌کنند. خب مشخص است که چون دو سال آخر مبنا قرار می‌گیرد، بیمه پردازان مانند همان قاعده‌ی سپرده‌گذاری که به شما گفتم عمل می‌کنند، یعنی سعی می‌کنند تا جایی که می‌توانند درآمدِ مشمول حق بیمه خود را بالا ببرند.

وی ادامه داد: این اتفاق طبیعی است و نیاز به محاسباتِ پیچیده ندارد، تبانی به هر قیمتی اتفاق می‌‎افتد. ظرفیتِ قانونی‌ای است که البته در ذاتِ خود می‌تواند فساد ایجاد کند. اما قانون‌گذار این قانون را زمانی نوشته که نرخ تورم تا این حد ضربتی بالا نمی‌رفت. وقتی درآمد امسالِ اسمیِ ما نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش می‌یابد، طبعا عدد اسمیِ میانگینِ دو سال آخرِ بیمه‌پرداز هم افزایش پیدا می‌کند.

مبنای حقوق بازنشستگی 5 ساله می‌شود؟

این کارشناس مسائل تأمین اجتماعی تأکید کرد: وقتی این قانون را نوشتند، فرض این بود که نرخ تورم تک رقمی با اعداد کوچک رشد داشته باشد؛ در آن شرایط مبنا قرار دادنِ میانگینِ دو سال آخر هیچ مشکلی نداشت. اما وقتی تورم اینگونه بالا می‌رود، طبیعی است که فرد تا جایی که می‌تواند درآمد خود را در دو سال آخر بالا می‌برد.

در چنین شرایطی چه باید کرد؟ حیدری در پاسخ به این سوال می‌گوید: باید نظامِ امتیازی و تمام شماری پرداختِ حق بیمه را جایگزین کرد. به این معنی که اگر فرد در طول دورانِ بیمه‌پردازی حق بیمه‌ی بیشتری پرداخت کند، از مزایای بیشتری برخوردار می‌شود و اگر در طول این دوران حاصل جمع بیمه‌پردازی کمتر بود، کمتر دریافت کند. در واقع مأخذ برقراری مستمری، دیگر دو سال آخر نیست بلکه طول مدت ایام بیمه‌پردازی است.

وی گفت: این مدل باعث می‌شود که نظام پرداختِ حق بیمه به سمتِ واقعی شدنِ درآمد حرکت کند. یعنی اگر فرد بداند در شروع بیمه‌پردازی پرداختِ حق بیمه در مستمری زمان بازنشستگی تأثیر دارد، از همان سال اول فرد سعی می‌کند حق بیمه واقعی و یا درآمد واقعی اظهار کند. در این شرایط عدالت بیمه‌ای برقرار می‌شود و هر کس که بیشتر پرداخت کرده و مشارکت بیشتری داشته است از مزایای بهتری هم بهره‌مند می‌شود.

این کارشناس مسائل تأمین اجتماعی در موردِ مبنا قرار گرفتنِ ۵ سالِ آخر بیمه‌پردازی گفت: ما می‌گوییم این موضوع باید براساس یک شاخص مشخصی محاسبه شود. قطعا مبنا قرار دادنِ درآمدِ اسمیِ ۵ سال آخر بیمه‌پردازی، با توجه به افزایشِ نرخ تورم، مستمری را کاهش می‌دهد. منظور من این است که براساس شاخص حداقل دستمزد به موضوع نگاه کنیم. یعنی مثلا هر چه درآمد مشمولِ کسر حق بیمه در ۵ سال گذشته بود آن را به حداقل دستمزدِ آن سال تقسیم کنیم و یک ضریب درآوریم و ضریب‌ها را با هم جمع کنیم، نه اعداد را. ضریب اثرِ تخریبی روی مستمری ندارد؛ مثلا اگر متوسطِ جمع ضرایبِ ۵ سال گذشته، یک و نیم برابر حداقل دستمزد شود، آنوقت در سالی که می‌خواهند مستمری برقرار کنند باید به حداقل دستمزد نگاه کنند که چقدر است و یک و نیم برابر آن مستمری برقرار کنند.

طرحی که در مجلس در مورد مبنا قرار دادنِ ۵ سال آخر مستمری پیشنهاد داده می‌شود کدام است؟ حیدری در پاسخ به این سوال گفت: در مجلس گفته شد پرداختِ اسمیِ مستمریِ ۵ سال آخر را با هم جمع می‌کنیم که این کار سبب کاهشِ مستمری می‌شود. جمع کردنِ مجموعِ درآمد ۵ سال آخر و گرفتنِ میانگین از آن، اقدامی اشتباه و به ضررِ بیمه‌پردازان است. با توجه به اینکه نرخ تورم در این چند سال به شدت بالا رفته است، این کار سبب می‌شود رقم مستمری به شدت کاهش پیدا کند.

وی افزود: همچنین در این طرح گفتند، بعد از آنکه میانگینِ ۵ سال آخر حقوق بیمه‌پرداز را گرفتیم، میانگین افزایش سه سال آخر حقوق را هم در نظر می‌گیریم و در عددی که با توجه به متوسط گرفتنِ حقوق ۵ سال به دست آوردیم، جمع می‌کنیم و مبنای مستمری به دست می‌آید. محاسبه کرده‌اند و دیدند این کار سبب می‌شود میزانِ مستمری نسبت به زمانی که دو سال آخر بیمه‌پردازی مبنا قرار می‌گیرد، کمتر می‌شود.

این کارشناس تأمین اجتماعی بیان کرد: غیر از اینکه مستمری کاهش پیدا می‌کند، این محاسبه تبعاتِ دیگری نیز دارد؛ اینکه اگر فرد بنا به دلایلی از کار بیکار و به صندوق بیمه بیکاری وصل و از طریق این صندوق برای بازنشستگی معرفی شود و یا فاصله‌ی چندساله بین سالهای انتهاییِ کارش بیفتد، مستمری فرد به میزانِ قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند. این ملاحظات در فرمولِ مورد نظر مجلس دیده نشده بود و به شدت به ضرر کارگران بود.

حیدری گفت: آنچه من به آن اشاره کردم، یعنی تمام شماری بر اساس شاخصی مشخص که توضیح دادم، این مسائل و مشکلات را نداشت و به سری پرداختِ بیمه‌پردازان توجه داشت.

این کارشناس تأمین اجتماعی در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان با همسان‌سازی مشکلِ کاهشِ مستمری‌ای که از طریقِ مبنا قرار دادنِ ۵ سال آخر حقوق اسمی بیمه‌پردازی ایجاد می‌شود را حل کرد، گفت: ببیند وقتی پرداخت منصفانه انجام شود دیگر نیازی به متناسب‌سازی نیست. متناسب‌سازی برای جبرانِ قدرتِ خرید از دست رفته است اما وقتی حقوق را طبق آنچه فرد مستحقِ ان است پرداخت کنیم دیگر نیازی به متناسب‌سازی نیست. در واقع نمیاندگان می‌خواهند کاری کنند که در فرمول عقب ماندگی مزمن ایجاد شود و بعد در مقطعی دوباره به روزرسانی و این عقب ماندگی را جبران کنند؛ این چه کاری است؟ اگر از همان اول منطبق بر واقعیت‌ها و با عدالت پرداخت‌ها انجام شود و هر سال نیز بر اساس نظام مزدی و قوانین، مستمری افزایش یابد، دیگر نیازی به متناسب‌سازی نداریم.

2323

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1827174

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 55
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    78 3
    با محاسبه‌ مستمری ۲ سال پاياني اوضاع بازنشسته ها به اين خرابي است پس واويلا به پنج سال؟
    • معلمی IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      6 0
      راستی سنوات خدمت خدمت برا شروع بازنشستگی همون ۳۰ساله یا اونم رو میخواهید بیشتر کنید؟؟
  • داریوش واحدی IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    14 3
    چون موضوع را درک نکرده قانون بهم میرزه بایستی افزایش ها بر مبنای دو سال آخر برمبنای ماده 96 و 111 باشد و سالیانه اتفاق بیافتد در غیر اینصورت از پذیرش لیت و حق بیمه جلوگیری شود و این موضوع قانون شود تا تخلف صورت نگیرد
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    64 1
    پول بیمه مردم را 30 سال خوردید حالا موقع پس دادن زورتون میاد بدید. من اگر در این 30 سال به جای پرداخت حق بیمه، به صورت گرمی طلا خریده بودم الان با اندوخته خودم اصلا به گدا بازی تامین اجتماعی احتیاج نداشتم.
    • IR ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      18 0
      آفرین دقیقا
    • علی BG ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
      17 0
      کاملا درسته. من هم قبلا این رو حساب کرده بودم.
  • ت IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    48 2
    مطمین بودم تامین اجتماعی نداریم و تامین اشتباهی است اما امیدوارم بودیم نماینده مردم نماینده مردم باشند که ثابت شده نماینده دولت و شرکت ها تا نماینده مردم
  • FR ۰۹:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    31 2
    خجالت
  • بختیاری IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    10 5
    اوا اینکه باید ذهنتان را سالم نگه داریید و اینقدر منفی بافی نکنید
  • IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    17 0
    حالا یک بازنشسته که تمام بهترین عمر خویش را ۳۰سال واندی فدا کرده بعدبا ۸ الی ۹ ملیون ماهانه زندگی خود را بچرخاند کجای این را میگن عدالت.
  • م IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    6 0
    حالانگران قانون....
  • تقی IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    33 3
    مسدولین عرضه ندارند تورم را ثابت نگهدارند بعد درآمدمستمری ماهانه بازنشسته ها را کاهش میدهند
  • SE ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    42 3
    اگر استدلال شما اینه که دوسال آخر تقلب می‌کنند. جلوی همان‌هایی را بگیرید که حقوق دوسال اخرشون اختلاف افحش داره نه اینکه همه را متضرر کنید بخاطر عده ای فرصت طلب و دارای پست بالا
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    8 0
    برای کسانیکه طبق روال عادی و بدون جهش حقوق با زد و بند بازنشسته می شوندبجای میانگین دو سال آخر مبنای حقوق بازنشستگی در بخش دولتی آخرین حکم مبنای بازنشستگی قرار گیرد،در رابطه باکسانیکه با زدوبند احکامشون تو چند سال آخر خدمت یهو چند برابر می شود را یه جور دیگه برخورد کنید
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    5 1
    حقوق بازنشستگی را آخرین حقوق فرد بشرط عدم تغییر سمت در ماه های پایانی اشتغال و یا عدم تغییر فاحش حقوق زمان اشتغالش که در اینصورت حقوق بازنشستگی اش را آخرین حقوق قبل تغییر فاحش قرار دهید و قال قضیه را بکنید. با اینکار هم جلوی فساد را می گیرد و هم حقوق بازنشسته واقعی میشود.
  • IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    13 9
    مبنا باید 5 سال آخر باشد ولی ظریب 90 درصد حقوق شاغلین اعمال گردد.مثلا کسی که 5 سال آخر سقف پرداخته باید 90 درصد سقف حقوق شاغلین را بگیرد.
  • مهدی IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    15 2
    اگر درست حساب شود حقوق کسر نمی‌شود اگر قرار به پنج سال است تورم را هم حساب کنید مثلا اگر در سال اول مبنای پنج سال سکه ۲۰ میلیون بوده و در سال پنجم سی میلیون باید حقوق سال اول با قیمت برابری طلا در آن سال و موقع حساب حقوق پنج ساله دقیق حساب شود اگر حقوق در سال اول معادل یک سکه بوده موقع میانگین گرفتن هم همان معادل یک سکه حساب شود
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    21 2
    گویا این دوستان خیلی طرفدار آرامش در جامعه نیستند!!!!
  • حسین IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    23 2
    آخه مگه کسی که بازنشسته میشه قراره با قیمتهای ۵ سال پیش زندگی کنه .چرا برای کسری بودجه حقوقهای نجومی مدیران را کم نمی کنند چرا این همه کارمند که بیشترشون سفارشی و بیخود هستند را کم نمی کنند
  • IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    15 2
    با این وضع تورم ، با هر سیستمی محاسبه کنندبازنشسته ها بعد گذشت چند سال حداقلی بگیر می شوند . مهم نیست چند سال حداکثر بیمه دادند بازگشت به کار بعد از بازنشستگی گریز ناپذیر میشود
  • اسحاق نیوتن IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    17 1
    واقعا هرجا و هرطور که میشه دارن فشار میارن!
  • حسین IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    17 1
    اگر این طرح تصویب شود به دست نمایندگان ،ظلم بزرگی است در حق کارکنان شاغل فعلی چون اعداد حقوق به پنج تقسیم میشود ،و پولی دست بازنشستگان آینده را نمیگیرد و انگیزه فعلی کارکنان دولت به زیر صفر می‌رسد و فساد جدیدی در بخش های کوچکتر دولت شکل خواهد گرفت
  • حمید IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    15 2
    شما اگر میخواهی جلو فساد رو بگیری تورم رو تک رقمی کنید .قانون که بر اساس رفتار ما نباید تغییر کنه.
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    5 4
    نسبت حقوق بازنشستگی هرنفر به حداقل حقوق هنگام بازنشستگی ، همیشه باید حفظ شود ، البته محاسبه حقوق بازنشستگی می بابست به تناسب حق بیمه پرداختی به حداقل حقوق آن سال در تمام مدت بیمه پردازی باشد وگرنه محاسبه بر مبنای دوسال آخر سبب ورشکستگی تامین اجتماعی می شود . حداقل تصویب کنند در ۵ سال اخر بجز افزایش های سالیانه اعلامی دولت ، هیچگونه افزایش حقوق دیگر برای محاسبه بازنشستگی قابل قبول نخواهد بود .
  • داود IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    11 2
    شما میگی بر مبنای حقوقی که طی ۲۸ سال دریافت کرده بیمه پرداخت شده � کارگر بیچاره‌ای که حقوقش بر مبنای بیمه نبوده چه کار باید بکند یعنی حقوق ۱۰ میلیون تومان کارفرما برایش ۵ میلیون تومان رد کرده به حق بیمه هم به تناسب همون ۵ میلیون تومان پرداخت شده تا دلتان بخواد از این خطاها و فسادها بین کارفرمایان زیاد است چه ارگان دولتی چه غیر دولتی
  • غلام احمد غفاری IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    8 2
    خدا کند به نفع ملت باشد خصوصا قشر بی درامد که ازجیب پرداخت میکنیم ودرامدی نداریم
  • *** IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    13 3
    اگه قرارباشه برای ۲سال زدوبندی صورت بگیرهخوب اینکارو برای ۵سال آخرمیکنن!حالامجلسیهاواعضای شوراهاومجالس مختلف کی بازنشسته میشن؟
  • مهران دقیق IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    5 0
    قابل توجه نماینده و کارشناسی که از عملکرد تامین اجتماعی اطلاع صحیحی ندارند. در ارتباط با افزایش غیر متعارف حقوق کارگران تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی در دوسال آخر از ابتدا هم اگر کارگر یا کارفرما او نتواند علت افزایش غیر متعارف را برای تامین اجتماعی توجیه کند ، سازمان ، حقوق بازنشستگی آن فرد را برمبنای ۵ سال آخر دستمزدش محاسبه می کرد. مگر چند نفر توان این تبانی را دارند که همه باید با این طرح متضرر شوند؟
  • IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    6 1
    بزارین دو سال اول خودتونو راحت کنید. وقتی خودتون میگید تورم ۵۰ درصدی دارین. اون بیچاره که بازنشست میشه به سرعت فقیر میشه چه دوسال آخر، چه از اون بدتر ۵ سال. انصاف که ندارین یه عمر کارمندارو تو فقر نگه میدارین باسه حقوق بازنشستگی، اونم به انحای مختلف میخواین ماسمالی کنین.
  • علی BG ۲۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۹
    7 0
    به نظر میاد هدف چیز دیگه است: کاهش حقوق بازنشسته ها. همین الانم میانگین دو سال با این تورم کاملا به ضرر بازنشسته است و با روح قانون بازنشستگی متضاد هست.چه برای دو سال چه برای پنج سال، باید ضریب تورم واقعی برای سلیان قبل اعمال شود.