آمار سالانه مهاجرت پرستاران به ۳۰۰۰ نفر رسیده/ «به جرات می‌گویم بیماران به دلیل کمبود پرستار می‌میرند»

دبیرکل خانه پرستار می‌گوید: «کمبود پرستار در حال حاضر آن‌قدر جدی است که به دلیل این کمبود بیماران جان خود را از دست می‌دهند، اگر شما از بیماران و مراجعان چنین چیزی را نمی‌شنوید دو دلیل دارد یا آگاه نیستند و یا اینکه مظلوم هستند و کمبودها را می‌پذیرند. به جرات می‌گویم بیماران به دلیل کمبود پرستار می‌میرند.»

ایرن مهرگان: مهاجرت کادر درمان براساس هشدارهایی که از سوی دست‌اندرکاران این حرفه داده می‌شود، در حال نزدیک شدن به وضعیت بحرانی است.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران که چندی پیش از مهاجرت پرستاری با ۱۵ سال سابقه خبر داده بود، اخیرا در شبکه‌ اجتماعی ایکس، توئیتر سابق نوشت: «امروز هم یک پرستار بسیار خوب آی‌سی‌یو پیوند کبد بیمارستان امام برای مهاجرت به مقصد اروپا خداحافظی کرد. او ۱۳ سال سابقه داشت. دیگران هم صحبت از کلاس زبان آلمانی می‌کردند. آقای حکومت متوجهید کمبود کادر رمان یعنی چه؟ سلامت مردم برای شما اهمیتی دارد؟»

بر حسب اتفاق هم‌زمان با این هشدار شهروندی در همین شبکه اجتماعی نوشته است:« دو روز توی بخش PICU بیمار داشتیم. پرستارها برای رسیدن به کلاس زبان آلمانی شیفت‌هاشونو بالا و پایین می‌کنند و همه حرف‌های مشترک حول مهاجرت سریع به آلمانه. بهیارها هم انگاری راحت پذیرش می‌گیرن. ولوله‌ای افتاده بین اعضای کادر درمان.»

بـه منظـور بررسـی میـزان مهاجـرت و عوامـل موثـر بر فعالیـت نیـروی انسـانی حـوزه سـلامت، یـک مطالعه پیمایشـی در تابسـتان ۱۴۰۱ از سوی رصدخانه مهاجرت انجـام شـده است. در ایـن مطالعه ،بـا اسـتفاده از شـبکه‌های اجتماعـی، لینـک پرسشـنامه در بیـن گروه‌هـای دانشـجویی، اعضـای هیـات علمـی ،کارکنـان و شـاغلین حـوزه بهداشـت و درمان کشـور توزیع شد.

براین‌اساس بیش از ۵۰ درصد از شرکت‌کنندگان درباره عوامل مهاجرت در حوزه سلامت،‌ معتقد بودند بی‌ثباتی اقتصادی و اجتماعی در ایران، وجود فساد نهادینه شده در کشور و شیوه حکمرانی مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر مهاجرت است. حدود ۵۰ درصد از شرکت‌کنندگان دانشجو و شاغل در بخش‌های سلامت این تحقیق هم معتقدند که خارج از ایران کیفیت زندگی بهتری در انتظار آنهاست و فقط دو درصد برای پیوستن به خانواده و آشنایان قصد خروج از کشور را دارند.

آمار سالانه مهاجرت پرستاران به ۳۰۰۰ نفر رسیده/ «به جرات می‌گویم بیماران به دلیل کمبود پرستار می‌میرند»

دبیرکل خانه پرستار نیز همین موضوعات را و البته احساس بی‌عدالتی در پرداخت‌ها و سختی کار در بین پرستاران را تایید می‌کند و می‌گوید: «کشورهای مقصد مهاجرت برای پرستاران آلمان، آمریکا، استرالیا و کانادا هستند.»

محمد شریفی مقدم ادامه می‌دهد:« هیچ پرستاری راضی نیست، پیش از این در آماری رسمی اعلام کردیم که بیش از ۹۰ درصد پرستاران از کارشان ناراضی هستند،‌ آن کمتر از ده درصد هم شامل پرستارانی است که کار بالینی انجام نمی‌دهند و مثلا مترون هستند.»

اشاره او به مترون رده‌ای از پرستاری در بیمارستان است که سرپرستار کل پرستاران و ماماهای بیمارستان محسوب می شود. این افراد معمولا فقط در شیفت صبح در بیمارستان حضور دارند و دارای اتاق اختصاصی در بیمارستان و در واقع مشغول کارهای اداری هستند.

مهاجرت ماهانه ۲۰۰ پرستار از کشور/ «می‌گویند آمار نده برای مهاجرت‌مان سنگ‌اندازی می‌کنند»

شریفی‌مقدم براساس مطلب بیان شده از سوی رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید می‌کند: «مساله مهم این است که اغلب این پرستارانی که مهاجرت می‌کنند و یا در حال تدارک برای مهاجرت هستند، جزو نیروهای با سابقه و حرفه‌ای محسوب می‌شوند و جبران کمبود چنین نیروی واقعا به راحتی ممکن نیست.» به گفته او سیستم درمانی کشور در حال حاضر به تمام معنای کامل «تشنه» حضور چنین افراد است.

دبیرکل خانه پرستار ادامه می‌دهد: «کمبود پرستار در حال حاضر آن‌قدر جدی است که به دلیل این کمبود بیماران جان خود را از دست می‌دهند، اگر شما از بیماران و مراجعان چنین چیزی را نمی‌شنوید دو دلیل دارد یا آگاه نیستند و یا اینکه مظلوم هستند و کمبودها را می‌پذیرند. به جرات می‌گویم بیماران به دلیل کمبود پرستار می‌میرند.»

مهاجرت سالانه ۳۰۰۰ پرستار

در حال حاضر حدود ۲۱۵ هزار کادر پرستاری در کشور مشغول کار هستند،‌ از این تعداد هم ۱۳۰ هزار در بیمارستان‌های دولتی و وابسته به وزارت بهداشت مشغول به خدمت هستند، با این حال براساس گفته مسئولان وزارت بهداشت کمبود نیروی پرستار حدود ۷۰ هزار نفر است، البته دبیرکل خانه پرستار آمار کمبود پرستاران را حدود ۱۰۰ هزار نفر اعلام می‌کند.

شریفی‌مقدم می‌گوید سالانه بیش از ۳ هزار پرستار از کشور مهاجرت می‌کنند اما وزارت بهداشت حتی اندازه همین آمار به کادر درمان اضافه نمی‌کند: « طی سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ قرار شده ۱۲ هزار پرستار استخدام شوند که هنوز این روند تکمیل نشده و هنوز به جذب سالانه ۳ هزار پرستار در سال هم نرسیده‌ایم.»

آمار سالانه مهاجرت پرستاران به ۳۰۰۰ نفر رسیده/ «به جرات می‌گویم بیماران به دلیل کمبود پرستار می‌میرند»

۳ بار فراخوان برای پذیرش پرستار

اسفند ماه سال گذشته بیمارستان هزار تختخوابی مهدی کلینیک تهران به عنوان بزرگترین و مجهزترین طرح حوزه سلامت کشور با حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور افتتاح شد، حالا اما بعد از بیش از هشت ماه از آن تاریخ بازگشایی بخش‌های این بیمارستان دچار مشکل شده است.

شریفی‌مقدم بر همین اساس می‌گوید: «طی این مدت بیشتر از ۳ بار فراخوان جذب پرستار داده‌اند اما نمی‌توانند کادر پرستاری‌شان را کامل کنند، چون پرستاران حاضر نیستند با حقوق کم و آن حجم کار مشغول شوند،‌ برخی از پرستاران معتقدند خانه‌نشینی بهتر از تحمل این میزان بی‌عدالتی در کار است.»

به گفته دبیرکل خانه پرستار نه تنها مهدی کلینیک که دو بیمارستان تازه افتتاح شده غدیر و حکیم هم همین مشکل را دارند و نمی‌توانند کادر پرستاری‌شان را تکمیل کنند.

او می‌گوید: «ترجیح می‌دهند جایی که می‌توانند از رانت‌ها استفاده کنند مثل ساخت و ساز بیمارستان و تجهیزات پزشکی و ... هزینه کنند اما برای مبحث مهمی مثل تکمیل کادر پرستاری کمترین میزان را هزینه کنند، می‌گویند حقوق براساس قانون کار، نحوه جذب هم شرکتی نه استخدام.»

شریفی مقدم با اشاره به این مشکلات نسبت به خروج نیروهای با کیفیت پرستاری از کشور نگران است و نسبت به آینده این وضع در کشور هشدار می‌دهد.

هشداری که اتفاقا در گزارش سالنامه رصدخانه مهاجرت در سال ۱۴۰۱ نیز به روشنی بیان شده است: «کاهـش کیفیـت نیروهـای نظـام سـلامت بـه دلیـل مهاجـرت از ایـن منظر قابـل توجه اسـت که در اغلـب موارد توانمندتریـن و مسـتعدترین ایـن دسـته از فارغ‌التحصیان می‌تواننـد مسـیر مهاجرت را بـا موفقیت طی کنند. از سـوی دیگـر درحالی‌کـه نتیجه گـزارش پیمایش {گفته شده} نشـان داده اسـت که تمایل به مهاجرت در میان دانشـجویان و اسـاتید و شـاغان علوم پزشـکی بسـیار بالا اسـت. باید توجه داشت کـه معمـولا تعـداد محـدودی از ایـن افـراد واقعـا می‌توانند مهاجـرت کننـد. امـا نکتـه نگران‌کننده این اسـت کـه افرادی کـه باقـی می‌ماننـد و تمایـل زیـادی به مهاجـرت دارنـد، به همان میزان نسـبت به کار در نظام سـلامت کشـور بی‌انگیزه می‌شـوند. ایـن افراد به دلایلـی خروج از نظام سـلامت ایران را انتخـاب کرده‌انـد امـا فرصت مهاجـرت برای آنهـا فراهم نشـده اسـت؛ ولـی در عیـن حـال، عوامـل ترغیب‌کننـده به خـروج همچنـان پابرجا مانده‌انـد و این امـر، از انگیزه بـرای خدمـت در نظام سـامت ایـران می‌کاهد.»

۴۷۴۷

کد خبر 1835674

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    108 9
    مشکل اینه همه اقشار از لوله کش و جوشکار و ... هم دارن میرن . حوزه فناوری کشور بکل از نیروی ماهر خالی شده اما ...
    • IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
      55 3
      جاشونو برادران و خواهران افغان پر میکنن نگران نباشید
  • IR ۰۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    78 5
    همه مهاجرت میکنننن
  • IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    اگر پرستارها بخصوص خانمها در بیمارستان نباشند احتمال زنده ماندن بیماران خیلی بیشتره . پرستارها واقعا بی رحم هستند.
    • IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
      66 12
      قشنگ تابلوئه که این حرف و از ...درآوردی جای مغزت
    • IR ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
      11 5
      ببند..از کجا حقوق میگیری .چرتو پرت بنویسی
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    69 6
    تن مسعععععولین دووولت سلامت. مردم چه اهمیتی دارند؟
  • IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    20 3
    عجب
  • . IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    32 3
    کار از کار گذشت
  • IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    46 6
    به غیر از نابرابری ها ومسائل مالی نگاه وزارت بهداشت ودرمان به این قشر بیشتر شبیه دیدن پرستاران بعنوان یک وردست برای رشته های دیگر است نه یک رشته علمی صاحب نظر. همه ساله تعدادزیادی از بهداشتکاران دهان ودندان بارتبه های کنکور بسیار پایین تری نسبت به ورودی های پرستاری این فرصت را داشته اند که با یک امتحان وارد رشته دکترای دندانپزشکی شوند که درآمد یک روزآن با ده ماه اضافه کار یک پرستاربرابری می کندماماها وحتی دیپلم های بهورزی مجوز تجویزدارو دارند ولی یک پرستار درسطوح فوق لیسانس ودکترا که تقریبا به اندازه یک پزشک عمومی دروس فارماکولوژی وفیزیوپاتولوژی گذرانده حتی مجوز نوشتن یک آسپرین یا یک آزمایش ساده برای خودش راندارد .درتحصیلات تکمیلی هم علم ومهارتی که کارشناسان ارشد پرستاری درداخلی وجراحی ومراقبت های ویژه کودکان ونوزادان وبزرگسالان ودر پرستاری سالمندان بدست می آورند تغییری در این وضع ایجادنمی کند با این وضعیت می توان گفت پرستاری درایران نه تنها از لحاظ مادی بلکه از لحاظ معنوی وعلمی هم بن بست است درحالیکه کشورهایی هستندکه از لحاظ علمی فرصت های بیشتری دراختیار پرستاران علاقمند می گذارند
  • IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    22 39
    کسی که از خانواده خودش میگذره و مهاجرت میکنه رو میخواید با پول نگه دارید؟ به نظر خودتون عجیب نیست؟ البته طبق معمول نظر مخالف گزارش رو که قبول نمی کنید.
  • دانش HK ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    32 3
    باسلام من 35سال در آموزش دانشگاه علوم پزشکی خدمت کرده ام مایه تأسف است وزرات بهداشت از ابتدای تأسیس تاکنون همواره بستر تاخت و تاز انواع فساد های اداری ،اخلاقی،مالی و اخذ مدرک تحصیلی از این وزارتخانه حربه ای برای فخر فروشی ،وتولیدثروت ،قدرت بوده و هست. اشکال این است کسی که ذی نفع هست برای گروههای خودی قانون می نویسد و تفسیر می کند.دقیقا فساد از همین جا شروع می شود.هیچ ناظر بیرونی برای قضاوت در مورد خطاهای انجام شده کادر درمان وجود ندارد. نه قانون به نفع مردم است و نه ارزیاب.قوانین برحسب اینکه چه گروهی در رأس هست نوشته و خطا ها توسط همکاران ارزیابی می شوند و در صورت لزوم چشم پوشی می شود. در سیستم آموزش ،بهداشت و درمان این طرز تفکر در وزارتخانه غالب است.بنابراین نتایج چهار دهه اینوع طرز تفکر حاکم بهتر از این نیست که هرکس به فکر خودش باشد و اهداف شخصی و فردی را بر اهداف ملی و مردمی ترجیح دهد. برای جبران وکسب درآمد بیشتر دست از شهر وخانه و مملکت خود برداشته و بی هیچ احساس تعلق وتعهد ترک وطن کند.اینکه سیاستهای اقتصادی کشور بسیار مشکل دارد جای تردید نیست.اما کادر درمان شغل وخوب دارند.
  • علی IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    54 4
    نتیجه مدیریت این سالها
  • عطا IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    61 3
    در مملکتی که مدیریت زیر صفر است چرا جمعیت زیاد میکنید...
  • IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    52 3
    بزودی از نظر سطح آی کیو و شعور اجتماعی و رفاه و فرهنگ و غیره ایران کشوری در سطح افغانستان یا خوشبینانه بنگلادش می شود البته از نظر بافت مردمی و نزادی که استارتش خورده و کسی نیست که نبیند!
  • IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    32 5
    از محبت به پرستاران چیزی کسی کم نی آورد ، حمایت حقوق ومزایا و یا در معاش با بن و امتیاز و غیره حداقل جبران کنید این افراد که میروند کی جایکزین میشه؟ مگه چقدر جوان داریم با این سالخوردگی جمعیت ،
  • IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    43 4
    شغل پرستاری واقعا سخته
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    24 4
    تاسف داره
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    36 2
    این هشدارها روی مسولان اثر داره اصلا؟
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    31 4
    تو همه شغل ها همین شده
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    33 2
    کو گوش شنوا
  • ایرانی مظلوم IR ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    36 3
    یه نفر میگفت قطار پیشرفت همچنان در حال حرکت و پیشرفته و مشخصه که به قله می رسیم، حالا متوجه میشیم که موج مهاجرت با قطار منظورشون هستش .
  • IR ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    5 6
    میشه نروی؟
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    24 4
    فعلا جنگ داخلی تایید یا رد صلاحیت انتخابات رو عشقه! کادر درمان سیری چند؟
  • IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    27 2
    از این به بعد وقتی حضرات برای یک کسالت ساده تشریف بردن اونور آب دیگه احساس غریبی نمی کنن
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    24 3
    خودمان انتخاب کردیم
  • ایران IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۸/۲۱
    8 3
    خواهشا آقایان روسای سابق کار پرستاران ایران را لوث نکنید کم نداشتیم از همین پرستاران برای جان نثاری در موقع کرونا ،محبوبیت پرستاران را از دل مردم با این سخنان کم نکنید،اگه پول پرست بودند خب موقع بیماری کوید۱۹بیمارستان نمیومدن. قابل درک نیست کسانی که روزی جانفشانی کردن الان بخوان بخاطر پول مهاجرت کنند درحالی که میدونند نباید فقط درآمد رو حساب کنند هزینه هم اون روی درآمده