این مسئله عادی گاهی اوقات منجر به دامن زدن به شائبه سیاسی بودن تغییرات و عزل و نصبهای جایگاههای علمی در دانشگاهها میشود. از آنجا که در طول استقرار دولتها مخصوصاً دولت محمود احمدینژاد هر از گاه استعفا، بازنشستگی و اخراج اساتید و اعضای هیأتعلمی دانشگاهها خبرساز و در صدر توجهات رسانهها قرار گرفته، بررسی این مسئله بعد از استقرار دولت جدید از ضرورت خاصی برخوردار است. نخستین موج اعتراضها به بازنشستگی اساتید دانشگاه مربوط به بازنشستگی اساتید دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بود که در اولین سال استقرار دولت نهم انجام شد. در آن زمان مسئولین وزارت علوم و همچنین رئیس دانشگاه تهران با رد سیاسی بودن، آن را امری عادی و براساس مقررات دانشگاه عنوان کردند. ولی این جدال رسانهای و خبری نه تنها آرام نشد بلکه پایش به مجلس و اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز کشیده شد. تیرماه 85 محمدمهدی زاهدی وزیر علوم در واکنش به اعتراضها، سیاسی بودن بازنشستگی اساتید دانشگاه تهران را دروغ عنوان کرد و قول داد که حتی اگر یک مورد در مورد بازنشستگی اعضای هیأت علمی خلاف قانون، ضوابط، آییننامهها و مقررات عمل شده باشد، بررسی کند. با وجود تاکید بسیار مسئولان وزارت علوم مبنی بر قانونی بودن این امر بعد از چندی رئیس دانشگاه تهران به تصمیم قانونی هیأت امنای دانشگاه تهران اشاره کرد و گفت: هیأت امنای دانشگاه تصویب کرد که دانشگاه باید مربیان و استادیارانی را که 30 سال خدمت داشته و از نظر علمی به جایی نرسیدهاند را بازنشسته کند، در غیر این صورت خلاف قانون عمل کرده است. مرداد 85 با تصمیم بعدی وزارت علوم برای بازنشستگی برخی اساتید دانشگاه تهران موج دیگرتبلیغاتی به راه افتاد، چرا که حسن اسماعیلی مدیرکل مدیریت نیروی انسانی دانشگاه تهران خبر از بازنشستگی 21 استاد این دانشگاه را داد. اگرچه اعلام شد که پنجاه درصد این اساتید خود درخواست برای بازنشستگی را دادند ولی موج اعتراضها ادامه داشت تا اینکه سیدمحمد حسینی قائم وزیر علوم و وزیر فعلی ارشاد در مراسم معارفه رؤسای جدید دانشگاههای همدان موج اعتراضها را تبلیغی و بازنشستگیها را برای روی کار آمدن نیروهای تازه نفس و با انگیزه دانست. مسیر بازنشستگیها با حضور سرزده رئیسجمهور در کوی دانشگاه تهران و انعکاس نارضایتی دانشجویان به احمدینژاد جهت دیگری به خود گرفت و مهدی ایرانمنش مدیر کل مرکز هیأتهای امنا و هیأتهای ممیزه مرکزی وزارت علوم خبر از تعویق بازنشستگی اساتید ممتاز تا دو دوره پنج ساله داد ولی همچنان اعتراضها برجا بود.
بازگشت اساتید
در حالی که دانشگاه آزاد اسلامی خواست تا از این فرصت استفاده کند و از اساتید بازنشسته دانشگاههای دولتی در واحدهای خود بهره ببرد، زاهدی وزیر سابق علوم قبل از پایان عمر ریاستش بر وزارتخانه خبر از بازگشت اساتید بازنشسته داد و اعلام کرد که در بازگشت به کار اساتید بازنشسته مسائل سیاسی دخیل نیست. وی از بند قانونی سخن گفت که به وزیر علوم این اختیار را میداد تا درخواست بازگشت اساتید را از دولت داشته باشد.
موج جدید بازنشستگیهای اساتید
بعد از انتخابات ریاست جمهوری و با عزیمت محمدرضا شفیعیکدکنی استاد دانشگاه تهران به آمریکا به خاطر ادامه سیر مطالعاتی موج جدید شایعات و حواشی پدید آمد که به سیاسی بودن این سفر دامن میزد ولی چندی بعد اطلاع داده شد که این استاد دانشکده ادبیات درخواست فرصت مطالعاتی داده و تمام این حواشی صرفاً تبلیغاتی بوده است. هنوز چند صباحی از این قضیه نگذشته بود که بازنشستگی عماد افروغ دیگر استاد منتقد دولت خبرساز شد ولی این بار نیز اعلام شد که بازنشستگی وی ارادی بوده و ربطی به بازنشستگیهای جدید دولتی ندارد. همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید «انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها» با صدور بیانیهای با انتقاد از برخورد امنیتی با فضای آموزشی دانشگاهها نسبت به احتمال تشدید روند بازنشسته کردن و اخراج اساتید هشدار داد. شنیدهها حاکی است که یکی از اساتید بازنشسته مورد نظر نجفقلی حبیبی عضو شورای مرکزی این تشکل اصلاحطلب است. وی که در انتخابات ریاست جمهوری اخیر مسئولیت ستاد تهران یکی از نامزدها را بر عهده داشته است، مدیر گروه فلسفه و حکمت دانشکده الهیات دانشگاه تهران است که اخیراً بازنشست شده است. با وجود قانونی بودن این امر به نظر میرسد که وزارت علوم دولت دهم میتواند با توجه به بند قانونی که وزیر سابق برای بازگشت اساتید بازنشسته استفاده کرد، بهره بگیرد و پیشاپیش مانع شکلگیری موج جدید شایعات و اما و اگرها که برهم زننده آرامش فضای آموزشی دانشگاهها در سال جدید است، شود.
نظر شما