علی پاکزاد: به فاصله یک روز از تغییر معاون ارزی بانک مرکزی و هشدار وزیر امور اقتصاد و دارایی قیمت دلار بعد از یک هفته مرز 1330 تومان را رها کرده و به 1328 تومان کاهش پیدا کرد.
روز گذشته شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد و دارایی در حاشیه کارگاه آموزشی سرمایه گذاری خارجی که برای خبرنگاران بر گزار شده بود ضمن توصیه به مردم نسبت به اینکه در خرید ارز دقت کنند و اگر قیمت کاهش یافت مردم از ما گله مند نشوند، افزود: قیمت فعلی دلار بالا است. قیمت سکه هم از نرخ ارز متاثر است، اگر چه قیمت جهانی طلا متغیری است که در اختیار ما نیست.
همزمان با این اظهارات اخبار رسیده از بانک مرکزی حکایت از انتخاب «مینو کیانی» به عنوان معاون ارزی و به جای «سید کمال سیدعلی» داشت (سیدعلی به فاصله یک روز به عنوان نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت در اتاق بازرگانی تهران حکم گرفت) ، البته به روایت ایسنا این تغییر چنان ناگهانی صورت گرفته که به روایت ایسنا معاون بر کنار شده هم از این برنامه بی خبر بوده است و روز بعد از این اتفاقات می بینیم که نرخ ارز با اندکی کاهش به 1328 تومان رسیده است، این هماهنگی زمانی را می توان به پایین کشیده شدن فیتیله دلار تعبیر کرد تا تاثیر سیاستهای ارزی که طی هشت ماهه گذشته نتواسته است به جایی برسد.
باید امیدوار بود این کاهش زیر ده تومان پیش درآمد آغاز یک روند نزولی معقول نرخ ارز در بازار باشد، البته بیش از آنکه نگران کاهش نرخ دلار دربازار باشیم باید نگران کاهش مابه التفاوت بین نرخ رسمی و نرخ ازاد دلار باشیم، یعنی فضای رانتی رو به گسترشی که در عمل به چاه نقدینگی تبدیل شده است.
کاهش نرخ دلار در بازار ارز می تواند نوید خوبی برای تولید کنندگان و فعالان اقتصادی باشد که به دلیل گران شدن ارز برای تامین مواد اولیه خود با مشکلات جدی مواجه بوده اند، ولی سئوال اینجاست که با توجه به فضای نامناسب فعالیت های اقتصادی آیا بانک مرکزی واقعا می تواند مانند چند سال گذشته با تزریق ارز به بازار با رشد قیمت آن مقابله کند؟
فروش ارز بنابه گفته بانک مرکزی در سال 89 معادل 24 میلیارد دلار بیش از نیاز وارداتی کشور بوده و با یک محاسبه سر انگشتی از مرز 88 میلیارد دلار عبور کرده، در حالی که امارها نشان می دهد درآمدهای نفتی کشور در سال 89 معادل 74 میلیارد دلار بوده است و در عمل بانک مرکزی برای مدیریت نرخ ارز 14 میلیارد دلار بیش از درآمدهای نفتی کشور ارز به بازار تزریق کرده است، سئوال اینجاست که با توجه به محدودیت های به وجود آمده برای نقل و انتقال ارز بانک مرکزی تا چه حد می تواند در برابر افزایش نرخ ارز مقاومت کند؟
در ارزیابی فضای حاکم بر بازار ارز که به گفته رئیس کل و معاون سابق بانک مرکزی به تبعیت از واردات کالای قاچاق به کشور ملتهب شده است ، به نظر می رسد راه حل نهایی برای مهار بازار جلوگیری از فرار دلار از مرزهای فیزیکی کشور باشد و هیچ راه حلی دیگری نمی تواند به عنوان راه حل بلند مدت برای این وضعیت تلقی شود.
البته اگر دولت بتواند رکود فعالیت های اقتصادی در داخل کشور را مهار کند به طور حتم با ورود سرمایه ها از خارج کشور تعادل به بازار بازخواهد گشت ولی تا آن زمان بهترین راه بستن راههای فرار سرمایه هاست.
/22231
نظر شما