یک روز بعد از آنکه وزیر اقتصاد گفت «اگر قیمت ارز کاهش پیدا کرد، مردم گلایه نکنند»، دلار به زیر 1330 تومان رسید.

علی پاکزاد: به فاصله یک روز از تغییر معاون ارزی بانک مرکزی و هشدار وزیر امور اقتصاد و دارایی قیمت دلار بعد از یک هفته مرز 1330 تومان را رها کرده و به 1328 تومان کاهش پیدا کرد.
روز گذشته شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد و دارایی در حاشیه کارگاه آموزشی سرمایه گذاری خارجی که برای خبرنگاران بر گزار شده بود ضمن توصیه به مردم نسبت به اینکه در خرید ارز دقت کنند و اگر قیمت کاهش یافت مردم از ما گله مند نشوند، افزود: قیمت فعلی دلار بالا است. قیمت سکه هم از نرخ ارز متاثر است، اگر چه قیمت جهانی طلا متغیری است که در اختیار ما نیست.
همزمان با این اظهارات اخبار رسیده از بانک مرکزی حکایت از انتخاب «مینو کیانی» به عنوان معاون ارزی و به جای «سید کمال سیدعلی» داشت (سیدعلی به فاصله یک روز به عنوان نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت در اتاق بازرگانی تهران حکم گرفت) ، البته به روایت ایسنا این تغییر چنان ناگهانی صورت گرفته که به روایت ایسنا معاون بر کنار شده هم از این برنامه بی خبر بوده است و روز بعد از این اتفاقات می بینیم که نرخ ارز با اندکی کاهش به 1328 تومان رسیده است، این هماهنگی زمانی را می توان به پایین کشیده شدن فیتیله دلار تعبیر کرد تا تاثیر سیاستهای ارزی که طی هشت ماهه گذشته نتواسته است به جایی برسد.
باید امیدوار بود این کاهش زیر ده تومان پیش درآمد آغاز یک روند نزولی معقول نرخ ارز در بازار باشد، البته بیش از آنکه نگران کاهش نرخ دلار دربازار باشیم باید نگران کاهش مابه التفاوت بین نرخ رسمی و نرخ ازاد دلار باشیم، یعنی فضای رانتی رو به گسترشی که در عمل به چاه نقدینگی تبدیل شده است.

 

 


کاهش نرخ دلار در بازار ارز می تواند نوید خوبی برای تولید کنندگان و فعالان اقتصادی باشد که به دلیل گران شدن ارز برای تامین مواد اولیه خود با مشکلات جدی مواجه بوده اند، ولی سئوال اینجاست که با توجه به فضای نامناسب فعالیت های اقتصادی آیا بانک مرکزی واقعا می تواند مانند چند سال گذشته با تزریق ارز به بازار با رشد قیمت آن مقابله کند؟
فروش ارز بنابه گفته بانک مرکزی در سال 89 معادل 24 میلیارد دلار بیش از نیاز وارداتی کشور بوده و با یک محاسبه سر انگشتی از مرز 88 میلیارد دلار عبور کرده، در حالی که امارها نشان می دهد درآمدهای نفتی کشور در سال 89 معادل 74 میلیارد دلار بوده است و در عمل بانک مرکزی برای مدیریت نرخ ارز 14 میلیارد دلار بیش از درآمدهای نفتی کشور ارز به بازار تزریق کرده است، سئوال اینجاست که با توجه به محدودیت های به وجود آمده برای نقل و انتقال ارز بانک مرکزی تا چه حد می تواند در برابر افزایش نرخ ارز مقاومت کند؟
در ارزیابی فضای حاکم بر بازار ارز که به گفته رئیس کل و معاون سابق بانک مرکزی به تبعیت از واردات کالای قاچاق به کشور ملتهب شده است ، به نظر می رسد راه حل نهایی برای مهار بازار جلوگیری از فرار دلار از مرزهای فیزیکی کشور باشد و هیچ راه حلی دیگری نمی تواند به عنوان راه حل بلند مدت برای این وضعیت تلقی شود.
البته اگر دولت بتواند رکود فعالیت های اقتصادی در داخل کشور را مهار کند به طور حتم با ورود سرمایه ها از خارج کشور تعادل به بازار بازخواهد گشت ولی تا آن زمان بهترین راه بستن راههای فرار سرمایه هاست.
/22231

کد خبر 185822

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعید اکبری - کارشناس ارشد اقتصاد IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
    4 12
    خواهش می کنم نظر من را منعکس کنید یک بار برای همیشه: دوستان! بالا بودن قیمت دلار باعث گران شدن واردات، ارزان شدن صادرات و بدست آمدن مزیت نسبی برای تولید کنندگان داخلی می شود. تا از این طریق تولید بالا رفته و در نتیجه نرخ اشتغال افزایش یابد. دقیقا همان کاری که دولت چین انجام می دهد، کشوری که سالانه 10 درصد رشد اقتصادی دارد (یعنی مردمش به طور میانگین سالی 10 درصد افزایش رفاه دارند - مال ایران 1 در صد فعلی است) ولی دولت ایران برای جلوگیری از افزایش بیشتر تورم سعی می کند با ثابت نگه داشتن نرخ ارز، قیمت کالاهای وارداتی را که عمدتا مصرفی و غیرسرمایه ای هستند ثابت نگه دارد. وسیله ای برای پوشش زخم های عمیق اقتصاد کشور!!!! نتیجه این کار، ضرر تولید کنندگان ، تعطیل شدن تولید دخلی، و افزایش بیکاریست!
    • داوود IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
      7 0
      دوست کارشناس سلام، من هم با شما هم عقیده هستم اما شما از یک نقطه ((مهم)) و ((مفقوده)) غافل هستید! امروز واردکننده گان ما اعم از واقعی و صوری - تاکید میکنم واردکنندگان صوری - از این گرانی ارز سود میبرند نه!!! چرخه لنگ!!! صادراتی، کالای وارداتی به نرخ ارز آزاد در اختیار مصرف کننده که میتواند صادر کننده هم باشد قرار میگیرد واین یعنی سود مازاد حدود 22 درصدی سودهای تجاری مرسوم برای واردکنندگان محترم - واردات واقعی - ودر سویی دیگر وارد کننده گان صوری با بازی در اسناد وارداتی و حداکثر در بازه زمانی 5 روزه از محل خروج ارز به نرخ مرجع به همان سود 22 درصدی فعلی قانع میشوند، که در هر دو صورت واردات اعم از واقعی و صوری این رانت، بلی ((رانت)) از جیب ما یعنی عموم مردم پرداخت یا به یغما میرود.
    • علی پاکزاد IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
      8 0
      جناب آقای اکبری با تشکر از لطف شما در گذاشتن پیام کارشناسی بالا، در تحلیل شما یک نکته فراموش شده است، دولت چین قبل از آنکه برای کاهش ارزش پول ملی برنامه ریزی کند، زیر ساختهای توسعه تولید را فراهم ساخته است ولی در اقتصاد ایران که نه تولید کننده میلی به تولید دارد و نه مصرف کننده اعتمادی به کالای داخلی و نه دولت برای توسعه تولید، زیر ساختی را فراهم ساخته والبته به نظر می رسد میلی هم به این کار وجود ندارد کاهش ارزش پول ملی به تزریق تورم منتهی می شود، از سوی دیگر کاهش ارزش تومان در مقابل دلار در حالی که تمامی تولید کنندگان برای تامین مواد اولیه وابسته به واردات هستند اصلا به نفع تولید نیست.
    • بهرام IR ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
      2 0
      با سلام به سعید اکبری: چین اول درهایش را بر تمامی کشورها (مخصوصا امریکا) باز کرد. تولید کنندگانی چون Dell, Wall-Mart, Texas Instruments٬ , Intel. این را باید پرسید٬ چه شده که ریال در مقابل افغانی افغانستان هم کم اورده؟ بی ارزشترین ارز دنیا را داشتن شوخی نیست.
  • بدون نام DE ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۹
    7 3
    ۸ ماه پیش دوستان ایرانی ساکن اروپایم٬ چند ملیون یورو را به تومان تبدیل کردند تا در ایران سرمایه گذاری کنند. در این ۸ ماه انچنان تومان بی ارزش شد که انها را مجبور به تبدیل مجدد به یورو و دلار کرد. گفتند برویم تا بدبختر نشده ایم. در ۸ ماه بخاطر بی ارزشی تومان٬ ۳۰ درصد ضرر کردند. ایا این امنیت اقتصادیست؟ مگر سرمایه گذار دیوانه است. از کجا معلوم که دلار ۵۰۰۰ تومان نشود. شاید هم ۱۰۰۰۰ تومان و شاید هم بیشتر. اصلا چه کسی جوابگو است. اصلا چه کسی؟ در این کشور اصلا امنیت اقتصادی است؟ فکر می کنید دوستان ایرانیم به سرمایه گذاران دیگر چه می گویند؟ من به سرمایه گذاران خارج از ایران چه دارم بگویم؟دولت گرامی جواب شما چیست؟
  • بدون نام GB ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
    7 0
    به تب گرفتند که بمرگ راضی شدیم. در مدت کمتر از یک سال و نیم٬ ۳۰ درصد از سرمایه مردم نابود شد. ای کاش تمامی رسانه ها (بجز خبرانلاین و دو تای دیگر) مخصوصا انانی که از پول بیت المال اداره می شوند درد دل خون شده مردم را منعکس می کردند. اینرا فراموش نخواهیم کرد.
  • احمدزاده IR ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
    7 0
    تجربه نشون داده که این اظهار نظرها در خصوص کاهش بهای ارز نمیتواند مورد اعتماد باشد. از این دست سخنرانیها آقای بهمنی بارها و بارها داشته است. در این خصوص آنچه بیشتر موثر است وضعیت سیاسی و بحرانهای ناشی از آن و همچنین ضریب امنیت سرمایه گذاری در کشور است.
  • بدون نام IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
    9 0
    خدایش به این خانم (مسئول ارز بانک مرکزی)مسئولیت داده اید تشکر یه خورده قدرت هم بدهید این بازار جمع و جور شه
  • داوود IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۳۰
    4 0
    لطفاً این محدویت 700 کاراکتر را اعمال نکنید.
  • بی فیتیله IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    1 0
    نه. فقط فیتیله ریال مردم پایین رفت و سوخت.
  • فرزاد IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۲
    0 0
    برو بابا دلت خوشه مثل اینکه توی این مملکت زندگی نمی کنی هاااااااااا واقعا یه سئوالی برام ایجاد شده: فکر می کنی قیمت دلار می آدپایین اینجور فکر می کنییییییییییییییییییییییییی

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین