زهرا تالانی: درباره اهداف این کنگره با سید محمدرضا امیری تهرانی عضو هیات علمی پژوهشگاه و رئیس کمیته اجرایی گفت وگویی را انجام داده ایم.
وی با اشاره به اینکه تحول در علوم انسانی مستلزم مشارکت حداکثری صاحبان اندیشه، اساتید دانشگاه و علمای حوزه است، گفت:«در دومین کنگره ملی علوم انسانی 115 مقاله در 6 نشست تخصصی ارائه خواهد شد.»
ابتدا بهتر است اشاره ای به برگزاری این کنگره داشته باشد. این کنگره با چه هدفی برگزار می شود؟
تلاش این است که این کنگره در حد همایشی که صرفاً ارائه دهنده مقالات است نباشد و سعی می شود با توجه به مباحث علوم انسانی در کشور و مسائل و مشکلات متوجه آن از مجموع آرای ارائه دهندگان مقالات عصاره ای به صورت بیانیه ارائه شود تا از یک سو آسیب های علوم انسانی کشور را برشمارد و از سوی دیگر راهکارهایی برای این آسیبها ارائه دهد. هدف این است که از طریق این کنگره راهکارهای عملی برای سیاستگذاران علوم انسانی کشور فراهم شود.یعنی جایگاه علوم انسانی را در سیاست گذاری و برنامه ریزی تبیین کند.
تحول در علوم انسانی مستلزم مشارکت حداکثری صاحبان اندیشه، اساتید دانشگاه و علمای حوزه است، در این باره بحث تضارب آراء و به نقد گذاشتن آراء بر اساس موازین منطقی و علمی حائز اهمیت است. اگر جامعه نخبگان ایران در این زمینه بخواهند شاهد نتیجه مطلوب باشند باید با سعه صدر به نقد اندیشههای علوم انسانی بپردازند. "نقد" گام اول برای ایجاد و ارائه طرحهای جدید در علوم انسانی است. در این نقد مباحث متافیزیکی و مبانی معرفتی و روش شناختی از اهمیت زیادی برخوردار است.
همانطور که مستحضرید این اولین همایش علوم انسانی در سال 85 هم برگزار شد. این کنگره چه تفاوتی با کنگره قبلی دارد؟
پژوهشگاه علوم انسانی بزرگترین مرکز فعال در زمینه علوم انسانی است.با توجه به اینکه شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی از سال 84 و قبل از بحث تحول علوم انسانی و تاکیدات مقام معظم رهبری تشکیل شد ما یک سال بعد اولین کنگره را با هدف وضعیت بررسی کتب علوم انسانی ،وضعیت آموزشی و نقد علوم انسانی و ارتقای آن برگزار کردیم که نام این کنگره وضعیت امروز و چشم انداز علوم انسانی بود و عمدتا به آسیب شناسی علوم انسانی در کشور و بررسی ارتقای آن می پرداخت.
اما دومین کنگره با یک رویکرد کاربردی و تاثیرگذاری علوم انسانی در برنامه ریزی و سیاست گذاری کشور برگزار می شود.به این ترتیب مهمترین هدف این کنگره تبیین جایگاه علوم انسانی و بررسی جوانب ارتقای علوم انسانی در برنامه ریزیها است. این کنگره در پنج محور اصلی شامل علوم انسانی و میراث تمدن اسلامی، نقش علوم انسانی در تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و علوم انسانی و نظام آموزش و پژوهش در ایران و همراه با نشست های تخصصی با محوریت علوم انسانی برگزار خواهد شد.
از آنجایی که شما دبیر اجرایی این کنگره هستید درباره مقالاتی که به ارسال شده هم توضیح دهید؟
برای این کنگره در سال گذشته فراخوانی داده شد. متعاقب این فرخوان 400 چکیده مقاله به کنگره واصل شد. از این میان حدود 300 چکیده در بررسی اولیه مورد پذیرش قرار گرفت و از نویسندگان خواسته شد تا اصل مقالات را ارسال کنند.
در نتیجه در حدود 210 اصل مقاله به دبیرخانه کنگره واصل شد. این مقالات مورد داوری قرار گرفت و برای هر مقاله دو یا سه داور تعیین شد. نهایتاً 115 مقاله مورد تأیید نهایی قرار گرفت.چکیده این مقالات در مجموعه چکیده مقالات کنگره منتشر خواهد شد و در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت. پس از برگزاری هم مجموعه مقالات منتشر خواهد شد.البته 115 مقاله در دو روز برگزاری این کنگره و در 6 نشست تخصصی ارائه خواهند شد.
در داوری این مقالات شما چه موضوعاتی را مورد توجه قرار دادید؟
در داوری این مقالات کیفیت مهم بوده است و سعی شده تا سطح مناسبی از کیفیت را مقالات منتخب داشته باشند.در مراسم اختتامیه این همایش نیز بیانیهای که برگرفته از مجموع مقالات است قرائت خواهد شد. این بیانیه درصدد است تا مسائل علوم انسانی و راهکارهای برون رفت از مشکلات آنرا تبیین و ارئه کند.
همچنین در این کنگره بستههای فرهنگی ارائه میشود،این بستهها حاوی منابعی در مورد علوم انسانی است که مشتمل بر CD حاوی 50 منبع نایاب علوم انسانی و DVD منابع موجود در پورتال علوم انسانی و فهرستی از آثار منتشره پژوهشگاه علوم انسانی و CD مجموعه مقالات کنگره اول علوم انسانی است.مقالات کنگره اول علوم انسانی نیز در 9 جلد توسط پژوهشگاه به چاپ رسیده که فایل آن در اختیار شرکت کنندگان در همایش دوم علوم انسانی قرار خواهد گرفت.
232
نظر شما