الیزا ذوالقدر: کمتر کسی تمایل دارد سروکارش به پزشک بیفتد به ویژه اگر ایرانی باشد و این پزشک هم دندانپزشکی ماهر، زیرا در این صورت باید بخش اعظمی از درآمد خود را صرف کند. دریافت هر نوع خدمات در کشور ما خود میتواند کابوسی برای مراجعهکننده باشد و در این میان کمتر دفترچه بیمهای نیز به داد فرد میرسد. خدمات دندانپزشکی در اکثر کشورهای دنیا جزو خدمات گرانقیمت محسوب میشود در کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست اما تفاوت ما با سایر کشورها در این است که هیچکدام از خدمات پایهای دندانپزشکی تحت پوشش فراگیرترین بیمههای کشور قرار ندارند حال با همه این اوصاف وزیر جدید بهداشت و درمان در روزهای اولیه کار خود صحبت از تحت پوشش بیمه قرار دادن جراحیهای لثه و ارتودنسی میکند حال آنکه ارتودنسی در بسیاری موارد جزو خدمات لوکس و زیبایی محسوب میشود و جراحیهای لثه نیز با برخی اقدامات مانند جرمگیری قابل پیشگیری است.
بسیاری از کارشناسان و دستاندرکاران خدمات دندانپزشکی معتقدند اولویت بیمه کردن خدمات دندانپزشکی باید کارهایی مانند جرمگیری باشد که هم هزینه کمتری میبرد و هم از به وجود آمدن ناراحتیهای بعدی جلوگیری میکند.
نمایندگان مجلس نیز با این اظهارات وزیر بهداشت به شدت مخالف هستندو معتقدند تحت پوشش قرار گرفتن جراحیهای لثه و ارتودنسی با عدالت در سلامت مغایرت دارد.
خدمات دندانپزشکی لوکس احتیاجی به بیمه ندارند
دکتر انوشیروان محسنیبندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی میگوید ما هنوز در بیمه پایه و ابتدایی گیر کردیم و روز به روز از داروهایی که به بیمههای روستایی تعلق میگیرد کم میکنیم آنگاه چگونه میخواهیم یک دفعه به بیمه کردن خدمات بسیار گران دندانپزشکی از قبیل جراحی لثه و ارتودنسی برسیم.
وی با بیان اینکه منابع مالی ثابت است و زمانی که بار خدمات بیمهای را بیشتر کنیم باید از خدمات اولیه و ابتدایی بکاهیم میگوید مردم این روزها در مراجعات عمومی پزشکی مشکل دارند و نمیتوانند بسیاری از خدمات اولیه را با بیمه دریافت کنند چگونه وزیر محترم صحبت از پوشش بیمهای خدماتی میکند که در بسیاری از کشورهای پیشرفته و با درآمد بالا تحت پوشش بیمه نیست.
این نماینده مجلس معتقد است احتمالاً وزیر جدید هنوز به مشکلات نظام سلامت اشراف کامل ندارد که چنین حرفهایی میزند.
وی تأکید میکند: تحت پوشش بیمهای برای برخی خدمات در حیطه کاری وزارت بهداشت نیست و شورای عالی بیمه باید درباره آن تصمیم بگیرد.
محسنیبندپی به اقدامات مجلس برای پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان در کودکان زیر 12 سال اشاره میکند و میگوید ما برای این کار 2 میلیارد تومان در سال بودجه گذاشتهایم و همه معتقدند که این مقدار کم است و باید اعتبارات بیشتری به آن تعلق گیرد بنابراین اگر پول و اعتباری باشد باید به این سمت برود تا در میانسالی و سالمندی با مشکلات کمتری مواجه باشیم.
وی تصریح میکند: این کار قانونی نیست و لازم است پیش از پوشش بیمهای جراحیهای لثه و ارتودنسی فکری به حال خدمات اولیه بهداشت دهان و دندان شود.
پوشش بیمهای خدمات لوکس مغایر عدالت در سلامت است
دکتر رنجبرزاده دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با نظر وزیر مخالفت میکند و میگوید: این کار با عدالت در سلامت مغایر است ما هنوز نتوانستهایم برای روستاها و برخی شهرهای کوچک دندانپزشکی اعزام کنیم آنگاه چگونه میخواهیم موردی مانند ارتودنسی را تحت پوشش بیمه قرار دهیم که مختص کلانشهرها و شهرهای بزرگ است.
وی میگوید: بیش از 70 درصد جمعیت کشور به امکانات جراحی لثه و ارتودنسی یا نیاز ندارد و یا دسترسی ندارد پس وزیر چگونه میتواند از پوشش بیمهای چنین خدماتی صحبت کند این اقدام به معنای محروم کردن 40،50 میلیون از جمعیت کشور از برخی خدمات بیمهای است.
رنجبرزاده با بیان اینکه اگر این اقدام مربوط به تمام کشور بود و همه مردم را تحت پوشش قرار میداد خوب بود اما مسئله اینجاست که بسیاری از شهرهای ما ارتودنتیست ندارد که مردم بخواهند برای ارتودنسی دندانهای خود از بیمه استفاده کنند.
وی با تأکید بر مخالفت کمیسیون با اظهارات وزیر بهداشت میگوید: بیمهها باید تقویت شوند اما وقتی توان مالی نداریم لزومی ندارد خدمات گرانقیمت را تحت پوشش بیمه درآوریم بلکه بهتر است به فکر بیماریهای پایه دهان و دندان و اقدامات پیشگیرانه باشیم.
باید درد را از بچههای دبستان و دبیرستان دوا کرد
دکتر علی یزدانی دندانپزشک و عضو شورای عالی نظامپزشکی نیز بر بیمورد بودن پوشش بیمهای جراحیهای لثه و ارتودنسی تأکید میکند و معتقد است علت 95 درصد جراحیهای لثه عدم رعایت بهداشت توسط بیمار است ضمن اینکه جراحی لثه درمان قطعی برای هیچ بیماریای نیست و کسانی که جراحی میکنند پس از جراحی نیز در صورت عدم مراقبت صحیح با وضعیت بدتری روبهرو خواهند شد.
وی میافزاید این در حالی است که جرمگیری و تمیزکردن دندانها هزینه به مراتب کمتری میبرد و خود از بسیاری از مشکلات بعدی جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه دنیا به سمت درمانهای بدون جراحی پیش میرود میگوید آنچه که کشور ما در حوزه بهداشت دهان و دندان به آن نیاز دارد اطلاعرسانی دقیق و زیاد به مردم است بسیاری از مردم ما هنوز طرز صحیح شستن دندانها را بلد نیستند و همین مشکلات زیادی برای آنها به وجود میآورد اما مسئله اینجاست که بهداشت نان و آب ندارد که کسی به دنبال آن برود.
وی یکی دیگر از اولویتها در بحث بهداشت دهان و دندان را پر کردن دندانهای ششسالگی بچهها و ترمیم حفرههای پوسیده دندانی میداند و میگوید باید درد را از بچههای دبستان و دبیرستان دوا کرد وگرنه اگر همه بودجه کشور را هم صرف هزینههای دندانپزشکی کنیم باز به جایی نمیرسیم.
دکتر یزدانی معتقد است آموزش، سرمایهگذاری اولیه است و در مرحله دوم درمان قرار دارد اما ما میخواهیم دندانهایمان را نشوییم و بعد از بهترین درمانها نیز استفاده کنیم. امروز یک پرکردگی دندان و درست کردن ریشه در بهترین و با انصافترین مطبها حداقل 200 هزار تومان هزینه دارد در حالی که میتوان با بودجه درمانی یک بزرگسال از مشکلات دهان و دندان 50 کودک در طول زندگی جلوگیری کرد.
وی تأکید میکند شاید 5 درصد افرادی که به دندانپزشکی مراجعه میکنند به جراحی لثه و 10 درصد به ارتودنسی نیاز داشته باشند بنابراین ضرورتی ندارد که این اقدامات تحت پوشش بیمه قرار گیرد در حالی که خدمات پایه از هر نوع پوشش بیمهای محروم است.
هیچ شکی در این نیست که اقداماتی نظیر تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدماتی نظیر جراحیها، پروتز و ارتودنسی توسط وزارت بهداشت کار باارزشی است اما شاید بهتر باشد قبل از گرفتن چنین تصمیماتی و در ابتدا به فکر تحت پوشش بیشتر و همگانی شدن بیمه در مورد خدماتی سادهتر و ابتدایی نظیر پرکردن دندانها و یا درمان ریشه و... باشیم. خدماتی که نهتنها جنبه زیبایی ندارد، بلکه حتی گاهی درد و رنج آن غیرقابل تحمل و هزینههای آن برای بسیاری از خانوادهها غیرقابل تصور است.
نظر شما