آذرجزایری: سال گذشته میلادی یکی از سال های پرحادثه برای ایران و ترکیه در بخش صادرات گاز بود.به هرحال این سال با سه بار حمله به خطوط لوله گاز دوکشور و چهاربار قطع شدن بیش از 72 ساعته صادرات گاز به ترکیه به پایان رسید.
سال جدید میلادی نیز با حادثه ای دیگر برای صادرات گاز ایران به ترکیه همراه خواهد بود.چراکه این بار نه بحثی از حمله به خط لوله ای است که گاز را به ترکیه انتقال می دهد و نه بحث تعمیرات اساسی!
اینبار وزیر انرژی ترکیه با این استدلال که روسیه در فروش گاز به این کشور تخفیف داده تقاضا کرده مسوولان نفتی ما هم قیمت گاز صادراتی به این کشوررا کاهش دهند.
البته این وزیر انرژی کمتر به این نکته اشاره کرده که چرا روسیه به ترک ها تخفیف داده است. بر اساس این گزارش دولت روسیه اعلام کرده به دلیل اینکه ترکیه به این کشور اجازه داده تا خط لوله ای با مشارکت شرکتهای گاز پروم روسیه انی ایتالیا ئی دی اف فرانسه و وینتر شال آلمان از این کشور عبورکند. روس ها هم به پاس این محبت به آنها در قیمت فروش گاز تخفیف می دهند.
این خط لوله از سال 2015 میلادی به بهره بردرای خواهد رسید و هر سال 63 میلیارد متر مکعب گاز روسیه را به بازار اروپا منتقل خواهد کرد .
این درحالی است که همچنان علی رغم مذاکرات مکرر ایران و ترکیه برای انتقال گاز به اروپا در قالب قرارداد گازی ایران و سوئیس ترکیه همچنان ایران را بلاتکلیف گذاشته است.
درعین حال قراربود یک شرکت ترکی در احداث این خط لوله سرمایه گذاری کند که این امر نیز همچنان در ابهام باقی مانده است.
مذاکره دیگری بین ایران وترکیه مطرح بود مبنی بر اینکه این کشور در پروژه های ایران چون پارس جنوبی سرمایه گذاری کنند این امر تا کنون کاملا منتفی شده است.بنابراین در چنین شرایطی همچنان مشخص نیست چرا این کشور خواستار کاهش قیمت گاز طبیعی صادراتی از ایران شده اند.
این درخواست در شرایطی است که ایران براساس یک قرارداد بلند مدت روزانه 30 میلیون متر مکعب معادل 10 میلیارد مترمکعب در سال از ایران گاز وارد می کند.
درعین حال ترکیه به موازات خرید گاز از ایران از ترکمنستان و روسیه نیز گاز وارد می کند که این رقم تقریبا دو برابر واردات از ایران است. هم اکنون ظرفیت خط لوله ایران ترکیه 36 میلیون متر مکعب گاز در روز است که با تکمیل خط لوله سراسری سوم و چهارم این ظرفیت میتواند به 90 میلیون متر مکعب در روز برسد.
ترکیه سالانه 26 میلیارد متر مکعب گاز از روسیه، 22 میلیارد متر مکعب از آذربایجان و 8 میلیارد متر مکعب از ایران وارد میکند.
براین اساس این کشور هم اکنون از سه مسیر از طریق خط لوله موسوم به جریان آبی از زیر دریای سیاه و از دو خط دیگر از مرزهای غربی خود از روسیه گاز وارد میکند.
22139
سال جدید میلادی با حادثه ای دیگر برای صادرات گاز ایران به ترکیه همراه خواهد بود.چراکه این بار نه بحثی از حمله به خط لوله ای است که گاز را به ترکیه انتقال می دهد و نه بحث تعمیرات اساسی.
کد خبر 192820
نظر شما