۲۵۵ نفر
۱۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۰
کدام اقلیت دینی طلاق ندارد؟

پیروان حضرت یحیی رسوم و سنت‌های خاصی دارند که با آیین هزاران ساله، آنها را به جای می‌آورند.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، در دین مندایی طلاق وجود ندارد، فقط از گوشت گوسفند نر استفاده می‌کنند، نمازشان را کنار رودخانه می‌خوانند، زبان و خطی خاص دارند، دروغ را بشدت نهی می‌کنند. آب را مقدس می‌دانند و معتقدند آب به فرمان خدا و از عالم نور برای حیات و زندگی به زمین فرستاده شده است. منداییان را با لباس‌های خاص سفید رنگ می‌شود صبح‌های زود و پیش از غروب آفتاب زیر پل سفید و روبه‌روی کارخانه قدیم سیلوی اهواز ملاقات کرد. می‌آیند و به شیوه خودشان وضو می‌گیرند و نماز می‌خوانند. آنها را در اهواز به نام «صبی» می‌شناسند. محل زندگی‌شان نزدیکی رودخانه کارون است و بیشتر جمعیت‌شان در حرفه نقره‌کاری و میناکاری و زرگری فعالیت دارند.

دکتر مسعود فروزنده، نویسنده کتاب «ایران سرزمین صلح ادیان» در کتابش درباره منداییان چنین می‌نویسد: «قوم صابئین مندایی پیروان حضرت یحیی هستند که نزدیک به هزار و ۹۵۰ سال پیش به دلیل اذیت و آزار برخی از اهالی شهر قدس به سوی رودخانه فرات مهاجرت و در شهرهای بغداد، بصره، عماره، خرمشهر و هویزه و شوشتر و اهواز مستقر شدند. صابئین اگرچه در قانون اساسی جمهوری اسلامی جزو چهار دین پذیرفته شده نیست اما بنا به فتوای رهبری آنها برای برگزاری آیین خود آزادند. حجت الاسلام یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام در این زمینه می گوید: «با توجه به فتوای راهگشای مقام معظم رهبری در اهل کتاب بودن دین صابئین و حقانیت این دین کهن و یکتاپرست و افزودن نظر فقهای دیگر، می توان آن را به عنوان یک ماده الحاقی به ادیان رسمی دیگر ملحق کرد.»

منداییان، در ازدواج و ایجاد رابطه خونی با دیگر ادیان سختگیرند و معتقدند وقتی آدم و حوا خلق شدند و ازدواج کردند، صاحب سه دختر و سه پسر شدند و چون ازدواج برادر و خواهر ممنوع است از دنیای نور و به امر خداوند ۶۰ خانواده مشابه این خانواده هشت نفری به زمین فرستاده شد که اولین اجتماع بشری را شکل دادند.»

دیدار با رهبر منداییان ایران

ملاقات یکی از پیروان دین منداییان در کنار کارون که برای نماز آمده بود، بهانه‌ای شد برای مصاحبه با «گنزورا نجاح چحیلی»، رهبر دینی صابئین مندایی ایران. او هم مثل بسیاری از همکیشانش در زمینه میناکاری و زرگری فعالیت دارد. او را در عبادتگاهشان در خیابان شهید غلامپور، نزدیکی‌های بلوار ساحلی شرقی که برخی از مراسم‌های مذهبی و حتی همایش‌های‌شان را آنجا برگزار می‌کنند، ملاقات می‌کنم. ساختمانی یک طبقه که بی‌شباهت به هیأت‌های مذهبی خودمان نیست؛ سالنی فرش‌شده و بزرگ با تابلوهای بسیاری از رهبران و گذشتگان این قوم روی دیوار که برای هر غریبه‌ای جذاب است. قفسه‌های باریک شیشه‌ای به دیوار نصب شده‌اند که کتاب‌های مقدس منداییان، لباس ویژه مراسم مذهبی را توی آن چیده‌اند.

گنزورا چحیلی ۶۰ ساله با لباس‌هایی یکدست سفید وسط سالن ایستاده؛ مردی لاغر اندام و نسبتاً قد بلند با ریشی که خیلی وقت است سفیدی در آن دویده. بعد از اجازه گرفتن برای عکاسی و شروع مصاحبه، از او می‌خواهم درباره آیین و سنت‌های منداییان برایم بگوید. برخی در شهرهای دیگر و حتی خود اهواز آشنایی زیادی با منداییان ندارند و برخی تصور می‌کنند آنها ستاره‌پرست و آب‌پرست هستند ولی گنزورا چحیلی درباره دین صابئین می‌گوید: «قدمت‌ ما از زمان حضرت آدم است. اورشلیم زندگی می‌کردیم و به خاطر برخی آزارها به ایران و عراق مهاجرت کردیم و به خاطر تقدس آب در کنار رودخانه‌ها ساکن شدیم تا راحت‌تر بتوانیم فریضه‌های دینی‌مان را به جای بیاوریم. پیامبران ما حضرت آدم، حضرت شیت، حضرت نوح، حضرت سام و حضرت یحیی هستند. کتاب مقدس ما «صحف آدم» یا «کنزا ربا» و به خط آرامی قدیمی است. زبان ما منداییان یکی از زبان‌های سامی است.»

از چحیلی درباره لباس سفیدی که پیروان این دین می‌پوشند، می‌پرسم. به گفته او، لباسی که منداییان هنگام مراسم به تن می‌کنند از کتان خالص است و هیچ پلاستیکی در آن بکار برده نمی‌شود. سفیدی نشانه پاکی است و به همین خاطر شریعت‌شان این رنگ را برای برگزاری مراسم مذهبی برای آنها انتخاب کرده است. لباس پیروان حضرت یحیی از ۵تکه تشکیل شده که در مراسم تعمید استفاده می‌شود. پیراهن بلند یا همان رسته، شلوار، کمربند یا همیان که از پشم گوسفند است، حمایل و دستار بلندی که آن را همانند عمامه می‌پیچند و روی سر می‌گذارند و زن‌ها هم به عنوان روسری از آن استفاده می‌کنند.

ازدواج و جدایی بین صابئین

می‌گویند در دین مندایی عروسی با تشریفات خاصی برگزار می‌شود و چیزی به نام طلاق وجود ندارد. گنزورا درباره مراسم عروسی می‌گوید: «برای اینکه دو مندایی با هم ازدواج کنند، آنها را در مراسمی خاص در آب رودخانه تعمید می‌دهیم تا گذشته از طهارت جسم، روح و روان آنها هم پاک شود. این مراسم در حضور خدا، فرشتگان و جمعیتی که برای این مراسم آمده‌اند برگزار می‌شود. عروس و داماد در پیشگاه خدا عهد می‌بندند به هم دروغ نگویند و خیانت نکنند.»

در مراسم ازدواج منداییان که صبح بسیار زود و در کنار رود کارون حضور داشتم، ابتدا عروس با لباس یکدست سفید از جنس کتان وارد رودخانه کارون شد، سپس تعمیدکننده طی تشریفاتی خاص و با ریختن آب رودخانه روی سر عروس او را تعمید داد و دعایی به زبان مندایی خواند. بعد از عروس نوبت به داماد جوان رسید. وی هم تعمید داده شد و در ادامه گنزورا دعایی برای آنها خواند و سه بار سر عروس و داماد را به نشانه وصال روحانی به آرامی به هم چسباند. پس از این مراسم که در حضور اقوام عروس و داماد و بیش از یک ساعت به طول انجامید، آنها آماده شدند برای مراسم دیگری که در معبد برگزار می‌شود و عده‌ زیادی از منداییان در آن حضور پیدا می‌کنند. اما گذشته از جالب بودن این مراسم ازدواج که نمونه‌اش را در اقوام و ادیان دیگر در کشورمان ندیده بودم، موضوعی که شاید عجیب به نظر برسد جدایی زوج مندایی است. پیروان حضرت یحیی در شریعت‌ خود سنتی به عنوان طلاق ندارند. گنزورا نجاح درباره این مسأله می‌گوید: «ما کلمه‌ای به نام طلاق نداریم. در کتاب مقدس ما توصیه شده اگر زوجی باهم تفاهم دارند و می‌توانند با هم خوشبخت شوند، ازدواج کنند. ما جماعت صلح‌طلبی هستیم و بندرت رخ می‌دهد که بین پیروان‌مان اختلافی به وجود بیاید. مرد یا زن در دین ما به دو دلیل می‌تواند متارکه کند، یکی به دلیل دروغی که زندگی را تحت تأثیر قرار دهد و بنیان آن را به هم بزند و دیگری خیانت در زناشویی است که گناهانی نابخشودنی است.»

مقررات خاص برای ذبح حیوانات

منداییان از هر گوشتی برای خوردن استفاده نمی‌کنند و مراسم خاصی برای ذبح پرندگان یا گوسفند دارند. آنها پرندگانی را ذبح می‌کنند که از گوشت تغذیه نکنند و چنگال نداشته باشند مثل عقاب و شاهین و قرقی چرا که اعتقاد دارند ذبح آنها حرام است. اما از چهارپایان فقط از گوشت گوسفند نر استفاده می‌کنند. البته گوسفند قربانی نباید بیمار باشد و هیچ زائده غیرمعمول و غده‌ای نداشته باشد وگرنه ذبح نمی‌شود.

رهبر دینی منداییان کشور در این باره عنوان می‌کند: «اگر گوسفند نری که برای ذبح انتخاب شده دارای نقیصه‌ای باشد آن را ذبح نمی‌کنیم به این دلیل که احتمال دارد بیماری‌اش به انسان منتقل شود و ذبح آن را حرام می‌کنیم. اما ذبح گوسفند یا پرندگان حلال گوشت طی مراسم خاصی صورت می‌گیرد. گوسفند را در آب جاری غسل می‌دهیم و بدون اینکه به لباس‌مان یا زمین بخورد روی نی‌هایی مخصوص می‌گذاریم و در حضور شخصی معتمد که شاهد بر اعمال ذبح است، حیوان قربانی می‌شود. سپس گردن گوسفند با نمک و آتش ضدعفونی می‌شود.»

آیین دفن و کفن مردگان

منداییان اعتقاد دارند روحی که قرار است از جسم خارج شود و به آسمان برود باید پاک و طاهر باشد به همین دلیل اگر کسی درحال احتضار است و چیزی به مرگش نمانده، او را در رودخانه غسل می‌دهند و پس از پوشاندن کفن، منتظر می‌مانند تا خداوند امانت را از آنها پس بگیرد. اما اگر فرد مندایی در اتفاقی غیرمنتظره از دنیا برود، جسد او را در رودخانه غسل می‌دهند و کفن و دفن او توسط ۴ نفر که به آنها «اشکندا» می‌گویند، صورت می‌گیرد. پس از این مراسم غذایی برای آمرزش روح تازه گذشته بین مستمندان توزیع می‌شود.

نجاح چحیلی از مراسم وفات منداییان می‌گوید: «صابئین مرگ را تولد ابدی می‌دانند و برای کسی که از دنیا می‌رود عزاداری و گریه نمی‌کنند. وقتی کسی می‌میرد روحش از جسم او آزاد می‌شود و این دنیای فانی را ترک می‌کند. در آیین ما نباید برای تازه گذشته گریه کرد. ما از این کار نهی شده‌ایم و لباس سیاه هم نباید بپوشیم.»

اشتراکات دینی با سایر ادیان

از رهبر دینی منداییان می‌خواهم درباره اشتراکات دین مندایی با سایر ادیان برایم بگوید چراکه آنها مثل برخی ادیان دیگر وضو، غسل، نماز و روزه دارند: «هر دین جدیدی از دین‌های گذشته وام گرفته و برخی از آیین‌ها و رسوم‌شان باهم مشترک است. در اسلام بخشی از حرکات وضو با وضوی ما یکی است، در یهود محرمات‌شان یا ذبح و قربانی کردن‌شان با ما مشترک است. در مسیحیت غسل تعمید دارند و ماهم تعمید داریم ولی اشتراک اصلی همه ما اعتقاد به وحدانیت خداوند بزرگ است. همه ادیان به معاد اعتقاد دارند و هر کدام به نوعی خدا را عبادت می‌کنند.»

نجاح چحیلی در ادامه می‌افزاید: «دین ما با سیاست کاری ندارد و به ما توصیه شده کاری با سیاست نداشته باشیم چراکه سیاست تلفیقی از دروغ و ریا و تزویر است و نمی‌شود سفید را با سیاه مخلوط کرد. دین و اعتقاد به خدا سفید است و سیاست سیاه.»

ایران وطن اصلی ماست

پیروان حضرت یحیی نزدیک به ۲ هزار سال پیش از اورشلیم به کشورهای دیگر از جمله ایران و عراق که آن زمان بخشی از ایران بود، آمده‌اند و آنهایی که در خوزستان و شهرها و استان‌های دیگر ساکن شدند، ایران را وطن اصلی خود می‌دانند و حتی در جنگ تحمیلی هم به دفاع از وطن جنگیده‌اند. گنزورا از جنگ ۸ ساله و زمانی که ارتش بعث به نزدیکی‌های اهواز رسیده بود برایم می‌گوید: «ما از ساکنان اصلی ایران هستیم و به آن تعصب داریم و اجازه نمی‌دهیم کسی به آن نگاهی چپ بیندازد. زمانی که ارتش بعث عراق به ۱۰ کیلومتری اهواز رسید با هر چیزی که دم‌دستمان بود برای مقابله با آنها رفتیم. پیران و کودکان و زنان را به شهرهای دیگر فرستادیم و با چوب و میله آهنی و هر چیزی که فکر می‌کردیم به دردمان می‌خورد همراه با برادران مسلمان به مقابله با دشمن رفتیم. زمان جنگ، گذشته از اینکه بسیاری از جوانان ‌ما در جبهه حضور داشتند و تعدادی اسیر و جانباز و شهید شدند آنهایی که پشت خط بودند در خطوط مختلف کارخانه یخ‌سازی می‌زدند. صنعتکاران مندایی با تعمیر یا تولید قطعات ماشین‌آلات سنگین خاکریز و سنگر درست می‌کردند. بازاریان ما هم برای تجهیز رزمندگان کمک مالی می‌کردند.»

در دهه ۸۰ جمعیت منداییان حدود ۷۰ هزار نفر تخمین زده می‌شد ولی جمعیت آنها در دهه ۹۰ کاهش داشته و بیشتر پیروان حضرت یحیی هم‌اکنون در کشور عراق بسر می‌برند.

نماز کنار رودخانه کارون

گفت‌وگو با گنزورا نجاح چحیلی که به پایان می‌رسد، می‌گوید دوست دارد مردم سایر شهرها، منداییان را بشناسند. دین صابئین دینی موروثی است و امکان گرویدن به این دین از سوی غیر منداییان وجود ندارد. بیشتر ساکنان خیابان غلامپور مندایی هستند و پیش از غروب برخی از آنها برای به جای آوردن نماز بسوی کارون می‌روند. همراه با یکی از آنها بسوی کارون می‌روم. لباس سفیدی به تن دارد، لب آب می‌نشیند و به شیوه خودشان وضو می‌گیرد و رو به شمال کارون نماز می‌خواند. چون اعتقاد دارند آب از شمال آسمان به زمین فرستاده شده. چند نفری از بالای پل سفید به نظاره مرد مندایی ایستاده‌اند؛ مرد سفیدپوشی که دست‌هایش را بالا گرفته و زیرلب دعا می‌خواند.

منبع: ردنا

کد خبر 1938465

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 81
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهزاد IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    همه کس طالب یارند چه هشیار و چه مست همه جاخانه عشقست چه مسجدچه کنشت
    • انسانیت IR ۰۷:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
      0 0
      من خودم ساکن اهوازم و مسلمانم و با بیشتر مندائیان در ارتباط هستم و رابطه نزدیکی دارم و حتی در مراسمات رسمی حضور پیدا میکنم...بیشتر جمعیت مندائیان ایران در اهواز و سوسنگرد هستن...از دوران مدرسه چند دوست مندایی که باهم سر یه میز درس خوندیم و الان بیشتر جوان هاشون به خارج مهاجرت کردن متاسفانه
    • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
      0 0
      ناامیدم مکن ازسابقه لطف ازل@توچه دانی که پشت پرده که خوب‌ است وکه زشت
  • محمد IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    الان چطور شد رفتی سراغ این خبر خبرات ته کشیده؟ دیگه مطلبی نداری؟
    • IR ۱۴:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
      23 3
      چند سال قبل یه مستند درباره زندگی این گروه شبکه بی بی سی پخش کرد می تونید جستجو کنید جالب بود
  • ایرانی IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    یه چند تا عکس هم می ذاشتی ببینیم اصلا چه شکلین ..
    • Maryam nezhat 1354 IR ۲۲:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
      38 4
      منداییان انسانهای فوق العاده ای هستن با ادب مهربان زیبا و از نظر مالی همه طلافروش هستن
  • ناشناس IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    عکس و فیلم می گرفتید تا از نزدیک این گروه را ببینیم هر جا هستند در پناه خداوند باشند همه ادیان یک هدف دارند و آن راستی و پاکی است
  • US ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    خیلی زیبا بود تا حالا نشنیده بودم 👌💐💐💐 درود بر هموطنان پیروان حضرت یحیی علیه االسلام
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    جالب بود من در مورد دین مندایی اصلا اطلاعات نداشتم فقط می دانستم در اهواز عده ای با لباس سفید به نیایش می پردازند باتشکر
  • IR ۱۵:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    128 6
    جالب بود گزارش یا مستندی کامل درست کنید و پخش کنید خیلی قشنگ میشه
    • کاوه IR ۰۹:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
      0 0
      این مردم از بهترین مردم و شریف ترین و آرامترین مردم اهواز هستند این قوم در کنار کارون زندگی میکنند جدا از دینی و مکتبی که دارند بهترین میناکاری دنیا رو دارند
  • NL ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    107 4
    خوب بود چند عکس هم می گذاشتید
  • لیلا IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    خیلی جالب بود صابئین ادمهای محترمی هستند.
  • علیرضا IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    78 5
    ان شاءالله خدا قبول کند اللهم صل علی محمد و آل محمد بحق صلوات عبادت شما و ما مسلمانان را
  • رسول صوفیان IR ۱۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    132 5
    جالب بود اصلا نمی دانستم هم وطنان با این دین وآیین هم در ایران داریم ممنون‌وسپاسگزار از گزارش زیبا وجالب شما
  • فرشته IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    72 9
    خیلی جالب بود. ممنون
  • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    60 4
    برایم جالب بود.
  • حیدرنیسی IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    87 5
    به همه ادیان احترام میزاریم
  • IR ۲۰:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    104 5
    زیباترین صحنه زندگی ، دیدن ادیان مختلف در کنار هم است که با صلح و دوستی در کنار هم زندگی می‌کنند.
  • اهوازی IR ۲۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    79 3
    عرض سلام و احترام خدمت همه‌ی صبی های عزیزمون منم مراسم ازدواجشون رو از نزدیک دیدم واقعا زیباست
  • احزان IR ۲۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    79 6
    جالب بود درود بر هموطنان صابئین.همین که وطن پرست هستند در قلب من جا دارند عرق وطن پرستی با شیر مادر در تاروپود ما عجین شده وبامرگ از تن ما بیرون میرود ولی جسم مان خاک وطن میشود
  • IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    70 21
    ان الذین آمنو وهادووالنصاری والصائبین ومن آمن بالله وبالیوم الاخره وعمل صالحا فلهم اجرهم عند ربهم ولا هم یحزنون
    • نوروزسیبیل IR ۰۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
      22 5
      آقای یحزنون بسیار باسواد !!!؟؟؟ مجید جان این آیه صائب هست و اونها صابئ . با هم فرق داره
  • علی IR ۲۱:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    32 7
    عالی بود تشکر
  • ع IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    33 1
    خیلی جالب بود
  • الهام IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    55 4
    چه جالب من اصلا از موجودیت همچین دینی اطلاع نداشتم
  • را IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    75 5
    واقعا جالب و عالی بود از همه عالی تر این بود که با سیاست ‌کاری ندارند
  • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۰
    54 7
    چه جالب اولین بار است که می شنوم.اصلا همچین دینی نمی شناسم
    • غلامی IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
      8 1
      جالب بود اولین بار بود من مطلع شدم
  • IR ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    من اهوازیم صابئین یا صبی های عزیز بسیار انسانهای دوستداشتنی و محترمین وما اونا رو بچشم اقلیت نگاه نمیکنیم بلکه صاحب خونه هستن
  • IR ۰۶:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    جالب بود انسانیت ارزوست
  • IR ۰۷:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    خیلی هم طرفدار امام حسین هستند که مثل حضرت یحیی سر بریده شد
  • IR ۰۷:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    خیلی جالب بود.ممنون از شما بابت اگاهی دادن به مردم
  • احمد IR ۰۷:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    اینکه دینشون موروثی است و امکان گرویدن به آن وجود ندارد، یک نقطه ضعف بزرگ است. مگر میشود حضرت یحیی (ع) تعلیمات خود را الی الابد برای یک خاندان خاص بیان کرده باشد. جالبتر اینکه خود را به حضرت آدم وصل میکنند آنوقت امکان گرویدن را قفل کرده اند، مگر نه اینکه حضرت آدم ابوالبشر است؟؟؟
  • مهدی IR ۰۸:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    گزارش جالبی بود
  • شاکر US ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    ادمهای خوبی هستند رفیقم از مندائی هستش
  • سلما ساعدی، سنندج IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    سلام. دست گلتان درد نکند بە راستی مطلبتان درباره منداییان جالب بود. این اقلیت به علتی که من هم نمی دانم ازایران رفتند واکنون بسیارکم ازآنان باقی مانده. من پیشتردرباره آنان خوانده بودم وآگاهی داشتم.کاش می شد بیشترآنان رابه ایرانیان بشناسانید چون متاسفانه درهمان خوزستان گاه افراد متعصب وناآگاه با دید ناخوسایندی به آنهامی نگرند. و تحقیرشان می کنند، درحالیکه واقعا آنان شایسته احترامند.
  • IR ۰۹:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    چقدر جالب آب مایه پاکی وروشنایی وآداب ورسوم زیبا درود بر پیامبران الهی
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    بسیار جالب بود. خداوند پیروان این دین و همه ادیان الهی را حفظ کند.
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    بسیار عالی بود تا حالا نمیدونستم همچینین هم وطن هایی داریم ممنن
  • اسرا IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    واقعا برام جالب بود تا حالا نشنیده بودم
  • معین IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    سلام خیلی جالب بود من از وجود همچین دینی در کشورمان اطلاعی نداشتم درود بر هوطنان اقلیت
  • احمدعلی اصغری IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    سلام از تهیه کننده زندگی نآمه پیروان حضرت یحیی سلام الله نهایت تشکر دارم خواندم لذت بردم در پناه حضرت حق
  • پدرام IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    6 4
    خیلی جالب بود برای اولین بار با این دین آشنا شدم
  • جباری IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    13 0
    باسلام و عرض خسته نباشید، من بعداز65 سال حالا متوجه دین پیروان حضرت یحیی (س) شدم، مقبره حضرت یحیی در ایران ودرمنطقه معدنی سوغان هستش، من در نوجوانی دراون منطقه بهمراه سپاهی دانش اون زمان بزیارت آن بزرگواررفتیم،وتپه ای بنام تل یحیی که گفته میشد سرمبارک ایشان را اونجا بریدند و در تشت طلاریخته اونجا مدفونه،، بهرحال برایتان آرزوی موفقیت دارم ،
  • علی IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    14 1
    بسیار جالب و شنیدی بود من اصلا از این آیین و حضورشان درایران خبر نداشتم خوب است مستندی از این گروه اقلیت مذهبی ساخته و پخش شود سعی خواهم کرد به اهواز بروم و بااین هموطنان از نزدیک بیشتر آشنا شوم
  • سجاد ابراهیمی IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    9 0
    ممنون. مطلب کامل و مختصر و جذاب بود.
  • کامران FR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    10 1
    سلام، مقاله جالبی بود دستت درد نکنه به نظرم مفید بود.
  • منم مهلا IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    27 4
    فقط اون قسمت ک عزا داری نمیکنن دوست داشتم چقد خوبه ک مرگ رو پایان نمیدونن و نابودنمیشن بعداز ازدست دادن عزیزی
  • فرشاد IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    13 0
    درود بر همه ی انسانهای پاک و درستکار از حضرت آدم تا حضرت محمد.
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    15 1
    بسیار جالب بود من همکلاسی صبی داشتم خطشون رو دیدم خاص بود کلا ارومند کنار رودخانه کارون دیدمشون با این حال اطلاعات تکمیلی برای من بود
  • ستاره IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    14 0
    من خودم اهوازیم. منداییان بسیار مردم آرام و با شخصیتی هستند .
  • آرامش IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    9 2
    خیلی جالب بود، خوبه که این ادیان شناخته بشن
  • مریم IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    12 2
    گزارش جالبی بود باید افتخار کنیم کشوری زندگی می کنیم که همه ادیان با صلح در اون زندگی می کنند و رهبری آگاه که این زمینه رو فراهم کرده و با تعصبهای بیجا باعث اختلاف نمیشه
  • تارا IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    0 0
    ممنون اطلاعات جالبی بود
  • غ ج IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    15 6
    با احترام به تمام ادیان و مذاهب ، به نظر من قبل از همه چیز فقط باید از خود یه انسان کامل بسازی و در طول عمر تونستی دست یه افتاده ای را بگیری ، نتونستی دست بگیری لااقل پای کسی را نگیری ، این از هر دینی مهمتر است.
  • مرضیه DE ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    10 0
    خیییلی مفید بود مرسی اولین مطلبی بود که تا آخر خوندم وبرام جالب بود
  • عقیل IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    14 3
    خیلی جالب که در این دین دورغ وفساد نیست
  • کیومرث IR ۱۶:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    6 1
    بسیار جالب بود و اطلاعی از این دین نداشتم و باعث افتخار من ایرانی هست که کشورم پناهگاه ستمدیدگان و محرومان است.
  • رضا ظهوری IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    6 2
    خیلی جالب و خواندنی بود
  • لیلا IR ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    7 1
    خیلی ممنون از اطلاعات خوبتون من اولین باره که می شنوم همچین دینی هست هر جا هستند براشون آرزوی موفقیت و شادکامی دارم
  • علی IR ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    15 1
    بسيار مردماني پاک و محترمی هستند که بیشتر آنها در اهواز طلا فروشی دارند و بااینکه از نظر مالی خیلی دارا هستند ولی اصلا اهل ریا و غرور نیستند.
  • IR ۱۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    8 12
    جالب بود ولی ناقص عکس وفیلمش کو خبر نگار ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • مسلمان IR ۱۷:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    13 0
    آدمهای خوبیند یکی از آنها دبیرستان با ما بود
  • IR ۲۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    9 1
    یایحیی نبی علیه السلام
  • اکبر IR ۲۱:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    16 2
    عالی بلاخره بهتر از ما هستن همینکه دروغ نمیگن کافی است
  • زهرا IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    8 2
    دین مند آیی بسیار جالب بود برای من کاش در جامعه ما حضور داشتند وجودشان باعث تلطیف افکار سیاسیون میشود
  • IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    8 0
    مطلب جالبی بود فقط عکس میزاشتین بهتر میشد
  • IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    7 0
    کاش عکس ها رو‌ هم منتشر می کردی.
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    18 2
    وقتی دروغ گفتن در ائینشان حرام است یعنی مردمان پاکی هستند.
  • IR ۲۳:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۱
    22 1
    مقصود تویی کعبه و بتخانه بهانه است
  • حسن صیادی IR ۰۱:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    14 0
    سلام واقعا جالب بودای کاش عکس هم میگرفتی ازاداب ورسوم شان جالب بودمرسی.‌👌👌👌♥️♥️♥️
  • صیاد IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    بسیار مطلب جالب و خواندنی بود کاش تصاویری که نشان از آداب و رسومشان بود ضمیمه خبر بود
  • Nazanin IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    اصن نمیدونستم مرسی
  • علی US ۱۳:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    گزارش جالبی بود چیزی از پیروان و حتی این دین نمی‌دانستم
  • محمدطاها IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    تشکر از این مطلب که واقعا مفید بود برای من در شناسایی این افراد ای کاش مستندات و تصاویر هم ضمیمه می کردید .
  • علی IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    اولین باره درطول عمرم پیروان حضرت یحیی را می‌شنوم واقعا انسانهای شریفی هستن
  • جواد فخرایی نیا IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    گفت در سیاست دخالتی ندارن، ایا در رای گیری شرکت میکنن؟
  • قدرت طهماسبی IR ۱۴:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    برای اطلاعات عمومی و مردم شناسی خوبه
  • رضا شیرازی IR ۱۵:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۵/۱۲
    0 0
    خیلی جالب بود . ممنون از این گزارش . دانستن مطلبی که نمی‌دانیم و دانستیم چقدر زیباست . توفیق الهی بدرقه راهشان و راهتان.