مقایسه مواضع موافقان و مخالفان کابینه پیشنهادی رئیسی و پزشکیان +جدول

مخالفان و موافقان کابینه های پیشنهادی رئیسی در سال ۱۴۰۰ و پزشکیان در سال ۱۴۰۳ بر چه محورهایی تاکید داشتند و نطق خود را بر محوریت چه مباحثی تنظیم کرده بودند؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ماراتن رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم، از روز شنبه (۲۷ مرداد ماه)، آغاز شده و تا روز چهارشنبه (۳۱ مردادماه) ادامه خواهد داشت. در همین راستا، مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری به همراه معاونان و مشاوران خود از در اولین روز ورود مجلس به صلاحیت وزرای پیشنهاد به صحن علنی مجلس رفت تا ضمن دفاع از ۱۹ وزیر پیشنهادی کابینه چهاردهم، به اظهارات نمایندگان مخالف و موافق کابینه خود گوش فرار دهد، موافقی که برخی از وقت قانونی خود استفاده کرده بودند و برخی دیگر از وقتی که رئیس جمهور از زمان قانونی خود به آنها داده بود برای بیان نطق خود بهره گرفتند.

طی سه روزی که از بررسی صلاحیت ها گذشته است، حرف هایی از گوشه و کنار مجلس به گوش می رسد که موافقت ها با کلیت کابینه پیشنهادی است نه همه وزرا و احتمال رأی نیاوردن برخی از این وزرای پیشنهادی وجود دارد.

احتمالاتی که ۳ سال قبل نسبت به کابینه پیشنهادی ابراهیم رئیسی وجود نداشت و مجلس اصولگرای آن روزها تمام قد پشت کابینه بود.

از کنترل کرونا تا مبارزه با فساد

اولین روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه ابراهیم رئیسی در روز (۳۰ مرداد ماه ۱۴۰۰) برگزار شد و ابراهیم رئیسی به همراه معاونان خود برای دفاع از لیست دولتمردانش به صحن علنی مجلس رفت. همسو بودن نگاه سیاسی دولت سیزدهم و مجلس یازدهم باعث شده بود که مخالفت‌ها با کابینه پیشنهادی رئیسی چندان جدی و جنجالی نباشد، با این وجود باز هم بودند نمایندگانی که مخالفت‌های خود با کابینه پیشنهادی سیزدهم را بیان کردند.

در آن زمان ۸ نماینده موافق و ۸ نماینده مخالف پشت تریبون رفته بودند و نظرات و اظهارات خود را درباره کابینه پیشنهادی سیزدهم بیان کرده بودند. موافقان کابینه پیشنهادی سیزدهم بارها در نظرات خود از فسادستیری رئیسی و مبارزه با رانت رئیس دولت سیزدهم روایت کرده بودند، همچنین میانگین سنی ۵۳ سال کابینه پیشنهادی رئیسی، برنامه ریزی برای کنترل بیماری کرونا، رتبه بندی معلمان و مهار تورم از نقطه نظرات دیگر آنان بود. 

مانند سید کریم حسینی، نماینده اهواز در مجلس یازدهم در موافقت با کابینه پیشنهادی گفته بود: «کنترل بیماری کرونا و تثبیت بازار و اشتغال از جمله مسایل مهم کشور است که در برنامه رییس جمهور به آن اشاره شد. نمایندگان در هفته گذشته بیش از ۲۶۰ جلسه با وزرای پیشنهادی داشتند که نشان از همراهی آن ها با دولت سیزدهم است. اغلب وزرای پیشنهادی و برنامه هایشان از سوابق و تجارب بالا و علم و درایت کافی برخوردار هستند و به پیروی از فرمایش حضرت علی در نهج البلاغه دارای درایت، عدالت، توانمندی، سعه صدر و سلامت نفس هستند. جوانی، علم، تخصص، تجربه و سلامت نفس ویژگی مهم کابینه ایشان است. اگر بحث از مخالفت با وزرای پیشنهادی است، عین همراهی با دولت است.» 

علیرضا ورناصری، نماینده مسجدسلیمان هم در مجلس یازدهم با اشاره به علت موافقت خود با کابینه پیشنهادی سیزدهم بیان کرده بود: «علت موافقتم نگاه عدالت محور رئیس جمهور و عملکرد گذشته و برنامه وزرای پیشنهادی اش است، اما لازم است این موضوع را یادآور شوم که مشکل اصلی کشور ما تحریم و نداشتن منابع و خط مشی نیست. ما شش برنامه توسعه داشتیم که نقطه مغفول آن عدم توجه به بخش اعظمی از توانمندی و ظرفیت های کشور است.»  

نگرانی آقای نماینده درباره محیط زیست

اما عدم داشتن برنامه برای محیط زیست، بی‌انضباطی و عملکرد بانک‌ها، مشکلات استانی، مسئله شفافیت اموال رئیس جمهوری وقت و وزرای پیشنهادی او و عدم معرفی بانوان به عنوان وزیر و ... از جمله دلایل مخالفت‌های برخی از نمایندگان با کابینه معرفی شده رئیسی بود. 

معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس یازدهم با اشاره به عدم حضور زنان در کابینه سیزدهم گفته بود: «انصافا در کنار برخی وزرای کارامد و متناسب با بیانیه گام دوم حضرت آقا، ایرادهای جدی بر چینش کابینه وارد است، آنچه حیرت آور و بلکه تاسف بار است عدم استفاده از ظرفیت بی بدیل بانوان در کابینه حضرتعالی می باشد، نمی توان شعار شایسته سالاری داد ولی چشم ها را بر این ظرفیت بی بدیل بست.»

* در جدول زیر اهم اظهارات موافقان و مخالفان کابینه پیشنهادی دولت سیزدهم را می‌خوانید؛

نام نماینده موافق/ حوزه انتخابیه

اظهارات

نام نماینده مخالف/ حوزه انتخابیه

اظهارات

سید کریم حسینی/ اهواز، باوی و حمیدیه

* ثبات اقتصادی و رفع مشکلات معیشتی و تقویت فضای کسب و کار، بسط عدالت در جامعه و رفع تبعیض، صیانت از آزادی قانونی و مبارزه با فساد و پرداختن به مسایل فرهنگی از اولویت های کشور است. اقدام و عمل به موارد فوق و استمرار آن از برنامه ها مهم تر است.

* کنترل بیماری کرونا و تثبیت بازار و اشتغال از جمله مسایل مهم کشور است که در برنامه رییس جمهور به آن اشاره شد. نمایندگان در هفته گذشته بیش از ۲۶۰ جلسه با وزرای پیشنهادی داشتند که نشان از همراهی آن ها با دولت سیزدهم است. اغلب وزرای پیشنهادی و برنامه هایشان از سوابق و تجارب بالا و علم و درایت کافی برخوردار هستند و به پیروی از فرمایش حضرت علی در نهج البلاغه دارای درایت، عدالت، توانمندی، سعه صدر و سلامت نفس هستند. جوانی، علم، تخصص، تجربه و سلامت نفس ویژگی مهم کابینه ایشان است. اگر بحث از مخالفت با وزرای پیشنهادی است، عین همراهی با دولت است.

* تمرکززدایی و توجه جدی به استان های مرزی و محروم و توسعه متوازن در آن ها به ویژگی در استان های خوزستان و سیستان و بلوچستان از جمله مسایل مهمی است که در برنامه دولت نیز وجود داشت. زیبنده نیست استان خوزستان علاوه بر قابلیت هایی که دارد از مشکلات اولیه رنج ببرد. مسایلی که در بیان نمایندگان مخالف داشتیم بدون شک جزو برنامه های وزرا و کابینه دولت سیزدهم است. امروز رای بالا به کابینه آقای رئیسی یعنی قدرت و نشانه اقتدار نظام است. الحمدالله وزرای بسیار با تجربه و باسابقه در این مجموعه وجود دارد که مایه افتخار ایران اسلامی خواهند بود.

محمدحسین حسین زاده بحرینی/ مشهد و کلات

* هر وزیر برنامه خود را دارد و بسیاری از برنامه ها خوب است اما ترکیب برنامه ها مشخص نشده است. دولت باید برنامه جامع و منسجم ارائه می کرد که هر بخشی از آن را تعدادی از وزرا اجرا کنند. ما بسیاری از مسایل را در کشور داریم که جزو مسایل مهم است و فرا وزارتخانه ای است، یعنی ما در برنامه هر یک از وزرا دقت کنیم ردی از این موضوع نمی بینیم. من بعضی از این موارد را به اختصار عرض خواهم کرد: ما امروز با معضل مسئله دیوانی کشور مواجه هستیم و بروکراسی پنهانی داریم که خیل عظیم کارمندان فقط بخشی از آن ها شناسنامه دارند. شما قرار است کشور را با همین دیوان سالاری اداره کنید، در کدام یک از برنامه های وزرا این موضوع مطرح شده است؟

* باید به این مسئله مهم رسیدگی شود، توقع ما این بود که آقای رئیسی درباره مسایل فراوزارتخانه ای هم به ما برنامه دهند. موضوع دیگر صندوق بازنشستگی است که آقای عبدالملکی برای آن برنامه دارند اما همه آن زیرمجموعه وزارت کار نیست. محیط زیست مشکل جدی کشور ماست، عمده جنگل های ما در ۴۰ سال اخیر نابود شده است، آقای رییس جمهور چه برنامه ای در این حوزه دارند؟ ای کاش آقای رئیس جمهور در این حوزه هم برنامه می دادند.

* کسری بودجه مسئله جدی کشور است و مسئله خاص یک وزارتخانه نیست بلکه باید چند وزارتخانه برای آن تدبیر کنند. آقای رئیسی بانک ها در ایران ریشه تورم هستند و تورم در ایران دو ریشه کسری بودجه و بی انضباطی شدید بانک ها را دارد. من در زمان ریاست جمهوری آقای روحانی نامه ای نوشتم تا مراقب باشند بانک ها زمین شان نزنند اما دولت یازدهم و دوازدهم را بانک ها زمین زدند. آقای رئیسی من امروز به شما عرض می کنم که مراقب باشید بانک ها زمین تان نزنند، در برنامه شما به جز مجامع بانک های بین المللی، برنامه ای برای بانک ها نیست.

سیدمحمد مولوی/ نماینده آبادان

* با مطالعه کارنامه سوابق سیاسی و اجرایی وزرای پیشنهادی به این نتیجه می رسیم که آقای رییس جمهور در انتخاب و جمع بندی کابینه بسیار تلاش کردند، هم در شناسایی، فرآیند و نتیجه گیری. دولت گذشته وضعیت را به نحوی تحویل آقای رئیسی داد که افزایش بی رویه قیمت ها، نرخ بالای بیکاری و تورم، شرایط بد آب آشامیدنی، اوضاع نامطلوب گسترش کرونا و... را دارا بود.

* کابینه دولت سیزدهم دو رویکرد مهم را دنبال کردند که شامل معیشت مردم و تقویت سرمایه اجتماعی است. عزیزانی که معرفی شدند متخصص، متعهد و با تجربه هستند و این مسئله که کابینه با برنامه های دولت همراه باشد بسیار مهم است. میانگین سنی کابینه بسیار پایین تر از دولت های پیشین است. همچنین کارآمدی، فسادستیزی، تخصص، روحیه انقلابی، هماهنگی و مردمی بودن در سوابق همه عزیزان است.

* اکثر وزرا طبق تحقیقات میانگین بالایی را به دست آورده اند، رویکرد برنامه ریزی متناسب با فرهنگ و نیاز مردم بخشی از ویژگی های کابینه آقای رئیسی است. ایشان اشاره کردند که از دخالت در بازار به نظارت در بازار خواهند پرداخت. همچنین تکیه بر رویکرد اقتصاد نوین از برنامه های دولت سیزدهم است و این کابینه موجب پیشرفت خواهد شد. آقای رئیسی نوک پیکان تولید کارگران عزیز هستند و خواهشمندیم آن ها را در برنامه های خود به شکل جدی مورد توجه قرار دهید. رتبه بندی معلمان نیز بسیار مهم و نیاز اساسی است. آقای رئیسی لایه روبی اروند رود، ساماندهی مناطق آزاد نیازمند کشور است نه فقط خوزستان. خوزستان یکپارچه است و آب، نعمت و ثروتش را یکدست بدهید، خوزستان باید استانداری ویژه داشته باشد و استاندار ایشان باید معاون شما شود. مطمئن باشید خوزستان دروازه اقتصاد کشور خواهد شد.

حسن نوروزی/ تهران، رباط کریم

* برنامه آقای رئیسی کیفی و توصیفی بود نه کمی، من بحث سابقه ایثارگری، جانبازی و ... این عزیزان را ندیدم. در حوزه مبارزه با فساد، سامانه شفافیت، ساخت مسکن، ایجاد شغل، بررسی اموال مسئولان، اصلاح نظام پولی و بانکی چه برنامه هایی دارند؟ نظارت بر بازار چگونه خواهد بود؟ ما ایران خودرو و سایپا را به صاحبان اصلی یعنی مردم واگذار خواهیم کرد؟ فعال کردن اقتصاد دارایی، حل فاصله طبقاتی، اصلاح شفافیت و... در برنامه دولت چگونه اجرا خواهد شد.

عبدالله ایزدپناه/ایذه و باغملک

* دولت در حالی مسولیت را به عهده گرفته است که کشور در نتیجه تحریم و سوء مدیریت  با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. در این راستا همه باید برای حل مشکلات گام بردارند.

*مشکلات زیاد اما فرصت خدمت کم است امروز ما این فرصت را داریم که از مشکلات مردم بکاهیم. برنامه های دولت نشان می دهد در جهت گام دوم انقلاب است. در تمام برنامه های دولت عدالت و پیشرفت قرار گرفته است به طوری که در جهت تولید ملی قرار دارد.

* برنامه های دولت به گونه ای است که قلب ها را به آینده امیدوار می کند. با مطالعه برنامه اعضای کابینه نشان می دهد

* کابینه اراهیم رئیسی خوشفکر و فسادستیز است و با توجه به اجرای قوانین می توان به آینده امیدوار بود. مشکلات زیاد کار اداره کشور را سخت کرده است اما با اعتماد به نیروهای کارآمد می توان از این مشکلات عبور کرد. از همکاران می خواهم به برنامه و کابینه دولت محترم رای بدهید.

ملک فاضلی/ سراوان

* آنچه که آقای رئیسی درباره کابینه و برنامه پیشنهاد کردند باید همسنگ مشکلات کشور باشد. باید کابینه بتواند این مشکلات به ارث مانده را حل کند.

* وقتی نگاه می کنیم به سیستان بلوچستان، مشارکت ۹۰ درصدی این مردم در انتخابات را مشاهده می کنیم اما در کابینه آقای رئیسی از این استان که  ۱۱ درصد مردم کشور را تشکیل داده اند و دارای  افراد صلاحیت داری هم است هیچ کسی را نمی بینیم. انتظار است که آقای رئیسی از افراد با صلاحیت این منطقه استفاده می کند.

* وقتی به مشکلات نگاه می کنیم اولین مشکل کشور  کرونا است که همه آن مربوط به وزارت بهداشت نیست  و کل کابینه باید در خدمت کرونا باشد. در این راستا  واکسیناسیون اولین اولویت است. موضوع بعدی اشتغال است. مسئله ارز و گرانی از دیگر مشکلاتی است که توجه خاص می طلبد تا بتوانیم معیشت مردم را به پیش ببریم نه وضعیتی که امروز در آن دلار به ۳۰ هزار تومان نزدیک می‌شود.

* به وضعیت اشتغال و معلمان باید نگاه کنید و نیروهایی که در نقاط محروم است اگر به این نقاط نگاه نشود مشکل حل نمی شود. استان ما بیشترین مرز با همسایه را دارد باید از این ظرفیت استفاده شود. آنچه من بیان کردم دلیلی بر ناتوانی کابینه شما نیست بلکه ما می خواهیم با همکاری مشکلات کشور را حل کنیم.

علیرضا سلیمی/ محلات

* مخالفین برخی موارد را در چند محور فرمودند که ناچارم به آنها پاسخ بدهم اما با اصل کابینه و کلیت کابینه ، فعلا مخالفت جدی نشده است رویکرد در انتخاب کابینه این بود که همه دوستان می دانند ما اسیر چنگال مدیریت افرادی خاص در اداره کشور بودیم این حلقه بسته باید شکسته شود و به نظر می رسد این این حلقه بسته شکسته شده است. در حوزه جوانگریی واهمه ای در کشور بود خوشبختانه کابینه آقای رئیسی نسبت به کابینه دولت قبل جوانتر است و از یک کارکرد ویژه ای در انتخاب کابینه استفاده شده است یعنی از مشورت با کارگروه های تخصصی استفاده شده است که یک ابداع است نکته دیگر در مورد فساد ستیزی است و اینکه دوستانی که انتخاب شدند قدرت گرفتن تصمیمات سخت را داشته باشند.

* نکته دیگر خط مشی کلی و اصول کلی حاکم بر رویکرد کابینه است که در این حوزه باز هم به نظر می رسد ایراد جدی وجود نداشت ما باید بین برنامه و اصول و خط مشی کلی حتما تفاوت قائل شویم حدود ۳۰ خط مشی و اصول کلی است که قابل تقدیر است که مورد توجه دوستان قرار گرفت. این مطالبی که مطرح شد در این ۳۰ خط مشی وجود داشت. وجود برخی خلاها نکته بعدی بود که  آقای حسین زاده بحرینی درباره محیط زیست و بانک های خصوصی و صندوق های بازنشستگی و تبدیل وضعیت نیروهای شاغل بود.

* در قالب برنامه وزرا به این خلاها به صورت جسته و گریخته و برخی هم به صورت جدی پرداخته شده است یکی در مورد محیط زیست است محیط زیست را در برنامه ساداتی نژاد دیدم که به طور جدی اشاره کردند و آقای ابراهیم رئیسی در مراسم تنفید هم به این مسئله اشاره کردند. به هر حال این خلاها قابل ترمیم است.

علی بابایی/ ساری

* ما سوگند یاد کردیم با فرمانده جنگ اقتصادی هرروز در ارتباط باشیم، در این سال‌ها مردم فقیر بدبخت شدند و مردم سفره شان کوچک شده است؛ اقتصاد روستا بر چه مدلی است امروز روستا نابود شده است. صیانت از محیط زیست حرف درستی است اما برنامه اجرایی نیست.

*{ در انتقاد به وضعیت اقتصادی و عملکرد بانک ها}: بانک ها پدر این ملت را درآورده اند  و اقتصاد روستا را نابود کردند ما در کشور با مافیای فولاد، مافیای  دارو و  مافیای خودرو و  البته مافیای واردات برنج که به کشاورزان ظلم می کنند  مواجه هستیم و برنامه ای برای مقابله با آنها  ارائه نشده است.

* صندوق های بازنشگستگی تبدیل به باندهای برخی سیاسیون شده است . ما به شما ایمان داریم اما باید برای ظلم چند ساله ای که به کارگران و مردم  شده است فکری بکیم .برنامه باید کمی و کیفی باشد کمی از این نظر که چه زمان قرار است این مشکلات مرتفع شود.

* ما به تیم شما اعتقاد اما نقد داریم. شما قسم خوردید که باید به مردم پاسخ دهید. شما باید در میان مردم زندگی کنید.

لطف الله سیاهکلی/ قزوین، ابیک و البرز

*روحیه انقلابی و جهادی و مبارزه با فساد و رانت در کابینه دولت سیزدهم وجود دارد. مردم ما در کنار مشکلات معیشتی، سه کلمه عدالت، مبارزه با فساد و رانت از مطالبات آنهاست و این سه موضوع در برنامه آقای رئیسی با کیفیت بالا وجود دارد. روحیه عدالت خواهی، حق طلبی و حل مشکل از برنامه های دولت آقای رئیسی است. توجه به بیانیه گام دوم انقلاب یعنی توجه به فرهنگ اسلامی، اقتصاد مقاومتی، توسعه روابط بین الملل و توجه به همسایگان که شما فرمودید ما همسایگان را چون خویشاوندان خود می دانیم و خیلی مهم است.

* در این کابینه به راحتی می شود نظام تنظیم و هماهنگی را جهت تحقق عدالت و پیشرفت دید. در سیاست کابینه مردمی سازی فرهنگ و اقتصاد پررنگ دیده شده است، یکی از مشکلات اقتصادی ما نادیده گرفتن مردم است. نگاه ارزشمند آقای رئیسی دیگر مزیت این دولت است، امروز در کشور ما خانواده ها برقرار هستند اما توجه لازم را باید داشت تا بتوانیم از ظرفیت این نهاد اجتماعی بهره لازم را ببریم. یکی از کارهای خوب آقای رئیسی تمرکز زدایی است، آمایش سرزمینی امر بسیار مهمی است و استانداران باید بتوانند هزینه استان را تامین کنند. عدم مداخله در امور سرمایه ای نکته دیگر این دولت است و خوشحالم که آقای رئیسی دولت را از ورود به این موضوع منع می کند.

* مردم از تورم افسارگسیخته خسته هستند، آقای رئیسی به بیمه درمان سامان دهید. بیمه کارگران ساختمانی، رانندگان و قشر زیاد جامعه بیمه ندارند. درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان درست عمل نشده است. همچنین شاهد عملکرد نادرست در حوزه منابع طبیعی و همچنین مسکن و زمین مردم که به نام دولت زده شده است هستیم. آبخیزداری در کشور باید کلید بخورد. مسئله قیر رایگان بین وزارت نفت و راه در حال پاسکاری است و باید دستور دهید تا جاده های ما اصلاح شود. در مجموع من دولت شما را دولت انقلابی، جهادی و با روحیه مبارزه با فساد می دانم و تا زمانیکه دولت شما در این مسیر است از آن حمایت می کنیم و اگر خدایی نکرده خارج شد از ظرفیت خود برای اصلاح دولت استفاده می‌کنیم.

جلال محمودزاده/ نماینده مهاباد

* آقای رئیسی با این تیم اقتصادی که از دوستان نزدیک خود انتخاب کرده اید نمی توانید به جنگ اقتصادی بروید. این تیم فاقد سابقه اجرایی کافی بوده و از طرفی دیدگاهی مخالف با پیوستن کشور به کارگروه های اقتصادی و مالی بین المللی مانند FATF را دارد. این اتفاق باعث از دست دادن بازار هدف برای صادرات غیرنفتی، باقی ماندن ایران در لیست کشورهای پرخطر برای سرمایه گذاری و ... می شود. شعار یک میلیون واحد مسکونی در سال و یک میلیون شغل مطمئنا با این تیم اقتصادی تحقق نخواهد یافت. آقای رئیس جمهور تیم اقتصادی شما از نزدیکانتان در آستان قدس رضوی هستند، آیا نمی شد از تمام ظرفیت اقتصادی کشور برای همکاری دعوت می کردید؟ آقای رییس جمهور بارها گفتید دولت شما فراجناحی و دولت وفاق ملی است اما این لیست معرفی شده چه کسی از جناح های سیاسی دیگر را در خود دارد؟

* در کل وزرای دولت گذشته یک وزیر عملکرد مثبتی نداشت که در دولت شما حضور داشته باشد؟ یکی از مشکلات دولت ها این بوده که هر جناحی که قدرت را در دست گرفته است، نیروهای دولت قبل را از حوزه کار خارج کرده است. کابینه شما در دو مورد معرفی به موقع کابینه به مجلس شورای اسلامی و عدم استفاده از نمایندگان مجلس در کابینه از سخنان رهبر معظم انقلاب پیروی نکردند. سوال این است دلیل این عدم تصمیم گیری به موقع درباره اعضا کابینه چه بود؟ کش و قوس های انتخاب اعضای کابینه نشان می دهد لابی ها و فشارهای سیاسی بر انتخاب کابینه و هیات وزرای شما حاکم بوده نه انتخاب براساس شایستگی و توانمندی. آقای رئیسی از شش ماه قبل از انتخابات همه می دانستند شما رییس جمهور هستید اما چگونه است که این تعداد افراد واجد شرایط را در این مدت به کابینه معرفی نکردید.

* سن کابینه ایشان با متوسط سن ۵۲ سال بالاست، تجربه کم، همسو نبودن اعضا، عدم استفاده از نخبگان اهل سنت، عدم استفاده از زنان، عدم عمل به نتایج سامانه انتخاب مدیران از جمله نقاط ضعف دولت سیزدهم است. دولت سیزدهم در چینش کابینه میلیون ها نفر از نخبگان اقوام و اهل سنت کشور را که بیش از ۱۱ هزار شهید تقدیم نظام کردند، نادیده گرفته شدند. البته جا دارد از اقدام قابل تقدیر مقام معظم رهبری در انتخاب یک کرد سنندجی برای نیروی دریایی تقدیر کنم. آقای رییس جمهور ۵۰ درصد جامعه زنان هستند اما چرا در کابینه دولت سیزدهم جایگاهی ندارند. همه بزرگواران توانمندی زنان شریف را در عرصه های مختلف خوب می دانند اما نادیده گرفته شدند.

سیدمحمدرضا میرتاج‌الدینی/  تبریز

* نباید در اینجا سخنی بگوییم که رسانه های بیگانه از آن سواستفاده کنند. خدمات نظام را در طوال ۴۲ سال نادیده بگیریم و سیاه نمایی کنیم که از قبرخوابی، بدن فروشی و ... پشت تریبون مجلس سخن به میان آوریم. دولت سیزدهم در شرایط سختی کار خود را آغاز کرده است، تورم بیش از ۴۴ درصد، سخت شدن معیشت مردم برای طبقات محروم، بدهی یک و نیم برابری دولت نسبت به بودجه و ... از مشکلات امروز است و برای برون رفت از این شرایط نیازمند دولتی هوشیار و کارآمد هستیم. دولت آقای رئیسی براساس مردمی بودن، روحیه جهادی و فساد ستیزی شکل گرفته و جوانگرایی، نخبه گرایی و تخصص گرایی در این دولت مشاهده می شود. در این دولت به امورات مهمی که ضرورت جامعه هست توجه شده است از جمله اشتغال زایی، رونق تولید، خودکفایی، اصلاح نظام بانکی، حل مشکل حاشیه نشینان، ساخت یک میلیون مسکن و ایجاد یک میلیون شغل.

*در روابط بین الملل تعامل و همراهی با کشورهای  منطقه و جهان، داشتن رویکرد اقتصادی و ایجاد پیمان های منطقه ای با اولویت اقتصادی، جذب سرمایه گذاران خارجی و توجه به نیاز ایرانیان خارج از کشور از جمله برنامه های مهم دولت است. همچنین رفع تحریم های ظالمانه باید از اولویت های دولت باشد و رویکرد انفعالی در مذاکرات برجامی به رویکرد فعال باید تبدیل شود. دولت این قدرت را دارد تا چک وصول نشده برجام را وصول کند. همچنین هرگز مسایل داخلی را نباید به مذاکرات پیوند داد. توجه به موضوعات حوزه کشاورزی و امنیت غذایی، توجه به انرژی و حمل و نقل و... از امتیازات دولت سیزدهم است. دولت همچنان که در برنامه ها اعلام کردند ایجاد ثبات اقتصادی، حفظ ارزش پول ملی، صنایع پالایشی نفت و ... را باید در دستور کار قرار دهند.

حسن محمدیاری/ توالش، رضوانشهر و ماسال

* آقای رئیسی در بحث سیاست خارجی باید قاطعانه موضع مشخص باشد، در بحث یارانه ها وضعیت موجود جوابگو نیست و باید سمت و سوی آن به تولید باشد. آقای رئیسی بحث منابع طبیعی در شمال کشور معضلی شده و بهتر است قبل از تخریب جلوی ساخت و ساز را بگیریم.

* استفاده از ظرفیت بانوان در دولت مغفول مانده است. در بحث زنجیره کرونا امروز دیدیم نمایندگان فاصله گذاری را رعایت نمی کنند درحالیکه رهبر انقلاب مراسم عزاداری را به تنهایی و بدون جمعیت برگزار می کنند و شما به عنوان رئیس جمهور باید این موضوع را مورد توجه قرار دهید. همچنین در انتخاب استانداران باید از افراد کارآمد و شاخص استفاده کنید.

علیرضا ورناصری/ مسجدسلیمان

* علت موافقتم نگاه عدالت محور رئیس جمهور و عملکرد گذشته و برنامه وزرای پیشنهادی اش است، اما لازم است این موضوع را یادآور شوم که مشکل اصلی کشور ما تحریم و نداشتن منابع و خط مشی نیست. ما شش برنامه توسعه داشتیم که نقطه مغفول آن عدم توجه به بخش اعظمی از توانمندی و ظرفیت های کشور است.

* پیچیدگی های اقتصادی و نزدیک شدن به تورم ۵۰ درصد به دلیل عدم استفاده از توانمندی های کشور و ظرفیت های مختلف است که با عنایت به آنها می توان ایران و حتی خاورمیانه را پوشش داد.

معین الدین سعیدی/ چابهار

* انصافا در کنار برخی وزرای کارامد و متناسب با بیانیه گام دوم حضرت آقا، ایرادهای جدی بر چینش کابینه وارد است، آنچه حیرت آور و بلکه تاسف بار است عدم استفاده از ظرفیت بی بدیل بانوان در کابینه حضرتعالی می باشد، نمی توان شعار شایسته سالاری داد ولی چشم ها را بر این ظرفیت بی بدیل بست.

* چند روز پیش رهبر انقلاب طی حکمی یک فرزند انقلابی و ولایی را به عنوان فرمانده نیروی دریایی از اهل سنت انتخاب کردند و از این رو انتظار می رفت از آقای رئیسی که از فرزندان اهل سنت استفاده کند که هنوز فرصت است.

* اظهارات برخی مسئولین بهداشت نمک روی زخم ملت است به دکتر مخبر هم عرض کردم اگر مشکلی هست که هست حضرت آقا گفتند با مردم صادقانه حرف بزنید و بگویید. آقای رئیسی! البانک البانک و ما ادراک البانک، با این ساختار فاسد بانکی چه کار می خواهید بکنید فساد از هیچ دولتی پذیرفته نیست و به طریق اولی از حضرت عالی که نماد مبارزه با فساد هستید پذیرفته شده نیست.

*{خطاب به وزرا}: امان از آقازادگان، بترسید از این آقازادگان که هر مدیر متعهدی را می توانند به حضیض ذلت برسانند به مولایمان به مقام معظم رهبری اقتدا کنیدکه آقازاده هایشان حتی فعالیت اقتصادی ندارند. عزیزان  این حجم از محافظ چرا؟ از چه چیزی محافظت می کنید در برابر مردم؟ من خواهش می کنم اگر معتقد به مولفه های دولت مردمی هستید مثل رئیس جمهوری نباشید که دو سال از ولنجک بیرون نیامد. در دل مردم بدون محافظ حضور پیدا کنید.

* دولت شما دولت محرومین و مستضعفین است. دیدن صف‌های طویل دختران سرزمین من همه را آزار می‌دهد. مسببین را فراموش نمی‌کنیم. سهمیه فرهنگیان که متعلق به شهرستانها بود را استانی کردند از شما می‌خواهیم با دستوری قاطع این مشکل را حل کنید. آقای رئیسی، رویا را از سرزمین من گرفتند از دختر و پسر سرزمین من بپرسید رویایشان چیست جواب نمی‌دهند این بار مردم نقاط محروم پای کار آمدند که دولت مردمی را انتخاب کردند و امیدواریم امید را ناامید نکنید.

* گاهی محمود اشرف افغان از شرق و صدام از غرب و روسیه از شمال و استعمار پیر از جنوب، کشور را در نوردیدند. تنها سیستان و بلوچستان بود که با آن مقابله کرد. لازم است از ظرفیت قاضی‌زاده هاشمی‌ها، سعید محمدها، طیب‌نیاها و بذرپاش‌ها در دولت سیزدهم استفاده شود. هرگز نباید بین پیوند ناگسستنی نظام و ملت خدشه ای وارد کرد. در سایه نظام مقدس جمهوری اسلامی و در سایه ولایت فقیه  فقر را نمی‌پذیریم.

رحیم زارع/ آباده

* از نمایندگانی که در خصوص جوان گرایی در چینش کابینه انتقاد می کنند تعجب می کنم؛ وضعیت امروز کشور در حوزه های مختلف نتایج عملکرد مدیران پیر است. تا کی می خواهیم به سیکل باطل جابجایی مدیران پیر ادامه دهیم؟

* باید اجازه داد تا دیدگاه های نو پای به میدان بگذارند و اقدامات نو انجام دهند. ما نباید فراموش کنیم دولت را در چه شرایطی تحویل آقای رئیسی می دهیم. بحران کرونا، تورم بالای ۴۰ درصد، بیکاری، بحران آب و خشکسالی و تحریمهای مالی از جمله مشکلات امروز کشور است. در برنامه پیشنهادی رئیس جمهور بحران کرونا و بحث سلامت در اولویت قرار گرفت.

* فراموش نکنید که آقای رئیسی دولت را در شرایطی تحویل می‌گیرد که با کسری بودجه، بحران کرونا، تورم بالای ۴۰ درصد، وضعیت نابسامان صندوق ها و بیمه ها، تورم تجمیعی نقطه به نقطه چندصد درصدی، بیکاری، مشکلات بورس و بحران آب و خشکسالی و همچنین تحریم مالی شدید مواجه است.

* گذشته با تمام اتفاقات و تاثیرش بر آینده رخ داده و اکنون باید به دنبال سهم فرزندانمان از آینده باشیم، برای این مهم به عزم ملی نیاز داریم.

* از آقایان اوجی و فاطمی امین وزرای پیشنهادی نفت و صمت وعده گرفتیم تا با گسترش صنایع پایین دستی از خسارت خام فروشی جلوگیری کنیم. بخش اعظمی از بیکاری می تواند با همین راهکار حل و فصل شود.

* انتخاب وزیری جوان برای وزارت ارتباطات را انتخابی شایسته است، بسیاری از مسائل حوزه انتخابیه با بکارگیری سامانه های نوین در این حوزه حل و فصل شد. امیدواریم این رویکرد در وزارت ارتباطات ادامه داشته باشد. لازم به ذکر است که امروز حدود ۳ میلیون دانش آموز به دلیل فراهم نبودن مسائل زیرساختی از نعمت آموزش مجازی محروم هستند. دانش آموزان این مناطق باید با نگاه انقلابی و جهادی مورد توجه قرار گیرند.

محمدرضا صباغیان بافقی/ بافق و مهریز

* این برنامه ها را دولت قبلی ارائه کردند و آمدند همه این صحبت ها را کردند اما همه در یک ایستگاه متوقف شدند. کشور ما به یک جراحی گسترده نیاز دارد. اصلاح نظام مالیاتی و بانکی بسیار مهم است مشکل کشور ما ساختار سیاسی و اداری است تا زمانی که به ساختار نپردازیم نمی توانیم رشد کنیم نه روحانی، نه شما نه احمدی نژاد.

* چرخ دنده ها میزان نیست اگر میزان کنیم مشکل ما حل می شود ما نفت و گاز داریم دستگاه های مختلف نظارتی داریم دستگاه و وازتخانه های مختلفی است اما مشکل مردم حل نمی شود. تا زمانی که این ساختار است موفق نمی شوید.

*شورای استانی ما نمایشی است شورای شهر نمایشی است ما باید تغییراتی ایجاد کنیم. دوستان می گویند تمرکززدایی کنیم بیایید مجلس را قوی کنیم شورا قوی کنیم.

*آقای رئیسی ما در کشورمان مجلس و قانونگذاری داریم ولی شورای عالی اقتصادی، بورس و فضای مجازی قانونگذاری می‌کنند؛ تا زمانی که چنین ساختاری باشد علیرغم اینکه شما فردی دلسوز، توانمند و دارای سلامت نفس هستید، هیچ کدام از برنامه‌هایتان محقق نمی‌شود لذا باید با حفظ جمهوریت و اسلامیت نظام دست به اصلاح و جراحی بزنیند.

* آقای رئیسی شما باید شفافیت ایجاد کنید لذا به همراه وزرایتان اموالتان را به صورت کتبی و عمومی و همچنین حقوق دریافتی‌تان را اعلام کنید تا شفافیت سراسر کشور را فرا بگیرد، البته این کار را نمی‌کنید چون قبلا هم گفته بودید اما به آن عمل نکردید.

موافقان و مخالفان پزشکیان چه گفتند؟

در این میان، در اولین روز بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی پزشکیان، به قید قرعه، ۵ نفر موافق و ۵ نفر مخالف، می توانستند به بیان نظرات خود درباره کلیات برنامه وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم بپردازند. اما، تقسیم وقت‌ها باعث شد که به جای ۵ موافق، ۱۰ موافق کابینه پیشنهادی پشت تریبون قرار بگیرند و به جای ۵ مخالف هم ۷ مخالف پشت تریبون بروند.

البته این تعداد موافق براساس مدت قانونی تعریف شده در آیین نامه داخلی مجلس بود اما با تصمیم پزشیان بیش از یک ساعت از وقت باقیمانده در دفاع از کابینه پیشنهادی اش در اختیار نمایندگانی از فراکسیون مستقلین و فراکسیون انقلاب اسلامی قرار گرفت تا در دفاع از دولت نطق کنند.

حضور چهره‌های مختلف و فراجناحی در کابینه پزشکیان با استقبال نمایندگان مجلس قرار گرفته بود و اگر چه او بر اساس وعده‌های انتخاباتی خود برای تصدی وزارت راه یک زن را به مجلس معرفی کرده بود اما در میان استقبال نمایندگان، برخی از بهارستانی‌ها نیز بر این باور بودند که با تعداد زنان بیشتری توسط رئیس جمهوری معرفی می‌شد. 

همچنین عدم حضور اهل تسنن در کابینه پیشنهادی پزشکیان و میانگین سنی بالای آن، از دیگر مورادی بود که نمایندگان با آن مخالفت کردند، چنانچه محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان، دراین باره گفت: «قرار بود دولت شما، دولت همه مردم ایران باشد اما حتی حاضر نبودید به یک نفر از اهل سنت اعتماد کنید. چرا به هیچ کدام از نخبگان اهل سنت میدان ندادید؟ اگر به وعده هایتان در مورد اهل سنت عمل نکنید سرمایه اجتماعی خود را از دست می دهید و مردم شما را در بحران ها همراه نخواهند کرد. آقای پزشکیان، شما حتی حاضر نشدید به ما توضیح بدهید چرا در بین نخبگان اهل سنت به هیچ کدام میدان ندادید. در جواب من گفتید در کردستان که رای ندادند.»

مسلم صالحی، نماینده اقلید هم در این باره گفت: «قرار بود میانگین سنی کابینه جوان تر از این باشد. تقریبا مسن ترین کابینه دولت را در طول دولت های انقلاب داشتیم. توجه به پراکندگی جغرافیایی نیز در انتخاب کابینه رعایت نشد. حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از مردم در کابینه حضور ندارند. استان فارس حتی یک وزیر هم ندارد.»

روح‌الله متفکر آزاد، نماینده تبریز، در موافقت با کابینه پیشنهادی گفت: «اصول بسیاری در بررسی وزرای پیش‌بینی شده مطرح شده، دفاع کردن از آنها یعنی حرکت به سوی آینده، این سیاست‌گذاری بر مبنای وفاق همگانی، پیشگیری از فقر مطرح شده است، در موضوعاتی که در طول سال‌های مختلف بیان شده را مورد توجه قرار داده‌ایم؛ در دولت آقای رئیسی اقدامات مثبتی رخ داد، امیدواریم دولت چهاردهم آن را ادامه دهد. دولت فرصت ندارد باید با سرعت و شتاب مشغول کارهای اساسی شویم، هر کدام از وزرا که به حاشیه برود دیگر فرصتی برای اصلاح نخواهد بود.»

زهرا خدادادی، نماینده ملکان هم از دیگر موافقانی بود که بیان کرد: «معرفی یک خانم برای تصدی وزارت راه و شهرسازی، امیدهای جدیدی را در جامعه نخبگانی و جامعه زنان ایجاد کرده است.»

* در جدول زیر اهم اظهارات موافقان و مخالفان کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم را می‌خوانید؛

نام نماینده موافق/ حوزه انتخابیه

اظهارات

نام نماینده مخالف/ حوزه انتخابیه

اظهارات

محمد مهدی فروردین/ نماینده فیروزآباد

* عنصر تعاملی ما نباید حذف باشد، باید به سمت جذب رفت، جریان های سیاسی داخلی در ۴۰ سال گذشته نتوانستند یکدیگر را از صحنه سیاست حذف کنند. هرکدام در مقاطعی قصد حذف یکدیگر را داشتند اما پویایی جامعه ایرانی و عقبه تاریخی این خاک عزیز اجازه برخورد حذفی را تاکنون نداده است چرا که حذف و برخورد حذفی به نزاع سیاسی مداوم، امنیتی شدن و خشونت آمیز شدن زندگی سیاسی و ناکارآمدی می انجامد.

* دکتر پزشکیان با شعار با هم دعوا نکنیم و در کنار یکدیگر باشیم که در واقع هم این عمل را نشان داد بر صندلی ریاست جمهوری نشسته است، می طلبد ضمن وجوه نظارتی مجلس، یاری گر او باشیم. پزشکیان رئیس جمهوری صادق، دانشمند، فرزانه و مردمی به قول رهبر معظم انقلاب با نحوه انتخاب کابینه خود نشان داده است به دنبال بازسازی و ترمیم سیاست غیر حذفی است.

* پزشکیان می خواهد سیاست در آغاز راهی قرار گیرد که بتوان سیاست ورزی به مثابه کنش معطوف به خیر جمعی انجام داد نه کنشی برای حذف دیگری و انحصارگری در قدرت.

* پزشکیان کابینه خود را بر اساس وفاق ملی انتخاب کرده است، وی با انتخاب نامزدهایی برآمده از گرایش های سیاسی مختلف به این توافق سازی عمل کرده است. حتی انبوه انتقادات را به جان خریده است و حال مجلس در موقعیتی قرار گرفته که در یک تعامل سازنده و چارچوب وظایف نظارتی خود به کابینه پیشنهادی رأی اعتماد دهد. امیدوارم دولت وفاق ملی پس از رأی اعتماد از مجلس پیگیری و تسهیل منافع ملی و مسائل عمومی را با توجه به فرمایشات حکیمانه رهبر معظم انقلاب و اسناد بالادستی نظام سرلوحه کار خود قرار داده و مطالبات مردمی به ویژه در حوزه معیشتی و اقتصادی را تحقق بخشد.

حسینعلی حاجی دلیگانی/ شاهین‌شهر

* از روی دلسوزی که به نظام و کشور دارم می گویم که شما صادق، با اراده، صریح و شفاف هستید. می دانم که برای کمک به حل مشکلات کشور آمدید.

* انتظار داشتیم همان روزی که اسامی وزرا آمد، برنامه های کلی دولت نیز به دست ما می‌رسید. جنابعالی بفرمایید برنامه شما برای اجرای عدالت چیست؟

* درباره زنان و خانواده مطالب قابل قبولی بیان نشده که نیاز به برنامه ریزی دارد، در قانون برنامه هفتم توسعه آمده است که نرخ ۸ درصد رشد توسعه باید اتفاق بیفتد؛ چگونه می خواهید این رشد ۸ درصد را عملیاتی کنید.

* امروز یکی از مشکلات عمومی مردم مسکن است برای این موضوع چه برنامه‌ و راهکاری دارید؟ دیدگاه دولت راجع به رشد نقدینگی و بهره بانکی چیست؟

* یارانه‌های پنهان کشور بالغ بر ۲ هزار هزار میلیارد تومان است،دولت چه برنامه ای دارد؟ می خواهید چه اقدامی در این زمینه انجام دهد؟

* موضوع اتباع بیگانه و خدمات و انرژی که مصرف می‌کنند برای مردم مهم است. نمی‌گویم همه این‌ها بروند اما خدمات کشور باید در مرحله اول برای ایرانیان باشد.

روح‌الله متفکرآزاد/ تبریز

*رییس جمهور در معرفی کابینه به وفاق ملی عمل کرده و همه سلایق سیاسی را در کابینه آورده است. رای اعتماد به وزرای پیشنهادی یعنی اینکه ایران در کدام‌مسیر حکمرانی حرکت خواهد کرد. مخصوصا اینکه رهبری درباره کابینه ۱۲معیار نظیر صداقت، عدم سوءسابقه، را جزو معیارهایی برشمردند که مجلس باید به آنها توجه کند.

*رویکرد کلی دولت و نوع تعامل رییس جمهور با مجلس برای ما اهمیت دارد.

* شرعا نمی‌توانیم رای سیاسی و جناحی بدهیم، بلکه براساس کارآمدی به اعضای پیشنهادی کابینه رای می‌دهیم.

* اصول بسیاری در بررسی وزرای پیش‌بینی شده مطرح شده، دفاع کردن از آنها یعنی حرکت به سوی آینده، این سیاست‌گذاری بر مبنای وفاق همگانی، پیشگیری از فقر مطرح شده است، در موضوعاتی که در طول سال‌های مختلف بیان شده را مورد توجه قرار داده‌ایم؛ در دولت آقای رئیسی اقدامات مثبتی رخ داد، امیدواریم دولت چهاردهم آن را ادامه دهد. دولت فرصت ندارد باید با سرعت و شتاب مشغول کارهای اساسی شویم، هر کدام از وزرا که به حاشیه برود دیگر فرصتی برای اصلاح نخواهد بود.

محمدقسیم عثمانی/ بوکان

* وفاق ملی با جمع اضداد حاصل نمی شود، دولت اشتراکی ناهماهنگی به دنبال دارد و باید مرتب گزینه ها را تغییر داد و این موضوع باعث تعطیلی و ایجاد مشکلات در امور کشور می شود، شما از تبعیض سخن گفتید و قرار بود صدای بی صدایان باشید و ناامیدان و بی صدایان را امیدوار و از روش غلط گذشته انتقاد کردید و آمدید منشأ اصلاح باشید و از جوان گرایی و جفا در حق جامعه اهل سنت سخن گفتید.

* شما از نادیده گرفتن حقوق زنان سخن گفتید اما آیا به گفته های خود عمل کردید؛ در کل جامعه زنان تنها به یک شیرزن اعتماد کردید اما در کابینه خود از اهل سنت استفاده نکردید، شما برای تغییر آمدید و هیچ کس در طول تاریخ باعث دلگرمی بانوان و اهل سنت نشده بود اما هیچ کس هم به اندازه شما باعث دلسردی آن ها نشده است.

* ما به شما امید داشتیم و باور داشتیم طلسم عدم اعتماد به جامعه اهل سنت را خواهید شکست؛ رهبر معظم انقلاب یکی از مهم ترین پست ها را به یک کرد اهل سنت سپرد اما شما به این منوال عمل نکردید.

* قرار بود دولت شما، دولت همه مردم ایران باشد اما حتی حاضر نبودید به یک نفر از اهل سنت اعتماد کنید. چرا به هیچ کدام از نخبگان اهل سنت میدان ندادید؟ اگر به وعده هایتان در مورد اهل سنت عمل نکنید سرمایه اجتماعی خود را از دست می دهید و مردم شما را در بحران ها همراه نخواهند کرد. آقای پزشکیان، شما حتی حاضر نشدید به ما توضیح بدهید چرا در بین نخبگان اهل سنت به هیچ کدام میدان ندادید. در جواب من گفتید در کردستان که رای ندادند.

رضا علیزاده/ نماینده ورزقان

*من موافق او هستم به این دلیل که به دنبال تشکیل دولت وفاق ملی است که بعد از چند دهه در کشور رخ می دهد، باید قدردان آن باشیم.

* چند دهه است که این اقدام را نمی توانند انجام دهند و هزینه آن را پرداخت کنند. اما آقای پزشکیان با تشکیل دولت وفاق ملی و معرفی این کابینه هزینه سنگین را پرداخت کرده و می کند.

* اقای پزشکیان در مجلس هم دنبال این بود وفاق ملی رخ دهد. ما نباید به بهانه های کوچک  در این راه سنگ اندازی کنیم.

* بدنه جامعه هم فشار روانی را از روی دولت بردارد. خود رئیس جمهور متوجه است که در چه شرایطی قرار دارد.

* همانگونه که نماینده مخالف آقای عثمانی گفت؛ این فشار در حوزه های مختلف بر عهده پزشکیان سنگینی می کند؛ مردم انصاف به خرج دهند.

* آقای پزشکیان تاکید بر رعایت قانون دارد. وی در زمان انتخابات  هم تاکید داشتند و وزرای پیشنهادی هم تاکید می کنند که پیروز سیاست های کلی نظام و برنامه هفتم توسعه است. این مهم است و می تواند کشور را بعد از چند دهه سرو سامان دهد.

مرتضی محمودی/ تهران

* دوستان فرمودند برنامه ارائه شده به مجلس همانطور که در مناظرات فرمودید، برنامه هفتم و سیاست کشور است. ما نمی توانیم با آن مخالفت کنیم زیرا اگر مخالف باشیم به عنوان مخالفت با برنامه هفتم است. یاداوری می کنم که برنامه هفتم تکالیف و اهداف مشخصی را تعیین کرده است، باید برای رشد ۸ درصدی  زمان بندی که دارد برنامه دقیق عملیاتی داشته باشید.

* اما برنامه عملیاتی و ریز برنامه‌ها و روشی که برای رسیدن به تکالیف برنامه هفتم است کجاست؟ ما تا به امروز آنان را ندیدیم. گاهی تکالیفی وجود دارد که زمان بندی آن ۳ ماه است، باید تا ۳ ماه دیگر بررسی شود که تکلیف خود را انجام داده اید یا خیر؟

* دستگاه‌های مخالف در بهم پیوستگی در برنامه هفتم می توانند برنامه منسجم داشته باشند، در این چیدمان دولت و در برنامه هفتم نمی توانیم ادعا کنیم که دستگاه ها با هم هماهنگ هستند و حداقل زمان را محقق کنند. ۳ ماه دیگر چه می کنید؟

* {با اشاره به اظهارات قسیم عثمانی}: ما می‌دانیم که دولت آقای پزشکیان در هر صورت با شرایطی که در قالب وفاق ملی یک دولت مرضی الطرفین رو ایجاد کردند. اگر چه روی برخی از وزرا نکاتی مطرح است.

جلیل میرمحمدی میبدی/ تفت و میبد

* خود پزشکیان در کمیسیون تلفیق حضور داشت و در آنجا مصوبه‌ای درباره نظام‌ سلامت در برنامه هفتم تصویب کردیم. دولت چهاردهم دولت وفاق ملی است، سهم‌خواهی نیست می‌گویند چرا پزشکیان در کابینه از همه استفاده نکرده، مگر می‌شود؟ پزشکیان با توجه به قولی که داده از همه ظرفیت‌ها استفاده می‌کند.

* آقای پزشکیان روی سخن من با شما است. نظام سلامت پزشکیان پاشنه آسیب دولت شما است. بسیاری از موارد از جمله افزایش درآمد سلامت به ۶ میلیارد یورو ، استقرار نظام پزشکی خانواده، آماده‌سازی نظام سلامت همگی در برنامه هفتم توسعه حضور دارند. اما جای مواردی نظیر به روز رسانی شبکه درآمد و استفاده از نیروهای تمام وقت پزشکی در این برنامه خالی است.

* نوری قزلجه از جمله افراد توانمند است که کمیسیون کشاورزی باید از آن حمایت کند. ساماندهی اتباع، حمایت از ورزش، تعیین تکلیف نیروهای شرکتی، معلم‌های حق‌التدریسی از جمله مواردی است که دولت باید به آنها ورود پیدا کند.

* {با اشاره به ضرورت سازماندهی اتباع که مطالبه همه مردم است و اجرای فوق‌العاده خاص کادر درمان، تایین تکلیف نیروهای شرکتی، خرید خدمات، خدمتگزاران، اجرای قانون متناسب سازی حقوق بازنشستنگان تاکید کرد}: ما از شما حمایت می‌کنیم اما برنامه وزرا را با جزئیات بررسی خواهیم کرد.

روح الله ایزدخواه/ تهران

* در روزهای اخیر شاهد طرح انتقادات تندی از جناح اصلاحات به رئیس‌جمهور بودیم که چرا از عناصر تندرو استفاده نشده است که اتفاقا این از نقطه قوت کابینه است؛ دولت و مسئولیت در جمهوری اسلامی کاسبی اقتصادی و سیاسی نیست و امروز چوب تندروی و افراط را از دو جناح سیاسی در کشور خورده‌ایم آن هم در شرایطی که رهبری به صراحت فرمودند تقسیم‌بندی اصلاح‌طلبی و اصولگرایی را قبول ندارند و امسال از دو قطبی سازی پرهیز دادند.

* جهت‌گیری‌های اعلام شده دولت همچون توانمندکردن مردم خوب است، بنده از دانشجویانی بودم که در ابتدای دهه ۸۰ بیانیه تقدیر از آقای پزشکیان به خاطر رویکرد ضداشرافی ایشان را امضا کردم اما این رویکرد در برنامه وزرای معرفی شده کمرنگ است. بجز دو سه وزیر که برنامه‌شان را مبتنی بر عدالت اعلام کردند، این موضوع در برنامه سایر وزرا کمرنگ دیده می‌شود.

* توجه به وضعیت مردم و عدالت‌محوری و دوری از تبعیض لازم است، انتظار می‌رود روحیه عدالت‌محوری در دولت در جریان باشد و همچنین شاهد مردمی‌سازی اقتصاد باشیم. علاوه بر این معاونین وزرا از جوانان انتخاب شود.

سارا فلاحی/ ایلام

* ایران به شوق زندگی در مرگ رویین‌ تن شده، ایران یک تن واحد است و اقوام و مذاهب گوناگون اجزای این تن واحد هستند. بنده به عنوان یک‌ ایرانی، یک کُرد و یک مسلمان افتخار می‌کنم که خون پاک اقوام و ادیان گوناگون در خاک ایران با هم آمیخته است و از درخت تنومند ایران نگهداری کردند.

*پزشکیان دست یاری دراز کرده که در دولت‌وفاق ملی خدمت کند. امروز جامعه ما خسته است و نباید برای آن خستگی بیش از حد ایجاد کرد.

* اجازه داده نشده تندروها در قلب کابینه قرار بگیرند همچنین پزشکیان از چهره‌های نسبتا جدید استفاده کرده ‌و چرخش نخبگان را عملیاتی کرده است.

* حضور وزیر زن یکی دیگر از نقاط قوت کابینه پیشنهادی دولت چهاردهم است چراکه او برخلاف بسیاری از مردان سیاست آسانسوری بالا نرفته است. پشت سرش دلالان سیاسی، زمین‌خواران‌ و هلدینگ‌های فاسد نیستند بلکه پدر شهیدش پشت سرش است.

* رئیس جمهور تلاش کرده تا وفاق ملی را علیرغم فشارهای مختلف در کابینه خود عملی کند لذا ما از ایشان انتظار داشتیم زنان بیشتری را در کابینه استفاده کند، همچنین انتظار داشتیم از برادران و خواهران اهل سنت و اقلیت های دینی در کابینه استفاده کند.

مسلم صالحی/ اقلید

* آقای پزشکیان این حضور سلایق مختلف باعث نشود صدای واحدی را از کابینه نشنویم و اختلافاتی در امور اجرایی را ایجاد کند.

* امیدواریم که این فرصتی را که محیا کردید برای کابینه بتوانید به بهترین شکل استفاده کنید.

* توجه به مسئله جنسیت در بحث کابینه، را در اظهارات موافقان و مخالفان نمایندگان شاهد بودیم، یک وزیر زن متخصص و متعهد به مجلس معرفی شد و در جلسه کمیسیون دفاعیات را انجام دادیم.

* امیدواریم نمایندگان خوشحالی از حضور زنان در کابینه را در قالب رأی اعتماد خود نشان بدهند و او را حذف نکنند.

* قرار بود میانگین سنی کابینه جوان تر از این باشد. تقریبا مسن ترین کابینه دولت را در طول دولت های انقلاب داشتیم. توجه به پراکندگی جغرافیایی نیز در انتخاب کابینه رعایت نشد. حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از مردم در کابینه حضور ندارند. استان فارس حتی یک وزیر هم ندارد.

* برنامه های وزرا در کمیسیون ها به شکل کلی ارائه شد. انتظار داشتیم کابینه آقای پزشکیان تخصصی تر بود. این امکان وجود داشت تا وزرا تخصصی تر معرفی شوند. متاسفانه برخی از رزومه های وزرای پیشنهادی ضعیف است.

* آقای پزشکیان کسانی هستند که برای رای آوردن شما در مجلس سینه سپر کرده اند. توهین و تهمت ها شنیدند اما پای عقیده خود ماندند. امیدواریم با نمایندگان مشورت داشته باشید. نمایندگان در برنامه های اجرایی دخالت نخواهند داشت.

زهرا خدادادی/ ملکان

* وزرای پیشنهادی نشان دهنده تحقق وعده‌های رئیس‌جمهور برای انتخاب همکاران از جناح‌های مختلف کشور در راستای وحدت ملی بود، از آقای پزشکیان تشکر می‌کنم.

* البته بعد از معرفی اعضای کابینه برخی از افراد با عینک سیاسی به موضوع نگاه کردند و گفتند که چرا برخی از وزارتخانه‌ها، از اردوگاه مقابل انتخاب شده است.

* بجز عنصر وفاق ملی و متکثر سیاسی، عنصر کارشناسی هم در اعضای کابینه پیشنهادی کاملاً برجسته است.

* معرفی یک خانم برای تصدی وزارت راه و شهرسازی، امیدهای جدیدی را در جامعه نخبگانی و جامعه زنان ایجاد کرده است.

* از اردیبهشت سال جاری که آن حادثه برای شهید رئیسی اتفاق افتاد، علیرغم تلاش زیادی که سرپرست ریاست جمهوری و وزرای دولت سیزدهم انجام دادند اما بسیاری از دستگاه‌ها اعلان با وقفه در فعالیت خود مواجه هستند و کشور نیازمند تعیین سریع اعضای کابینه است و نباید بلاتکلیف بماند.

مجید نصیرپور سردهایی/ سراب

* تعهد پزشکیان ایجاب می‌کند که در ترکیب کابینه تجدیدنظر کند. مخالف دولت نیستم چراکه همه انرژی و وقت خود را گذاشتم که پزشکیان رای بیاورد هیچ توقعی ندارم چراکه به دلیل اعتقادم این کار را انجام دادم.

* آقای پزشکیان شما امید را زنده کردید و این امیدواری باید ادامه داشته باشد. اما در حال حاضر متوسط سن کابینه ۶۰ سال است و از طرفی به زنان قول دادید اما از آنها در مناصبی که مناسب آن نیستند، استفاده کردید.

* پزشکیان بایدبه وعده‌های خود عمل کند. نخبگان ایران اینجا نشستند چرا وفاق ملی را کلمه جدید قلمداد می‌کنیم؟ پیش‌رو در وفاق ملی مرحوم هاشمی رفسنجانی بود کما اینکه‌روحانی هم این رویه را ادامه داد.

* مگر زمان جنگ برای رفتن روی مین می‌پرسیدیم تو چپ یا راست هستی؟ حالا چرا سر تقسیم غنایم دعوا می‌کنیم؟

* ما عادت داریم خون دل می‌خوریم اما انتظار داریم مدیران ارشد در مسیر درست باشند.

* در مجلس ششم من نماینده نبودم اما کارمند مجلس بودم متاسفانه اشتباهاتی رخ داد، تحصن این مجلس اشتباهات بود حوادث ۸۸ حتما اشتباه بود. در تاریخ سیاسی ایران اتفاقات زیادی افتاده است. روی اشتباهات دیگران متمرکز نشویم بلکه روی اشتراکات متمرکز شویم. این تنها جمله حمایتی من از پزشکیان است.

شاهرخ رامین/ نماینده دماوند و فیروزکوه

* راه ایجاد وفاق تفکیک مذاهب، اقوام و جنسیت نیست لذا با تاکید بر لزوم دلجویی از تمام اقوام و گروه‌های فکری همه را به پرهیز از تفرقه‌افکنی و اصرار به تفکیک مردم به صف‌های دروغین دعوت می‌کنم.

* آقای رئیس جمهور دانشمند فرزانه، صادق و مردمی تشکر می‌کنم که طبق عهدی که با مردم و نمایندگان مردم بستید با علم به اینکه برای عبور از گردنه‌های موجود و پیش رو همه گروه‌های سیاسی با همه توان باید به میدان کار و تلاش بیایند در پیشنهاد وزرا ترکیبی از وفاق را رعایت نمودید.

* رفاه طبقات پایین در کوتاه مدت اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها، ایجاد اشتغال، عدالت در نظام مالیاتی، توسعه نظام تامین اجتماعی و توجه به منافع مردم از بندهای برنامه‌ دولت آقای مسعود پزشکیان است.

* در روزهای گذشته در ملاقات با آزادگان و ایثارگران جمع آنها را از انتخاب لیست خشنود دیدم.

* به همه آنها قول دادم که پیغام آنها را به جمع نمایندگان مجلس برسانم نقطه مشترک همه گروه‌های سیاسی برای رای به وزرا تعهد به نظام جمهوری اسلامی و آرمان‌های شهدا است.

احمد فاطمی/ بابل

* آقای رئیس جمهور کابینه ترکیبی از ائتلاف همه نیروها سنگ بنایی است که شما بنا گذاشتید به سرانجام نیکی ختم می‌شود اما به شرط‌ها و شروط‌ها. اول اینکه تک تک اعضای کابینه شما علاوه بر اسناد بالا دستی و سیاست های مقام معظم رهبری، راه و روش شما را هم باور داشته باشند.

* به شرط اینکه کسانی که در ستادهای شما بودند، همان رویه شما را ادامه دهند.

* به شرط آنکه همکاران عزیزمان در رای دادن به اعضای پیشنهادی کابینه به جهت‌گیری‌های سیاسی توجه نکنند و براساس تخصص و برنامه های ارائه شده به افراد رای بدهند و با شخم زدن گذشته افراد نخواهند اعتراف بگیرند. با شخم زدن گذشته یک وزیر پیشنهادی و اعتراف گیری و وادار کردن به عذرخواهی به کابینه وفاق ملی نمی‌رسیم.

* در یکی از کمیسیون‌ها یک وزیر پیشنهادی می‌گفت من اگر این کار را انجام دادم، اشتباه کردم، یعنی به اندازه‌ای سوالات سرسام آور بود که وزیر می‌گفت اشتباه کردم.

* در راهروهای مجلس زمزمه‌هایی وجود دارد، می‌گویند ۳،۴ وزیر شما رای نمی‌آورند اما ما نمی‌گذاریم و همه تلاش می‌کنیم همه این کابینه رای بیاورد وگرنه وفاق ملی تهی از معنا خواهد شد.

علی بابایی کارنامی/ ساری

* دولت وفاق ملی، دولت وفاق قومیت‌ها نیست بلکه دولت وفاق مدیریتی برای رسیدن به اهداف قومیت‌ها و ملت ایران است؛ کدام رییس جمهور صادقانه برنامه‌های دولت قبل را تایین می‌کند مگر نه اینکه قرار شد راه شهید رئیسی در بخش‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ادامه داشته باشد و دکتر پزشکیان راه ایشان را صادقانه ادامه داد و در چندین سال گذشته متاسفانه شاهد افراطی‌گری‌های روسای جمهور در گزینش‌های همکارانشان بودیم حال که یک رییس جمهور به معنای واقعی با نگاه کارشناسی دولت وفاق ملی و همدلی را انتخاب کرده چرا از آن حمایت نکنیم.

*  دولت پزشکیان دولت وفاق ملی است، چشم‌انداز رسالت و سیاست‌های کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب، عشق به مردم، شایسته سالاری و کارگران، برنامه هفتم توسعه، توجه به رتبه ۳ توانمندی مهندسی دانشمندان جوان ایران در دنیا و تعامل دولت با سایر قوا  در برنامه‌های رییس جمهور قرار دارد و در معرفی کابینه رعایت شده است.

* همه وزرای پیشنهادی خوب هستند اما شاید تمامی آنها رای اعتماد نگیرند و این موضوع به معنای کمک به دولت و این است که بخواهیم حواشی دولت را کاهش دهیم و ما خط مقدم دفاع از رییس جمهور از هر منظر هستیم و کمک به دکتر پزشکیان و کمک به سیاست‌های رهبری و آنهایی است که انتظار دارند از این تریبون صدا و نقشه راه واحد داشته باشیم.

مهرداد گودرزوندچگینی/ نماینده رودبار

*ما به دنبال قومیت گرایی نیستیم ما دنبال انتخاب از استان ها و مناطق نیستیم ما به دنبال یک وفاق ملی هستیم.

* گفتمان آقای پزشکیان مورد قبول مردم است.

* امیدواریم برنامه آقای پزشکیان ذیل برنامه های هفتم توسعه و سیاست های ابلاغی رهبر انقلاب باشد.

* رئیس جمهور برای اولین بار شکل‌گیری دولت جدید را بعد از نظام فکری و شیوه عمل جدیدی به اجرا درآوردند و همه ما به سختی روش آگاهیم، همه می‌دانیم که اینگونه عمل کردن چقدر هزینه‌آفرین است و هم دوستان را می‌رنجاند و هم رقیبان را.

* آقای دکتر پزشکیان ثابت کردند با انتخاب کابینه فراجناحی عملاً در پی پیاده سازی قول‌ها و گفتمان انتخاباتی هستند و آقای پزشکیان از اینکه به دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعتماد کرده‌اید، مانند آقای مهندس نوری قزلجه که سوابق درخشان کشاورزی دارند و به عنوان وزیر پیشنهادی کشاورزی است تشکر می‌کنیم.

* همینطور برای انتخاب وزیر پیشنهادی کشور آقای دکتر مومنی که قادر است و بنا دارد چهره و معماری جدید را در این وزارتخانه بنا کند و به باور اینجانب انتخاب وزیر مجاهد و کاردان اطلاعات نیز موجب تقویت بنیان‌های امنیتی خواهد شد، تشکر می‌کنم.

رحیم زارع/ نماینده آباده

* وضعیت کشور در حالت فعلی اینگونه است: وابستگی صندوق های بازنشستگی، سهم تملک داراریی های سرمایه به مصارف عمومی، افزایش طرح های عمرانی، اوراق بدهی مازاد بر سقف و شکاف بین منابع ، کسری هدفمندی یارانه ها، عدم تحقق منابع مولد سازی دارایی های دولت، پرداخت یارانه ملی،محدودیت منابع ارزی ، افزایش مهاجران غیرقانونی به کشور، بحران آب، برق و آلودگی در کشور، مشکلات موجود در حوزه بهداشت و درمان، وضعیت اسفبار در بخش خودرو ، مسکن و معیشت مردم، محیط زیست و فیلترینگ بر فضای مجازی از مشکلات موجود در کشور هستند.

* اما ما و دوستانی که در انتخابات با آقای پزشکیان بودیم، الان بحث خواسته های یک ملت است نه شخص پزشکیان.

* کابینه مطمئنا نقاط مثبت و منفی دارد ولی از نظر بنده تراز هزینه و فایده وزرا به سمت فایده سنگینی می‌کند.

* انتقاد به وزرای پیشنهادی بدون نگاه حزبی بوده و از نخبگان مختلف از حوزه‌های مختلف استفاده شده است.

* دوقطبی را در جامعه ایجاد نکنیم. هزار مدیر را وزرا باید انتخاب کنند.

۲۷۲۱۵

کد خبر 1946687

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 10 =