۱۷۳ نفر
۲۵ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۰
اف ۱۴ تبدیل به یک بمب‌افکن قدرتمند می‌شود

اف ۱۴ تامکت، جنگنده افسانه‌ای و قدرتمند آمریکایی، در آخرین سال‌های حضور خود در ناوگان ایالات‌متحده، تغییر کاربری داده و تبدیل به سلاحی ویژه شد.

امیرمسعود عابدین_ F-۱۴ تامکت، جنگنده مشهور نیروی دریایی ایالات‌متحده بود در اصل برای دفاع در برابر بمب‌افکن‌های شوروی طراحی شده بود. پس از جنگ سرد، هزینه‌های بالای نگهداری منجر به بازنشستگی پیش از موعد آن شد.

با این حال، در دهه ۱۹۹۰، F-۱۴B Bombcat"" به‌عنوان یک نسخه اصلاح‌شده، مجهز به سیستم‌های اویونیک پیشرفته و سیستم LANTIRN (سامانه جستجوگر ارتفاع پایین و سامانه هدف‌گیر فروسرخ در شب) شد که امکان تحویل مهمات با هدایت دقیق را فراهم می‌کرد.

علیرغم قابلیت‌های پیشرفته، عمر مفید بمب کت کوتاه بود و آخرین مأموریت‌های آن قبل از بازنشستگی در سال ۲۰۰۶ در یوگسلاوی و خاورمیانه انجام شد.

از جنگنده تا بمب‌افکن: آخرین تحول F-۱۴ به‌عنوان "بمبکت"

اف ۱۴ تبدیل به یک بمب‌افکن قدرتمند می‌شود

صعود ارتش ایالات‌متحده به برتری هوایی را می‌توان به معرفی سه سکوی جنگنده در دهه ۱۹۷۰ نسبت داد. هنگامی که F-۱۴ تامکت، F-۱۵ ایگل و F-۱۶ فایتینگ فالکن به آسمان رفتند، زرادخانه هوایی آمریکا بسیار قدرتمند شد. در حال حاضر، دو فروند از این هواپیماها در حال خدمت و تولید هستند، در حالی که تامکت به بازنشسته شده است.

تامکت به خاطر نقشش در محافظت در برابر جنگنده‌های دشمن، به‌طور گسترده‌ای شناخته شده است. در آخرین سال‌های عمر خود، ۴F-۱ به یک بمب‌افکن تبدیل شد که به آن لقب "Bombcat" را می‌دادند.

مروری بر تامکت

اف ۱۴ تبدیل به یک بمب‌افکن قدرتمند می‌شود

پلت فرم F-۱۴ را می‌توان به اواخر دهه ۱۹۵۰ ارتباط داد، زمانی که نیروی دریایی ایالات‌متحده برای اولین بار به دنبال یک جنگنده دوربرد و با استقامت بالا برای کمک به مأموریت خود در دریا و فراتر از آن بود. به‌طور خاص، این سرویس جنگنده‌ای را می‌خواست که بتواند از گروه‌های حامل در برابر بمب‌افکن‌های شوروی و کشتی‌های مستقر در دریا دفاع کند. در نهایت، تامکت به‌عنوان محصول برنامه آزمایشی جنگنده تاکتیکی رابرت مک نامارا، وزیر دفاع وقت که برای ایجاد یک راه‌حل مشترک مقرون‌به‌صرفه برای ارتش به میدان آمد، پدیدار شد. تامکت چندین پیشرفت را نسبت به پیشینیان خود داشت، از جمله مجموعه بال های متغیر و توانایی حمل رادار دوربرد AWG-۹ علاوه بر موشک‌های دوربرد AIM-۵۴ فونیکس.

با این حال، نیروی دریایی تصمیم به تغییر کاربری بدنه هواپیما گرفت. تامکت های جدید و بهبودیافته به سیستم LANTIRN مجهز شدند. حتی با این پیشرفت‌ها، عمر Bombcat در خدمت کوتاه بود.

نیروی دریایی ایالات‌متحده در سال ۲۰۰۶ نسخه F-۱۴B را به همراه سایر انواع تامکت‌ها بازنشسته کرد، اما بمب کت در مأموریت‌هایی علیه یوگسلاوی و خاورمیانه قبل از بازنشستگی، شرکت کرد.

منبع: nationalinterest

۵۸۳۲۲

کد خبر 1957597

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 127
  • افشین IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    68 68
    در کشور ما بهترین استفاده تام کت همان رهگیری و کمک به پدافند هست. انشالله در آینده شاهد ارتقا و بروز رسانی این جنگنده نسل چهار به نسل چهارونیم باشیم. تعویض رادار. جنگنده به رادار آرایه فازی فعال و همچنین تعویض موتورهای این جنگنده که کم مشکل ندارند.
    • کپگن IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      41 22
      نسل سه نه نسل ۴
    • SE ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      دقیقا موتورهاش ایراد دارن، بی سوادن دیگه آمریکایی ها، عوض کنیم بره مثلا موتور tu5 حتما گزینه ی بهتری هست!
  • شهاب IR ۰۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    برای کشور ما خیلی خوشایند بود این جت با غیرت
  • Daryosh shojaei IR ۰۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    لعنت خداوند به امریکای .....
    • IR ۰۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      فقط اومدی یه چیزی بگی...
    • Khan IR ۰۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      میشه بگی چرا لعنت؟
    • IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      بله لعنت خدا و مردم ستمدیده کشورهای مظلومی که آمریکا با تاراج ثروتهایشان و ایجاد جنگهای درون در آنها ، باعث قدرت گرفتن و بیچاره کردن آنها شد . و اینکه یکی از سرمایه گذاران این پروژه ایران بود که الان از این تجارت و تولید نسیب ندارد و آمریکا مثل تمام تعحداتش که زیرش زده ، این را هم بالا کشیده . دولتها شاید تغییر کنند ولی ملتها که سرجایش خود هستند . با ثروت و تشویق دانشمندان کشورهای دیگر و پاشیدن دون آنها را جذب خود می‌کند و خود را قوی و ملتهای دیگر را ضعیف میکند .
    • رضا IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      چرا ما ایرانی ها همش فحش میدیم آقا به جای فحش دادن باید تو علم و فناوری پیش بیفتیم
    • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      ....البته، روسیه عزیزت مسئول تجهیز صدام بر علیه خاک و ناموس ایران بود اون وقت ما با سلاح های امریکایی داشتیم می جنگیدیم
  • امیر IR ۰۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    140 7
    درکل ارزش بالایی داره این جنگنده
  • قدرت طهماسبی IR ۰۶:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    با این جنگنده به قلب دشمنان ایران اسلامی می زنیم
  • حسن CH ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    44 36
    و چقدر خوبه با تلاش بتونیم هرچه برای جنگ لازم داریم خودمون بسازیم
  • حسین خوانساری IR ۰۸:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    93 6
    F14 تنها جنگنده ای بود در آمریکا که همزمان در نیروی دریایی و نیروی هوایی در حال خدمت بود ، حدود ۳۰ سال از قابلیت های منحصر به فردش استفاده کردن ، دلیلش بازنشستگی اش این بود که در نیروی دریایی جنگنده f18 و در نیروی هوایی جنگنده های f15 و f16 بودن و با توجه به بروز رسانی های پی در پی توان خوبی کسب کرده بودن و بخاطر هزینه های بسیار کمتر تعمیر نگهداری بود که f14 بعد از ۳۰ سال خدمت بازنشسته شد ، البته تامکت یه رهگیر شکاری قدرتمند بود که هیچ جنگنده ای توان فرار از دست رادار و موشک رادار فعال قدرتمند فونیکس را نداشت و بخاطر موشک سنگین و پر سرعت فونیکس و رادار منحصر به فردش توان رهگیری و شکار موشکهای هسته ای ، بمب افکن ها ، جنگنده ها و عملا هر جنبنده ای در آسمان را داشت ، فقط نسبت به جنگنده های دوران خودش بسیار پیشرفته تر بود و پرسنل فنی مختص خودش رو طلب میکرد ، یکی از علتهای مهم که کشور ما f14 رو انتخاب کردن همین رادار و موشک رادار فعال قدرتمند فونیکس بود که f15 و f16 ازش بی بهره بودن و بهترین موشک این دو فقط اسپارو بود که یه موشک نیمه راداری بود که اصلا قابل قیاس با فونیکس نبود
    • کهنه سربازجنگ IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      32 16
      متاسفانه درپدیده ای نادروکم سابقه درزمان جنگ عراق وایران یک فروندمیگ21موفق شد یک فروند اف14 تامکت را سرنگون کند که صدام دستور داد مجسمه خلبان عراقی رابسازند ودریکی ازمیادین عراق نصیب کنند فکرکنم هنوزهم برقراره.!!!
  • سیروس IR ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    70 15
    این جنگنده سال ساخت اون به دهه ۷۰ میلادی بر میگرده . بعد از پنجاه سال ما هنوز به دنبال بهینه کردن سیستمهای راداری و اپتیکی این جنگنده هستیم . در حال حاضر کشورهای پیشرو در زمینه دانش نظامی در حال ساخت هواپیما و جنگنده نسل ششم و هفتم هستند. هواپیما ی نظامی ، که قابلیت پنهان کاری و کشف اهداف را در فواصل بیش از ۳۰۰ کیلومتری دارند و همچنین گمراه سازی رادار دشمن و قابلیت های بیشتر . بعد از ۵۰ سال ما همچنان فوکوس کردیم روی f14 البته یک جنگنده به نام کوثر هم ساخته شده اما باید قبول کنیم از علم روز در سیستم نظامی دنیا و به طور اخص در علوم هوایی از خیلی از کشور های دنیا عقب هستیم . انچه در جنگهای تمام عیار دست بالا رو برای یک کشور به ارمغان میاورد سلاحهای پیشرفته و نیروی هوایی آن کشور است .
    • IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      58 6
      سیروس خان کاملن موافقم کشور در نسل تکنولوژی دهه هفتاد فریز شده همه کشورهای مترقی نسل پنج تکنولوژی را رد کردند به طور مثال در حمل و نقل ریلی به سرعت 400 کیلومتر در ساعت رسیده اند ولی قطار تندرو ایران 150 کیلومتر در ساعت .در تمامی موارد همین فاصله عقب ماندگی وجود دارد
  • محمد انورشهنوازی۰۹۱۵۳۴۹۹۴۷۴ IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    کشور ما حالا خیلی قدرتمند شده میتونه جتهای جنگی قدیمی را به مد روز وسیستم جدید مجهز کنه اصفهان ما شده مرکز اورهال هواپیما این پیشرفت صنعتی نظامی وغیره با کمک رهبر عالیقدر باسیاست ومدبر اجرا شده که در زمان شاه نمیتونستیم لاستیک هواپیما بسازیم بله
  • علی IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    52 14
    تام کت افسانه ای اگر به شمایل ایردینامیک این پرنده توجه کنید خواهید دید که نزدیکترین شکل هندسی رو نسبت به ایگل و فالکن به پرندهای نسل پنجم و حتی ششم شکاری دارد و چه بسا با اون بالهای متحرکش توان تغییر فازپروازی و مانور پذیری بالا در بعضی از ماموریت‌ها توانمندتر از رپتور حاظر شود این پرنده به لحاظ فنی بقدری با اهمیت بوده و هست که آمریکا برای باز پس گیران از ایران از هیچ تلاشی کوتاهی نکرد چه جذب خلبان و چه در دوران دفاع مقدس طراحی نبردهای هوایی با هدف سرنگونی تامکتها اما بلطف شجاعت و توانایی حیرت انگیز نیروی هوایی ایران امروز هم پرواز پر شکوه و با صلابت این پرنده شکاری رو در آسمان وطن میبینیم و البته که تام کتهای امروز ایران جهش یافته و متفاوت از نسل خود هستند قابلیت درگیری آنها از صد کیلومتر به بالای سیصدکیلومتر ارتقا یافته و هوشمندی در سامانه های تامکت امروز ایران قدرت درگیری همزمان با بیش از ده هدف در آسمان را دارد یک فروند تامکت امروزی برابر با سه تامکت نسل خود در صحنه حظور دارد
  • حمید IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    12 81
    بایدایران راداراین جنگنده روعوض کنه ومهندسانی خبره بزاره تاراداری که اف۳۵ رونمیگیره رونشون بده ویه لایه موادضدرادارروی ان بریزه یک موتوراونم ایرانی کنه یعنی یه موتور ایران یه موتورامریکا مطمئن باشین ازاف۲۲ هم بهتر میشه
  • جواد IR ۰۹:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    75 9
    واقعا ابن جنگنده در حراست ازکشتی های حامل مواد غذایی ومایجتاج مردم وکشور نقش اول رو داشت! جایی نبود که دشمن بعثی حضور این عقاب آسمان ایران رو ببینه و جرات کنه نزدیک بشه! دم همه عقابان تیزپرواز نیروی هوایی ارتش ج ا ا گرم! حیف این پرنده تیرپرواز که بازنشست بشه!
  • علی شهاب پور IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    90 15
    فکر میکنم سال ۲۰۰۰ شمسی میاد( ۶۰۰ سال دیگه) و ما ایرانی‌ها هنوز داریم به f14 مینازیم . تامکت افسانه ای ، عقاب اسمان ، ویبره اندام دشمنان ، و ...... بابا تموم کنید این بازیا رو باید به فکر امروز بود ، امروز
  • احمد IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    96 15
    هواپیمایی که 18سال قبل از رده خارج شده . ما داریم حلوا حلواش می کنیم