مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده/ این سه استان در بدترین وضعیت فرونشست

یک فعال محیط‌زیست در گفت‌وگو با خبرآنلاین می‌گوید: «مطابق گزارشی که کمیته سازگاری با خشکسالی وزارت کشور ارائه کرده است، بخشی از آبخوان‌های ما تا ۱۵ سال دیگر کاملاً خشک خواهند شد و ما مجبوریم به مهاجرتی بزرگ از ایران مرکزی، که فاقد آب خواهد بود، تن بدهیم. تبعات این اتفاق همین حالا هم به صورت «فرونشست زمین» قابل مشاهده است.»

الهه جعفرزاده: براساس داده‌های وزارت نیرو و هواشناسی، کشور تا اواخر شهریور ماه به‌طور متوسط بیش از ۲۵۰ میلی‌متر بارش دریافت کرده و می‌توان گفت بارندگی در شش ماه نخست سال جاری نسبت به وضعیت نرمال بیشتر بوده و ۱۶ الی ۱۸ درصد فراتر از میانگین بلندمدت ثبت شده است. البته باید توجه داشت که به طور کلی کمبود بارش و افزایش مصرف آب در سال‌های اخیر، میزان برداشت از آب‌های زیرزمینی را به شدت افزایش داده و وضعیت منابع آب زیرزمینی کشور را با بحران مواجه ساخته؛ که پدیده‌هایی مانند فرونشست زمین در مناطق مختلف ماحصل همین اتفاق است.

محمد درویش، فعال محیط زیست، پژوهشگر و کویرشناس، در همین راستا به خبرآنلاین می‌گوید: «ما میزان ذخایر و برنامه‌ریزی‌های آبی را بر اساس سال آبی می‌سنجیم؛ که از ابتدای مهر شروع می‌شود و تا ۳۱ شهریور ادامه دارد. با پایان سال آبی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ می‌توان گفت این بازه، یکی از سال‌های آبی خیلی خوب کشور بوده و میانگین بارش‌های آسمانی در طول این سال‌، در مقیاس ۵۵ ساله، دو درصد از میانگین بارندگی‌ها بهتر بوده است.»

او در رابطه با برقراری وضعیت آبی نسبتاً مساعد در تعدادی از استان‌ها می‌گوید: «بسیاری از استان‌های ما از جمله اصفهان، اردبیل، خراسان شمالی، لرستان، کهکیلویه و بویر احمد، گلستان و کردستان یک ترسالی را پشت‌سر گذاشتند. حتی استان‌های هرمزگان، کرمان، قم، مرکزی و مازندران هم در سال آبی‌ای که گذشت، به‌طور استثنایی این تجربه را داشتند.»

مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده/ این سه استان در بدترین وضعیت فرونشست

مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

در این بازه یک‌ساله، بدترین وضعیت آبی مربوط به کدام استان بود؟

بدترین وضعیت را در استان تهران داشتیم که شدت خشکسالی در آن ۱۷ درصد بود. اما خوشبختانه طبق آخرین آمار، به طور کل تا ۲۴ شهریور ماه، ۲۵۰.۳ میلی‌متر بارندگی دریافت کرده‌ایم که این میزان دو درصد بیشتر از آن چیزی است که ما در یک میانگین درازمدت ۵۵ ساله دریافت می‌کردیم.

تا پیش از این، میانگین بارندگی طولانی‌مدت در ایران چقدر بود؟

میانگین درازمدت بارندگی در پنج دهه اخیر ۲۴۶.۵ میلی‌متر بود، اما بهبود این آمار در سال آبی اخیر به نحوی بود که حتی نسبت به سال آبی قبل از آن هم ۱۸ درصد افزایش داشتیم.

با این تفاسیر می‌توان خوش‌بین بود که در سال آبی پیش‌رو، نگرانی در زمینه کمبود آب نخواهیم داشت؟

وضعیت آبی کشور ما امسال مساعد بوده است، اما این خوب بودن دلیل بر این نیست که نگران نباشیم. در این زمینه همواره باید قدری نگرانی را مدنظر داشت، به این علت که بخش عمده‌ای از جمعیت در مناطقی زندگی می‌کنند که با کمبود ریزش‌های آسمانی روبه‌رو است؛ در واقع ما نتوانسته‌ایم تعادلی در توزیع جمعیت ایجاد کنیم تا با بحران کم‌آبی روبه‌رو نشویم.

این بحران در سال آبی اخیر، بیشتر گریبان‌گیر کدام مناطق بود؟

تهران و بوشهر با ۱۷ درصد خشکسالی در صدر هستند، سپس قزوین با ۱۴ درصد، چهارمحال و بختیاری با ۱۳ درصد و سمنان و فارس با ۱۲ درصد خشکسالی در رده‌های بعدی هستند.

فکر می‌کنید چرا کشور ما اغلب با بحران کمبود آب دست‌وپنجه نرم می‌کند؟

بخش قابل‌توجهی از اقتصاد کشور آب‌محور است و متأسفانه استفاده ما از منابع آبی درست نیست؛ چرا که کلکسیونی از صنایع آب‌بر را در کشور مستقر کرده‌ایم. به عبارتی ما با «فروش آب» در حال تولید پول و کار هستیم. این در صورتی است که دست‌کم ۴۰ درصد منابع آبی باید به‌عنوان حق‌آبه محیط‎‌زیست برای تداوم جریان رودخانه‌ها و هم‌چنین تالاب‌ها و تغذیه آبخوان‌ها اختصاص داده شود، ولی متأسفانه در ایران تا ۹۸ درصد از این منابع در حال مصرف است.

مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده/ این سه استان در بدترین وضعیت فرونشست

کدام استان‌ها در این امر پیشتاز هستند؟

در بعضی از استان‌ها مثل اصفهان و خراسان رضوی، میزان مصرف به شدت بالاست و این رقم به بیش از ۱۳۰ درصد می‌رسد که چندان خوشایند نیست.

اشاره کردید که ما از طریق فروش آب در حال درآمدزایی هستیم؛ منظور از این حرف چیست؟

مدیریت کشور ما مفتخر به این است که توانسته صادرات محصولات غذایی و کشاورزی را چهار برابر افزایش دهد؛ در شرایطی که ناترازی آبخوان‌هایمان برابر ۱۵۱.۵ میلیارد متر مکعب است. کشوری که با بدترین ناترازی در کره زمین روبه‌رو است، چرا باید در امر صادرات محصولاتی که پرورش آنها وابسته به آب است مدعی باشد؟

سرزمین ایران را همانند جسمی تصور کنید که دچار خونریزی است، بعد ما همین جسم را وادار به اهدای خون می‌کنیم؛ اصلاً چنین چیزی با منطق سازگاری ندارد، ولی متأسفانه در حال انجام است. همانطور که ما از محل صادرات هندوانه، یونجه، پسته، زعفران، مرکبات، لبنیات و ... که به‌شدت آب‌بر هستند، در حال کسب درآمد و ثروت هستیم. به عبارت دیگر، از این طریق چوب حراج به منابع آبی کشور زده‌ایم تا به پول برسیم. این مصداق چیزی است که من به آن «کسوف خرد» می‌گویم.

این اتفاق چه تبعاتی خواهد داشت؟

بخش قابل‌توجهی از منابع آب زیرزمینی ما به تاراج رفته است. ۱۵۱.۵ میلیارد متر مکعب ناترازی یعنی ۱۵۱.۵ میلیارد متر مکعب بیشتر از آن چیزی که تغذیه کرده‌ایم، برداشت کرده‌ایم. مطابق گزارشی که کمیته سازگاری با خشکسالی وزارت کشور ارائه کرده است، بخشی از آبخوان‌های ما تا ۱۵ سال دیگر کاملاً خشک خواهند شد و ما مجبوریم به مهاجرتی بزرگ از ایران مرکزی، که فاقد آب خواهد بود، تن بدهیم. تبعات این اتفاق همین حالا هم به صورت «فرونشست زمین» قابل مشاهده است؛ که در سخنان اخیر رییس‌جمهوری نیز به این مورد اشاره و برای اولین‌بار از آن به‌عنوان یک خطر جدی یاد شد.

خطر فرونشست بیشتر کدام مناطق کشور را تهدید می‌کند؟

خراسان رضوی، در فاصله دشت مشهد به چناران بدترین وضعیت را دارد. بعد استان فارس، استان تهران و پس از آن استان‌های اصفهان، البرز، یزد، بخش‌هایی از استان کرمان و استان همدان مناطقی هستند که در معرض این خطر قرار دارند.

بیشتر بخوانید:

در دولت احتمالی پزشکیان طرحی که منجر به تخریب محیط‌زیست شود، تأیید نخواهد شد/ دو عملکرد مثبت دولت رئیسی در حوزه محیط‌زیست چه بود؟

غرق کردن آثار تاریخی کشور برای سدسازی؛ ۳.۵ درصد مساحت کشور گرفتار فرونشست شده/«سدسازی، عامل اصلی خشکیدن دریاچه ارومیه است»

۴۷۲۳۲

کد خبر 1960829

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 175
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • طبا IR ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    212 6
    هزار آفرین به مسئولان بی کفایت اغلب بیسواد که طی دهه های گذشته تنها کاری که کردند، پر کردن جیب مبارک و انجام اعمال ریاکارانه برای خوش‌آمد دیگران بوده است !!!! الان کجا تشریف دارند که پاسخگوی ملت باشند برای تمام کارهایی که می بایست انجام می‌دادند ولی ندادند تا این وضعیت امروز ایران باشد !!!!!
  • ناشناس IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    148 5
    از حالا به فکر گسترش نصب و راه اندازی اب شیرین کن از منابع اب خلیج فارس و دریای عمان باشیم ... به فکر گسترش نصب نیروگاههای خورشیدی باشیم .. عربستان حتی یک رودخانه هم نداره ولی با اب شیرین کن تمام نیازهاشو رفع کرده ..
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    100 6
    باید یکسری از قوانین را به سرعت عوض کنیم. استان خودمان را مثال میزنم به طور مثال در گرگان پس از بارندگی بعلت شیب شهر کل ابهای سطحی بعد از بارندگی به رودخانه رفته و از انجا به دریا میرود و خود شهر گرگان مشکل کمبود اب دارد مشکل افت اب چاه های اشامیدنی دارد.باید یه فکری به حال ابهای سطحی و جمع اوری انها کرد . همچنین برای تصفیه خانه های فاضلاب ایجاد کرد که کشاورز از ان اب استفاده کند . همچنین میشود یه قانون گذاشت که ابهای باران پشت بام به چاه اب جذبی مجزا برود نه در جوی اب . در شهرهای شمالی اب باران به جوی اب و ار انجا به رودخانه و دریا میرود .اما زمین بعلت برداشت اب تشنه میباشد.
  • شهروز IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    60 13
    هر بار یه چیز میگین یبار میگین ترسائی یبار میگین بارش کم بوده.اعتمادی به حرفاتون نیست
  • IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    90 15
    سد غیر قانونی ماندگان در حاشیه دنا را متوقف کنید
  • رحمان IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    38 18
    بنام خدا، آب پشت سدها به شهرها انتقال پیدا می کند و بجای اینکه برای کشاورزی و شرب استفاده شود، در شهرها به فاضلاب تبدیل می شود، علاج واقعه قبل از وقوع کرد: سیستم آب خاکستری را در ساختمانها فعال کرد و یا در مسیر فاضلاب شهرها سیستم تصفیه فاضلاب ایجاد کرد، آب مصرفی برای فلاش تانک ها، شست و شو در منازل را با آب خاکستری انجام داد و ....از طرحهایی که برای کاهش مصرف آب وجود دارد حمایت کرد و...
  • بی نام IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    آبها رو اینور و اونور نفرستند.خشکسالی نمیشه.
  • IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    187 8
    نتیجه مدیریت چهل ساله این کشور
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    129 2
    کو گوش شنوا؟ فعلا که مسایلی آقایون بالا چیزهای خییییلی مهمتر از نابودی آب و خاک و هوا و محل زندگی مردم است.
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    79 2
    کو گوش شنوا؟ فعلا که مسایلی آقایون بالا چیزهای خییییلی مهمتر از نابودی آب و خاک و هوا و محل زندگی مردم است.
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    72 1
    با بستن آب بندها و لایروبی ها با کمک اهالی از حداقل های بارش سیلابها را کنترل و منابع را ذخیره کنید ، چراکه با خشکی زمین سفت و بسرعت سیلاب میشود
  • محمد IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    43 2
    سلام متاسفانه اصولی به این بحرانهاتوجه نمیشودنبودمتخصص ونبودکارشناس باعث نابودی منابع میشودماایرانیهاتازمانیکه بتوانی مصرف میکنیم بعدچه ازدست می‌دهیم تازه فکرچاره می‌افتیم این روش مادرتمام زمینه هاست متاسفانه تغییر وش چاره کار مشکلات است بایددرهرارگانی برای خودش ماننداطفای حریق زنگ خطری ازکارشناسان داشته باشند بصورت فوریتی بدان رسیدگی شودتاازبحرانهاوبحران زندگی‌های اقماری پیشگیری نمود
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    78 14
    آب زاینده رود همیشه باید جاری باشه و از زیر دست استفاده کنن نه بالا دست این سد سازی ها باعث خشکی ایران شد
  • ذلیخا IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    20 55
    سلام اولا باید سدسازی روشروع کنند بعدشم ابرهاروکمی باورکنید تا باران بیاید سومن گودالهاحفاری کنندتادریالوله گزاری کنند آب شیرین کن بزنند آب رواز دریا واردسدها وزمین های درحال فروکش وحفره ای بکنندتااز ریزش وخشکسالی وقحطی جلوگیری شودقبل از زیادشدن وفروکش زمین عده ای مسعول بایدهرچه زودتر شروع بکار بشندتااز پیشرفت تخریب جلوگیری بشود
    • IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
      46 1
      بزرگترین ضربه را به محیط زیست همین سد سازی ولوله گذاری برای آب‌های جاری زده است اگر آبها مثل قدیم بود توراه رودخانه حیوانات وگیاهان زیادی رشد میکردند وباعث جذب رطوبت میشد دومشکل ایجاد کردند اولا خشکسالی دوم بخاطر به هم خوردن تعادل وززنی زمین زلزله های ویرانگر را شاهد بودیم نمونه اش ترکیه بعداز زدن سد چندین زلزله بالای هفت ریشتر را تجربه کرد
  • افشین IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    27 4
    کشوری که در شما بزرگترین دریاچه جهان را دارد که خوشبختانه قسمت عمیق آن در سمت ماست و در جنوب متصل به آبهای آزاد و اقیانوس هند هست نباید نگران کم آبی باشد. در این بخش با سرمایه گذاری و استفاده از دانش بنیانها به جهت ابدا روشی ارزانتر جهت شیرین کردن آب و استفاده از آبهای ژرف میشود متنها نگران نبود بلکه محصولات کشاورزی را هم چند برابر تولید کرد. ختی با همین آب موجود چنانچه درست و علمی مصرف کنیم و در بخش آبخیزداری سرمایه گذاری بیشتر و سریعتر کنیم میشود مشت را بیشتر و نگرانی را برطرف و ایضا به آبهای زیر زمینی کمک کرد. اما متاسفانه همیشه در زمان بحران بفمر چاره میوفتیم.
  • ناشناس IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    35 50
    تا ۱۵سال دیگه که چینها و آمریکاییها میخوان برن مریخ بدون آب و اکسیژن زندگی بکنن اونوقت ما تو ایران نمیتونیم چرا حرف های ناامید کننده تحویل مردم ساده میدید کشوری که شمال و جنوبش دریاست مگه میشه نتونه مشکل کم آبیشو حل کنه چرا چرت و پرت میگید اسرائیلیها دارن در فلسطین اشغالی که بسیار گرم و بی آبه زندگی میکنن شهرک سازی میکنن چرا میگید ایران نمیشه زندگی کرد آیا شماها نفوذی دشمن هستید
  • برزو IR ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    کل یارانه آب،برق،گاز بنزین و همچنین کار و خانه و تفریح گاه ها رو افعانیا دارند استفاده میکنند و حق آبه هیرمند رو هم به روی ایران بستند. اخراج مجاز و عیرمجاز شون درخواست مردم ایران از حکومت جمهوری اسلامی عزیز
    • IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
      83 8
      مشکل ما افغان ها هستن دارم میبینم چقدر آب حرام می‌کنند بیرونشون کنید
  • علی US ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    78 4
    وقتی که هر کی دلش خواست صادر کننده میشه نتجه همینه جلو صادرات وفروش آب باید گرفته شود بهتر بگم تا این دوز بازار تعطیل نشه وضعیت ما بهتر نمیشه
  • ح IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    45 4
    می ترسم
  • مهدی IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    101 2
    با سلام. کارشناس محترم چرا اسمی از سیستان نبرد و آمار نداد که چند ده سال هست گرفتار خشکسالی هست و همه اهالی مهاجرت کردند به خراسان رضوی و شمال کشور
  • احسان میر کریمی IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    34 2
    درود.راهکارها؛۱. احداث صنایع بی نیاز از آب۲.توسعه آب شیرین کن ها و انتقال به درون کشور۳.تزریق آب شیرین شده به سفره های خالی۴.پرداخت حق معیشت مکفی ماهیانه عمومی برای حذف مشاغل کاذب و مضر۵.توزیع متعادل جمعیت۶.اجاره کشتزارها در کشورهای دیگر۷.فرهنگ صرفه جوی و ذخیره بیشتر.متشکرم
  • ناشناس ایرانی IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    64 7
    این همه مهاجر افغان در کشور منابع آبی و زیرزمینی و ساير منابع هم استفاده می کنند خوب معلومه چی میشه
  • حمید IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    66 6
    تو این مملکت بیسوادترین و احمق ترین آدمها در راس کارمند .این از بی آبی و خشکسالی و اون هم از تصرف مملکت توسط افغانها
  • IR ۱۳:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    53 9
    نتبجه مدیریت جهادی
  • تاری IR ۱۳:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
    19 5
    چرا همش منفی وقتی مشکلات زیست بوم هست طی برنامه‌ای اساسا مشکلات حل کنید ویا کار نکنیم که مشکلاتی ایجاد شود بد بگوئیم خدا شکر این کار مثبت انجام داده‌ایم ملت ریل گذاری درست کنیم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین