مدیر «زمینشناسی پزشکی» سازمان زمینشناسی با بیان اینکه در ایران کمربند سرطان مری و دستگاه گوارش از استان های اردبیل، گیلان، مازندران و گلستان عبور میکند، گفت: سرطان مری بیشترین نرخ مرگومیر را در دنیا دارد.
«زمینشناسی پزشکی» علمی است که به بررسی ارتباط بین عوامل زمینشناسی باسلامت انسانها و جانوران و تأثیر عوامل زیست محیطی بر پراکندگی جغرافیایی بیماریهای مرتبط میپردازد.
بیماری سرطان با بیش از 200 نوع مختلف، حاصل رشد و تکثیر بیرویه سلولهای بدن است که تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله عوامل و آلایندههای محیط طبیعی و یا دستساز و عوامل ژنتیکی ایجاد میشود. از این رو، محققات این حوزه در کشور مطالعاتی را در این زمینه آغاز کردهاند.
نتایج این مطالعات نشان میدهد که کمربندهای فلززایی در ایران وجود دارد که بخشی از کمربند متالوژنی خاورمیانه است. این امر سبب شده است که در برخی از مناطق کشو، عناصری چون سرب، روی، ارسنیک، جیوه، طلا، نقره و کادمیوم از فراوانی بیشتری برخوردار شود که برخی بیماریها رابه همراه دارد، بهگونهای که ایران روی کمربند برخی از سرطانها شناخته شده است.
کمربند سرطان دستگاه گوارش
مجری طرح «زمینشناسی پزشکی» سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، با تأکید بر اینکه ایران کمربند سرطان «مری» و «دستگاه گوارش» است، گفت: این کمربند، استانهای اردبیل، گیلان، مازندران و گلستان را شامل میشود که از طرف شرق و شمال شرقی و غرب و شمال غربی ایران، کشورهای دیگر از نیز فرا میگیرد.
«فرح رحمانی»، بیماریهای متابولیکی مانند گواتر، فلورسیس (ضایعات میای دندان) و بیماریهای ناشی از کمبود مواد مغذی، کمبود آهن و «روی» را از دیگر بیماریهای شایع در کشور نام برد و اظهار داشت: علاوه بر این ، کمربند ارسنیک، از دیگر کمربندهای مهم کشور است که عاملی برای ایجاد بیماریهای پوستی و برخی سرطانها است.
مدیر «زمینشناسی پزشکی» با بیان اینکه استان گلستان در کمربند سرطانخیزی آسیای میانه با قابلیت بالای سرطان «مری» واقع شده است، ادامه داد: بر این اساس، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با همکاری سازمان یونسکو، پروژه 2 ساله را تعریف کرده که طی آن به بررسی کمربند سرطان خیز منطقه پرداخته است.
وی توضیح داد، در این مطالعات، آلایندههای ژئوژن در منطقه بررسی شده و هماکنون مطالعات تکمیلی در استانهای مازندران و اردبیل و برداشت نمونه برای آغاز پروژه در گیلان، در دستور کار قرار گرفته است. با اجرای این پروژه مطالعاتی امیدواریم نتایج پرباری برای ارتقای سلامت جامعه ارائه دهیم.
«فرح رحمانی»، سرطان مری را نهمین سرطان شایع در سطح جهان توصیف کرد و اظهار داشت: بیشترین نرخ مرگ و میر و شیوع این بیماری، در برخی از مناطق قزاقستان روسیه، گنبد کاووس در ایران، زیمباوه، منطقه «قسیم» در عربستان سعودی و چند منطقه در چین گزارش شده است.
47301
هفته نامه سیاحت و تجارت نوشت:
کد خبر 196225
نظر شما