طبق اعلام مقامات فرانسه، این کشور رکورد کسری تجاری 70 میلیارد یورویی خود را در ماه فوریه به ثبت رساند. اما وزن انرژی در این کسری تجاری بسیار قابل توجه است به طوری که سه چهارم یعنی 62 میلیارد یورو را تشکیل می دهد. در حالی که این رقم در کسری تجاری سال 2010 مبلغ 48 میلیارد یورو بوده است.
فابریس گز، استراتژیست در موسسه فرست فاینانس در مقاله ای درروزنامه لوموند در این باره می گوید: فرانسه به شدت از افزایش قیمت نفت آسیب دیده است. در سال 2011 فاکتور نفت در فرانسه 28% افزایش یافته که این رقم بسیار قابل توجه است. این در حالی است که فرانسه مجبور است برای تولید 90 میلیارد یورو محصولات انرژی به کشور منابع خام وارد کند. گی مزونیه، اقتصاددان در موسسه نفت و انرژی فرانسه می گوید: از 62 میلیارد یورو سهم انرژی در فرانسه، نفت خام در حدود 36 میلیارد یورو و تولیدات نفتی 13 میلیارد یورو را تشکیل می دهد. در خصوص گاز نیز وضعیت به همین شکل است. اما گاز 13 میلیارد یورو را تشکیل می دهد که باز هم به قیمت نفت بستگی خواهد داشت. با این اوصاف نفت 80 درصد از مصارف انرژی فرانسه را تشکیل می دهد و افزایش قیمت نفت تأثیر زیادی بر کسر تجاری فرانسه داشته است.
انقلاب های عربی، صادرات نفت از سوی کشورهای صادرکنندۀ از جمله لیبی را بحران مواجه ساخته و در واقع عوامل ژئوپولیتیک از عمده ترین دلایل سیر صعودی قیمت نفت بوده به طوری که با توقف صادرات نفت لیبی، قیمت هر بشکه حتی به 125 دلار نیز رسید.
بحران ایران از دیگر دلایل نابسامانی بازارهای جهانی نفت است. زمزمه های بستن تنگه هرمز، تحریم اتحادیه اروپا علیه ایران و متقابلاً تحریم ایران علیه اروپا بر نوسانات بازار نفت افزوده است.
مزونیه می گوید: اواخر ژانویه نفت به بشکه ای 110 دلار رسید در حالیکه در اواسط فوریه به 121 رسید. با افزایش موج سرما در اروپا که میزان مصرف بالا می رود، تهدید ایران از عمده ترین دلایل افزایش قیمت نفت بوده است. این کارشناس اقتصادی می گوید: در صورتی که فضای سیاسی آرام تر گردد قیمت نفت کاهش خواهد یافت، اما در صورت تداوم تخاصم و تنشها میان ایران و غرب، همچنان باید شاهد افزایش قیمت این کالا بود.
مزونیه می افراید: "البته میزان مصرف نفت در فرانسه- 82 میلیون تن در سال- از افزایش چندانی برخوردار نبوده و حتی از سال 2002 به دلیل تنوع در انواع انرژی از کاهش نیز برخوردار بوده است." با این حال به اعتقاد این کارشناس اقتصادی هنوز نمی توان از تبعات منفی افزایش قیمت طلای سیاه و خسارات آن مصون بود. از سویی گزارش کمیسیون انرژی فرانسه تحت عنوان "انرژی 2050" که به تازگی منتشر شده، کاهش وابستگی فرانسه به انرژی هسته ای و پروژه بستن نیروگاههای هسته ای کشور را توصیه نمی کند و حتی اریک بسون، وزیر نیرو نیز اعلام کرده که کاهش وابستگی فرانسه به انرژی هسته ای از 75% به 50% تا سال 2030 نیازمند افزایش واردات منابع فسیلی به کشور خواهد بود.
لوموند/ 17 فوریه 2012
ترجمه: زهرا خدایی
31263
نظر شما