بی‌اعتمادی مردم به کیفیت آموزش در مدارس/ همه امکانات برای مدارس خاص؛ برخی دانش‌آموزان مجبورند کار کنند

یک کارشناس به خبرآنلاین می‌گوید: «بی‌اعتمادی خانواده‌ها و دانش‌آموزان به کیفیت آموزش رسمی باعث کاهش انگیزه برای یادگیری در مدارس شده است. کاهش سرمایه اجتماعی، یعنی اعتماد و همکاری میان خانواده‌ها، معلمان و جامعه، باعث تضعیف فرایند یادگیری شده است. معلمان نیز در جامعه جایگاه مطلوبی ندارند و این مسئله بر انگیزه و عملکرد آن‌ها تأثیر منفی گذاشته است.»

مظاهر گودرزی: دانش‌آموزان ایرانی از کشورهای منطقه عقب‌تر هستند و در میان کشورهای جهان جایی در انتهای جدول قرار دارند، این تقریباً خلاصه نتایج آزمون بین‌المللی تیمز (TIMSS) در سال ۲۰۲۳ است، آزمونی که هر چهار سال یک بار در زمینه‌های ریاضیات و علوم در پایه‌های چهارم و هشتم برگزار می‌شود و بر روی سه حوزه دانستن، به کار بردن و استدلال تاکید دارد.

در آزمون تیمز سطح پیشرفته نمره ۶۲۵، سطح بالا ۵۵۰، سطح متوسط ۴۷۵ و سطح پایین نمره ۴۰۰ است. در آزمون تیمز ۲۰۲۳ دانش‌آموزان ایرانی در ریاضی پایه چهارم نمره ۴۲۰ و در ریاضی پایه هشتم نمره ۴۲۳ را کسب کردند. همچنین دانش‌آموزان ایرانی در علوم پایه چهارم نمره ۴۳۲ و در علوم پایه هشتم نمره ۴۱۹ را کسب کردند.

بی‌اعتمادی مردم به کیفیت آموزش در مدارس/ همه امکانات برای مدارس خاص؛ برخی دانش‌آموزان مجبورند کار کنند

جایگاه دانش‌آموزان ایرانی در آزمون تیمز ۲۰۲۳

براساس گزارش نتیایج آزمون، از کشورهای منطقه ترکیه، آذربایجان، ارمنستان، کویت، عمان، قطر، عربستان، قزاقستان، ازبکستان و بحرین در ارزیابی شرکت داشتند. ایران از ۵۸ کشور شرکت کننده در ریاضی پایه چهارم در رتبه ۵۳ قرار گرفت که تمام کشورهای منطقه به‌جز عربستان سعودی عملکرد بهتری نسبت به ایران داشتند. همچنین ایران از ۵۸ کشور شرکت کننده در علوم پایه چهارم در رتبه ۴۹ قرار گرفت و کشورهای عمان، ترکیه، امارات، ارمنستان، قطر، قزاقستان و بحرین عملکرد بالاتری نسبت به ایران داشتند. همچنین ایران از ۴۴ کشور شرکت کننده در ریاضی پایه هشتم رتبه ۳۱ را کسب کرد و کشورهای ترکیه، امارات، آذربایجان، قزاقستان، قطر و بحرین عملکرد بالاتری را نسبت به ایران داشتند.

بی‌اعتمادی مردم به کیفیت آموزش در مدارس/ همه امکانات برای مدارس خاص؛ برخی دانش‌آموزان مجبورند کار کنند

وقتی کتاب خواندن جای خود را محتوای به فضای مجازی می‌دهد

این‌که چرا رتبه دانش‌آموزان ایرانی در آزمون بین‌المللی تیمز پایین بود دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد، جدا از دلایل صرفاً آموزشی ماجرا مانند کیفیت منابع درسی و آموزشی در مدارس ایران می‌شود به دلایل جامعه‌شناختی این مسئله هم اشاره کرد، مواردی که سامان سلامیان، مدرس و کارشناس آموزش به آن تاکید دارد.

سلامیان در گفت‌وگویی با خبرآنلاین با تاکید بر دلایل جامعه‌شناسی نتایج دانش‌آموزان ایرانی در آزمون تیمز می‌گوید: «افزایش استفاده از فضای مجازی و رسانه‌های سرگرمی‌محور باعث کاهش زمان و تمرکز کودکان و نوجوانان بر آموزش مفید شده است همچنین در دهه‌های اخیر، کتاب‌خوانی و مطالعه آزاد در میان کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان کاهش یافته است. این مسئله بر مهارت‌های خواندن و درک مطلب تأثیر منفی گذاشته است.»

همه امکانات برای مدارس خاص/ اقتصاد ضعیف خانواده و اجبار برای کار کردن

او بیان می‌کند: «توزیع ناعادلانه منابع آموزشی، معلمان متخصص کلاس‌های تقویتی خارج از مدرسه و زیرساخت‌ها بین مناطق مختلف (شهری و روستایی یا مناطق مرفه و محروم) منجر به افت کیفیت آموزش برای بخش بزرگی از جامعه شده است. این نابرابری به ضعف در یادگیری علوم پایه مانند ریاضی و خواندن‌ونوشـتن منجر می‌شود. همچنین مدارس خاص در کلان‌شهرها بیشتر از مدارس دولتی امکانات دارند، که این موضوع باعث می‌شود اکثریت دانش‌آموزان به آموزش باکیفیت دسترسی نداشته باشند.»

این کارشناس می‌گوید: «خانواده‌هایی که با مشکلات اقتصادی مواجه‌اند، توان مالی برای تأمین نیازهای آموزشی (مانند کتاب، معلم خصوصی، یا دسترسی به فناوری‌های آموزشی) ندارند. این وضعیت بر یادگیری کودکان تأثیر منفی می‌گذارد. در برخی از خانواده‌ها، دانش‌آموزان مجبور به کار کردن هستند، که این موضوع فرصت یادگیری آن‌ها را محدود می‌کند.»

بی‌اعتمادی مردم به کیفیت آموزش در مدارس/ همه امکانات برای مدارس خاص؛ برخی دانش‌آموزان مجبورند کار کنند

دانش‌آموزان آینده روشن برای خودشان نمی‌بینند/ تاکید بر کنکور به‌جای یادگیری!

سلامیان ادامه می‌دهد: «جامعه ایران به‌جای تأکید بر یادگیری واقعی و مهارت‌آموزی، بیشتر بر دریافت مدرک و نمره تمرکز دارشته است و این نگرش سبب شده دانش‌آموزان و حتی معلمان به عمق مفاهیم آموزشی توجه کمتری داشته باشند. وضعیت اقتصادی و اجتماعی نامناسب می‌تواند انگیزه دانش‌آموزان برای یادگیری را کاهش دهد، چرا که آن‌ها آینده‌ای روشن برای خود نمی‌بینند. تأکید زیاد بر آزمون کنکور و نادیده گرفتن یادگیری مهارت‌های پایه، تمرکز دانش‌آموزان را از موضوعات بنیادی مانند ریاضی یا خواندن منحرف می‌کند.در سال‌های اخیر، برخی از ارزش‌های اجتماعی به سمت مشاغل پردرآمد و مهارت‌های سریعاً قابل اجرا (مانند تجارت یا فناوری‌های کاربردی) متمایل شده‌اند. در نتیجه، ارزش یادگیری علوم پایه مانند ریاضی کاهش یافته است.»

کاهش اعتماد به آموزش رسمی در مدرسه‌ها

او می‌گوید: «بی‌اعتمادی خانواده‌ها و دانش‌آموزان به کیفیت آموزش رسمی باعث کاهش انگیزه برای یادگیری در مدارس شده است. کاهش سرمایه اجتماعی، یعنی اعتماد و همکاری میان خانواده‌ها، معلمان و جامعه، باعث تضعیف فرایند یادگیری شده است. معلمان نیز در جامعه جایگاه مطلوبی ندارند و این مسئله بر انگیزه و عملکرد آن‌ها تأثیر منفی گذاشته است.»

۲۳۳۲۳۳

کد خبر 2001843

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 13
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی IR ۰۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    20 5
    دیگه حتی خیلی از مدارس غیرانتفاعی از معلمای بی تجربه و بدون رزومه استفاده میکنن..
  • IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    33 0
    من دبیرستان تدریس میکنم عمده دانش آموزان مدرسه ، معلم و کلاس و کتابهای درسی و شیوه های آموزش را دوست ندارند اونا دنبال مهارت‌های نو و کاربردی هستند و چنین باور دارند با این سیستم و نظام آموزشی و وقت و عمری که صرف می‌کنند چیزی دستگیرو عایدشون نمیشه
  • IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    3 22
    تاکید بر کنکور به جای یادگیری دیگه چه صیغه ای هست؟ شما برای نتیجه گرفتنِ خوب توی کنکور، باید خوب یاد بگیرید دیگه! در ضمن تویِ المپیاد جهانی ریاضی، که معتبر ترین المپیاد هم هست، ایران اغلب اول خاورمیانه است و اگر اول نباشه، جز 3 تای اول هست؛ حتی الان که اقبال به ریاضی کمتر شده.
    • 3134751 IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
      11 0
      خب چیکار کنیم الان؟
  • IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    24 1
    آموزش وپرورش مدارس ایران از انباری هم کمتر است واقعا نسل جوان کشور با این آموزش به فنارفت
  • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    3 33
    عامل اصلی بی انگیزه شدن دانش آموزا استفاده بیش از حد از فضای مجازی و تعطیلی های بدون برنامه هست وقتی دانش آموز انگیزه کافی نداشته باشه چیو میخواد یاد بگیره
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    24 3
    به خدا که خسته از این بی عدالتی آموزشی هستیم ،یه دفه اعلام کنید کسایی که پول دارن بچه هاشونو مدرسه بفرستن ،لااقل دیگه عدالت برقرار میشه،شما قشر مرفه از این امکانات استفاده کنید ،
  • عباس IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
    31 1
    بقدری کتاب‌های درسی دهم به بعد سنگین و پرحجم هستند که معلمان نمیرسن همه مطالب رو درس بدن من این رو دکتاب دهم رشته ریاضی پسرم به شخصه دیدم .چنان فشاری روی بچه ها گذاشته شده که روح و روان آنها رو پریشان کرده .درچاپ کتاب‌ها درسی تجدید نظر کنید

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین