تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی

یک فعال محیط‌زیست می‌گوید: «تداوم ساخت‌وساز دیواره‌ی ۳ هزار متری در ساحل کنارک، وضعیت طبیعی ساحل را برهم می‌زند و به تدریج محیط‌زیست دریایی به کلی از بین می‌رود. کما اینکه نسل خیلی از ماهیان خلیج فارس و دریای عمان از بین رفته، مثلاً شما دیگر ماهی حلوای قرمز در دریای جنوب نمی‌بینید.»

الهه جعفرزاده: از حدود سه سال پیش، شهرداری کُنارَک اقدام به سنگ‌ریزی و خاک‌ریزی در حریم ۶۰ متری دریای عمان در منطقه کنارک و استحصال اراضی ساحلی کرد و ساخت یک دیواره ساحلی به طول ۳ هزار متر و عرض حدود ۸۰ متر در ساحل شهر بندری کنارک در استان سیستان و بلوچستان را در دستور کار خود قرار داد.

اگرچه هدف از ساخت این دیواره «جلوگیری از سیلاب، طوفان، سونامی و همچنین مبارزه با قاچاق» اعلام شده بود، اما کارشناسان محیط‌زیست از همان ابتدا تا کنون معتقدند که ساخت این دیواره آسیب جبران‌ناپذیری را به اکوسیستم دریایی کنارک وارد می‌کند و هیچ یک از ادعاهای مطرح‌شده برای ساخت دیواره دلیل موجهی برای تخریب زیست‌بوم دریایی کنارک نیستند.

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی

عباس محمدی، فعال محیط‌زیست و مدیر گروه دیده‌بان کوهستانِ انجمن کوه‌نوردان ایران، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، هدف و انگیزه از ساخت این دیواره را اینگونه بیان می‌کند: «یک دلیل آن تصاحب زمین است؛ که در این مورد خاص، نه در حریم دریا بلکه در داخل دریا پیشروی کرده‌اند. بدیهی است که این مساحت متصرفه، به زمین‌های تحت تملک شهرداری اضافه می‌شود؛ آن هم با یک روش غیرقانونی و در واقع با تجاوز به طبیعت.

توجیه دیگر برای ساخت این دیواره، جلوگیری از سیل و سونامی است. اتفاقاً اگر جایی در خطر سونامی است، باید در ساخت‌وساز عقب‌نشینی صورت بگیرد نه اینکه شما به دل خطر بروید. این همان دروغی است که وزارت نیرو هم خیلی مواقع راجع‌به رودخانه‌ها می‌گوید؛ که مثلاً هدف از سدسازی یا بتن‌ریزی کناره‌ی رودخانه‌ها این است که اگر سیل آمد، خسارات آن کاهش یابد. در صورتی که این حرف اصلاً منطقی نیست. دست‌اندازی به سرمایه‌های بین‌نسلی، یک عارضه بیمارگونه است و هیچ توجیهی هم ندارد. هم‌چنین گفته می‌شود این اقدام با انگیزه رونق گردشگری صورت گرفته، اما این پروژه ناسالم، ضمن نابودی ساحل زیبای منطقه عملاً فعالیت‌های گردشگری و صیادی را مختل کرده است.»

هم‌چنین بخوانید:

غرق کردن آثار تاریخی کشور برای سدسازی؛ ۳.۵ درصد مساحت کشور گرفتار فرونشست شده/«سدسازی، عامل اصلی خشکیدن دریاچه ارومیه است»

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی
عباس محمدی

تجرِّی در خلاف؛ الگوی مخرب کنونی

محمدی می‌گوید: «متأسفانه به دلیل ناامن‌بودن فضای اقتصادی و نبود شیوه‌های تولید مناسب و اصولی در کشور ما، سازمان‌ها و مدیران با استفاده از دارایی‌های بین‌نسلی و به قیمت افزایش فقر مردم و فشار نامتوازن به طبیعت، دوره حاکمیت‌شان را سپری می‌کنند و صاحب قدرت و ثروت می‌شوند. ما علاوه بر تصاحب و مصرف سرمایه‌های ملی، با پدیده «تجری در خلاف» هم مواجه هستیم. پروژه مذکور، طبق مصوبه آزادسازی سواحل در دولت سیزدهم، برنامه سوم توسعه، نظر نمایندگان مجلس، نظر صدها صیاد و حتی نظر اداره بنادر و محیط‌زیست -که اساساً باید مجوز دسترسی به دریا را بدهند- خلاف قانون است. این قضیه خیلی تراژیک است؛ یعنی برای انجام این کار، چندین نهاد که باید مجوز صادر کنند، با این قضیه مخالف هستند، ولی کار همچنان دارد پیش می‌رود.»

او توضیح می‌دهد: «مدت‌هاست که نهادهای گوناگون، سازمان‌ها و بعضی از افراد در انجام جرم و خلاف جری شده‌اند و بدون توجه به موازین قانونی کاری را پیش می‌برند. این یعنی ما با توجه به همین مورد مشخص «کنارک»، با پدیده اجتماعی فروپاشی بنیان قانونی هم روبه‌رو هستیم. اگر برخوردی با عمل خلاف صورت نگیرد، برای دیگران الگو می‌شود؛ کما اینکه این مورد خاص الگو شده است و ما سواحل شمال را به‌کلی از دست داده‌ایم، شاید از ساحل طبیعی، فقط بخش کوچکی در میانکاله باقی مانده باشد.»

حاکمیت بر سرزمین در حال از بین رفتن است/ نیاز به برخورد قاطع قضایی

محمدی عنوان می‌کند: «یکی از علل تجری در تخلفات، برخورد ضعیف و کوتاهی قوه قضاییه است. مدیرکل محیط‌زیست استان سیستان و بلوچستان یک بار حرف خوبی زد؛ گفت ما آمدیم به دستگاه قضایی شکایت کردیم، به اداره بنادر گفتیم ما نمی‌توانیم جلوی شهرداری را بگیریم، دستگاه قضا باید این کار را بکند. ما اعلام کردیم که آن‌ها برای ساختن دیوار ساحلی مجوز محیط‌زیست ندارند و این کار خلاف است ولی خودمان که نمی‌توانیم جلوی آن را بگیریم. این حرف منطقی و درست است. یعنی دستگاه‌های دیگر، در رأس آن‌ها قوه قضاییه، باید با شدت و قاطعیت با خلاف‌های محیط‌زیستی برخورد کنند ولی متأسفانه گویا در دستگاه قضایی تجاوز به طبیعت و دارایی‌های عمومی را خیلی مشکل جدی و بزرگی نمی‌دانند و با کسانی که در این زمینه خلاف می‌کنند خیلی مدارا می‌شود. اگر برخورد قاطعی صورت گیرد، این سازه به‌کلی تخریب شود و مقاماتی که خلاف کرده‌اند زندان بروند و مجازات حقیقی برای آنها اعمال شود، این قبیل کارها دیگر تکرار نمی‌شود.

ولی متأسفانه تخلف عمومیت پیدا کرده و شیرازه‌ی اجتماع را از هم گسیخته است؛ انگار حاکمیت بر سرزمین دارد از بین می‌رود. یک معضل اجتماعی با آن روبه‌رو هستیم، همین تبدیل حکومت به دولت بی‌اقتدار است. ما دولتی داریم که بر سرزمین حکمروایی نمی‌کند و این پدیده بسیار خطرناکی است. حکمروایی فقط این نیست که ارتش داشته باشیم، بلکه حاکمیت صحیح در این معنا می‌شود که بتوانیم قانون را به درستی اعمال کنیم.»

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی
*نامه و جوابیه اداره بنادر به شهرداری؛ که می‌گوید ساخت‌وساز در این منطقه نباید انجام شود*
تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی
*پیگیری فراکسیون محیط‌زیست مجلس*

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی

‌نابودی زیست‌بوم ساحل کنارک؛ خطری نزدیک

در صورت تداوم ساخت این دیوار و تکمیل این پروژه، بی‌شک اکوسیستم منطقه دچار آسیب‌ها و مشکلاتی می‌شود. عباس محمدی ضمن برشماردن این مشکلات می‌گوید: «صد متر اول دریا، ۹۰ درصد تنوع زیستی را دارد و اکثر زاد و ولدها در اینجا صورت می‌گیرد. با تداوم این ساخت و ساز، جمعیت آبزیان شامل ماهی‌ها، پستانداران آبزی، مانند وال‌ها، و تمام موجوداتی که برای تخم‌ریزی و زاد و ولد به قسمت‌های ساحلی می‌آیند، رو به انحطاط می‌رود. به عبارتی، ساخت یک دیواره با این مساحت، وضعیت طبیعی ساحل را برهم می‌زند و به تدریج محیط‌زیست دریایی به کلی از بین می‌رود. کما اینکه نسل خیلی از ماهیان خلیج فارس و دریای عمان از بین رفته، مثلاً شما دیگر ماهی حلوای قرمز در دریای جنوب نمی‌بینید؛ که یکی از مهم‌ترین دلایلش همین تجاوزات به حریم دریا و سواحل و آلودگی ناشی از آن است.»

او اضافه می‌کند: «بلای دیگری که این دیوار سر دریا خواهد، انباشت فاضلاب، پسماند، زباله و ورود آنها به دریاست.»

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی
*وضعیت نابسامان ساحل در پی ساخت‌وسازهای غیرقانونی*
تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی
*تبدیل ماسه طلایی ساحل کنارک به لجن‌زار*

دیواره ساحلی؛ یک تهدید اجتماعی و اقتصادی جدی

پروژه ساخت دیواره ساحلی در کنارک، علاوه بر مشکلات زیست‌محیطی، صدماتی هم به اقتصاد و معیشت صیادان وارد خواهد کرد، کما اینکه در طول این سال‌ها صیادان بسیاری مخالفت خود را در قالب امضا و نامه ابراز داشته‌اند.

تراژدی ساخت یک دیوار؛ هدف از ساخت این دیوار ۳ هزار متری چیست؟/ نیاز به برخورد قاطع قضایی
*امضای جمعی از صیادان مخالف این پروژه*

محمدی در این خصوص اشاره می‌کند: «وجود این دیوار مرتفع به مثابه مانعی است که تردد آسان قایق‌ها در ساحل و دریا را سلب می‌کند. وقتی قایق می‌خواهد وارد ساحل یا آب شود، پشت این دیوار گیر می‌کند یا وقتی افراد می‌خواهند از ساحل روی قایق بروند، باید از یک دیوار بپرند. این یعنی یک اختلال کامل در عبور و مرور؛ که جنبه اجتماعی هم دارد.

مورد دیگر آسیب اقتصادی‌ای است که زندگی صیادان را تهدید می‌کند. تأثیر بر جمعیت آبزیان، در نهایت منجر به آسیب به معیشت صیادانی می‌شود که از طریق صید در این منطقه ارتزاق می‌کنند. هم‌چنین با ساخت‌وساز در ساحل، این منطقه برای آبزیان ناامن و آلوده می‌شود و دیگر زاد و ولدی در آن صورت نخواهد گرفت. این اتفاق ضربه بزرگی به اقتصاد محلی وارد می‌کند.»

بیشتر بخوانید:

سکوت دولت و نمایندگان؛ تداوم ساخت‌وساز یک سد غیرقانونی در اصفهان/ عکس

وزارت نیرو، بزرگترین متخلف محیط‌زیستی/ «سدِ "ماندگان"، زاینده‌رود را پرآب نخواهد کرد»/ کم‌آبی استان اصفهان چگونه برطرف می‌شود؟

بحث‌های محیط‌زیستی پزشکیان ناکافی است/ محیط‌زیست در حاشیه دولت مدنظر جلیلی/ هنوز نپذیرفته‌اند مهم‌ترین مسئله کشور در حال حاضر محیط‌زیست است

مهاجرت بزرگ در راه؛ خشکی کامل آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده/ این سه استان در بدترین وضعیت فرونشست

۴۷۲۳۲

کد خبر 2003263

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 83
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    122 4
    شمال که نابود شد حالا نوبت جنوبه.
    • IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
      63 1
      یک جا رو نام ببر که رانت و آقازاده‌ها در آن نباشد
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    113 4
    دوران خانخانی برگشته. هرکس که ولایتمدارشده خودش راارباب یک منطقه میداند.
  • Reza IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    84 5
    قوه قضاییه وقتی خودش کارشناسان محیط زیست و دستگیر می‌کنه و زندان می‌کنه دیگی کی باید بیاد جلوشو بگیره شاید سازمان ملل بتونه این کارو بکنه
  • ناشناس IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    55 4
    با عنایت به اینکه موضوع از مصادیق حقوق عامه می باشد، انشاءا... قوه قضائیه و حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست ورود کرده و برابر قوانی و مقررات ضمن توقف پروژه با خاطیان برخورد لازم را داشته باشند.
  • IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    108 6
    دلم برای ایران میسوزه
  • ا IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    111 3
    متاسفانه هیچکی به فکر کشور نیست فقط منافع شخصی که در سایه باند بازی سیاسی کاری و ریا انجام میشه
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    24 7
    یعنی درست نمیشه؟
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    42 4
    کار از کار گذشت
  • محیط IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    30 5
    تا نروید وانجا جم شوید و شلوغ نکنید کاری انجام نمی شود
  • فرهاد IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    42 4
    گویاهمه مسئولین وقوانین ومجریان دست بدست هم دادن برانابودی همه چیز‌.نه اینکه هدف واقعیشون این باشه ولی نتیجه کارچیزی جزای نیست.درتمامی بخشها.وقتی تصمیمی بدون کارشناسی باشه یاکارشناسی غلط وغیراصولی وغیرعلمی ونسنجیدن تمامی جوانب نباشه نتیجه قژعاغیرسودمندخواهدبود.مامدتهاست نه مدیردرست نه کارشناس درست ونه حتی مجری درست داریم.خصوصادربخشهای دولتی وعمومی.واقعاهمه امکانات درخدمت نابودی یک مملکت هست
  • IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    41 3
    مشکل ما در ایران و حداقل شهر من شیراز اینه که یک مشت افراد نا لایق که اصلا از اداره شهر و جزئیات آن هیچ اطلاعی ندارن تصمیم گیرنده هستن و همچنین هم روستاییان خود هم با استفاده از اختیارات خود استخدام میکنند و به پسرفت شهر و و تصمیمات منفعت طلبانه خود کمک میکنند و اینگونه هست که شما داخل هر شهرداری و یا اداره و یا نیرو انتظامی که رجوع می‌کنی میبینی طرف اصلا صحبت کردن بلد نیست و طرز بر خورد با ارباب رجوع رو بر مبنای هم ولایتی بودن و یا نبودن میگذارد و کار انجام میده این شد وضعیت شهر های ما طرف از روستا اومده در پست های مهم کلیدی که اصلا هیچ اطلاعی و پیشینه ای از آن ندارد گذاشته میشه و پارتی بازی می‌کنه برای جذب نیرو و همه کارها و این میشه وضعیت مملکت ما
  • IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    6 44
    کاراین صفحه گوگل شایعه پراکنی وبرهمزدن نظم فکری خوانندگان است نمونه شایعه پراکنی تعطیلی مدارس برخی شهرها که اصلا تعطیل نشد واردات بنزین سوپر وغیره تبلیغات غالبا صحت گفتار ندارند
  • IR ۱۴:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    6 48
    دولت بسیار کاردرست وخوبی انجام داده بعد در زمان بحران وطوفانهای دریایی میفهمیدالان نمیفهمید عده ای یاد گرفتند فقط نق بزنند خودشان هم نمیفهمند چی میخواهید درزمان سیل وطوفان هم همین شماها ایراد میگیریدچرا دولت ازقبل فکرچنین اتفاقاتی نبوده
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    11 35
    کشورهای جنوب خلیج فارس ، دیواره میسازند ، جزیره میسازند ، در دریا پیشروی میکنند و مرتب توسط رسانه هایی مثل شما در چشم ملت فرو میروند که ببینید چقدر در حال پیشرفت هستند ! حالا دیواره موج گیر ( که البته قاچاق با شناور ها را هم کمتر میکند ، شده واویلا !!!
  • علی IR ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    35 0
    به داد ایران عزیز برسید
  • IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    7 25
    همین یک کار مفید انجام‌ دادن به شرط اینکه باعث زمین خواری نيز بشود..ودر ضمن روزانه‌ در همین دريا میلیون ها تن آشغال ونفت و میعانات وغيره داخل می‌شود..تو کجا هستید فعال محيط زيست...بروید دنبال نان آبرو مندی برگردید..شغل خوبی انتخاب کنید. فعالان محیط زیست اکثریت قاچاق کالا و غیره می کنند
  • ایرانی IR ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    28 0
    هرکس دستش به پست و مقامی رسید با همکاری دوتایی مثل خودش رحم نه به کوه میکنن نه زمین نه دریا اصلا جون آدمها یا آبادی ایران براشون مهم نیست بدبخت ما مردم همه باهم از دست رفتیم مردن شوده آرزو اونم بخرج شهرداری اگر اونم انجام بده
  • سعید IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    29 3
    سال ۱۴۰۰ هم درسواحل مسیر پسابندربه خلیج گواتر درجاده بریس در شرق چابهار درحال دیوارکشی هستندکه از چشمها دوراست وکمترکسی متوجه آن میشود که اگرجلوش گرفته نشود فاجعه خواهدبودوچه بسا شهری جدیدبرای چینیهاوافغانها بسازند و یاشایدهم فکری پلیدپشت این دیوارهاباشد
  • رویا IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    23 1
    آخه چرا اینا این کارهای نادرست وبون فکر انجام میدهند چرا کسی جلوی اینها رو نمیگیرد.چرا کسی بفکر این مملکت نیست
  • رمضان IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    20 3
    خدا یه عقل به شما بدهد .خیابانها را که درب گذاشتید .حالا ساحل را هم که دیوار کشیدید یکبار ه بگویید ایران زندان
  • آزادی IR ۱۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    24 2
    الان دیگه هم نمایندگان مجلس میدونن.هم مردم کنارک و کل استان.هم دادستان کل کشور هم رییس قوه قضاییه.هم کل اداره حفاظت از محیط زیست کشور. دلم میخاد برای مردم روشن کنید این شهردار کیه که یه کشور نمیتونن جلوش بگیرن.به کجا وصله که یه شهردار میتونه تنهایی جلوی یه کشور و یه مردم وایسه و از دریای خدادادی بخوره .هیچ کس هم جلوش نگیره. جالبه که دادستان کنارک که باید مدعی العموم باشه با شهردار هم دسته. خیلی بدبختیم
  • حسین IR ۱۶:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
    23 3
    فاتحه مع الصلوات