حلقه فساد مصرف دارو؛ «به من گفتند اگر می‌خواهی در این کلینیک بمانی باید الکی دارو تجویز کنی»/ مصرف داروی‌های تزریقی در ایران چهار برابر میانگین جهان

یک پزشک به خبرآنلاین گفت: «از دلایل مصرف زیاد دارو در ایران این هست که داروهای ما کیفیت لازم را ندارند، اگر سر درد بیمار با مصرف یک ورق مسکن خوب شود، دیگر لزومی ندارد برای خریدن انواع مسکن‌ها به داروخانه مراجعه کند و در انتها با انباشتی از دارو مواجه شود.»

مظاهر گودرزی: «همه شما یک کیسه دارو در خانه دارید.» این جمله را مسعود پزشکیان گفته، البته خطاب به اعضای هیات دولت، اما وزیر بهداشت جمله رئیس‌جمهور را عمومی‌تر بیان کرد، به‌تعبیر محمدرضا ظفرقندی: «هر ایرانی یک کیسه دارو در خانه دارد.»

ظفرقندی گفته که: «میانگین تجویز دارو در هر نسخه در کشور ۴.۲ قلم و بیش از دو برابر میانگین جهانی است.»

علاوه بر تجویز زیاد دارو در هر نسخه برخی بر این باور هستند که ایران پرمصرف‌ترین کشور در زمینه دارو است، ایده‌ای که مخالفان خودش را هم دارد، مثلاً اوخر ماه گذشته بود که اکبر عبداللهی‌اصل، سرپرست اداره کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، در پنجمین کنگره اروپایی آسیایی فارماکواپیدمیولوژی تأکید کرد: «ایران پرمصرف‌ترین کشور دنیا در دارو نیست و این یک باور غلط است.»

اما حتی اگر هم این باور درست نباشد باید پاسخی برای همان کیسه‌های داروی جمع‌ شده در خانه‌ها که مورد توجه رئیس‌جمهور و وزیر بهداشت قرار گرفت وجود داشته باشد، بنابراین بهتر است به‌جای طرح این سوال که آیا ایرانی‌ها زیاد دارو مصرف می‌کنند؟( که موضوع یک گزارش دیگر است.)، اینجا بپرسیم چرا ایرانی‌ها داروهای زیادی را در خانه نگهداری می‌کنند؟

حلقه فساد مصرف دارو؛ «به من گفتند اگر می‌خواهی در این کلینیک بمانی باید الکی دارو تجویز کنی»/ مصرف داروی‌های تزریقی در ایران چهار برابر میانگین جهان

فرهنگ دارو پسند ایرانی‌ها؛ تن دادن پزشکان به مطالبه دارویی بیماران

اگر همه ما یخچال یا کابینت‌های آشپزخانه‌مان را بگردیم به احتمال زیاد به همان یک کیسه دارویی که وزیر بهداشت گفت برمی‌خوریم، بعضی‌ها هم داخل کیف‌شان چند ورق داروی رنگارنگ دارند که با خود این‌طرف و آن‌طرف می‌برند، داورهایی که خیلی مواقع کارساز هم هستند، حین مسافرت یا سرکار وقتی سر درد سراغ‌مان می‌آید یا وقتی معده شروع به درد کردن می‌کند حتماً این داروها تسکین دهنده هستند، اما برای پاسخ به پرسش مطرح شده درباره نگهداری زیاد دارو، سراغ متخصصان رفتیم تا نظر آن‌ها را بپرسیم.

آن‌طورکه از پاسخ کارشناسان برمی‌آید این عادت دارویی چندین عامل دارد، یکی از آن‌ها عامل فرهنگی است، حمید سوری اپیدمیولوژیست دراین‌باره به خبرآنلاین می‌گوید: «در برخی موارد، فرهنگ عمومی به مصرف خودسرانه دارو و استفاده از داروهای غیرضروری بیشتر از آنچه که نیاز است، گرایش دارد.»

هادی یزدانی، پزشک، درباره فرهنگ جامعه درخصوص مصرف دارو به خبرآنلاین می‌گوید: «اصولاً پزشکی که داروی زیاد یا گران قیمت تجویز نکند در نگاه مردم پزشک ناکارآمدی است، این یک باور رایج در جامعه ما است، بنابراین بخشی از پزشکان علیرغم این‌که می‌دانند داروها یا مکمل‌هایی که تجویز می‌کنند اثر درمانی ندارد اما به‌خاطر ایجاد اثر اطمینان خاطر برای بیمار دست به تجویز آن‌ها می‌زنند؛ بنابرین بخشی از تجویز زیاد دارو به فرهنگ و باور بیماران در کشور ما برمی‌گردد.»

مراجعه مکرر به پزشک و دریافت نسخه‌ها مشابه/ عدم اعتماد به نفس پزشکان در تجویز دارو

یکی دیگر از علل انباشت دارو در خانه‌ها مراجعه مکرر بیماران در یک بازه کوتاه به پزشک برای یک مشکل مشخص است و برای هربار مراجعه داروی مشبه یا متفاوت دریافت می‌کنند. یزدانی دراین‌باره می‌گوید: «خیلی مواقع تجویز زیاد داروها به‌خاطر مراجعه مکرر بیمار به پزشک است، آن هم برای یک مشکل خاص و عدم اطلاع رسانی به پزشک از تجویزهای قبلی، خیلی مواقع هم پزشک اعتماد به نفس لازم را ندارد که اگر تجویز قبلی همکارش تجویز خوبی بوده به بیمار بگوید همان داروها را مصرف کند. بنابراین چون‌که پزشک نمی‌خواهد بیمار بدون دارو از مطب بیرون برود داروهای مشابه پزشک قبلی را مجدد تجویز می‌کند، در واقع دارو را تغییر می‌دهد درحالی‌که کارکرد دارو تغییر نکرده است.»

درهمین‌باره سوری به خبرآنلاین می‌گوید: «ممکن است پزشکان به علت نگرانی از شکایت‌های احتمالی، یا عدم اعتماد به نفس کافی در تشخیص، داروهای بیشتری تجویز کنند.»

حلقه فساد مصرف دارو؛ «به من گفتند اگر می‌خواهی در این کلینیک بمانی باید الکی دارو تجویز کنی»/ مصرف داروی‌های تزریقی در ایران چهار برابر میانگین جهان

ورود داروخانه‌ها به فاز طبابت/ فروش بدون نسخه دارو صرف دارد

یکی دیگر از دلایل انباشت دارو در خانه‌ها همکاری به‌ظاهر دو سر برد داروخانه و بیمار است. یزدانی با اشره به این نکته به خبرآنلاین می‌گوید: «بخشی از مصرف زیاد دارو در ایران برای این است که داروخانه‌ها ناچار هستند دارو را در اختیار بیمار قرار بدهند، در داروخانه‌ها واحدی داریم به‌نام OTC یعنی داروهایی که به تجویز پزشک نیاز ندارد، با توجه به این‌که اقتصاد داروخانه‌ها نیاز به گردش دارد بنابراین آن‌ها از روی ناچاری هر دارویی را بدون نسخه به فروش می‌رساند، از طرفی بیمار هم با خودش محاسبه می‌کند به‌جای این‌که اول پول ویزیت پزشک بدهد و بعد دارو تهیه کند، از همان اول بدون مراجعه به پزشک به داروخانه‌ها مراجعه می‌کند و برای مشکلی که دارد از دکتر داروخانه مشاوره می‌گیرد و دارویی تهیه می‌کند. بنابراین یک چرخه غلط درست شده است، یعنی داروخانه وارد فاز تجویز و طبابت می‌شود، از طرفی دارو را بدون نسخه و مشکلاتی که بیمه‌ها در تسویه حساب دارند مستقیم به بیمار می‌فروشد.»

حلقه فساد داروخانه و پزشک

یزدانی با شاره به دلیل دیگر این مشکلات می‌گوید: «دلیل دیگر مصرف زیاد دارو در ایران ایجاد تقاضای القایی است، متاسفانه یک حلقه فسادی میان برخی پزشکان و برخی داروخانه‌ها برای تقاضای بی‌دلیل برای دارو تشکیل می‌شود، در موردی یک داروساز به خود من گفت برای طبابت کردن در این کلینیک سه راه داری، یا این‌که سرم و آمپول تجویز کنی، یا مکمل تجویز کنی یا همان دارویی که می‌خواهی برای درمان بیمار تجویز کنی را بیشتر بنویس، یعنی به‌جای ۲۰ عدد قرص ۴۰ عدد بنویس، که البته من نپذیرفتم، به همین دلایل مصرف داروی‌های تزریقی در ایران چهار برابر میانگین جهان است.»

کیفیت پایین دارو و قیمت متغیرآن

یزدانی با اشاره به کیفیت پایین داروها بیان می‌کند: «یک دلیل دیگر که مصرف دارو در ایران زیاد است به این خاطر هست که داروهای ما کیفیت لازم را ندارند، اگر سر درد بیمار با مصرف یک ورق مسکن خوب شود، دیگر لزومی ندارد برای خریدن انواع مسکن‌ها به داروخانه مراجعه کند و در انتها با انباشتی از دارو مواجه شود. مورد دیگر درباره احساس عدم امنیت بیمار نسبت به تامین دارو است، قیمت دارو در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر اگرچه کم است اما درحال تغییر و متغیر است، همین مسئله سبب می‌شود مردم دارو خریداری کنند و در خانه‌ها نگه دارند.»

۲۳۳۲۳۳

کد خبر 2006954

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 84
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    66 6
    وقتی ویزیت دکترچندبرابرشده .مردم مجبورندبه داروخانه مراجعه کنند .بیمه هم که فقط غارت کردن وبلده
  • IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    63 6
    می خواهند دارو را گران کنند و دوباره این بازی های نخ نما را راه انداختند. یک روز می گویند مردم بنزین زیاد مصرف می کنند حالا می گویند دارو. بعد روزی هم واقعیت معلوم می شود که دارو مثل بنزین به خارج از کشور قاچاق میشه
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    32 3
    میانگین جهانی از تقسیم مقدار به جمع کشورهایی حاصل میشود که از حداقل امکانات بهداشتی و داروئی بهره ای نبرده اند. مقدار مصرف را با کشورهای هم تراز و برخوردار مقایسه کنید.
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    47 1
    درمانگاهها چون خودشان تزریقات درند وپول تزریق میگیرند پزشک را وادار به نوشتن امپول وسرم میکنند وگرنه عذرشان را میخواهند وبرایشان کشیک نمیگذارند مشکل اصلی صاحبان در مانگاهها وسهامداران انجا هستند
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    93 1
    عکس 20 تا کولبر و 10 تا وانت و 4 تا کلینیک رو نشون می دهند و می گویند قاچاق و دارو و بنزین اینطوری داخل و خارج کشور می شوند. ولی از اون طرف در یک خبر؛ لوله قاچاق بنزین هواپیما به طول 4 کیلومتر افشا می شود. آقایون اگر قیمت اینها کم است، درآمد مردم کفاف خرید همین ها را هم نمی دهد. اگر مثلا می خواهید با حلقه فساد!! جلوگیری کنید با سرمنشا این مسائل که فک و فامیل و بچه های خودتون هستند، برخورد کنید.
  • هما IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    37 0
    یه زمانی بخش درمان پاکترین و منصف ترین قشر جامعه بودند حالا یه عده کاسبی میکنن تو کرج رفتم دندان پزشکی وسایل و ابزار کارش و دستیارش با آب شستشو میداد و نفر بعدی و ......اون بیمار چه گناهی کرده که ایدز و هماتیت ......مبتلا بشه
  • IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    17 1
    کار از کار گذشت
  • افسرده IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    24 0
    علت تجمع دارو درخانه ها اول بی کیفیتی محض داروهای ایرانی هست دوم مافیای دارو باپزشک درعدم توانایی تشخیص بیماری عجول بودن بیماران که می‌خواهند یکروزه یک سرماخورده گی ویروسی بهبود یابد تجویز داروهای مکمل گران قیمت الکی که هیچ تاثیری روبیمار ندارد کلینیک هایی وجود دارد که دکتر ازبابت نوشتن داروی زیاد از داروخانه حقوق دریافت می‌کنند این وسط بیمار فدامیشود برای پول کثیف
  • علی IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    36 0
    چه بر سر این مملکت امده مملکتی که برای هزاران جوان جانشان را فدا کردند این شده فساد و فحشا و دزدی و اختلاس خیانت و جنایت و ناامنی و غیره نتیجه شهید شدن شهداست اقایان از خواب مرگ بیدار شوید این مملکت نیست چه برسد به اسلام
  • IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    16 0
    سلام بله در بحث دارو هم دشمن نفوذ کرده است. مردم راضی هستند که این نفوذی ها را به آنها معرفی کنید. رسانه ملی را در یابید. این رسانه خراب ما باید اطلاع رسانی کند.
  • ناشناس IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    12 0
    اگرداروها اثرداشتن وروزانه گران نمی شدن مردم دارو نمی خریدن ودرخانه نگه دارن.
  • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    17 0
    باسلام و خسته نباشید لطفاً اگه واقعا. ب فکر مردم هستید بگید چطور میشه هر ویزیت یه دکتر از ۳۰۰تومان هست تا بالا و قرصی که باید ب همه جا ایران خودت بزنی تا پیداش کنی اونم آزاد من کارگر بد بخت که ماهی ۱۰ملیون هم نمیتونم در بیارم دوادرمون مادرم میشه ۴ملیون چیکار کنم دکتری که واسه نوشتن قرص های حساس قلبی ویزیت۳۰۰میگره همون بازم واسه مریض هم ۳۰۰میگیره چه فرقی ب حال من می‌کنه که اون قرص هارو از داروخانه بدونه نسخه پزشک بخرم پس اول از خودتون شروع کنید بدش ب ما مردم چرت پرت تحویل بدید
  • ایران من IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    11 1
    همین دیروز رفتم بیمارستان دکتر برام اون قدر قرص نوشته بود که مجبور شدم به مسؤل داروخانه بگم بسته‌های اضافی رابرگردونم
  • IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    1 0
    عججججببببببببببب
  • IR ۱۹:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    17 1
    خدایا به ما سلامتی و تندرستی عطا کن ...🤲
  • حسینی IR ۲۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    8 1
    بعضی متخصصان با شرکت های داروساز و داروخانه های نزدیک به مطب خود سوداگری می‌کنند، بخاطر همین کل شهر را بگردی آن دارو فقط در داروخانه نزدیک به مطب همان پزشک پیدا میشود
  • IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    7 0
    کلینیک های شخصی نوشابه با ساندویچ هست حتما باید بستری بشی سرم بزنی چند تا آمپول هم تو سرم
  • IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    12 0
    وقتی جان مردم برای هیچکس اهمیت ندارد و کسانیکه با امتیاز دکتر می‌شوند همین می‌شود که کیسه های دارو در خانه ما ایرانی‌ها فراوان بشود از دست بعضی دکترهای بیسواد
  • سلطانی IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    7 0
    من خودم اینو ب چشم دیدم و در کلینیک های زیادی کار کردم یا رابطه پزشک با داروخانه و یا درآمد کلینیک از تزریقات
  • IR ۲۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    9 0
    یک درمانگاهی نزدیک خونمونه برای هربیماری کوچیکی که بری بدون برو برگرد سرم بعلاوه چهار پنج تا آمپول تقویتی توی سرم و دوتا آمپول به باسن مبارکت و قرص وکارهای تقویتی مینویسه
  • IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    2 2
    وای بر ما
  • محمدرضا IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    15 0
    بنده خودم پزشک هستم و چون آمپول زیاد تجویز نمیکردم پرستارها سراینکه شیفت من نیان باهم دعوا داشتند.نهایتا اون پلی کلینیک که مربوط به یکی از ارگانها هم بود عذر منو خواستند
  • Iraj IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    8 1
    انباشت یک کیسه دارو و بی کیفیت بودن داروها یک حقیقت انکار ناپذیرهست وقطعا در فاز دارو هم درایران استانداردهای جهانی رعایت نمیشه مثلا یک دارو در یک دوز معین شرکت با شرکت دیگر تاثیرگذاری برابرندارد چون بدبحتی اینه یک استامدارد مشترک هم دربین داروهای ایرانی نیست یعنی ناظرین ول معطل هستند وبشدت بیسوادند
  • علی IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    7 2
    فساد در همه جا رسوخ کردن اقای رئیس جمهور بانک اطلاعات مالی افراد اگر درست سود اوقت می توان تراکنش مالی افراد را رصد کرد که چه کسانی تراکنش میلیاردی دارن و از کجا کسب کرده امد
  • علی IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۲۴
    2 0
    فساد در همه جا رسوخ کردن اقای رئیس جمهور بانک اطلاعات مالی افراد اگر درست سود اوقت می توان تراکنش مالی افراد را رصد کرد که چه کسانی تراکنش میلیاردی دارن و از کجا کسب کرده امد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین