مشکلات و چالشهای بزرگ در هر اقتصادی از بیثباتی در قوانین و مقررات و نوسانات در نرخ سودهای بانکی و قیمت ارز ناشی میشود.
محمد مهدی راسخ با اعلام این مطلب اظهار داشت: نوسانات نرخ ارز بدترین و سوءترین تاثیرات را بر روی اقتصاد کشور گذاشته است تا جایی که فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان قادر به تصمیمگیری برای آینده اقتصاد کشور نیستند.
وی گفت: در شرایط فعلی، فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان به دلیل نوسانات نرخ ارز هیچ تصویر روشنی از آینده اقتصاد و تجارت کشور ندارند بنابراین آنان قادر به تصمیمگیری و برنامهریزی برای فعالیتهای اقتصادی در کشور نیستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شما موافق برخورد امنیتی با خرید و فروش ارز هستید یا خیر، افزود: به طورقطع هیچ یک از فعالان اقتصادی از شرایط بازار ارز رضایت خاطر ندارند اما نباید با مسایل اقتصادی به صورت امنیتی برخورد شود.
راسخ ادامه داد: مسایل اقتصادی باید با استفاده از راه حلها، برنامهها و سیاستهای اقتصادی برطرف شود و به هیچ عنوان نباید برای حل مشکلات اقتصادی از شیوههای امنیتی و یا تدابیر سیاسی استفاده کرد.
این فعال اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه نوسانات بازار ارز را چگونه میتوان برطرف کرد، اذعان داشت: براساس سیاستهای قبلی اقتصاد کشور مقرر شد تا نرخ ارز با محاسبه مابه التفاوت نرخ تورم داخلی و نرخ تورم خارجی و با شیب ملایم اعمال شود زیرا نرخ تورم در ایران همواره قابل توجه بوده اما سایر کشورها یا با افزایش تورم مواجه نشده و یا اینکه نرخ تورم بسیار پایینی را تجربه میکنند.
وی تصریح کرد: با اتخاذ این سیاست همه فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان به سهولت میتوانستند برای یک سال آتی فعالیتهای اقتصادی خود برنامهریزی کنند و از سوی دیگر اجرای این سیاست زمینه افزایش رقابت پذیری کالاهای ایرانی در بازارهای هدف را مهیا میکرد.
او خاطرنشان کرد: عدم اجرای این سیاست موجب شده تا اقتصاد ایران لطمات جبران ناپذیری را متحمل شود اما به طورقطع با افزایش نوسانات ارزی بستر فساد اقتصادی نیز مهیاتر میشود.
راسخ با اشاره به جهش بسیار سنگین نرخ ارز در بازار ایران متذکر شد: این امر موجب شد تا قیمت ارز در بازار ایران چند نرخی شود.
راسخ در خصوص راه حل عبور از چند نرخی شدن قیمت ارز در بازار ایران ابراز داشت: تک نرخی کردن قیمت ارز بهترین راه حل برای عبور از مشکلاتی است که در بازار ارز ایجاد شده زیرا ادامه شرایط فعلی علاوه بر افزایش فساد اقتصادی میتواند زمینه مشکلات متعددی را در اقتصاد خرد وکلان کشور ایجاد کند.
وی در خصوص مخالفت مسئولان با افزایش نرخ سود سپردههای بانکی به 21درصد، گفت: به طورقطع ما نیز با افزایش نرخ سود بانکی به بیش از 20 درصد موافق نیستیم اما در حال حاضر، شرایط اقتصاد کشور همانند یک بیمار سرطانی است که چارهای به غیر از شیمی درمانی ندارد.
این فعال اقتصادی افزود: برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور و جلوگیری از نوسان در بازار ارز چارهای به غیر از موافقت با افزایش نرخ سود سپردههای بانکی و کاهش سود تسهیلات نداریم زیرا صرفا با اتخاذ این سیاست میتوانیم سرمایههای سرگردان را از دست مردم جمع آوری کنیم.
وی ادامه داد: برخورد قضایی با خرید و فروش ارز به هیچ عنوان نمیتواند مانع نوسانات ارزی شود و با این اقدام صرفا به آبروی مردمی که به عنوان مسافر به ارز نیاز دارند لطمه وارد میکنیم بنابراین باید برای خروج بازار ارز از نوسان در اندیشه یک راه حل معقول و منطقی بود زیرا برخوردهای قضایی و امنیتی صرفا موجب میشود تا نقدینگیهای سرگردان به سمت بازار سایرکالاها از جمله طلا و سکه هدایت شود.
راسخ با اشاره به افزایش شدید قیمت ارز اظهار داشت: در شرایط افزایش نرخ سود سپردههای بانکی بهترین ضربهگیر برای اقتصاد ایران است زیرا با اجرای این سیاست میتوان از یک سو نقدینگیها را جمعآوری و از سوی دیگر منابع لازم بانکها برای تسهیلات دهی به تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی را تامین کرد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر ضرورت افزایش نظام رقابتی در بانکها تصریح کرد: بانکها با استفاده از این شیوه میتوانند علاوه بر جمعآوری نقدینگی به کاهش تورم نیز کمک کنند.
وی در پایان با تاکید بر ضرورت بازگرداندن رونق به بازار مسکن خاطرنشان کرد: برخی سعی دارند با استفاده از هر ابزاری مانع افزایش قیمت مسکن در کشور شوند در حالیکه بازگرداندن رونق به بازار مسکن میتواند علاوه بر اشتغالزایی منجر به شکوفایی اقتصادی دربخشهای تولید، صنعت و خدمات شود.
3939
توضیحات محمد مهدی راسخ، دبیر کل اتاق بازرگانی در رابطه با نوسان در نرخ ارز.
کد خبر 201684
نظر شما