۰ نفر
۲۲ دی ۱۳۸۷ - ۰۸:۴۳

انتخابات این دوره هیات مدیره نظام پزشکی، بیش از همه دوره‌های قبل، پیچیده و نتایج آن غیر قابل پیش‌بینی به نظر می‌رسد

شهاب‌الدین صابونچی: انتخابات هیأت مدیره سازمان‌های نظام پزشکی سراسر کشور در حالی در 27 دی‌ماه برگزار می‌شود که مانند هر انتخابات دیگری، پایتخت در مرکز اصلی توجهات قرار دارد. اگر‌چه نظام پزشکی هر شهرستان در واقع سازمانی مستقل از پایتخت محسوب می‌شود و اعضای هیأت مدیره آن شانس ورود به ارکان بالاتر و لایه‌های فوقانی مدیریتی سازمان نظیر مجمع عمومی و شورای عالی را دارند، اما تجربه نشان داده که اصولاً رییس‌کل سازمان از بین مرکز‌نشینان انتخاب می‌شود و هیأت مدیره تهران در ترکیب شورای عالی هم سهم بیشتری نسبت به سایر شهرستان‌ها به خود اختصاص‌ می‌دهد. از این رو، انگیزه‌ها و تلاش‌های افراد و گروه‌های مختلف صنفی، سیاسی و تخصصی برای راهیابی به هیأت مدیره نظام پزشکی پایتخت، جلوه‌ای متفاوت از سایر شهرستان‌ها را ترسیم می‌کند و این اهمیت با نگاهی به ترکیب ثبت‌نام کنندگان جهت کاندیداتوری این انتخابات در تهران هم خود را عیان می‌سازد؛ افرادی با پیشینه‌، جایگاه و ارتباطات کاملاً متنوع و بعضاً بسیار قابل توجه که به صورت شفاف یا پنهان، در گروه‌بندی‌های مختلفی متشکل می‌شوند و به فضای انتخابات گرمایی دوچندان می‌بخشند. این قطب‌بندی‌ها، با فرا رسیدن زمان رسمی تبلیغات انتخاباتی، رنگ و بوی جدی‌تری به خود می‌گیرند و در بطن خود، خبر از حساسیت‌های بیشتری نسبت به دوره‌های گذشته می‌دهند. هرچند تبلیغات غیرمستقیم و غیررسمی انتخاباتی توسط افراد و گروه‌های مختلف از مدت‌ها قبل آغاز شده و خبرهایی که از تدارک وسیع برخی گروه‌ها برای حضور در این عرصه به گوش می‌رسد هم مهر تأییدی بر این موضوع است.

بنا بر اعلام رسمی هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات نظام پزشکی، در تهران 142 نفر از اعضای جامعه پزشکی، نامزد‌های تأیید شده و باقی‌مانده در صحنه انتخابات را تشکیل می‌دهند. اگر تعداد 8 نفر کاندیدای انصرافی- که در این انتخابات به شیوه‌ای غیر معمول اسامی آن‌ها به صورت جداگانه در کنار تأیید صلاحیت شدگان اعلام شده است- را به این تعداد اضافه کنیم، از رد صلاحیت 8 نفر در این انتخابات حکایت می‌کند که با بحث‌های حاشیه‌ای نظیر تبدیل وضعیت برخی از رد صلاحیت‌شدگان به انصرافی، خود مجالی دیگر را برای تحلیل می‌طلبد. اما در بین کاندیداهای موجود چهره‌های شاخصی به چشم می‌خورد که چگونگی حضور فردی یا گروهی آن‌ها در صحنه و گمانه‌زنی های موجود دراین باره جالب توجه است.

لیست‌های فراوان برای نامزدهای اندک
همچون روال ادوار گذشته انتخابات، تیم مدیریتی فعلی سازمان نظام پزشکی به جای ارائه یک فهرست مشخص به عنوان لیست اصلی کاندیداهای خود، از روش ارائه لیست‌های متعدد با کاندیداهایی کم و بیش مشابه استفاده کرده است. ترکیب 6 - 5 نفره ثابت پزشکان این تیم در کنار 5 - 4 نام دیگر، هر یک لیست و ائتلافی به ظاهر جداگانه را می‌سازد که با اندکی تأمل به راحتی می‌توان دریافت حول محوریت همان مدیران دوره جاری نظام پزشکی ساماندهی شده‌اند. چهره‌هایی چون رییس‌کل، قائم‌مقام، معاونان و مدیران ارشد سازمان، شخصیت‌هایی هستند که در امتداد اتحاد چند ساله خود در مدیریت سازمان نظام پزشکی، در فهرست‌های گوناگون این دوره به ویژه لیست‌های تشکیل شده از سوی مدیران بخش خصوصی و انجمن‌های علمی تخصصی گروه پزشکی نیز جای گرفته‌اند.

اپوزیسیون با سرلیست شاخص
درست در نقطه مقابل این هسته، شاخص‌ترین گروه منتقد مدیریت فعلی نظام پزشکی قرار دارند که با قرابتی که در اساس دیدگاه‌ها با مدیریت دوره قبلی سازمان دارند، ترجیح داده‌اند از عنوان ائتلاف سپید که در دوره قبلی هم با آن در انتخابات حضور داشتند شرکت کنند. این ائتلاف با متقاعد کردن کاندیدای دوره قبل اصلاح‌طلبان برای ریاست جمهوری جهت حضور در عرصه، وزن قابل توجهی به لیست خود بخشیده و در کنار آن جمعی از پزشکان دارای سوابق گوناگون را نیز در فهرست خود جای داده است. نکته شایان توجه این لیست، سهم 40 درصدی پزشکان عمومی - که نام مشاور شهردار تهران هم در میان آن‌ها به چشم می‌خورد - از آن است که در نوع خود بی‌سا‌بقه و نشانگر توجه ویژه این جریان به این بخش از جامعه پزشکی است.

جنبش  محذوفان
 از نکات قابل توجه این دوره از انتخابات، تحرک جدی‌ترو چشمگیر‌تر گروه پزشکان عمومی به عنوان بزرگترین فراکسیون جامعه پزشکی است. جامعه پزشکان عمومی که با وجود جمعیت اکثریتی خود، همیشه سهمی اقلیتی از اعضای هیأت مدیره و شورای عالی داشته است، این بار نشانه‌های ابتدایی تلاش برای همگرایی و ساماندهی در درون خود را آشکار ساخت که برگزاری چندین جلسه با حضور دوسوم پزشکان عمومی کاندیدای انتخابات در تهران و شکل گیری لیستی با عنوان جبهه متحد پزشکان عمومی، حرکتی درخور توجه بود. البته تلاش پزشکان عمومی برای کسب سهم بیشتر و قرار گرفتن در فهرست‌های ائتلاف‌های گوناگون و به ویژه مشهور هم دیگر حرکتی بود که به موازات جنبش مذکور به چشم می‌خورد.

شعله‌ای نه چندان گرم
یکی از ائتلاف‌ها و در واقع فهرست‌هایی که از مدت‌ها قبل بخشی از توجه فعالان عرصه انتخابات را به خود معطوف کرده بود، فهرست مورد حمایت مجمع انجمن‌های علمی تخصصی یا آن طور که در افواه مشهور است، لیست فرهنگستان علوم پزشکی بود. این فهرست در این دوره در حالی بسته شد که از یک سو عدم حضور رییس آن در کشور و عدم نامزدی دبیر مجموعه در انتخابات، نشان از سردی آتش نظام پزشکی برای ایشان داشت و از سوی دیگر با ارائه لیستی با نزدیک به دو برابر تعداد کاندیداهای منتخب، عملا اکثریت افراد هر دو گروه اصلی رقیب را در کنار هم قرار داد تا نشان داده باشد که موضعی کم و بیش بی‌طرف را در انتخابات اتخاذ کرده است. هرچند گمانه‌زنی‌ها از کاهش میزان نفوذ این لیست در جامعه پزشکی نیز حکایت دارد.

سودای سازمان در سر دولتیان
اما گروه دیگری که حضور آن‌ها در انتخابات، باعث تحلیل‌ها و گمانه‌زنی‌های جدیدی شد، برخی از مدیران ارشد وزارت بهداشت و نیز کسانی بود که بر اساس شنیده‌ها بنا به صلاحدید و توصیه شخص وزیر بهداشت برای انتخابات ثبت نام کرده بودند. اگرچه از مدتی پیش شایعه عزم جدی معاون سلامت سابق وزارت بهداشت برای حضور در عرصه در محافل جریان داشت، اما با نامزدی معاون توسعه منابع و در واقع فرد شماره دو وزارتخانه به همراه برخی چهره‌های شاخص نزدیک به مدیران ارشد نظام سلامت، بحث حضور جدی و هدفمند همفکران وزارت بهداشت در صحنه انتخابات نظام پزشکی در بین فعالان امر، جایگاه ویژه‌ای یافت و حتی با راه یافتن به صحبت‌های رییس سازمان و انتقاد و هشدار وی در این باره، زمینه نوعی تبلیغ براساس خطر دشمن مشترک را هم برای وی فراهم ساخت. موضوعی که بعدها از آن به عنوان بزرگ‌ترین کمک وزارت بهداشت به این جناح و نیز عاملی برای انحراف افکار عمومی از مسأله مسؤولیت سازمان درباره رد صلاحیت‌ها و تغییر قانون انتخابات یاد گردید.

در انتظار فرجام
با وجود گروه‌بندی و ائتلاف‌هایی که از آن‌ها یاد شد و فهرست‌های عجیب و غریب و خلق‌الساعه‌ای که تا آخرین لحظات مهلت تبلیغات شکل خواهد گرفت و نیز فعالیت‌های فردی برخی کاندیداها، پیش‌بینی‌ها از حضور کم و بیش مشابه دوره قبل جامعه پزشکی در انتخابات حکایت دارد که در این صورت، احتمالا نتایج و به دنبال آن شرایط کلی حاکم بر سازمان هم کم و بیش مشابه قبل خواهد بود؛ مگر آن که این بار آرای خاموش گوشه چشمی به صندوق‌ها نشان دهند و طرحی نو دراندازند. باید منتظر ماند و مشاهده کرد که صندوق رای ضلع جنوبی خیابان شانزدهم کارگر شمالی، چه کسی را به طبقه پنجم ساختمان ضلع شمالی این خیابان می‌‍فرستد.

کد خبر 2022

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین