نسرین وزیری: این دو جمله وجه مشترک سخنان مخالفان و موافقان ارائه بودجه تنخواه برای دوماهه اول سال 91 به دولت بود. نمایندگانی که مخالف تخلف قانونی دولت در تاخیر در ارائه لایحه بودجه بودند، این کار مجلس را «سکوت در قبال تخلف قانونی دولت»، «چشم پوشی از تخلفی که هر سال تکرار میشود» و «چارهاندیشی در قبال بیتوجهی دولت» میخواندند. پاسخ طراحان و موافقانن ارائه بودجه تنخواه به دولت هم این بود که «چارهای نیست و نباید امور مملکت را مختل کرد». البته برخی حامیان سرسخت دولت همچون علیاصغر زارعی هم توپ را به زمین مجلس میانداختند که چون نمایندگان مشغول برگزاری انتخابات مجلس بودند، نتوانستند لایحه بودجه 91 را تصویب کنند. اظهاراتی که با پاسخ نماینده اصولگرای اصفهان مواجه شد. حمیدرضا فولادگر به او یادآور شد که در سال 86 هم نمایندگان مشغول برگزاری انتخابات مجلس هشتم بودند ولی قبل از ورود به بحث انتخابات توانستند لایحه بودجه 87 را تصویب کنند. فقط به این دلیل که دولت در آن سال، لایحه بودجه را سریعتر به مجلس ارائه داده بود.
نصرالله کمالیان نماینده قوچان نخستین نماینده مخالف ارائه بودجه تنخواه به دولت بود که تاکید کرد: طبق اصل 52 و 53 قانون اساسی، دولت مسئول برنامه ریزی اقتصادی کشور است. همچنین بر اساس آییننامه داخلی مجلس، دولت مکلف بوده تا 15 آذر، لایحه بودجه را به مجلس بیاورد که نیاورده است.
وی با تاکید بر اینکه دولت مرتکب تخلف از قانون شده است، از سکوت و بی توجهی دولت به این موضوع ابراز تعجب کردو افزود: با اینکه کمتر از 10 روز دیگر تا پایان سال زمان باقیاست، دولت اصلا نگران بودجه سال بعدش نیست و هیچ تلاشی برای ارائه لایحه بودجه چند دوازدهم نکرده است! در چنین شرایطی که دولت هیچ عکس العملی از خود نشان نمیدهد، مجلس چرا باید حلل المسائل دولت باشد؟
این نماینده اصولگرا با یادآوری اینکه معاونان دولت از ماهها پیش میگفتند که لایحه بودجه آماده است و در موعد مقرر ارائه میشود، ادامه داد: از این رو تاخیر در ارائه این لایحه، نوعی لجبازی با مجلس و نشانه اختلاف با مجلس است که نمیتوانم به دلیل مصالح ملی، دلایل آن را از تریبون اعلام کنم.
به گفته کمالیان، عدم نگرانی دولت از وضعیت کنونی نمایانگر آن است که برنامهای برای سال بعد خود دارد. از این رو لازم نیست مجلس وارد عمل شود و بهتر است نمایندگان منتظر راهکار خود دولت باشند.
نورالله حیدری نماینده فارسان هم از مخالفان این طرح بود که میگفت: وقتی مجلس از اقدامات غیرقانونی دولت خرده می گیرد، خودش نباید وارد یک عمل غیرقانونی شود و در شرایطی که دولت مکلف به ارائه لایحه بودجه چند دوازدهم است، بی دلیل طرح بودجه تنخواه تصویب نکند.
او به سخنان رئیسجمهور در زمان ارائه لایحه بودجه 91 اشاره کرد و گفت: آقای رئیسجمهور گفتند تاخیر ما در تصویب بودجه سال 90 علت تاخیر دولت در اراده لایحه بودجه 91 بوده است! این در حالی است که خود دولت لایحه بودجه 90 را دیر آورده بود اما رئیسجمهور کوشید تا تقصیر را به گردن مجلس بیاندازد.
این نماینده اصولگرا خطاب به همکاران خود گفت: شما که با ادبیات آقای احمدی نژاد آشنا هستید، بار دیگر در این دور باطل وارد نشوید تا باز هم تاخیرها را به گردن مجلس بیاندازند!
حیدری که معتقد بود تصویب چندپاره لایحه بودجه اعم از چند دوازدهم یا تنخواه، منجر به عدم انسجام کل بودجه سال 91 میشود، ادامه داد: نمیاندگانی که میگویند با تصویب قانون، برای دولت چاره اندیشی کنیم، به این سوال پاسخ دهند که دولت برای چارهاندیشیهای گذشته ما چه کرده است؟ وقتی قوانین مصوب گذشته ما را دولت تصویب نمیکند، چرا باز هم باید برای کمک به دولت قانون تصویب کنیم؟
علیاصغر یوسفنژاد نماینده ساری هم با بیان اینکه چرا دولت، تقصیر را به گردن مجلس میاندازد که به دلیل برگزاری انتخابات، نتوانسته به تصویب بودجه بپردازد، در مخالفت با طرح ارائه بودجه تنخواه به دولت، ادامه داد: دولت باید لایحه چند دوازدهم بیاورد ولی مجلس با ارائه این طرح در حال دلسوزی برای دولت است. به این ترتیب مجلس به نوعی به تخلف دولت در تاخیر در ارائه لایحه بودجه 91، صحه می گذارد که کار غلطی است.
در مقابل این مخالفت گوییها برخی نمایندگان در مقام «دفاع از دولت» یا «مصلحت سنجی در قبال تخلف قانونی دولت» به دفاع از ارائه بودجه تنخواه به دولت پرداختند.
علیاصغر زارعی عضو فراکسیون انقلاب اسلامی نخستین نماینده موافق با این موضوع بود که گفت: اگرچه دولت در ارائه لایحه بودجه 91 تاخیر داشته است اما این را هم نباید نادیده گرفت که تلاقی این موضوع با انتخابات مجلس مانع از تصویب آن شد و نمایندگان فرصت نکردند لایحه بودجه 91 را تصویب کنند.
نماینده تهران در واکنش به اظهارات کمالیان که گفته بود «مجلس نباید کاری بکند و باید منتظر بماند و ببیند که برنامه دولت چیست؟»، گفت: این دیگر چه حرفی است که سکوت کنیم و ببینیم دولت چه میکند؟ خب معلوم است! یا به مردم میگوید که مجلس به من بودجه نداد و یا از راهکارهای غیرقانونی می کوشد بودجه کشور را تامین کند! اما مجلس نباید امور مملکت را معطل کرده یا زمینه ارتکاب تخلف را برای دولت بیافریند.
حسن شبانپورنماینده مرودشت هم در موافقت با این موضوع گفت که اگر چه دولت تخلف کرده اما نمیتوان ساکت ماند و منتظر شد که امور مملکت به مشکل بخورد. وی افزود: ما موظفیم که این مساله را حل کنیم و برای دولت چارهاندیشی کنیم تا درآمدها را به خزانه واریز کرده و بتواند از اعتبارات هزینهای استفاده کند
حمیدرضا فولادگر هم که موافق ارائه بودجه تنخواه به دولت بود، تاکید کرد: متاسفانه چاره ای نداریم و باید کشور را از این حالت خارج کنیم. او در عین حال به اظهارات زارعی نیز پاسخ داد و گفت: اگرچه سال 86 هم نمایندگان مشغول برگزاری انتخابات مجلس هشتم بودند اما چون دولت لایحه بودجه را زودتر آورده بود، تا قبل از انتخابات آن لایحه در مجلس هفتم مصوب شد.
مصطفی کواکبیان نماینده سمنان هم در تذکری گفت: مجلس نباید به جای دولت برای بودجه سال بعد چارهاندیشی کند و باید منتظر ارائه لایحه بودجه چند دوازدهم بماند. اما رئیس مجلس پاسخ داد: متاسفانه دولت با تاخیر در ارائه لایحه بودجه 91، خلاف کرده ولی راه حل دیگری نیست. تا دولت لایحه بودجه دو دوازدهم بیاورد و در کمیسیون تلفیق تصویب شود، طول میکشد و نمیتوان تا پایان سال آن را تصویب کرد.
لاریجانی با بیان اینکه طرح ارائه بودجه تنخواه به دولت، خلاف قانون اساسی نیست، یادآور شد: سال پیش هم شورای نگهبان چنین طرحی از سوی مجلس را تایید کرد. پس این کار خلاف قانون اساسی نیست.
نهایتا این طرح با کنایه امیدوار رضایی عضو هیات رئیسه مجلس که به نمایندگان می گفت «با رایتان به دولت کمک کنید!» به تصویب رسید. رئیس مجلس هم از شورای نگهبان خواست تا روز سه شنبه در اینباره اعلام نظر کند تا چنانچه اصلاحی لازم است در مجلس اعمال شود.
محتوای این بودجه تنخواه به دولت را اینجا و دفاع نماینده دولت از تاخیر در ارائه این لایحه و تذکر لاریجانی به وی را هم اینجا بخوانید.
/2929
نظر شما