انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی تبدیل به حماسهای دیگر در تاریخ انقلاب شد. از ماهها پیش فشار سیاسی، اقتصادی و رسانهای غرب برملت ما شدت گرفت و در اسفندماه تقریبا به اوج خود رسید و هر ناظر بیطرف و صاحب نظر سیاسی میتوانست قضاوت کند که سیر صعودی این فشارها برای تاثیر گذاری روی مشارکت و انتخابات مردم ایران است. لیکن ملت ایران نشان داده است همیشه در مقابل فشار مانند فنر عمل میکند.
12 اسفند، تجلی یک چنین ویژگی بود. ملت ایران نشان داده که فشار اقتصادی، رسانهای و سیاسی در ایران نتیجه معکوس میدهد از این نظر حقیقتا باید مشارکت مردم ایران را در انتخابات حماسه نامید.
اما زیبایی هر پدیده نباید ما را از دیدن آسیبها غافل نماید. ما ملت فرهنگی و مذهبی هستیم با تاریخ پر شکوه و با عظمت؛ انتخابات تجلی اخلاق سیاسی و منطق سیاسی یک ملت است. برخی اعتقاد دارند فرهنگ رانندگی تجلی اخلاقیات عمومی و فرهنگ انتخابات تجلی اخلاق سیاسی یک ملت است.
اینکه رقبا چقدر حاضرند منافع ملی را بر منافع فردی ترجیح دهند. اینکه رقبا چقدر حاضرند از تخریب و تهمت و افترا خودداری کنند. اینکه جریانهای سیاسی چقدر حاضرند انتخاب گزینهها و کاندیداهای مورد حمایت را بر مدار منافع و اصول سیاسی مورد ادعا انجام دهند. اینکه نهادهای تاثیر گذار در انتخابات چقدر حاضرند ظرفیت و انرژی خود را بر مدار کارآمدکردن مجلس صرف کند. اینکه مجلس چقدر حاضر است قانون و سازوکار انتخابات را بر مدار کارآمد کردن مجلس تنظیم کند. چرا در تهران برخی از اعضا یک لیست رای میآورند ولی برخی رای نمیآورند؟ آیا در پایتخت کشور انتخاب مردم بر محور کاریزمای شخصیتها است یا اصالت لیست گروه و جبهه است؟ اینکه نقش احزاب در انتخابات چیست اینکه چقدر قانون مداری حاکم است پول و ثروت در انتخابات چه تاثیری دارد بالاخره سوالات فوق و صدها سوال دیگر در مسیر انتخابات و شکل گیری مجلس مطرح میشود.
حال تصور کنیم که مجلس خانه ملت و نهاد تعیین کننده سرنوشت مدیریت کشوراست. وقتی نهادی در مسیر شکلگیری با موانع متعدد و سوالهای و موانع کارآمدی مواجه میشود آیا چنین نهادی میتواند منجر به مدیریت و اداره کارآمد کشور بشود آیا چنین نهادی میتواند مشکلات و اولویتهای اساسی ملت را درمان کند. آیا وقت آن نرسیده است که ما از مشارکت کمی به سمت مشارکت کیفی حرکت کنیم؟
نگارنده با هدف و انگیزه اصلاح سازو کار انتخابات بر مدار اصول اعتقادی و منافع ملی از یکی از حوزههای کاندیدای انتخابات مجلس شده بود و عملا موانع مورد اشاره را از مرحله تجدید نظر در قانون انتخابات توسط مجلس (موضوع مدرک تحصیلی) و مرحله استعفاها و مرحله شکل گیری ائتلافها و جبههها و نحوه گزینش کاندیداها توسط آنها و تبلیغات و اجرا و... لمس نمود. به ضرس قاطع میتوان گفت سازو کار انتخابات، فرهنگ انتخابات، اخلاق انتخابات و مولفههای تاثیر گذار در انتخابات در کشور ما فرسنگها با اعتقادات دینی و مذهبی ما با تاریخ و عظمت ما و با فرهنگ ما و آرمانهای انقلاب فاصله دارد.
بنابراین اگر ما بخواهیم به دنبال آرمانهای انقلاب و نظام باشیم راهی نداریم جز اینکه سازو کارهای انتخابات در کشور را منطبق بر آرمانهای انقلاب اسلامی ترسیم کنیم.
امیرالمومنین علی (ع) میفرماید: «الغالب بالشر مغلوب» هرکس به شیوههای نامشروع پیروز شود، مغلوب است. معنی این جمله گهربار این است که هدف وسیله را توجیه نمیکند به تعبیر دیگر رسیدن به قلهها و آرمانها از طرق آرمانی متصور است.
دبیر کمیسیون ماده ده احزاب وزارت کشور
/27214
نظر شما