مسئولیت نمایندگی وظیفه ای بسیار سنگین و مهم می باشد. نماینده ای که از طرف مردم انتخاب می شود دارای تعهداتی است که باید به آن پایبند باشد. به همین خاطر این وظایف مهم و سنگین نمایندگی مجلس شورای اسلامی ایجاب می کند که نمایندگان در اولین جلسه سوگند یاد کنند. انجام این سوگند با توجه به اهمیت مجلس شورای اسلامی در سرنوشت کشور و جامعه موثر می باشد.
انجام مراسم سوگند در نخستین جلسه یعنی همان جلسه افتتاحیه مجلس صورت می گیرد. متن سوگند نامه بوسیله رئیس سنی مجلس قرائت می شود و تمام نمایندگان به حالت اجتماع و در حال قیام آن را تکرار می نمایند و پس از انجام مراسم سوگند نامه را امضاء می کنند. نمایندگان اقلیت های مذهبی هم سوگند مزبور را با ذکر کتاب آسمانی خود یاد خواهند کرد.
بجا آوردن مراسم سوگند توسط نمایندگان مجلس بیانگر این است که حضور نماینده در مجلس با سوگند شروع می شود. چنانچه نمایندگان از عمق جان و با درایت و درک سوگند را بجا آورند بار سنگینی را بر دوش خود احساس می کنند و متوجه خواهند شد که مسئولیتی را که قبول کرده اند، انجام آن از عهده هر کسی بر نمی آید؛ مگر اینکه این نماینده به درستی و بر اساس اصول صحیح اسلام و راه درست وارد مجلس شده باشد و برای انجام وظیفه سنگین نهایت تلاش را نموده باشد و به تعهدات و وظایف سنگین خود عمل کند. نماینده باید از خود بپرسد آیا وفادار به این سوگند هست؟ آیا به وظایف نمایندگی خویش آگاه است؟
نماینده با انجام این سوگند باید به درون خود مراجعه کند. اگر واقعا انتخاب او بر اساس موازین درست نبوده و با نیرنگ و زرنگی های معمول و وعده وعیدهای فریبکارانه و برخلاف تمایل و رای نظر انتخاب کنندگان اعتبار نامه را دریافت کرده و به محیط مجلس راه یافته به ندای وجدان به ادامه این وضع نپردازد. نماینده باید جان برکف با اخلاص تمام و نیت پاک خدمت به جامعه را صرفا در جهت رضایت الهی دنبال نماید، نه در صدد کسب افتخار باشد نه برای دسته بندی و تفوق بیشتر تلاش نماید و نه به خاطر محبوبیت، صرف وقت کند. تمام هم و غم او باید در حفظ امانتی باشد که به او سپرده شده و حفظ این امانت جز با عدالت و تقوی و آگاهی میسر نیست. مفاهیم بلند سوگند باید در جسم و جان ادا کننده سوگند، فرو رود و باقی بماند و خود را در جریان انجام آن مقید بداند.
*استادیار دانشکده حقوق دانشگاه تهران
/29214
نظر شما