به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، مرحوم عبدالرسول عبایی؛ استاد فقید قرآن و معارف اسلامی که پس از عمری فعالیت در عرصههای گوناگون قرآنی و دینی، ۲۰ فروردینماه دار فانی را وداع گفت؛ ارتباط و دوستی دیرینی با مرحوم علامه سیدمرتضی عسگری؛ پژوهشگر فقید تاریخ اسلام، حدیثشناس و رئیس دانشگاه اصول دین عراق داشت.
بنابر روایت ایکنا، محرم سال ۱۴۴۱ یعنی تقریباً پنج سال پیش، مرکز مطالعات اسلامی علامه عسگری مراسمی را در احیای عاشورای حسینی در هیأت آل محمد (ص) برگزار کرد که از جمله حاضران در آن مجلس، مرحوم عبایی بود و وی به سبب قرابت و دوستیای که با علامه عسگری داشت، در آن مراسم به بیان خاطراتی از این علامه فقید پرداخت که در ادامه به نقل از این فقید فرزانه به آن خاطره اشاره میشود.
«روزی علامه عسگری قصد سفری درمانی به استان اردبیل (برای سرعین و آبگرم سردابه) داشتند. به من زنگ زدند و گفتند: میخواهم بروم. شما هم میآیید؟» گفتم: «بسی سعادت! چه چیزی از این بالاتر که من در جوار شما به سفر بروم.
علامه گفتند: یک هفته میمانیمها… گفتم: چی از این بهتر؟! علامه گفتند: ما به دعوت امام جمعه آنجا میرویم ولی مهمانِ استاندار اردبیل هستیم. من هم گفتم: باشد. خلاصه رفتیم. تابستان بود و تعطیلی. علامه در مسافرت روی کتابِ «القرآن الکریم و روایات المدرستین» در مبحث راویان غُلات کار میکردند و یکی یکی زیرآب روایاتشان را میزدند. بعد به من گفتند: عبایی! تو هم بخوان. هر چی به نظرت میآید بنویس. علامه عجیب روحیهای داشتند! ایشان میدان میدادند و درباره کل کتابِ «القرآن الکریم و روایات المدرستین» خصوصاً جلد اولش میگفتند: بخوان. هر چی از نظر قرآنی، احکام تجوید، قرائات و…، شما هم انتقاد کن.
خدا ایشان را رحمت کند. جالب اینجاست که در این سفر ما را به مهمانسرا برده بودند. اگر چه علامه خاکی بودند ولی من میدانستم معمولاً افرادی که دعوت میکنند، برایشان هتلهای ۵ ستاره یا ۴ ستاره میگیرند ولی برای علامه مهمانسرا گرفته بودند و من با خودم گفتم: چرا اینها این طور کردند؟... نکند علامه را کوچک شمردند؟ بعد روز دوم هم دیدیم که آقای سید ابراهیم رئیسی (رئیس فقید دولت سیزدهم) را نیز همانجا آوردند. فهمیدم استاندار وقت آدم ولخرجی نیست.
همین استاندار به دیدار علامه آمد و بسیار به ایشان ارادت داشت و ماشینی در اختیار علامه گذاشت و علامه عسگری و من با مرحوم ابوشهاب (احمد شریف عسگری از پیشکسوتان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از خاندان علامه عسگری) که ایشان آن وقت محافظ علامه بود را تا ساعت ۱۱ و ۱۲ شب به آب گرم سردابه میبردند. علامه آن چنان شنا میکردند… ایشان شناگری حرفهای بودند. کسی با ایشان به سفر میرفت اصلاً خسته نمیشد. ایشان همهاش اخلاق و ادب و لطف و کرامت بودند. خدا إنشاءالله رحمتشان کند.
اما در جریان حضور مرحوم عبایی در آن مراسم که به مرور خاطراتی از ایشان منجر شد، این استاد فقید به بینش سیاسی علامه عسگری نیز اشاره کرد که نمونهای از آن از نظر میگذرد:
«پیشبینی علامه از نظر سیاسی، علمی و از هر نظری و بینش ایشان این طور بود که قبل از هر حادثهای، ۲۰ سال دیگرش را بررسی میکردند و میدیدند که چه اتفاقی میافتد. به یاد دارم علامه عسگری با حضرت آقا جلسهای داشتند. بعد از جلسه علامه گفت: من میگفتم عسگری پیشبینیاش همیشه جلو است ولی با این آقا که ملاقات کردم دیدم از عسگری جلوتر است. من تا ۲۰ سال بعد جامعه را نگاه میکردم که به چه نیاز دارد، ایشان ۵۰ سال دیگر را میبیند.
علامه عسگری به حضرت آقا بسیار ارادت داشته و به من میگفتند همه مراجع تقلیدی که حاضر هستند امثال شهید صدر و آیتالله خویی و غیره، همه در یک سطحند. ولی در زمانِ غیبت امام معصوم، این علما و بزرگانی که مرجع تقلیدند، باید همه مطیع حاکم شرع بشوند و حاکم شرع کیست؟ آن کسی است که ید مبسوطه دارد. خدا علامه را رحمت کند. نکتهای که گوشزد میکردند در دل نفوذ میکرد.
اما استاد فقید عبایی به غیر از بیان این خاطرات از علامه عسگری در جریان حضور در این مراسم از آنجا که همواره دغدغه فعالیتهای دینی و قرآنی را نیز داشتند، خطاب به مسئولان این مرکز در مورد فعالیتهای جاری آن نیز مواردی را به شرح زیر توصیه کردند:
حیف است این دراساتالإسلامیه که مدنظر علامه است پایمال شود؛ دلسوزتر از بچههایش و یارانش چه کسانی هستند؟! خدا إنشاءالله توفیقتان بدهد و در کنار این فعالیتهای علمی یک حرکت اقتصادی هم باشد تا این فعالیت حمایت شود و امتداد پیدا کند. نگذارید تکیه هزینههای کار بر دوش یک نفر باشد.
این طور نباشد که فقط از یک کانال حمایت شود و این کانال ممکن است فردا پسفردا قطع شود و این فعالیت ادامه پیدا نکند… چیزی که مجانی داده میشود روی تاقچهها خاک میخورد.
در واکنش به این توصیه مرحوم عبایی، حجتالاسلام والمسلمین سلیمی؛ مدیر مسئول مرکز نیز به وی اطمینان داد که این فعالیت با توسعه انتشارات به نام همین مرکز، ادامه پیدا کند.
استاد علامه سیدمرتضی عسکری در ۱۲ ربیع الأول ۱۳۲۷ هق در شهر سامرا متولد شد و سپس در حوزه علمیه همان شهر به تحصیل پرداخت. سپس در محرم سال ۱۳۴۵ هق به شهر مقدس قم هجرت کرد در این شهر دروس سطح اصول و فقه را نزد آیتالله مرعشی نجفی (رحمه الله) و آیتالله حاج شیخ محمدحسین شریعتمداری ساوجی تلمذ کرد از دیگر اساتیدی که ایشان در این دوره به استفاده از محضرشان توفیق یافت، عبارتند از:
مرحوم حضرت آیة الله العظمی امام خمینی (ره) در کلام و عقائد
حاج میرزا خلیل کَمَرهای در علم تفسیر
آیتالله حاج شیخ مهدی شهید پائین شهری در علم اخلاق و تهذیب نفس.
نظر شما