به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، سخنان اخیر آیتالله اعرافی در نشست مشترک با اعضای شورای حوزه علمیه استان تهران، بار دیگر اذهان حوزویان را متوجه اهمیت و ضرورت تحول در حوزه و پیگیری مباحث مرتبط با این قضیه کرد.
پیگیری اهداف تحولی با رویکرد پاسخ به نیازهای زمانه
بنابر روایت حوزه، مدیر حوزه های علمیه در این جلسه با اشاره به برخی از مهم ترین طرح های تحولی حوزه در ساحت های گوناگون تبلیغی، آموزشی، فرهنگی، پژوهشی و رسانه ای بر این نکته تأکید کرد که ما امروز نیاز داریم که حوزههای علمیه در قامت جدیدی ظهور کنند، ضمن آن که باید در کنار حفظ سنت، خودمان را برای پاسخگویی به نیازهای امروز بازسازی کنیم.
آیت الله اعرافی البته واپسین روزهای اسفندماه سال گذشته نیز طی سخنانی در اجلاسیه سالانه و هماندیشی انجمنها و قطبهای علمی حوزههای علمیه که در مدرسه عالی دارالشفاء برگزار شد، به نقش مهم و تأثیرگذار انجمن های علمی حوزه اشاره کرد و گفت: انجمنهای علمی حوزه با کاربری تخصصی که دارند میتوانند نقش بسزا و تاثیرگذاری در پویایی و سرعت عمل طرح تحول حوزه و نقشه جامع حوزههای علمیه داشته باشند و ما از همه توان این انجمن ها بهره خواهیم برد.
وی همچنین افزود: بر این باور هستیم که مقوله تعالی، بالندگی و تحول در حوزه، دارای مقدمه ای ضروری، حساس و پیچیده است که می بایست با بکار گیری خرد جمعی و نه در تاریکی، مورد مطالعه قرار دهیم.
نقش مهم انجمن های علمی حوزه در کلان مقوله تحول
عضو شورای عالی حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: از گذشته تاکنون نقش انجمن های علمی حوزه در راهبری های علمی و دانشی بر کسی پوشیده نبوده و نیست ولی در اینجا یک درخواست مشارکت، همفکری، همراهی را از انجمن های علمی حوزه داریم تا ما را در مسیر طرح ها و برنامه هایی که در دستور کار مدیریت است یاری کنند، چه آن که انجمن های علمی حوزه به عنوان پتانسیلی ارزشمند، پژوهش محور و خلاقّ می توانند کمک شایانی به مدیران و برنامه ریزان طرح های متعدد تحولی و حرکتی حوزههای علمیه داشته باشند تا بتوانیم در طرح های مختلف از این ظرفیت غنی بهره کافی را ببریم.
وی همچنین افزود: مجموعه انجمنهای علمی دارای جایگاهی ارزشمندی در بدنه علمی و پژوهشی حوزههای علمیه هستند که در برنامهها و طرحهای مختلف مجموعه مدیریتی حوزههای علمیه را همراهی می کنند.
چرا همچنان به تحول نیازمندیم!؟
آنچه مسلم است این که در مسیر تحقق اهداف کلان حوزههای علمیه به تعبیر رسای رهبر معظم و حکیم انقلاب اسلامی، بیش از پیش نیازمند تحول هستیم، کما این که معظم له چند سال پیش فرمودند: «یکی از نیازهای مهم حوزهی علمیه در شرایط کنونی، «تدوین طرح تحول» در حوزه و برنامهریزی بلندمدت، دقیق و زمانبندی شده بر اساس این طرح تحول و اهداف مورد نظر است».
تأکید بر اهمیت آموزش های کاربردی
حجت الاسلام و المسلمین احمد فرخ فال، قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در امور استان ها نیز چندی پیش در جلسه ای بر اهمیت توجه ویژه به بُعد آموزش و طرح های آموزشی به عنوان کلید تحول در حوزه های علمیه تأکید کرد و گفت: برگزاری جلسات هم اندیشی و همفکری میان مدیران، نخبگان و فعالان حوزوی و تأکید بر اهمیت آموزش های کاربردی در حوزه زمینه ساز حرکت اساسی به سمت تحول در حوزه است و در این مسیر باید از دیدگاه های مختلف خصوصاً اساتید و نخبگان به درستی بهره مند شویم.
استمرار و ثبات قدم در پیگیری اهداف تحول
به اعتقاد خانم زهرا حسینی استاد و پژوهشگر جامعه الزهرا(س) تلاش در مسیر تحول یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. وی در گفتگویی بیان داشت: وقتی که از بحث تحول سخن به میان می آوریم باید بدانیم که تحول یک امر تدریجی است و باید با دقت و استمرار به دنبال اهداف مدنظر در این باره بود.
استاد و پژوهشگر جامعه الزهرا(س) همچنین افزود: زمانی که به متون دینی رجوع می کنیم متوجه می شویم که ما دو نوع تحول را از خدای متعال تقاضامند هستیم؛ درخواست احسن الحال، تحول مثبت به مثبت است که رشد سریع و بر مبنای فطرت انسان است. در این تحول مثبت قوهها و استعدادها را میشناسیم و به سمت رشد و تعالی حرکت میکنیم. تحول دیگر، تحول اصلاحی است که با توجه به آسیبهایی که شناسایی کردیم برای حل مساله نیاز به اصلاح هستیم.
حسینی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در بحث تحول در حوزه به عنوان یک راهبرد کلیدی از جمله در حوزه های علمیه خواهران بر این مساله مهم تأکید می ورزند که ما به سمت قله نزدیک میشویم و باید به این سمت حرکت کنیم. امروز در برهههای خطیری قرار داریم و باید از کارکردهای مهم حوزه استفاده کنیم و در جهت نیل به مقصود حرکت کنیم.
وی همچنین بیان داشت: در واقع در حوزه راهبری تحول، می بایست مطالبه حضرت آقا را به خوبی مد نظر قرار دهیم، چه آن که در این راستا توجه به جایگاه امام و امت در همه سطوح تحول مورد نیاز است. از سوی دیگر باید توجه داشت که الگوی متعالی امت است که موجب می گردد تا امام جامعه به عنوان یک پیشوا و پیشرو امت را به سوی هدف رهنمون سازد و در این بین از حوزه و حوزویان تحول گرا می خواهد که در مسیر تحول او را یاری دهند.
لازمه پاسخگویی به نیازهای نوین روزگار ما
استاد و پژوهشگر جامعه الزهرا(س) در خاتمه سخنان خود گفت: نکته حائز اهمیت دیگر این که باید بدانیم که یک معنای جدی تحول در حوزه علمیه به معنای بازنگری در محتوای درسی، روشهای آموزشی و شیوههای تربیتی است. به این معنا که جهان در عصری قرار دارد که به لحاظ پیشرفتهای تکنولوژی و گسترده، میبایست بتواند بهترین پاسخها و راهکارها را برای مسائل و موضوعات ارائه دهد و لذا از جمله مهم ترین الزامات پاسخگویی به نیازهای نوین زمانه و روزگار ما تحقق تحول در حوزه در ساحت های گوناگون است که البته این تحول باید با حفظ میراث سنتی و قوام بخش حوزه های علمیه همراه باشد.
نظر شما