به گزارش خبرآنلاین، یک کارشناس مسائل بینالمللی با تأکید بر اینکه رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا نمیتواند در منطقه جنایت انجام بدهد، گفت: اسرائیل میتواند با استفاده از عوامل نفوذی در داخل کشور ما دست به عملیاتهای متعدد بزند؛ قبلا هم این کار را کرده است. بنابراین، یکی از راههای مقابله با اسرائیل این است که ما عوامل نفوذی را شناسایی کنیم و سعی داشته باشیم که لااقل از درون ضربه نخوریم.
مشروح گفتوگوی جماران با حسن بهشتیپور را در ادامه میخوانید:
نتانیاهو تهدید کرد که فقط مدل لیبی را برای ایران میپذیرد و رآکتورهای هستهای و تأسیسات غنیسازی ایران را نابود میکند. با توجه به اینکه مذاکرات ایران و آمریکا در جریان است، اگر آمریکا با رژیم صهیونیستی همراهی نکند، آیا آنها امکان چنین کاری را دارند؟
ابتدا من لازم میدانم روی این موضوع تأکید کنم، فردی که از طرف دادگاه بینالمللی جنایتکاران جنگی برای او حکم جلب صادر شده و دستش به خون حداقل 50 هزار فلسطینی آغشته است، به راحتی چنین موضوعی را بیان میکند. واقعا برای بشریت ننگ است که رسما و علنا یک رژیم کودککش کشور دیگری را به حمله نظامی تهدید میکند. البته ناشی از این است که حمایتهای همه جانبه آمریکا را پشت سرش داشته؛ وگرنه اگر این حمایتهای همه جانبه آمریکا نبود، من بعید میدانم که نخست وزیر رژیم صهیونیستی اینچنین بیمهابا و گستاخانه کشورهای دیگر را تهدید کند.
ترامپ همین امروز گفته «کاملا مطمئنم که با ایرانیها توافق میکنیم»؛ یعنی به نظر میرسد رویکرد ترامپ نسبت به ایران منفی نیست.
تحلیل من این است که نخست وزیر اسرائیل بدون حمایت آمریکا نمیتواند این طوری در منطقه جنایت کند. همین دیروز علیرغم آتشبس به ضاحیه لبنان حمله کرده؛ حکومت اسد در سوریه ساقط شده و باز هم دارد حرکتهای مکرر در سوریه انجام میدهد. این حکومت بدون پشتیبانی آمریکا نمیتواند این اقدامات را انجام بدهد.
اما در مورد مذاکره ایران و آمریکا، صد درصد اسرائیل مخالف این مذاکرات است؛ همچنان که مخالف برجام بود و همه امکاناتش را هم بسیج کرد که برجام به نتیجه نرسد. بنابراین با توجه به اینکه بخشی از دولت ترامپ دنبال به توافق رسیدن با ایران هست، به این معنا نیست که اسرائیل از اقدامات خودش پرهیز میکند. چنانکه صراحتا به آمریکا گفته که ما کشور اقماری نیستیم؛ یعنی به نیابت از ایالات متحده کار نمیکنیم، خودمان تصمیم میگیریم و اجرا میکنیم. لذا گرچه ترامپ مدتها منتقد جنگ آمریکا در افغانستان و عراق بوده و گفته هفت هزار میلیارد دلار در این دو کشور هزینه کردیم ولی به نتایجی که میخواستیم نرسیدیم. بنابراین، شخص ترامپ و بعضی از اعضای دولتش دنبال جنگ نیستند و دنبال توافق هستند. اما افرادی مثل وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی همچنان در کنگره و دولت آمریکا دارند تلاش میکنند که این مذاکرات به نتیجه نرسد.
نکته مهم دیگری که باید در نظر داشته باشیم این است که ما در داخل باید دو موضوع را محاسبه کنیم. یکی اینکه آیا اسرائیل بدون حمایت آمریکا میتواند علیه ایران حمله کند؟ من میخواهم بگویم یک وجه بله و یک وجه خیر است. بله به خاطر نفوذی است که متأسفانه اسرائیل در داخل ایران دارد. یعنی اسرائیل میتواند با استفاده از عوامل نفوذی در داخل کشور ما دست به عملیاتهای متعدد بزند؛ قبلا هم این کار را کرده است. بنابراین، یکی از راههای مقابله با اسرائیل این است که ما عوامل نفوذی را شناسایی کنیم و سعی داشته باشیم که لااقل از درون ضربه نخوریم.
نکته دوم اینکه اسرائیل با بعضی از کشورهای منطقه میتواند عملیات مشترک انجام بدهد و ما باید هشدارهای لازم را به آن کشورها بدهیم که با اسرائیل همکاری نکنند و اگر همکاری کردند، هزینه آن را بپردازند.
نکته آخر هم اینکه ما باید برویم به سمتی که پدافند ما آنقدر تقویت شود که امکان عملیات برای اسرائیل مقدور نباشد. چون اگر آمریکا پشتیبانی کند، متأسفانه آنها از خارج مرزها هم میتوانند به ما حمله کنند. ولی اگر آمریکا همکاری نکند، شعاع عملیاتی اسرائیل بسیار محدود است؛ مگر کشورهای منطقه با او همکاری کنند که بتواند سوختگیری داشته باشد و از پرواز مجدد استفاده کند.
به هر حال واقعیت این است که نتانیاهو دنبال جنگ است و اساسا بقای خودش را در جنگ میبیند. اینکه شما میبینید هم در غزه جنگ را ادامه میدهد، هم به لبنان و سوریه حمله میکند و هم دنبال جنگیدن با ایران است، برای این است که میداند اگر آتشبس برقرار شود، کمیته تحقیق رسیدگی به تخلفات نتانیاهو در داخل خود اسرائیل او را مجبور خواهد کرد که از قدرت کناره بگیرد و به همین دلیل همچنان دنبال ایجاد فضاسازی برای جنگ است و بقای خودش را در جنگ میبیند.
شما به دو مسأله اشاره داشتید؛ یکی تحت الشعاع قرار دادن مذاکرات ایران و آمریکا و دیگری مسائل داخلی رژیم صهیونیستی که نتانیاهو مطمئن است اگر آتشبس برقرار شود مجبور به کنارهگیری از قدرت است. به نظر شما کدام یک از این مسأله میتواند انگیزه قویتری برای تهدید ایران توسط او باشد؟
من واقعا ارزیابی دقیقی ندارم که کدام است، ولی میدانم که هر دو برای اسرائیل و شخص نتانیاهو اولویت دارد. در موضوع هستهای، این اولویت برای همه اسرائیلیها هست که توافقی بین ایران و آمریکا برقرار نشود و اگر دولت دیگری هم سر کار بود، دنبال میکرد که این توافق حاصل نشود. ولی عامل «ایجاد بحران برای بقای قدرت» خواست نتانیاهو است. یعنی اگر دولت دیگری بر سر کار بیاید، حتما خواستار جنگ نخواهد بود. چون الآن وضعیت آنها دشوار شده و جنگهایی که دارند کلی هزینه روی دست آنها گذاشته است. یعنی این جنگ است که دارد روی مشکلات سرپوش میگذارد و هزینهها را توجیه میکند.
اسرائیل در باتلاق غزه گرفتار شده که از یک شهر ایران هم کوچکتر است. اگر یک روزی دچار این اشتباه محاسباتی شوند که بخواهند اقدام نظامی علیه کشور ما داشته باشند، آیا گرفتار یک باتلاق به مراتب شدیدتر نمیشوند؟
اولا اینکه آنها در باتلاق غزه گیر نکردهاند؛ اسرائیل اگر اراده کند، همین امروز میتواند جنگ غزه را تمام کند؛ نمیخواهد جنایت را تمام کند. میگوید ما داریم تروریست را از بین میبریم؛ بعد به او یادآور میشویم که 17 هزار کودک چطور تروریست هستند؟! بنابراین اینکه اسرائیل دچار باتلاق شده از نظر سیاسی تحلیل صحیحی نیست.
اما مقایسه غزه با ایران، قیاس مع الفارقی است که رسانههای ما مرتب این را تکرار میکنند. به دلیل اینکه قدرت آنها قابل مقایسه نیست و دوم اینکه شیوههای برخورد با ایران متفاوت از شیوههای برخورد با غزه است. ضمن اینکه اگر حمایت آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان پشت اسرائیل نبود، همین غزه را هم نمیتوانست این طوری شخم بزند. یعنی ما نباید دچار این تحلیل شویم که خودمان را با غزه مقایسه کنیم و بعد شیوههایی که در غزه به کار برده را با ایران تطبیق بدهیم. باز هم تأکید میکنم که اسرائیل بدون آمریکا نمیتواند چنین کارهایی انجام بدهد؛ یعنی بمب، هواپیما، سوخت و حتی بودجههای سالیانه او را آمریکا تأمین میکند و یک سری اطلاعات آفندی و پدافندی را هم آمریکا در اختیار آنها میگذارد. این باید در محاسبات ما دقیقا وارد شود.
310310
نظر شما