بهمن ماه ۱۳۳۹ مجمع صنفی معلمان طی قطعنامهای خواستار افزایش حقوق معلمان میشود، در این بیانیه به تفاوت حقوق معلمان با دیگر کارمندان در سازمان های دولتی اشاره میشود. در پی حمایت بسیاری از معلمان از این قطعنامه ، ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۰ معلمان کلاسهای خود را تعطیل کردند و برای اعتراض دربهارستان تجمع کردند. ماموران با تیرهوایی وباتوم قصد متفرق کردن معلمان را داشتند اما شلیک مستقیم رییس شهربانی بر پیشانی ابوالحسن خانعلی نشست. خانعلی دبیر فلسفه و عربی و همزمان دانشجوی دکترای فلسفه دانشگاه تهران بود. تشییع جنازه خانعلی در۱۳ اردیبهشت بزرگ ترین تظاهرات خیابانی پس از کودتای ۲۸مرداد ۳۲ بود و درپی آن نخست وزیر وقت شریف امامی استعفای خود را به شاه تسلیم کرد. دربزرگداشت شب هفت خانعلی، معلمان به یادبود این اعتراض و زنده نگهداشتن یاد دکترخانعلی ،۱۲ اردیبهشت را روز معلم نامیدند و قرار شد این روز تمام موسسات آمو زشی تعطیل باشند. ۱۸سال بعد در شامگاه ۱۱ اردیبهشت استاد مطهری به شهادت رسید و مجدد این روز به عنوان روز معلم نامگذاری شد.
۶۴ سال از درگذشت خانعلی می گذرد. هنوز معلمان با مشکلات معیشتی و پایین بودن سطح درآمد مواجه هستند. حقوق معلم کفاف یک زندگی متوسط را نمی دهد. رتبه بندی هم چاره ای به همراه نداشت. اما اعتراضات معلمان در این سالها فقط معطوف به افزایش حقوق نبوده .سالهاست که معلمان علاوه بر بهبود شرایط معیشتی نسبت به بی عدالتی آموزشی, طبقاتی شدن آموزش، مافیای کنکور، کودکان بازمانده از تحصیل معترض هستند. تجمعات اعتراضی معلمان معمولا با فضای امنیتی و دستگیری و زندانی شدن معلمان با احکام سنگین همراه بوده است. اگرشریف امامی استعفای خود را تسلیم دربار کرد ، امروز به جایی رسیده ایم که وزیر آموزش و پرورش خود را سرباز پلیس میداند، روزگار غریبی است...
اگر آموزش اولویت اول دولت باشد ،تمام ارگان ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی باید به صورت مستقیم و غیر مستقیم در خدمت نظام آموزشی کشور باشند. امضای تفاهم نامه وزیر با پلیس مایه نگرانی جامعه فرهنگی است. پلیس نهادی است که مسئولیت حفظ نظم عمومی و پیشگیری از جرم و برقراری امنیت و اجرای قانون در جامعه را دارد. پلیس برای تامین امنیت جانی و مالی شهروندان باید با متخلفان برخورد و مجرمان را شناسایی و برای اثبات جرم ،مدارک جمع آوری کند و مجرمان را به دستگاه قضایی معرفی کند. آقای وزیر در مدارس ما چه می گذرد و با چه مشکلات و تخلفاتی مواجه هستیم که پای پلیس به مدارس باز شود؟ آیا کادر آموزشی و اجرایی مدارس آنقدر از کنترل بچه ها عاجز مانده اند که باید دست یاری به سوی پلیس دراز کرد؟
مدرسه باید محیطی امن و آرام و شاد باشد تا دانش آموزان در فضایی ایمن و در کنار همسالان خود علاوه بر آموزش و یادگیری مهارتهای لازم، به رشد مطلوب شخصیتی و اجتماعی برسند. چندسال پیش در اعتراضات جامعه، برخی ازدانش آموزان نیز با این اعتراضات همراه بودند و بر دیوار مدارس شعارنویسی می کردند. بیم آن می رود که اگر وقایع مشابهی اتفاق افتاد با آزاد بودن پلیس ساحت مقدس مدارس به خشونت کشیده شود وبا دانش اموزان که زیر سن قانونی هستند به عنوان مجرم ومتخلف برخورد شود. آقای وزیر امید است که با تجدید نظر در تفاهم نامه صورت گرفته، به پلیس و ارگانهای امنیتی اجازه حضور در مدارس داده نشود و مدرسه محیط امنی برای معلمان و دانش آموزان باشد . تجربه حضور نیروهای غیر متخصص که به عنوان معلم وارد مدارس شدند و در تدریس و اداره کلاس ناتوان ماندند تجربه دیر و دوری نیست.
امیدواریم آموزش و پرورش در ارتقای سطح آموزش ارتباط های بیشتر و موثری با با وزارتخانه های علوم ، میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی و... داشته باشد. ارتباط تنگاتنگ با وزارت علوم در تربیت معلمان زبده، هدایت تحصیلی، کاهش شکاف علمی بین مدرسه و دانشگاه ، انتخاب رشته مناسب و به طور خلاصه توسعه و پیشرفت علمی جامعه موثر است. ارتباط با وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی،با ساخت هنرستانهای گردشگری و توجه و توسعه و احیای صنایع دستی و آشنایی نسل جوان با پیشینه فرهنگی خود، حس وطن دوستی و هویت فرهنگی دانش اموزان را افزایش می دهد.
به امید روزی که متولیان امر، نگرش خود به آموزش و پرورش به عنوان نهاد مصرف کننده را تغییر دهند و باور کنند سرمایه گذاری در امر تعلیم و تربیت ، پیشرفت و آینده کشور را تضمین می کند.
*کارشناس آموزش و دبیر ریاضی
۲۳۳۲۳۳
نظر شما