مراسم به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ،از سه عنوان کتاب مرتبط با خلیج فارس با حضور اساتید و پژوهشگران فرهنگ، تاریخ و جغرافیای ایران و با حمایت مادی و معنوی پتروشیمی بندر امام در مرکز مطالعات خاورمیانه برگزار شد.
بنا بر روایت ایکنا، در این مراسم از کتابهای «نام خلیج فارس در تفاسیر قرآن» نوشته شهرام جلیلیان، «تاریخ خلیج فارس؛ جزایر و بنادر» نوشته محمدحسین سعادت کازرونی و «اطلس نقشههای تاریخی خلیج فارس» به ۵ زبان که در موسسه سحاب تولید و منتشر شده است، رونمایی شد.
احمد مسجدجامعی؛ قائم مقام مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی در سخنانی درباره روز خلیج فارس و اهمیت این نامگذاری گفت: سالها قبل که من مسئولیت داشتم نشریه مشهور نشنال جئوگرافیک، نقشهای را چاپ کرد و در آن نام خلیج عربی را به کار برد و بعد از مدتی دیدیم شبکه تلویزیونی الجزیره هم از این نام جعلی استفاده کرد. بعد از اینکه مطلع شدم خبرنگار این شبکه را از ایران اخراج کردم که این کار با استقبال هزاران نفر از اهالی فرهنگ و تاریخ مواجه شد.
وی در ادامه افزود: متوجه شدیم که به کار بردن نام جعلی برای خلیج فارس نقشهای پیچیده است و اتفاقی نیست و به همین دلیل به فکر نامگذاری روزی به نام روز خلیج فارس افتادیم. پیشنهادهایی برای انتخاب این روز شد و بر اساس استعلام گرفته شده از دانشگاه تهران، روز بیرون راندن پرتغالیها از خلیج فارس مبنای نامگذاری قرار گرفت و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم تایید کرد و ۱۰ اردیبهشت به عنوان روز خلیج فارس نامیده شد.
قائم مقام مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی گفت: پس از این نامگذاری در نمایشگاه کتاب نشستهای مفصل دراینباره برگزار کردیم و در فضای مجازی هم این روند فعال شد. به این ترتیب طرحهای زیاد دیگری
در ادامه مراسم سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندر امام به عنوان حامی انتشار این سه کتاب در راستای مسئولیت اجتماعی و فرهنگی مجموعه خود در سخنانی گفت: ما به عنوان یک شرکت پتروشیمی از نظر مکانی در خور موسی در کرانه خلیج فارس هستیم و از طرفی با استفاده از نمک خلیج فارس محصولات پتروشیمی تولید میکنیم و به نوعی نمکگیر خلیج فارس هستیم و احساس کردیم که باید دین خود را ادا کنیم و برای پاسداشت خلیج فارس، پشتیبان مالی و معنوی این آثار باشیم. این اقدام به روشنگری در مقابله با کسانی که به اصالت ایرانی، پارسی و هویت فرهنگی و تاریخی ایران تعرض میکنند، کمک خواهد کرد.
وی افزود: در یک سال گذشته فعالیتهایی انجام شد که منجر به تدوین و تألیف کتابهای ارزشمندی با عناوین «نام خلیج فارس در تفاسیر قرآن»، «تاریخ خلیج فارس؛ جزایر و بنادر» و «اطلس نقشههای تاریخی خلیج فارس» شده و جالب اینکه جایگاه خلیج فارس در تفاسیر قرآنی به صورت یک کتاب تألیف شده که در انتهای مراسم رونمایی خواهد شد.
انصاری نیک اضافه کرد: ما از نویسندگان پشتیبانی کرده و حمایت لازم را انجام دادهایم، اما مؤلفان این آثار پژوهشگران و اساتید برجستهای هستند که در این حوزه شناخته شده و معتبرند.
در مقدمه کتاب نام خلیج فارس در تفاسیر قرآن میخوانیم؛ در کنار تاریخنگاران و جغرافیدانان در جهان اسلام، مفسران قرآن نیز هرگاه در تفسیر آیهای از قرآن به دریای جنوبی ایران اشاره کردهاند آن را «بحر فارس» یا «الخلیج الفارسی» خواندهاند. بنابراین تفاسیر قرآن نیز میبایست از سوی پژوهندگان به عنوان منابعی ارزشمند درباره نام دریای پارس/ خلیج فارس، در درازای تاریخ نگریسته شود.
در این مراسم رونمایی، احمد مسجدجامعی، محمدرضا سحاب؛ مدیر موسسه کارتوگرافی سحاب و ناشر اطلس نقشههای خلیج فارس، اکبر ایرانی؛ مدیرعامل موسسه میراث مکتوب، عبدالرسول خیراندیش؛ تاریخنگار، علی بهرامیان؛ عضو هیئت علمی مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی و جمشید کیانفر؛ مصحح متون ادبی و پژوهشگر تاریخ حضور داشتند.
هم مطرح و اجرا شد و نقشههای قدیمی خلیج فارس به نمایش گذاشته و منتشر شد و امسال میبینیم که موسسات و سازمانهای مختلف درباره بزرگداشت این روز فعال هستند.
وی اضافه کرد: البته من فکر میکنم که باید کمی صورت مسئله را بسط دهیم و مانند هفته معلم، هفته کتاب و هفته پژوهش، روز خلیج فارس را به هفته خلیج فارس تبدیل کنیم. خلیج فارس هویت ملی و تاریخی ماست و تضعیف خلیج فارس یعنی تضعیف ایران.
نظر شما