به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،موضوع بازار اقتصاد هنر همواره یکی از مهمترین مقولاتی است که همواره تاثیر مهمی در پیشبرد هنر داشته است. طی سالهای اخیر خروجی این بازار در حراجهای معتبر نزولی بوده است. حال یک اثر از باسکیا یکی از هنرمندان همدوره اندی وارهول پیشبینیهای امیدبخشی را رقم زده است.
به گزارش ایلنا، حراج «ساتبیز» اخبار جدیدی را از این رویداد منتشر کرده است. در این حراج قرار است یک اثر کمتر دیده شده از «ژان میشل باسکیا» در معرض فروش گذاشته شود.
«آرت نیوز» درباره این اتفاق و جزییات دیگر گزارشی منتشر کرده است.
حراج «ساتبیز» یکی از معتبرترین و قدیمیترین خانههای حراج در جهان است که نقشی مهم در تاریخ هنر، بازار آثار هنری و مجموعهداری ایفا کرده است. این مؤسسه در سال ۱۷۴۴ توسط ساموئل بیکر در لندن بنیانگذاری شد و نخستین حراج آن به فروش مجموعهای از کتابهای نایاب تعلق داشت. از آن زمان تاکنون، «ساتبیز» به یکی از ستونهای اصلی بازار هنر جهانی بدل شده و آثار ارزشمند از نقاشیهای کلاسیک و مدرن گرفته تا جواهرات، نسخ خطی، اشیای عتیقه و حتی خودروهای لوکس را در سطح بینالمللی به فروش رسانده است.
یک اثر از ژان میشل باسکیا/ این اثر به حراج ساتبیز ارتباط ندارد
اهمیت «ساتبیز» تنها در قدمت آن نیست، بلکه در اعتبار بینظیرش میان مجموعهداران، موزهها، سرمایهگذاران هنری و علاقهمندان به فرهنگ و تاریخ نهفته است. این خانه حراج به دلیل کارشناسیهای دقیق، شفافیت در معاملات و برگزاری حراجهای نمادین در نیویورک، لندن، پاریس، هنگکنگ و سایر شهرهای بزرگ، به مرجع تعیین ارزش آثار هنری و فرهنگی تبدیل شده است. حراجهایی که در «ساتبیز» برگزار میشود، نه تنها مبنایی برای قیمتگذاری آثار هنری است، بلکه بهمثابه رویدادهای فرهنگی و اجتماعی نیز شناخته میشوند که توجه رسانهها و مخاطبان جهانی را به خود جلب میکنند.
کمی درباره اثر تازه کشف شده باسکیا
موضوع مهم این است که آثار میشل باسکیا با گذشت دههها همچنان طرفداران خود را دارد.
در ماه مه، یک نقاشی کشفشدهی اولیه از این هنرمند، در حراج عصرگاهی آثار معاصر «ساتبیز» در نیویورک عرضه خواهد شد. این اثر بدون عنوان از سال ۱۹۸۱ تا امروز، ۳۶ سال است که به صورت عمومی دیده نشده است.
قیمت این اثر بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون دلار تخمین زده شده است. این تابلو در سال ۱۹۸۹ خریداری شد و از آن زمان تاکنون در یک مجموعه خصوصی نگهداری میشد.
انتظار میرود این اثر هنری قدیمی و کمتر دیده شده از باسکیا که عنوانی ندارد، در حراج «عصر معاصر ساتبیز» در ماه مه تا ۱۵ میلیون دلار به فروش برسد
اثری از دوران طلایی باسکیا
باسکیا این اثر تازه کشف شده به عرض پنج فوت را در سن ۲۰ سالگی خلق کرده. این نقاشی پر شورو هیجان و پر کنتراست شامل فیگورهایی است که با مداد روغنی برکاغذ کشیده شده است.
از سویی باید این را در نظر داشت که مقاطع ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳ به عنوان طلاییترین دوره کاری باسکیا شناخته میشود. نه اثر از ده تابلوی باسکیا رکورددار او در حراجها، مربوط به همین سالها هستند. «ساتبیز» امیدوار است که حتی در بازاری معمولیتر نیز همچنان به فروش برسد.
امید به جلب توجه در بازاری محتاط و محافظهکاران
فروشهای ماه مه در شرایطی برگزار میشود که بازار آثار هنری در سطح بالا با وجود بحران اقتصادیِ موجود، طی این سالها با تردیدها و اما و اگرهایی مواجه شده است.
واضحتر اینکه ارزش فروش جهانی آثار هنری در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۲ درصد کاهش یافته و دستیابی به آثار برجسته دشوارتر شده است. حال حراج «ساتبیز» این بحران را فرصتی دانسته تا به این واسطه آثاری که دههها از نظرها دور ماندهاند را با مبالغ قابل قبول به فروش رساند.
صحبتهای رییس بخش هنر معاصر
گریگوار بیو رییس بخش هنرِ معاصر «ساتبیز» درباره کاهش حجم آثار و تنزل اقتصادی بازار هنر با «آرتنیوز» گفتگو کرده است.
او در ابتدا گفت: با توجه به کاهش حجم آثار، باید کارهای بسیار جذاب و هیجانانگیزی را پیش روی مخاطبان قرار دهیم تا بیاوریم تا همه توجهات را جلب کنیم؛ چرا که امروز حواس و توجه مردم به شدت به اخبار جلب شده است و خب این فرصتی است که میتوان برای بهبود بازار هنر و خرید و فروش آثار هنری، از آن بهره برد.
مجموعههای شاخصی که بازار را تکان خواهند داد
«ساتبیز» سه مجموعه خصوصی برجسته را محور فروشهای امسال قرار داده است:
*۱۲ اثر از دارایی باربارا گلداستون،
*بیش از ۴۰ اثر از بنیاد روی لیختنشتاین،
*مجموعه «Im Spazio» گردآوری شده توسط دانیلا لوکزامبورگ، با تمرکز بر انتزاع پساجنگ ایتالیا و آمریکا.
بیو درباره این آثار تاکید کرده: این موارد آثاری هستند که هرگز دیده نشدهاند و به جرات میتوان گفت کاملاً تازه وارد بازار شدهاند.
دیگر آثار برجسته حراج امسال
از جمله آثار شاخص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
*لوسیو فونتانا، «مفهوم فضایی: پایان خدا» (۱۹۶۳)، با برآورد ۱۲ تا ۱۸ میلیون دلار،
*رابرت راوشنبرگ، «ریگر» (۱۹۶۱)، با برآورد ۸ تا ۱۲ میلیون دلار
*فرانک استلا، «آدلانت» (۱۹۶۴)، با برآورد ۱۰ تا ۱۵ میلیون دلار
*و اد روشا، «این بود آن زمان، این است اکنون» (۱۹۸۹)، با برآورد ۷ تا ۱۰ میلیون دلار.
همچنین موزه SFMOMA دو اثر را برای فروش در حراج عصرگاهی مدرن «ساتبیز» سپرده است که آن آثار عبارتنداز:
*«دسته گل شقایق» اثر هانری ماتیس، با برآورد ۱ تا ۱.۵ میلیون دلار
*«چهار نقطه بزرگ» اثر الکساندر کالدر، با برآورد ۶ تا ۸ میلیون دلار
*فروشهای عصرگاهی «ساتبیز»: پیشبینی درآمد بالاتر از سال گذشته
*حراج «ساتبیز» انتظار دارد مجموع فروشهای عصرگاهی مدرن و معاصر بین ۳۸۲.۹ میلیون تا ۵۲۵.۲ میلیون دلار باشد که نسبت به بازه مشابه سال گذشته اندکی افزایش یافته است.
پیشبینی شده که فروش آثار معاصر (شامل فروشهای The Now، گلداستون و لوکزامبورگ) بین ۱۴۲.۶ میلیون تا ۲۰۶.۵ میلیون دلار درآمد داشته باشد؛ که نسبت به نوامبر گذشته ۱۶٪ رشد داشته است.
حراج عصرگاهی مدرن به تنهایی برآوردی بین ۲۴۰.۳ میلیون تا ۳۱۸.۷ میلیون دلار دارد؛ یعنی تقریباً سه برابر بازه پاییزی سال گذشته و افزایش قابل توجه نسبت به پیشبینیهای ماه مه ۲۰۲۴.
بازار، کوچکتر اما همچنان فعال
رییس بخش هنرِ معاصر «ساتبیز» در ادامه صحبتهایش با رسانه «آرتنیوز» اذعان داشت: درست است که حجم آثار برای فروش کاهش یافته، اما قیمتها همچنان قدرت خود را حفظ کردهاند. نتایج اخیر حراجها در لندن، پاریس و هنگکنگ نیز نشان میدهد که خریداران همچنان فعال هستند، البته به شرط آنکه آثار استثنایی و تازه به بازار عرضه شوند.
او افزود: شاید این بزرگترین فصل نباشد؛ اما تصور کنید بتوانید آثاری را خریداری کنید که باربارا گلداستون طی چهل سال گردآوری کرده، یا آثاری از مجموعهی روی لیختنشتاین، یکی از غولهای تاریخ هنر آمریکا.
اثر پابلو پیکاسو با عنوان «مرد کمکی» خلق شده به سال ۱۹۶۹/ این اثر با اجازه «ساتبیز» در گزارش منتشر شده است
زمانبندی برگزاری نمایشگاه و حراج
نمایشگاه آثار حراجهای عصرگاهی مدرن و معاصر «ساتبیز» از ۲ مه تا ۱۵ مه در گالریهای خیابان یورک نیویورک برگزار میشود. حراجهای عصرگاهی نیز از ۱۳ مه آغاز خواهند شد.
ژان میشل باسکیا کیست؟
ژان میشل باسکیا، یکی از چهرههای برجسته و تأثیرگذار هنر معاصر آمریکاست که با وجود عمر کوتاهش، اثری ماندگار در دنیای هنر قرن بیستم گذاشت. او در ۲۲ دسامبر ۱۹۶۰ در بروکلین نیویورک از مادری پورتوریکویی و پدری اهل هائیتی به دنیا آمد و از همان کودکی استعداد چشمگیری در نقاشی نشان داد. مادرش او را با موزهها و گالریها آشنا کرد، و این تأثیر فرهنگی از همان ابتدا در آثارش مشهود بود.
باسکیا کار خود را به عنوان هنرمند خیابانی آغاز کرد و در اواخر دهه ۱۹۷۰ با نام مستعار «SAMO» مخفف نام «Same Old Shit» در خیابانهای نیویورک با گرافیتیهای مفهومی، سیاسی و شاعرانهاش توجهها را به خود جلب کرد. آثار اولیهاش تلفیقی از کلمات، نمادها، شعارها و تصویرسازی خام و کودکانه بود که مفاهیمی چون نژاد، قدرت، تاریخ سیاهپوستان آمریکا و نقد نظام سرمایهداری را در خود داشت.
در اوایل دهه ۱۹۸۰بود که باسکیا وارد دنیای رسمی هنر شد. او خیلی زود به ستارهای در حال طلوع در صحنه هنر نیویورک تبدیل شد. رابطه دوستی و همکاریاش با اندی وارهول نیز یکی از نقاط عطف زندگی هنری او به شمار میرود. سبک نقاشی باسکیا تلفیقی از بیانگرایی خام هنر خیابانی و هیجانهای درونی بود که رنگهای تند، چهرههای نیمهواقعی، نمادهای آناتومیک، تاجها، جملات پراکنده و خطوط شکسته را شامل میشد که خروجی آن زبان تصویری منحصر به فرد بود.
اهمیت باسکیا نه فقط به خاطر سبک نوآورانهاش، بلکه به دلیل این است که یکی از نخستین هنرمندان سیاهپوست بود که توانست در بازار هنر جهانی، جایگاهی تأثیرگذار پیدا کند. او صدای رنج، خشم، امید و هویت فرهنگی خود را با قدرتی بیپرده به بوم منتقل کرد و نسلهای بعدی از هنرمندان رنگینپوست را تحت تأثیر قرار داد.
باسکیا عمری کوتاه داشت در سن بیست و هفت سالگی درگذشت؛ اما آثارش همچنان در دنیای طرفداران بسیار دارد. آثار این هنرمند امروز در موزهها و حراجهای بزرگ جهان به قیمتهای نجومی فروخته میشود و هنردوستان و مخاطبان آنها را به عنوان نمادهایی از مقاومت، خلاقیت و بیان شخصی در برابر جریانهای رسمی هنر غربی بر میشمرند.
۲۴۴۵۷
نظر شما