به گزارش خبرآنلاین وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به حضور تاریخی مردم گلستان در دفاع مقدس و نقشآفرینی آنها در جبهههای جنوب و شمالغرب، گفت: من خود به عنوان یک رزمنده در دوران دفاع مقدس، شاهد ایثار و مجاهدت جوانان این استان بودم. خون فرزندان این دیار، چه در دشتهای سوزان خوزستان و چه در برف و سرمای منفی ۲۵ درجه ارتفاعات شیخمحمد ریخته شد، اما ذرهای از آرمانها عقبنشینی نکردند.
قالیباف ضمن اشاره به جنگ تحمیلی دیروز، شرایط فعلی کشور را به جنگ اقتصادی تشبیه کرد و افزود: امروز درگیر یک نبرد پیچیده اقتصادی هستیم. همانطور که در دفاع مقدس ایستادگی کردیم، امروز هم باید با همان روحیه جهاد، از ظرفیتها بهره ببریم، از خودگذشتگی نشان دهیم و با کار تیمی و همدلی، راه را باز کنیم.
تغییر نگاه، شرط لازم برای توسعه
قالیباف با اشاره به ضرورت تغییر رویکرد در مدیریت منابع و برنامهریزی گفت: مشکل ما در نگاه است، نه در نبود منابع. رویکرد نادرست، حتی اگر منابع چند برابر شوند، باز هم نتیجهای در پی نخواهد داشت. استان گلستان نگارستان ایران است، اما باید این زیبایی را به ثروت تبدیل کرد. نگاهمان به دریا، زمین، کشاورزی و ترانزیت باید اقتصادی، راهبردی و ملی باشد.
وی به ظرفیتهای منحصربهفرد استان اشاره کرد؛ از جمله مجاورت با دریای مازندران، مرزهای بینالمللی با آسیای میانه، زیرساختهای ریلی، جادهای و هوایی، وجود ۷۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و رتبههای نخست در تولید دانههای روغنی و گندم.
انتقاد از ناکارآمدی مدیریتی
قالیباف در بخش مهمی از سخنان خود، با لحنی صریح و صادقانه به نارساییهای مدیریتی در سطح استان اشاره کرد. وی با بیان اینکه «ناترازی ما قبل از آنکه ناترازی انرژی باشد، ناترازی مدیریت است»، به نمونههایی از سوءمدیریت اشاره کرد: یک سد ساختهایم ولی بهدلیل وجود حوضچه در منازل مردم، امکان آبگیری نیست. از طرفی، سدی را که نیاز مردم است، ۲۰ سال است نساختهایم.
او ادامه داد: اینها تصمیماتی است که ما، مدیران و مسئولان گرفتهایم و اگر با همین شیوه ادامه دهیم، نتیجهای جز تکرار گذشته نخواهیم داشت. حتی اگر بودجه استان را سه برابر کنیم، تغییری حاصل نمیشود مگر اینکه در روشها بازنگری کنیم.
ظرفیتهای مغفول؛ از دریاپایه تا ترانزیت بینالمللی
قالیباف از موضوعاتی همچون ظرفیت خلیج گرگان، جزیره آشوراده و ترانزیت شمال ـ جنوب بهعنوان فرصتهایی حیاتی برای گلستان نام برد و هشدار داد: اگر از فرصتهای زیستمحیطی استفاده نکنیم، به تهدیدهایی غیرقابل جبران تبدیل میشوند. خشک شدن خلیج گرگان و پیشروی نمک به زمینهای کشاورزی، پیامد کوتاهی ما در حفاظت و بهرهبرداری از این منابع است.
وی همچنین وضعیت زیرساختهای ریلی استان را غیرقابل قبول دانست و بیان کرد: سرعت حرکت قطارهای باری ما، در برخی مقاطع ۷ کیلومتر در ساعت است؛ یعنی سرعتی معادل پیادهروی تند. این در حالی است که ریلهای ما باید مسیر ترانزیتی شرق به غرب و شمال به جنوب کشور را پوشش دهند. اما برخی مسیرها نه برای مسافر و نه بار ارزش اقتصادی ندارند.
گلستان؛ مستعد جذب سرمایهگذاریهای مردمی
قالیباف بخش مهمی از سخنان خود را به تبیین راهکارهای تأمین مالی توسعهای بدون اتکا به بودجه دولتی اختصاص داد. وی با اشاره به قانون نظام تأمین مالی، خواستار استفاده حداکثری از سرمایههای مردمی و خرد شد و تصریح کرد: ما باید از ظرفیتهای خرد مردمی مانند سپردههای بانکی، طلا و ارز در صندوقها استفاده کنیم. راهکار قانونی آن وجود دارد؛ فقط همت و توجه لازم است.
او تأکید کرد: بخش عمده توسعه تهران مبتنی بر همین سرمایههای مردمی بوده است. استان گلستان هم ظرفیتهایی کمنظیر دارد که میتواند از این ابزار قانونی استفاده کرده و جهش اقتصادی پیدا کند.
اصلاحات در حوزه انرژی؛ فوریت ملی
در بخش پایانی، قالیباف به مسئله ناترازی انرژی پرداخت و هشدار داد که این معضل، خطری استراتژیک برای آینده کشور است: در حال حاضر، روزانه معادل سه میلیون بشکه انرژی در کشور هدر میرود. ارزش سالانه این اتلاف، بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار است. این عددی است که اگر مدیریت شود، تحریمها را بیاثر میکند و موتور اقتصاد کشور را روشن میکند.
او خاطرنشان کرد: باید از سمت تقاضا اصلاحات را آغاز کنیم، مصرف را بهینه کنیم و زیرساختها را بازنگری کنیم. در غیر این صورت، سرمای منفی ۲۰ درجه در زمستان یا گرمای ۵۰ درجه در تابستان، زندگی مردم را مختل خواهد کرد.
در پایان این نشست، قالیباف تأکید کرد که تحولات آینده استان گلستان، نیازمند همفکری جمعی، وفاق استانی، تکیه بر برنامه هفتم توسعه و اجرای دقیق سیاستهای کلان ابلاغی مقام معظم رهبری است. او وعده داد که ظرف دو هفته آینده، تصمیمات عملیاتی در مورد موضوعاتی چون سد نرماب، خلیج گرگان، فرودگاه کلاله، صنایع تبدیلی و پتروشیمی استان در تهران نهایی و به استان ابلاغ خواهد شد.
رئیس مجلس در پایان سخنان خود، این نکته را برجسته کرد که: گلستان نهتنها میتواند به استانی پیشرو در سطح کشور تبدیل شود، بلکه میتواند سهم جدی در اقتصاد منطقهای و فرامنطقهای ایفا کند؛ به شرط آنکه باور کنیم راه تحول، از تغییر رویکرد میگذرد.
نظر شما