نگار علی- چین موفق شد با استفاده از مانور پیچیدهای موسوم به «قلاب گرانشی» (Gravity Slingshot) دو ماهوارهای را که از مسیر هدف خود در مدار ماه منحرف شده بودند، نجات دهد. این دو ماهواره به نامهای DRO-A و DRO-B در مارس ۲۰۲۴ با موشک لانگمارچ ۲C پرتاب شدند و قرار بود در مدار دور و برگشتی ماه (Distant Retrograde Orbit) قرار گیرند تا در آینده برای موقعیتیابی و هدایت فضاپیماها در فضای زمین-ماه به کار روند. اما نقص فنی در مرحله سوم پرتابگر (یوآنژنگ-۱S) باعث شد ماهوارهها به مدار مورد نظر نرسند و ارتباط با آنها قطع شود.
پس از ردیابی مجدد این دو ماهواره که در مداری بسیار نزدیکتر به زمین و در حال چرخش نامنظم بودند، مرکز فناوری و مهندسی بهرهبرداری فضایی چین (CSU) عملیات نجات را آغاز کرد. یک تیم وظیفه کاهش چرخش ماهوارهها را بر عهده گرفت و تیم دیگر با محاسبه مسیر دقیق، طرحی ارائه داد تا با استفاده از نیروی گرانشی زمین، ماه و خورشید، ماهوارهها را به مدار درست هدایت کنند؛ روشی که گرچه زمانبر بود، اما انرژی کمی مصرف میکرد.
این عملیات ۱۲۳ روز طول کشید و در تابستان ۲۰۲۴ پایان یافت. ماهوارهها سپس از یکدیگر جدا شدند و اکنون بههمراه ماهواره سومی به نام DRO-L به دور ماه در گردشاند. پژوهشگران میگویند این سامانه جدید موقعیتیابی میتواند فضاپیماها را در کمتر از سه ساعت شناسایی کند، در حالی که روشهای قدیمی زمینی به بیش از دو روز زمان نیاز داشتند.
منبع: space
۲۲۷۲۲۷
نظر شما