مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

آب می‌رود و درختان می‌خشکند/ هدر رفت منابع آبی در آبیاری فضای سبز پایتخت

تهران با تنش آبی بی‌سابقه‌ای روبه‌رو است؛ در حالی‌که درختان شهر یکی‌یکی به‌دلیل کم‌آبی می‌خشکند، آبیاری غیراصولی، شیرهای باز رها شده و هدررفت گسترده آب در فضای سبز شهری، صدای اعتراض شهروندان را بلند کرده. بحران منابع آبی، مسئولان شهری را به بازنگری در سیاست‌ها واداشته، اما راهکارها همچنان از مرحله تدوین تا اجرا فاصله دارند.

نوراحسینی: تصویر آشنایی است؛ از کنار فضای سبز عبور کنیم و شیر آبی در گوشه‌ای رها شده باشد و آب سرریز شده باشد. هرچند مدیران شهری معمولاً انتقادها به نحوه آبیاری فضای سبز را انکار می‌کنند، اما بسیاری از شهروندان تهرانی از هدررفت گسترده آب در پارک‌ها و حاشیه بزرگراه‌ها گلایه دارند.

این حساسیت‌ها در سال‌های اخیر و هم‌زمان با تشدید بحران کم‌آبی در تهران، بیشترهم شده است بحرانی که نه‌تنها کیفیت زندگی شهروندان را تهدید می‌کند، بلکه نگهداشت مهم‌ترین دارایی زیست‌محیطی پایتخت یعنی فضای سبز شهری را نیز با تهدیدی جدی مواجه کرده است.

مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران، مدتی پیش با اشاره به تغییرات اقلیمی و کاهش محسوس بارندگی‌ها در کشور، از ورود تهران به وضعیت تنش آبی شدید خبر داد و تأکید کرد: آبیاری فضای سبز باید به‌سرعت به سمت بهره‌وری بالا و مصرف هوشمندانه سوق داده شود. به گفته او، بسیاری از پیمانکاران فضای سبز به‌دلیل دسترسی گسترده به منابع آب و نگرانی از خشک شدن گیاهان، هنوز نسبت به صرفه‌جویی در مصرف آب بی‌توجه‌اند و لازم است آموزش‌های لازم برای اصلاح این روند دریافت کنند.

عباسی همچنین از سازمان بوستان‌ها خواست تا با تدوین برنامه‌ای مشخص، راهکارهای آبیاری کارآمد با رویکرد صرفه‌جویی در مصرف آب را به شورای شهر ارائه دهند. وی در ادامه با تأکید بر نقش حیاتی فضای سبز در پایداری محیط‌زیستی شهر گفت: فضای سبز تهران نه‌تنها نقش مهمی در تلطیف هوای پایتخت دارد، بلکه یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های پایداری شهری در برابر گرمایش و آلودگی هواست و نباید در حفظ آن سهل‌انگاری کرد.

آب می‌رود و درختان می‌خشکند/ هدر رفت منابع آبی در آبیاری فضای سبز پایتخت

استفاده از آب‌های بازیافتی و توسعه تصفیه‌خانه‌های محلی به‌عنوان یکی از راهکارهای اصلی در دستور کار شورای شهر قرار گرفته است. عباسی خواستار صدور دستور صریح از سوی شهردار تهران برای تأمین منابع مالی جهت تکمیل زنجیره بازچرخانی آب شده است. این در حالی‌ است که طبق آمار رسمی، در حال حاضر تنها کمتر از سه درصد از آب مصرفی برای آبیاری فضای سبز از منابع تصفیه‌شده و بازیافتی تأمین می‌شود.

از سوی دیگر، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز با اشاره به بحرانی بودن وضعیت منابع آب زیرزمینی، بر لزوم پرهیز از راهکارهایی مانند حفر چاه‌های جدید تأکید کرده است. او گفته: در حال حاضر چاه‌های موجود نیز با افت شدید سطح سفره‌های زیرزمینی مواجه‌اند و لازم است برای انتقال آب به تهران برنامه‌ریزی جدی انجام شود. در غیر این صورت، خطر تشدید بحران آب، همه ساکنان پایتخت را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد.

بیشتربخوانید:

تهران لب‌تشنگی را تجربه می‌کند/ نامه محرمانه چمران به وزیر کشور درباره وضعیت آب/ یک عضو شورا: افزایش استفاده از آب معدنی به‌دلیل افت کیفیت آب شهری

بحران آب در تهران اکنون به نقطه‌ای رسیده که دیگر راه‌حل‌های مقطعی و کوتاه‌مدت پاسخگو نیست. کارشناسان محیط زیست شهری نیز بر این نکته تأکید دارند که بدون مدیریت یکپارچه منابع، بازنگری در شیوه‌های آبیاری، آموزش گسترده، و همچنین تأمین زیرساخت‌های نوین مانند سامانه‌های هوشمند آبیاری و بازچرخانی فاضلاب، حفظ فضای سبز شهری ممکن نخواهد بود.

در همین زمینه، مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران نیز در گفت‌وگو با خبرآنلاین به اقدامات انجام‌شده در حوزه مدیریت منابع آبی اشاره کرده و گفته است:از ابتدای این دوره مدیریت شهری، موضوع هوشمندسازی آبیاری را با جدیت پیگیری کرده‌ایم. در صورت تحقق کامل این طرح، همه پیمانکاران ملزم به رعایت سهمیه مشخص برداشت آب خواهند بود و امکان برداشت بیش‌ازحد از منابع وجود نخواهد داشت. این اقدام به شکل مؤثری از اسراف منابع آبی جلوگیری می‌کند و کاهش قابل‌توجهی در مصرف آب ایجاد خواهد کرد.

آب می‌رود و درختان می‌خشکند/ هدر رفت منابع آبی در آبیاری فضای سبز پایتخت

پیرهادی با اشاره به بهره‌گیری از روان‌آب‌ها و آب‌های سطحی برای آبیاری فضای سبز می‌گوید: در چند سال گذشته تأکید ویژه‌ای بر استفاده از روان‌آب‌هایی داشتیم که در کانال‌ها و معابر شهری جریان دارند. بر همین اساس، تصفیه‌خانه‌های محلی متعددی برای پالایش این آب‌ها در سطح شهر تهران احداث شده یا در دست اقدام است. به گفته او، استفاده از پساب تصفیه‌شده در آبیاری بوستان‌های جنگلی غرب تهران تا پایان امسال به حدود ۵۶ میلیون مترمکعب خواهد رسید؛ عددی که نقشی چشمگیر در حفظ فضای سبز و کاهش بحران کم‌آبی ایفا می‌کند.

رئیس کمیسیون سلامت شورا همچنین با اشاره به خشکی گسترده بخشی از درختان تهران گفت: یکی از معضلات جدی پایتخت، خشک شدن درختان به‌دلیل کم‌آبی است؛ مشکلی که حاصل بی‌توجهی‌های چند دهه اخیر به مدیریت منابع آبی و زیرساخت‌هایی مانند لوله‌کشی و هوشمندسازی است. درختان به‌یک‌باره خشک نمی‌شوند؛ این پدیده نتیجه سال‌ها بی‌توجهی به آن‌هاست.

او با تأکید بر لزوم تعیین‌تکلیف وضعیت درختان خشک‌شده افزود: «نمی‌توان درختان خشک را به حال خود رها کرد. باقی ماندن درختان خشک، زمینه‌ساز گسترش بیماری‌ها و آفات است. برخی از درختان نیز به‌دلیل رسیدن به پایان عمر طبیعی‌شان خشک می‌شوند، حتی اگر منابع آب و سایر شرایط مناسب برای رشد آن‌ها فراهم باشد.

پیرهادی همچنین خواستار اطلاع‌رسانی دقیق به شهروندان در این زمینه شد و گفت: مردم باید بدانند هر درختی به چه علتی خشک شده و فرآیند جایگزینی آن چگونه انجام می‌شود.» او با اشاره به اقدامات انجام‌شده در چیتگر اضافه کرد: «در این منطقه، تنها برای حفظ درختان، ۳۰ کیلومتر لوله‌گذاری انجام شده است. اکنون نیز باید رسیدگی فوری به وضعیت درختان خشک و کم‌آبی در مناطقی مانند سرخه‌حصار در دستور کار شهرداری و حوزه خدمات شهری قرار گیرد تا از تشدید بحران جلوگیری شود.

۴۷۴۷

کد خبر 2061878

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین