به گزارش خبرآنلاین استان اردبیل، معصومه نجفی زارع با بیان این که هر سال حدود ۴۵ نفر در استان اردبیل دچار مرگ مغزی میشوند که اعضای بدن آنها برای اهدای عضو مناسب تشخیص داده می شود ، اظهار کرد: اعضای حدود نیمی از این بیماران اهدا شده و جان تازهای به بیماران نیازمند میبخشد.
وی با اشاره به این که سال ۱۴۰۲ اعضای بدن ۲۲ نفر از افراد دچار مرگ مغزی در استان با رضایت خانواده آنها اهدا شد، افزود: سال گذشته نیز اعضای ۱۶ نفر از شهروندان دچار مرگ مغزی اهدا شد در حالی که خانواده ۱۸ فرد دارای شرایط اهدای عضو، عدم رضایت خود را برای اهدای عضو اعلام کردند.
مسئول واحد شناسایی بیماران مرگ مغزی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل اضافه کرد: در سال جاری تاکنون اعضای بدن سه نفر از افراد دچار مرگ مغری در استان اردبیل اهدا شده است.
وی خواستار گسترش و ترویج فرهنگ اهدای عضو در محیطهای شهری و همه بسترهای رسانهای شد و اظهار کرد: ۶۱ نفر میتوانند از اهدای اعضای بدن یک فرد سالم دچار مرگ مغزی بهرهمند شده و حیاتی دوباره بیابند.
نجفی زارع، اهدای عضو را عملی انسانی و عالی ترین شکل نوعدوستی خواند و بیان کرد: هشت عضو بدن فرد دچار مرگ مغزی شامل دو ریه، دو کلیه، قلب، لوزالمعده و روده به صورت مستقیم قابل اهدا و پیوند زدن است و بقیه اعضا، اجزا و نسوج بدن او نیز ممکن است قابلیت اهدا و برداشت داشته باشد که بسته به شرایط جسمانی هر فرد، بین پنج تا ۵۳ نسوج قابل اهدا بوده و برداشته میشود.
وی همچنین گفت: سالانه ۲۰ هزار مرگ مغزی در سطح کشور اتفاق میافتد که تنها اعضای چهار هزار نفر از آنها قابلیت اهدا دارد ولی سالانه تنها یک هزار مورد اهدای عضو در کشور انحام میشود.
مسئول واحد شناسایی بیماران مرگ مغزی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل، رضایت خانواده را مهمترین شرط اهدای عضو ذکر کرد و افزود: ۲۷ هزار نفر هماینک در لیست و نوبت دریافت عضو اهدا شده هستند و اگر اعضای متوفیان دچار مرگ مغزی اهدا شود، بسیاری از این افراد به زندگی و سلامت جسمی برمیگردند.
وی با اشاره به مرگ روزانه هفت تا ۱۰ نفر به خاطر عدم دریافت عضو پیوندی و اضافه شدن یک نفر در هر دو ساعت به فهرست انتظار دریافت عضو پیوندی، اهدای عضو را انسانیترین روش برای سعادت اخروی فرد فوت شده و نیز بازگرداندن یک فرد در آستانه مرگ به زندگی دانست.
نجفی زارع در خصوص روند اهدای عضو نیز بیان کرد: پس از اعلام رضایت خانواده و بستگان یک فرد دچار مرگ مغزی در خصوص تعداد و کیفیت اعضای اهدایی متوفی، ۱۳ مورد آزمایش از فرد دچار مرگ مغزی انجام شده و در نهایت فرد با آمبولانس مجهز به بیمارستان امام خمینی (ره) تهران اعزام شده و پس از برداشت ارگانهای اهدایی، پیکر فرد بازگردانده میشود.
وی اضافه کرد: بر اساس تفاهمنامه امضا شده با شهرداری، مراسم شستشو و تدفین، تهیه آمبولانس و حتی سنگ مزار فرد متوفی اهدا کننده عضو رایگان بوده و مسئولان استانی نیز با حضور در منزل، از خانواده فرد اهدای کننده با اهدای تقدیرنامه تجلیل میکنند.
مسئول واحد شناسایی بیماران مرگ مغزی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان اردبیل اخذ کارت اهدای عضو را اقدامی خوب و نوعدوستانه خواند و افزود: بستگان کسانی که کارت اهدای عضو دارند، در صورت مرگ مغزی، راحتتر تمایل خود را برای اهدای عضو اعلام میکنند چرا که اهدای عضو به عنوان وصیت فرد و اجرای آن نوعی ادای دین از سوی خانواده تلقی میشود.
وی مرگ مغزی را قطع غیرقابل برگشت همه عملکردهای مغز عنوان کرد و گفت: این وضعیت معیار قطعی برای فوت انسان محسوب میشود و در چنین شرایطی تنها قلب فرد با کمک دستگاهها، دارو و دستگاه تنفس مصنوعی کار میکند.
گفتنی است ۲۵ تا ۳۱ اردیبهشتماه، هفته ملی اهدای عضو نامگذاری شده است.
براساس اعلام وزارت بهداشت، هر یک بخشنده عضو میتواند به طور بالقوه جان هشت نفر را نجات دهد و این غیر از بخشش نسوجی است که می تواند موجب ارتقای کیفیت زندگی تعداد زیادی از انسانها شود.
بنا به آمار این وزارتخانه، روزانه هفت تا ۱۰ نفر در ایران به دلیل نرسیدن عضو پیوندی از دنیا میروند، این در حالی است که روزانه حدود ۲۰ عضو سالم افراد مرگ مغزی در کشور به دلایل مختلف که مهمترین آنها عدم رضایت خانواده افراد مرگ مغزی است، به زیر خاک میرود.
از منظر تمامی ادیان، عمل اهدای عضو یک حرکت خداپسندانه و عشق به همنوع محسوب شده و در دین مبین اسلام هم بر این مهم تاکید شده است.
48
نظر شما