به گزارش خبر آنلاین در هفته جاری بازار ارز روزهای نسبتا آرامی را سپری کرده است. حضور دونالد ترامپ در منطقه خاورمیانه در کنار اظهارات متعدد مقامات آمریکایی در مورد اینکه باید ایران غنی سازی خود را به صفر برساند، با پاسخهای مسئولان وزارت خارجه مواجه شد که هرگونه توقف غنی سازی را رد میکردند، نگرانیها را نسبت به احتمال یک توافق افزایش داد ولی بازار ارز و طلا در ایران متلاطم نشد. حالا به نظر میرسد که بازار در مقایسه با گذشته کمی به ثبات رسیده است.
در این رابطه کامران سلطانیزاده، دبیر کانون صرافان ارز، با اشاره به رکود حاکم بر بازار به خبرآنلاین گفت: «این روزها در بازار خریدار به ندرت دیده میشود و تقریبا هر کسی که در بازار حاضر میشود، فروشنده است. در این شرایط عرضه به مراتب بیش از تقاضا است. این رکود به بازارهای دیگر چون خودرو هم سرایت کرده و به اصطلاح در این بازارها هم همه معاملات فعلا در حالت انتظار قرار گرفتهاند.»
وی ادامه داد: «رکود فعلی بازار به نحوی است که باید گفت تا سرنوشت مذاکرات میان ایران و ایالات متحده مشخص نشود، این رکود هم رفع شدنی نیست. آنهایی که نیاز به خرید دارند فعلا دست نگه میدارند تا اگر مذاکرات نتیجه داد، با گران خریدن متضرر نشوند که این مهم به شدت معاملات را کاهش میدهد. پرواضح است تا زمان قطعی شدن نتایج این وضعیت احتمالا ادامه خواهد داشت.»
این فعال حوزه ارز با اشاره به کاهش چشمگیر قیمت طلا در بازارهای جهانی توضیح داد: «در هفته گذشته نرخ هر اونس از سه هزار و ۵۰۰ دلار به حدود سه هزار و ۱۰۰ دلار کاهش یافت. از سوی دیگر در ایران هم نرخ دلار اندکی تعدیل شد تا این دو دست به دست هم بدهند شدت کاهش قیمت طلا در ایران بیش از ارز شود.»
سلطانیزاده معتقد است چشمانداز بازار طلا بیش از هر چیز به اقدامات دونالد ترامپ در حوزه تعرفههای گمرکی گره خورده است.
او ادامه داد: «به باور من در داخل ایران قیمت طلا باز هم به روند کاهنده خود ادامه خواهد داد. گر اینکه ترامپ دوباره یک سیاست افزایشی در حوزه تعرفهها اعمال کند یا اینکه بازار ارز دچار یک روند افزایشی شود که چشماندازها تغییر کنند. وگرنه روند فعلی که ثبات به علاوه مقداری تعدیل نرخها است، ادامه مییابد. در حال حاضر در این بازار هم خریداران دست نگه داشتهاند و تحولات را دنبال میکنند.»
به نظر دبیر کانون صرافان ارز فعلا بازار ارز و طلا راندمان کافی ندارد و در کوتاه مدت (تا هفته آینده) روند کاهشی ملایم قیمتها ادامه خواهد یافت.
او در پاسخ به اینکه چه عاملی میتواند به کاهش بیشتر قیمت دلار منجر شود، تاکید کرد: «قیمت ارز ترجیحی که توسط بانک مرکزی اعلام میشود به باور من قطبنمای بازار ارز است. اگر دولت مایل به کاهش بیشتر قیمت ارز باشد میتواند با کاهش نرخ ارز ترجیحی چنین کند. اگر دو هزار تومان از نرخ ارز ترجیحی کاسته شود، نرخ ارز در بازار آزاد حدود ۵ هزار تومان ارزانتر میشود.»
این فعال بازار ارز درباره اینکه گفته میشود دولت با افزایش نرخ ارز مبادلهای، اجازه کاهش قیمت دلار به کمتر از ۸۰ هزار تومان را نداد، توضیح داد: «البته دولت حدود دو سه هزار تومان در یک ماه گذشته، نرخ ارز مبادلهای را افزایش داد. به زبانی دیگر، در زمانی که نرخ هر دلار آمریکا ۱۰۵ هزار تومان، نرخ ارز مبادلهای ۶۸ هزار تومان بود و پس از اینکه قیمت دلار آزاد کاهش یافت دولت در اقدامی خاص، نرخ ارز مبادلهای به بیش از ۷۰ هزار تومان رساند. درواقع مقدار اندکی روی قیمت ارز مبادلهای رفت که همین میزان نیز تاثیر روانی خود را بر بازار گذاشت و اجازه کاهش بیشتر قیمت ارز آزاد را نداد.»
وی تصریح کرد: «البته دولت با این اقدام، احتمالا قصد داشته که فاصله ارز ترجیحی با ارز آزاد را کاهش دهد و در عمل هم این فاصله اکنون ۱۰ هزار تومان است که کمتر از گذشته است. به هر روی اگر این فاصله کمتر شود دیگر فلسفه ارز ترجیحی زیر سوال میرود و وقتی بیشتر هم میشود دولتیها میگویند رانتجویی یا فساد رشد میکند. در هر حال با هر نیتی که این اقدام صورت گرفته باشد، اجازه کاهش بیشتر قیمتها را در بازار غیررسمی نخواهد داد.»
نرخ مبادله ارز تجاری در ۲۰ فروردین ماه، در شرایطی که نرخ هر دلار در بازار غیررسمی ۱۰۵ هزار تومان بود، ۶۸ هزار تومان اعلام شد ولی یک ماه بعد نرخ این ارز مبادلهای به بیش ۷۱ هزار تومان افزایش یافت. حال آنکه در این مدت ۲۳ هزار تومان از قیمت هر دلار در بازار آزاد کاسته شده است.
۲۲۳۲۲۹
نظر شما