به گزارش خبرآنلاین، سه فرد مطلع به روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گفتند، در تماس تلفنی روز دوشنبه، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به رهبران اروپایی گفته که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، آماده پایان جنگ اوکراین نیست چون فکر میکند در حال پیروزی است.
به گزارش ایسنا، طبق ادعای این رسانه، این گفتهها، همان چیزی بود که رهبران اروپایی مدتها درباره پوتین باور داشتند، اما این نخستین بار بود که آن را از زبان ترامپ میشنیدند.
این اظهارات با آنچه ترامپ پیشتر در ملأ عام گفته بود — یعنی اینکه پوتین واقعاً خواهان صلح است — تناقض دارد. کاخ سفید از اظهار نظر خودداری کرد و به پست ترامپ در شبکههای اجتماعی در روز دوشنبه درباره گفتوگویش با پوتین اشاره کرد.
او گفت: «لحن و فضای گفتوگو عالی بود. اگر اینطور نبود، همین حالا میگفتم.»
وال استریت ژورنال مینویسد: «با وجود اینکه ترامپ ظاهراً به این نتیجه رسیده که پوتین برای صلح آماده نیست، این باعث نشده که کاری را انجام دهد که اروپاییها و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از او میخواهند یعنی تشدید مقابله با روسیه.»
ترامپ روز یکشنبه، یک روز پیش از گفتوگوی دو ساعتهاش با پوتین، تماسی با رهبران اروپایی داشته است.
به گفته افراد مطلع از مکالمه، او در آن تماس اشاره کرده بود که ممکن است در صورت رد آتشبس از سوی پوتین، تحریمهایی اعمال کند. اما تا دوشنبه، او دوباره موضعش را تغییر داد. او برای انجام این کار آمادگی نداشت.
در عوض، ترامپ گفت که میخواهد سریعاً گفتوگوهای سطح پایین بین روسیه و اوکراین در واتیکان را پیش ببرد.
تماس تلفنی روز دوشنبه با حضور زلنسکی، امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه، فریدریش مرتس صدراعظم آلمان، جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا و اورزولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا برگزار شد.
این تماس تا حدی نتیجه تلاشهای دیپلماتیک اروپایی بود که حدود ۱۰ روز پیش آغاز شده بود، با هدف وادار کردن ترامپ به اعمال فشار بر پوتین. اگرچه این تلاشها در نهایت نتوانست ترامپ را به اعمال تحریمهای بیشتر وادار کند، اروپاییها «نتایجی مثبت» در آن دیدند.
به نوشته وال استریت ژورنال، این فرایند کمک کرد تا برای همه — از جمله ترامپ — روشن شود که موضع پوتین چیست؛ «او در این مرحله تمایلی به توقف جنگ ندارد.»
و برای اروپاییها، این موضوع تأکید کرد که حالا عمدتاً وظیفه حمایت از اوکراین بر عهده آنهاست. به گفته منابع، اروپاییها معتقدند که دولت ترامپ تا زمانی که اروپا یا اوکراین هزینه تسلیحات را بپردازد، صادرات سلاح آمریکا را متوقف نخواهد کرد.
ترامپ روز دوشنبه پس از گفتوگویش با پوتین به خبرنگاران گفت: «این جنگ من نیست. ما وارد چیزی شدیم که نباید درگیرش میشدیم.»
ترامپ در تماس روز یکشنبه با رهبران اروپایی — شامل ماکرون، مرتس، ملونی و کر استارمر نخستوزیر بریتانیا — گفته بود که قصد دارد مارکو روبیو، وزیر خارجه، و کیت کلاگ، فرستاده ویژه را به گفتوگوهایی که قرار است در واتیکان برگزار شود، اعزام کند.
اما به گفته یکی از افراد مطلع از تماس، ترامپ روز دوشنبه درباره نقش آمریکا اظهارنظر قطعی نداشت.
برخی از اروپاییهای حاضر در تماس روز دوشنبه تأکید داشتند که نتیجه هرگونه گفتوگو در واتیکان باید آتشبس بیقید و شرط باشد. اما ترامپ باز هم مخالفت کرد و گفت از اصطلاح «بیقید و شرط» خوشش نمیآید.
او گفت هرگز این واژه را به کار نبرده، هرچند خودش آن را هنگام درخواست آتشبس ۳۰ روزه در پست شبکه اجتماعی «تروث سوشال» در ۸ مه بهکار برده بود. در نهایت، اروپاییها پذیرفتند که بر استفاده از این عبارت اصرار نداشته باشند.
حملات دیپلماتیک اروپا برای وادار کردن ترامپ به فشار بر روسیه، زمانی شدت گرفت که مرتس، صدراعظم محافظهکار آلمان، اوایل این ماه به قدرت رسید. مرتس تمایل بیشتری نسبت به اولاف شولتس، صدراعظم چپگرای پیشین، برای رویارویی با پوتین دارد. مهمتر اینکه ائتلاف مرتس به اصلاح قانون اساسی آلمان کمک کرد تا این کشور آزادی عمل بیشتری برای استقراض جهت هزینههای نظامی و حمایت از اوکراین داشته باشد.
۳۱۰۳۱۰
نظر شما