مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

واکنش هاشمی رفسنجانی به پیروزی خاتمی در انتخابات ریاست‌جمهوری

آرای اخیر مردم یک مفهوم جدیدی است که مورد توجه نظام خواهد بود. اگر منظور این است که نوع آرا اعتراض به سیاست‌های جاری است، ما چنین چیزی را درک نمی‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روز جمعه دوم خرداد ۱۳۷۶ هفتمین دور رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری ایران، برگزار شد. حضور مردم و به‌ویژه جوانان در این دور به حدی چشمگیر بود که همچنان پس از گذشت ۲۸ سال به عنوان یکی از صفحات درخشان تاریخ جمهوری اسلامی از آن یاد می‌شود. در این دور بنابر اعلام ستاد انتخابات وقت مشارکت مردم ۷۳ درصد نسبت به انتخابات ریاست‌جمهوری قبلی افزایش داشت و سید محمد خاتمی با اخذ رای بیش از ۲۰ میلیون رای با قاطعیت پیروز شد. فاصله زیاد بین او و کاندیدای رقیب یعنی ناطق نوری که با شروع رقابت‌ها گمان بیشتری بر پیروزی‌اش می‌رفت، نشان از حمایت قاطع مردم از سید محمد خاتمی داشت. در این رقابت‌ها میزان درصد آرای ماخوذه به این شرح بود:

سیدمحمد خاتمی ۶۹.۰۵

علی‌اکر ناطق نوری: ۲۴.۹۱

سیدرضا زواره‌ای: ۲.۶۵

محمد محمدی ری‌شهری: ۲.۵۵

پیام تبریک هاشمی رفسنجانی

یکی از نکات قابل تامل در این انتخابات، واکنش هاشمی رفسنجانی به نتایج این دور از انتخابات بود؛ کسی که هشت سال سکان ریاست‌جمهوری اسلامی ایران را در دست داشت. پیام تبریک ایشان خطاب به سیدمحمد خاتمی فرستاد، کاملا نشان می‌داد که هاشمی از کارنامه ۸ ساله خود در زمینه فراهم کردن زیرساخت‌های توسعه رضایت، و انتظار دارد این اقدامات در دولت تازه نیز ادامه یابد.

متن پیام تبریک هاشمی رفسنجانی به این شرح بود:

بسم‌الله الرحمن الرحیم

برادر ارجمند حجت‌الاسلام والمسلمین جناب آقای حاج سید محمد خاتمی

شرکت گسترده مردم شریف و مسلمان ایران در انتخابات باشکوه هفتمین دوره ریاست‌جمهوری اسلامی، برگ زرین دیگری بر صفحات تاریخ پرافتخار کشورمان افزود.

اینجانب این حماسه حضور ملی را به ملت شریف و آگاه و مقام معظم رهبری تبریک عرض می‌کنم. این موفقیت افتخارآمیز جناب‌عالی در کسب اعتماد اکثریت قاطع توده مردم آزاده و هوشیار و مسلمان و انقلابی مبارک و گوارای‌تان باد.

یقینا اظهار حمایت و اعتماد مردمی و حمایت‌های رهبر بزرگوار انقلاب و توسعه خوب زیربنایی و پیشرفت‌های مطلوب سیاسی، علمی و فنی و فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور سرمایه بزرگ برای توفیقات بیشتر شما خواهد بود و امیدوارم با اتکا به عنایات خداوند متعال و استفاده از این دستمایه‌های ارزشمند و با همت و پشتکار در راه اعتلای ایران بزرگ و تحقق اهداف مقدس انقلاب و آرزوهای امام راحل و شهدای گران‌قدر و تکمیل تمدن عظیم اسلامی، توفیقات شایسته‌ای به دست آورید.

بی‌شک در شرایطی که انقلاب عزیزمان مورد تعرض دشمنان کینه‌توز استکباری قرار گرفته است، وحدت و انسجام ملی، همکاری و همدلی ارگان‌ها و مسئولان، همراهی علمای اعلام و بزرگان کشور برای انجام وظایف این مسئولیت خطیر شرط لازم برای توفیق در این راه است. اینجانب برای تحقق این امیدها و آرزوها تلاش و دعا خواهم کرد.

ما چنین درکی نداریم که آرا اعتراضی است

به دنبال اعلام نتایج هفتمین دور انتخابات ریاست‌جمهوری و پیروزی قاطع سیدمحمد خاتمی، صبح  یکشنبه چهارم خرداد ۱۳۷۶ آیت‌الله هاشمی رفسنجانی رئیس‌جمهور وقت که تا چندی باید دولت را به خاتمی تحویل می‌داد با شرکت در یک کنفرانس مطبوعاتی با حضور گزارشگران و خبرنگاران داخلی و خارجی به پرسش‌هایی درباره تحولات پیش رو در پی نتیجه این انتخابات پاسخ داد. هاشمی در این کنفرانس خبری حمایت کارگزاران سازندگی را از خاتمی در پیروزی او موثر دانست. در ادامه بخش‌هایی از این پرسش و پاسخ‌ها که همان روز در اطلاعات منعکس شد در پی می‌خوانید:

خبرنگار پی.جی.سی ایتالیا: بعد از انتخاب آقای خاتمی به عنوان ریاست‌جمهوری، آینده کشور را چگونه می‌بینید؟

با آرای بسیار خوبی که مردم به رئیس‌جمهور جدید دادند، امیدوارم ایشان بتوانند با پشتوانه مردمی و نیرومند و همدلی سایر بخش‌ها، راه سازندگی را که جزء اهداف انقلاب است همچنان ادامه دهند.

[همان خبرنگار] به نظر شما حضور قاطع مردم در این انتخابات چه معنایی داشت؟

معنایش این است که مردم به صحنه آمده و با مطالعه برنامه‌هایی که نامزدها داشتند، به برنامه‌های جناب آقای خاتمی بیشتر علاقمند شدند و ایشان را به ریاست‌جمهوری انتخاب کردند.

خبرنگار وال‌استریت ژورنال: با توجه به شرکت جوانان در انتخابات، آیا نیروی جدید در کشور ایجاد شد؟

تعبیر نیروی جدید شاید درست نباشد. به هر حال جوان‌ها خیلی در پیروزی آقای خاتمی موثر بودند چون در برنامه‌های ایشان توجه به مطالبی بود که برای جوانان جذاب بود.

خبرنگار فانینشنال تایمز: ۸۰ تا ۹۰ درصد از فعالیت‌های اقتصادی و صنعتی کشور در دست دولت است، شما چه برنامه‌ای برای رفع این مشکل دارید؟

آماری که ایشان گفتند، اشتباه است. در ایران بخش کشاورزی، دامداری و شیلات تقریبا تمامش در دست بخش خصوصی است. در صنعت نیز، عمده فعالیت‌ها در دست مردم است. اگر ما ۲۰۰ شهر صنعتی داریم. می‌بینید که صنایع دولتی در این شهرک‌ها بسیار کم است. بخش تجارت نیز ۱۰۰ درصد در دست مردم است و در بخش مسکن، دولت سهم بسیار کمی دارد. حتی بخش‌های قابل توجهی از آموزش و پرورش و دانشگاه‌ها نیز در دست مردم است.

خبرنگار بی.بی.سی: مشکلات ایشان برای اجرای برنامه‌های‌شان چیست و آیا آقای خاتمی نیز با این مشکلات مواجه خواهند بود یا نه؟

البته من در دوران مسئویتم عمده اهدافی را که اعلام کرده بودم، انجام دادم اما حرف شما را می‌پذیرم، مواردی بود که انجام نشد و در هیچ جای دنیا هم نیست که فردی بتواند تمام آرزوهایش را محقق سازد. البته ما در مواردی هم از برنامه‌ها جلو افتادیم و من امیدوارم آقای خاتمی در اجرای برنامه‌ها و اهداف‌شان موفق شوند.

خبرنگار روزنامه شرق‌الاوسط: آیا انتخابات ریاست‌جمهوری رفراندومی برای سازندگی بود که شما آن را طی دوران ریاست‌جمهوری انجام داده‌اید؟

تقریبا در برنامه همه نامزدها، تکیه روی سازندگی بود که جزء شاخص‌ترین برنامه‌های مورد نظر من است. ولی در مورد آقای خاتمی چون کارگزاران سازندگی از ایشان حمایت کردند و هدف ایشان بیشتر مشخص شد؛ بنابراین مردم هم از ایشان بیشتر حمایت کردند.

در نظام جمهوری اسلامی، محور کارها با رهبری است و من هم در مجمع تشخیص مصلحت نظام، بر صحت انجام کارها در کشور نظارت خواهم کرد.

خبرنگار سی.ان.ان: حضور گسترده مردم در انتخابات بیانگر این بود که مردم به محدودیت‌ها «نه» گفته‌اند، شما فکر می‌کنید که رهبری نظام در این خصوص چه کارهایی انجام می‌دهد؟

من فکر می‌کنم که آرای مردم در ایران مورد توجه همه ما باشد و چیزی که مورد خواست مردم باشد، اگر در چارچوب قانون اساسی و اسلام باشد، ما حتما به آن توجه خواهیم کرد.

شما می‌دانید که تکیه رهبری و ما روی حضور مردم در صحنه و توجه جدی به افکار عمومی است. ما با همین سرمایه انقلاب را پیروز کردیم، در جنگ پیروز شدیم و کشور را ساختیم.

خبرنگار خبرگزاری «شین‌هوا»: پس از کناره‌گیری شما، نگرانی وجود داشت که جریان سازندگی دچار خدشه شود اما با انتخاب آقای خاتمی امید به اعتدال در کشور افزایش یافته است. شما آینده سیاست‌های کشور را چگونه می‌بینید؟

در مورد ادامه سیاست‌هایی که من روی آن تکیه داشتم، امیدوارم همان‌طور باشد که شما می‌گویید. طبعا من با رضایت رهبر معظم انقلاب این کار را انجام دادم و در آینده نیز رهبری حضور خواهند داشت و سیاست‌های سازندگی تداوم خواهد یافت و اگر در زمینه سازندگی برای من مشکلی باشد، طبعا آقای خاتمی هم با آن مواجه خواهد شد...

خبرنگار سوئیس نیوز: آیا رای عمده جوانان به آقای خاتمی را یک حرکت برای کسب آزادی تفسیر نمی‌کنید؟

به هر حال این حضور جوانان یک حرکت نسبتا تازه‌ای است.

... سوال‌ها در این زمینه تکراری است. آرای اخیر مردم یک مفهوم جدیدی است که مورد توجه نظام خواهد بود. اگر منظور این است که نوع آرا اعتراض به سیاست‌های جاری است، ما چنین چیزی را درک نمی‌کنیم. شما در اظهارات نامزدها نگاه کنید، تکیه اصلی آن‌ها روی اصول و چارچوب سیاست‌های نظام است و به چیز دیگری فکر نمی‌کنند.

خبرنگار صداوسیما: با توجه به گذشت ۸ سال از تصدی پست ریاست‌جمهوری شما، تلخ‌ترین رویداد سیاسی در چارچوب سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی ایران و شیرین‌ترین آن در امر داخلی و خارجی چه بوده است؟

... به نظر من توفیقی که در این ۸ سال به دست آوردیم تا کشور خود را بسازیم یک قطعه شیرینی از تاریخ ایران در همه دوران‌هاست. بعضی از چیزهای تلخ مثل حوادث افغانستان و پیشرفت نداشتن روابط با کشورهای عربی خلیج‌فارس و نیز حوادث زلزله برای ما تلخ و ناگوار بوده است.

۲۵۹

کد خبر 2068157

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 8
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    0 1
    یک نوع فریب بود چون انقلاب امام را می برد زیر سوال بدبختی کشور از زمان این شخص شروع شد قبل از آن کسی ایران نه تحریم می کردنه کسی می دانست ایران انرژی هسته ای تولید می کند
  • محمد IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    0 4
    در هشت سال کاری نکرد مثل رفسنجانی
  • اشنا IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    0 3
    یکی ازاشتباهات بزرگ مردم انتخاب خاتمی بودکه منجربه گروه اصلاحطلبان غربگراشدولطمات زیادی تاکنون به انقلاب ومردم واردکرده اند
  • ح IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    0 3
    خاتمی آخرین مدرکش لیسانس فلسفه آن هم معادل لیسانس داشت هم حزبی های این آقا به شهید رئیسی می‌گفتند بیسواد در صورتی که آیت الله بود ودختران حقوق داشت.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین