به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، از نخ و سوزن تا تولید انبوه، روایت تلاش و اراده بانوی جوان ابرسجی است که با عزم و پشتکار خود توانسته است با سرمایه اندک کارگاهی راهاندازی و محصولات با کیفیت نمدی، تولید کند.
دوخت پاپوش با طرح بته جقه اولین سفارشش بود؛ آنقدر از نتیجه کار به وجد می آید که از اشتیاق رضایت مشتری شب تا صبح پلک هایش را روی هم نمیگذارد و با چند بارخوانیِ پیام هایِ رضایتِ مشتری، شب را به صبح می رساند.
شستن نمد در سرمای استخوان سوز شب های ابرسج، رهاوردش چیزی جز قندیل نمدی روی بند رخت حیاط نبود و برش با قیچی دستی به ابعاد نیم سانت نیم سانت هم آزمون سختی برای سنجش میزان اراده و پشتکار در مراحل اولیه کار بود.
اما شهامت تعقیب رویا را در سر می پروراند و در جدالِ سر سخت قیچی دستی و نمد های ضخیم با دستانش، این سرانگشت های زنانه اش بودند که هرگز باخت ندادند حتی با زخم ها ممتد و بریدگی های عمیق ...
سرمایه ابتدایی اش ارزان بودند؛ نخ بود و سوزن که آن هم باقیمانده هنرخود آموز بافتنی اش بود و البته مقداری نمد.
او را نماد عزم و اراده بانوان هنرمند دیارش میبینم که نمدمالی با رگ و پی شان عجین شده است.
تحول در زندگی اش با حرفه نمدمالی را اینگونه تشریح میکند: یکی از آشنایان پیشنهاد داد تا ذوق خود را روی یک نمک گرد به قطر دو متر پیاده کنم ؛ حدود یکماه برای کشیدن الگو، برش و دوخت وقت گذاشتم و ...
گفتگوی تفصیلی خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان با بانوی نمدمال ابرسجی که کار خود را با نخ و سوزن و مقداری نمد شروع و حالا به تولید انبوه رسید، را بخوانیم
»لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید چند سال دارید؟ چه عاملی باعث شد که به هنر نمدمالی علاقهمند شوید؟
سلام، زینب ساغری هستم و ۴۱ سال دارم؛ از سن ۱۶ سالگی به هنرهای متعددی چون گلدوزی، بافتنی، سفال و معرق کاری روی آوردم ؛ چند سال به دلیل شرایط خاص نتوانستم فعالیتی داشته باشم ؛ سپس به پیشنهاد یکی از آشنایان، ذوق خود را روی یک نمد گرد به قطر دو متر پیاده کردم که با ایده طراحی و گلدوزی، کار بسیار جذابی شد و از آن پس رسما وارد دنیای هنر نمدمالی شدم.
البته در ابتدای کار حدود یک ماه شبانه روز، الگو کشیدم، برش زدم و دوختن را با آزمون و خطا انجام دادم تا محصولات مورد تأیید، تولید شد.
»درباره مراحل تهیه نمد تا تولید محصول نهایی توضیح مختصری دهید.
پشم بعد از تمیز شدن و حلاجی با انجام مراحلی تبدیل به نمد می شود برخی از محصولات نمدی و نمد فرش ها طرح دار هستند و برخی هم با برش گلدوزی تلفیق نمد وگلیم و چرم به نمد فرش های جذاب،پاپوش و ... تبدیل می شوند.
معمولا چه محصولاتی بیشتر تولید میکنید؟
نشینمن، پاپوش، دمپایی جلیقه، کلاه پهلوبند، ساقند، زانوبند و....
مشتریهای شما اغلب چه طیفی هستند؟
مشتریهای ما از همهی افراد جامعه هستند. محصولات ما برای همه سنین و سلیقهها مناسب است.
ابتدای کارتان چقدر سرمایه داشتید؟
من کارم را با چند سوزن و نخهایی که از هنر بافتنیام باقی مانده بود و مقداری نمد شروع کردم؛ سرمایه چندانی نداشتم .
»آموزش هم دیدید؟
خیر، در بیشتر حرفهها به صورت خودآموز بودهام. در حرفه نمد و گلدوزی هم به صورت خودآموز و با تمرین و تکرار و پشتکار زیاد، هنرم را بروز میکردم.
»حتما در مسیری که پشت سر گذاشتید با موانعی مواجه شدید؛ چطور با تفکرات منفی گرایی که باعث انجماد فکر می شوند ،مبارزه کردید ؟
همواره تلاش کردم ایمانم را تقویت کنم ؛ عملی ترین راهکار موفقیت تقویت ایمان است .مگر غیر این است که ایمان میتواند کوه ها را جا به جا کند من هم همانند بسیاری از کارآفرینان با بن بست مالی و یأس مواجه شدم اما در دشوارترین شرایط تلاشم این بود تا از سلاح هایی که انگیزه را می میرانند، اجتناب کنم.
»مصداقی برایمان از مشقت هایی بگویید که در فرایند کار شخصا با آن دسته و پنجه نرم کردید>
ایامی بود که تماما در خانه کار میکردم، حتی فرصت مهمانی رفتن نداشتم اما تمام تمرکزم را روی کار الگو کشی، برش و دوخت گذاشته بودم.
یک اتاق خانه را به کارگاه تبدیل کرده بودم و با خانواده چهار نفرهام در یک اتاق خواب زندگی میکردیم.
شستن و موگیری نمدها هم به سختی انجام میشد اصلا نمد و نمد مالی و نمد دست دوز در زمره مشاغل سخت است حتما شنیده اید این هنر دستان مردانه می طلبد!
خاطرم هست نمد ها را در سوز سرما با همسرم میشستیم ؛ پهن میکردیم و صبح با نمد هایی مواجه میشدیم که سطح شان را یخ کاور کرده بود.
برش با قیچی دستی هم بسیار دشوار بود به سختی یک روز الگو کشی میکردم ۳ روز به سختی برش میزدم گاهی اوقات آنقدر ضخامت نمد زیاد بود که با دو دست روی قیچی فشار می آوردم که بتوانم کار را برش دهم؛ انگشت های دستانم تاول میزد اما به تفکرات متعالی ام متمرکز می شدم و به زخم هایم لبخند میزدم.
در واقع شرایط خرید قیچی برقی را نداشتم و مجبور بودم با قیچی دستی برش بزنم ؛ اما نهایتا با اتکا به همان مؤلفه ایمان ، تقویت اعتماد به نفس و با تصویر سازی آنچه که خواهانش بودم به یأس و افکار منفی غلبه کردم و با پشتکار فراوان محصول تولید کردم و به مرور دعوت به حضور در نمایشگاهها شدم و نمد دست دوزم را به فروش رساندم و اکنون به تولید انبوه رسیدم.
»چه عاملی وادارتان کرد تا به رغم همه دشواری ها به مسیر ادامه دهید؟
آینده روشن و موفقیتآمیز، عشق به هنر و هدف بزرگم تشویقم کرد. "هر چیز که در جستن آنی آنی" . رویاهای زیادی برای خودم پردازش کردهام که هنوز باید برای رسیدن به آنها تلاش کنم.
»چه مدت طول کشید تا توانستید وضعیت را به ثبات برسانید؟
حدود دو سال طول کشید تا توانستم وضعیت را به ثبات برسانم و هنوز هم باید تلاش کنم تا بتوانم کارگاهی بزرگتر راهاندازی کنم که نیاز به حمایت دارد و آرزویم این است بانوان بیشتری از دیارم در این کارگاه مشغول شوند.
در حال حاضر در کارگاهم ده نیرو به صورت مستقیم و غیر مستقیم فعال اند به این شکل که الگوی کار در کارگاه کشیده میشود، برش میخورد و طراحی و گلدوزی انجام میشود؛ سپس بین اعضای کارگاه تقسیم میشود و کار با تعداد بالا آماده میشود. در واقع کارها برون سپاریست....
»پس به نقطه ایده آلی که در ذهن داشتید ، نزدیک شده اید ؟
تا حدودی بله اما عادت عملی شدن خواسته هایم را در وجودم نهادینه کردم عمل کردن به تمام تصمیماتی که درحوزه کاری ام داشتم را در سر می پرورانم ...
»ویژگی بارز زنان ابرسجی چیست؟
سختکوشی و ممارست در انجام کاری که هدفشان است.
»از حمایت اداره میراث فرهنگی استان ، شهرداری شاهرود ، دهیاری و به طور کل نهادهای متولی رضایت دارید ؟
حمایت اداره میراث فرهنگی و شهرداری و دهیاری همیشگی بوده و مسئولین برای بازدید به کارگاههای ما سر میزنند.
این بازدیدها باعث دلگرمی ما میشود و نشان میدهد که کار ما مورد توجه قرار گرفته است اما نیازمند حمایت بیشتر هستیم.
اگر به هنر احیا شده ی نمدمالی بهای بیشتری ندهند رو به زوال خواهد رفت این حرفه برای رشد بیشتر، نیازمند توجه بیشتر است.
در ضمن از طریق پایگاه خبری علم و فناوری از حمایت های خانم سلطانی پور معـاون صنایعدستی و هنـرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان که همواره حامی بانوان هنرمندان هستند هم قدردانی میکنم .
»نظر شما درباره آینده نمدمالی در ایران چیست؟ آیا فکر میکنید جوانان بیشتری به این حرفه روی بیاورند؟
آینده نمدمالی در ایران روشن به نظر میرسد. جوانان اگر حمایت شوند، حتماً به این حرفه روی خواهند آورد و میتوانند کارگاهها را توسعه دهند.
»موضوعی که در حوزه نمد، نیازمند توجه است و فکر میکنید از قلم افتاد و نیاز به تذکر شما دارد،چیست ؟
در برخی از ماههای سال، این حرفه درآمدی برای صنعتگران ندارد ؛ نمد یک حرفه فصلی است و به همین دلیل برای درآمد ثابت نیاز به برنامهریزی دقیقتری دارد.
کارهای تولیدی در حرفه نمد باید پیش از اوج گرفتن دما در فصل های گرم سال به فروش برسد چون گرمای زیاد باعث آسیب رسیدن به نمد و تولید حشره می شود.
»راهکار شما برای حل این مشکل و البته انتظار شما از میراث استان چیست؟
پیشنهاد میکنم نمایشگاههای متفاوت در استانهای مختلف کشور به صورت رایگان یا نیمبها برگزار شود، زیرا هزینه غرفهها بسیار بالاست و از عهده صنعتگر خارج است اگر نمایشگاه برگزار شود پیش از گرم شدن بیش از حد هوا، محصول را به فروش می رسانیم و متضرر نمی شویم.
» نظر شما درباره تأثیر فناوری و رسانههای اجتماعی بر صنعت نمدمالی چیست؟ آیا از این ابزارها بهرهبرداری کردهاید؟
هر چه بیشتر در رسانهها درباره کار و محصولات ما صحبت شود و آنها دیده شوند، قطعاً تأثیر مثبتی بر بازار فروش ما خواهد داشت. من هم تلاش کردهام از این ابزارها بهرهبرداری کنم تا کارم را به مخاطبان بیشتری معرفی کنم.
»چه پیامی برای کسانی که به هنرهای دستی علاقه دارند، دارید؟
پیام من به آنها این است که باید با عشق کار کنند و تمام توان خود را بگذارند. من کارم را با عشق انجام میدهم و این عشق باعث میشود که محصولاتم با کیفیت و جذاب باشند.
گفتید ابرسج قطب نمد ایران است و ۲۰۰ جوان در این زمینه در ابرسج فعال هستند. اگر خواستید صدایتان به مسئولان کشور برسد، چه پیامی دارید؟
آرزویم عرضه هنر محلی به بازرهای جهانی است.خوشبختانه با تلاش مسئولین دهیاری، شورا و میراث فرهنگی استان و شهرستان، در صدد ثبت ملی نمد ابرسج هستند.
امیدوارم مسئولان کشور توجه بیشتری به ابرسج داشته باشند تا بتوانیم این هنر ارزشمند را حفظ کنیم و توسعه دهیم.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان، نمد مالی به عنوان یکی از هنرهای سنتی و کهن ایران، نه تنها نمایانگر فرهنگ و تاریخ غنی این سرزمین است، بلکه نمادی از خلاقیت و مهارتهای دستی زنان ایرانی نیز به شمار میآید. خانم ساغری، به عنوان یکی از نمدمالان برجسته، با استفاده از تکنیکهای سنتی و نوآوری در طراحی، توانسته است این هنر را زنده نگهدارد و به نسلهای جدید منتقل کند.
ضرورت توجه نهادهای متولی به این هنر، در چندین بعد قابل بررسی است. نخست، حفظ و احیای این هنر سنتی به عنوان بخشی از میراث فرهنگی کشور، که میتواند به تقویت هویت ملی و فرهنگی کمک کند. دوم، حمایت از هنرمندان و artisans مانند خانم ساغری، که نه تنها در تولید آثار هنری فعالیت دارند بلکه نقش مهمی در توسعه اقتصادی و اشتغالزایی در مناطق خود ایفا میکنند.
در نهایت، ایجاد بسترهای آموزشی و ترویجی برای جوانان و علاقهمندان به نمدمالی میتواند به استمرار و گسترش این هنر کمک کند. توجه نهادهای متولی به این حوزه، میتواند باعث رونق بیشتر این هنر و معرفی آن به بازارهای جهانی شود.
خبرنگار: محدثه عباسی
نظر شما