به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، شب گذشته در حاشیه مراسم شصت و دومین سالروز تاسیس اتحادیه آفریقا (روز آفریقا) در گفتگویی در تشریح مباحث مطرح شده در جریان حضور روز یکشنبه سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و در پاسخ به این سوال که با توجه به توضیحات دستگاه دیپلماسی در خصوص ۵ دور مذاکرات ایران و ایالات متحده، ارزیابی این کمیسیون در قبال روند طی شده چیست،گفت: الحمدالله در جریان مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا که با میانجیگری مسقط و وزیر امور خارجه عمان در جریان است، تعامل و هماهنگی میان مجلس شورای اسلامی، دولت، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و وزارت امور خارجه در بهترین سطح خود قرار دارد.
بنابر روایت ایرنا، وی ادامه داد: طی پنج دور مذاکره، ما پنج نشست با تیم مذاکره کننده داشتیم که آخرین آن نیز با حضور وزیر امور خارجه برگزار شد؛ تیم مذاکرهکننده ایرانی پس از هر دور، بلافاصله گزارشهای جامعی را به کمیسیون امنیت ملی ارائه کرده است. برای مثال، اگر مذاکرات در روز شنبه برگزار شده باشد، تیم مذاکرهکننده در روز یکشنبه با حضور در کمیسیون، با صداقت و شفافیت کامل، جزئیات مذاکرات و مباحث مطرحشده را تشریح کرده است.
هماهنگی و تعامل کمیسیون امنیت و وزارت خارجه یک دستاورد مهم است
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه این سطح از هماهنگی و تعامل، به نظر من دستاورد مهمی است، گفت: در شرایط فعلی کمیسیون امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی با دولت به ویژه وزارت امور خارجه در اوج هماهنگی، تعامل و هماندیشی در راستای منافع ملی پیش میروند.
عزیزی گفت: روز یکشنبه نیز وزیر امور خارجه در مجلس حضور یافتند و گزارشی جامع از دور پنجم مذاکرات ارائه کردند و مروری بر چهار دور قبلی داشتند. گزارشهای ارائهشده توسط وزیر امور خارجه و تیم مذاکرهکننده، از جمله آقای عراقچی و آقایان غریبآبادی و تختروانچی، نشاندهنده پایبندی جدی به منافع ملی ایران، حفظ صنعت هستهای و حرکت در چارچوب راهبردهای نظام است. این گزارش حکایت از این میکرد که تیم مذاکره کننده ما در چهارچوب اندیشههای حاکم به ارکان نظام اسلامی در حال حرکت است. بهعنوان نمونه، قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، یکی از موضوعات کلیدی برای ما به عنوان مجلس است و امروز خود آقای عراقچی تأکید کردند که به طرف مقابل گفتهایم که تیم مذاکرهکننده در چارچوب این قانون، مصوبات شورای عالی امنیت ملی و کمیته هستهای عمل میکند، مذاکرات ما صرفا هستهای و اصل غنی سازی هم غیرقابلمذاکره است و این چارچوبها دقیقاً همان خطوط قرمزی هستند که نظام برای تیم مذاکرهکننده تعیین کرده است و قرار بوده که تیم مذاکره کننده در همین مسیر برود.
وی افزود: گزارشها حکایت از این داشت که در سه دور ابتدایی مذاکرات، به نظر میرسید طرف آمریکایی هنوز آمادگی لازم را نداشت یا به چارچوب مشخصی نرسیده بود اما از دور سوم به بعد، تغییر رویکردی مشاهده شد و مذاکرات به سمت موضوعاتی پیش رفت که ما از ابتدا بهعنوان خط قرمز اعلام کرده بودیم. ما نیز صراحتاً اعلام کردیم که اصل غنیسازی قابل مذاکره نیست و اگر پیشنهاد و فرمولی خارج از این چارچوب وجود دارد، میتوان آن را بررسی کرد تا مذاکرات ادامه یابد.
وزارت امور خارجه تمامی وظایف خود را به خوبی پیش میبرد
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین در پاسخ به این سوال که وزیر امور خارجه در سخنرانی خود در نشست دیپلماسی استانی، کمیسیون امنیت ملی را به عنوان همراه دستگاه دیپلماسی توصیف کردند، برداشت کلی کمیسیون امنیت ملی از اهمیت این همراهی چیست، گفت: ما بارها گفتهایم و لازم است از این فرصت نیز استفاده کنم و از تعامل خوب وزارت امور خارجه با مجلس تشکر کنم. معتقدیم مذاکره با آمریکا بخشی از وظایف دستگاه دیپلماسی است و آقای دکتر عراقچی و معاونین ایشان پس از حضور در نشست دیپلماسی استانی در شیراز که یکی از فرصتهای خوب برای خنثیسازی تحریمها است، راهی مذاکرات برای رفع تحریمها شدند. معنای این حرکت این است که امروز وزارت امور خارجه تمامی وظایف خود را به خوبی پیش میبرد.
وی ادامه داد: نشست دیپلماسی استانی در شیراز با حضور سفرای ما در کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات، عربستان، قطر، کویت و عراق برگزار شد و از سوی دیگر استانداران استانهای جنوبی و مسئولین اقتصادی در این نشست حضور داشتند تا یک وظیفه مهم به غیر از مذاکرات را در چهارچوب این نشست دنبال کنند و این موضوع بسیار مهمی است.
عزیزی افزود: همچنین شاهد برگزاری مجمع گفتوگوی تهران بودیم که به منظور برون رفت از رویکردی شکل گرفته بود که برخی نظامات سیاسی سلطهگر به دنبال آن هستند و آن انزوای ایران است اما شاهد بودیم که مسئولین و سیاستمداران و اندیشمندان خارجی در این نشست حضور داشتند. نشستهای اقتصادی خوبی نیز در ماههای اخیر برگزار شده است. طرحها و لوایحی که به مجلس داده شده است و مجلس با روی باز پذیرفته و مصوب کرده است. آخرین آن نیز مربوط به سند جامع همکاری ایران و روسیه بود که به محض ارسال به مجلس و مطالبه آن به عنوان یک نیاز، در کوتاه ترین زمان به تصویب رسید. اینها همه فرصت های خوبی است که در سایه همین تعامل صورت میگیرد و به عنوان یک رویکرد کاملا فنی و حرفهای که فقط مذاکره نیست و ما مذاکره را تنها بخشی از وظایف دولت میدانیم و مجلس هم به عنوان قانونگذار همین مسیر دنبال میکند و این مسیر بهترین است و با این تعاملی که الان وجود دارد بهتر نیز خواهد شد.
۳۱۲۲۱۹